Ohjusmäärä kannattaa mitoittaa ennemmin siten, että oletetulla tuhoamisprosentilla saadaan oletettuun vastustajaan haluttu vaikutus. Mitä isommat ovat omat tappiot sitä enemmän tarvitaan ohjuksia varastoon, omat tuhoutuneet koneet kun vievät mennessään ampumattomia ohjuksia. Itävallan puikkomäärä voi olla heille juuri sopiva. Jos esim. Suomen ja Venäjän välistä varten alettaisiin Suomeen ostamaan ohjuksia sillä perusteella, että montako ehditään ampumaan, pitäisi nykyisiin määriin laittaa nolla perään. Mutta loppuu ne Suhoitkin itäiseltä taivaanrannalta jossain kohtaa.
Oletukset tuppaavat pettämään. Argentiinalaiset tuskin olettivat, että brittien Sidewinderit olisivat niin tehokkaita kuin ne olivat. (Nähtävästi eivät olettaneet edes saavansa noottia jykevämpää vastausta invaasioonsa, mutta se on toinen asia.) Amerikkalaiset taas tuskin olettivat, että Sparrowit olisivat niin tehottomia kuin miksi ne käytännössä osoittautuivat Vietnamin taivaalla.
Esittämästäsi herää väkisinkin kysymys, miksi koneita hankitaan niin paljon, jos aseiden määrä on keskeisin tekijä. Eikö Suomen olisi kannattanut tinkiä esim. kolmannes Hornetien määrästä ja laittaa säästyvät rahat AMRAAM-ohjuksiin? Konemäärästä tingittäessä olisi voinut joutua tinkimään hieman puolustettavasta alueesta - jätetään Lappi norskien ja svedujen harteille -, mutta jos loppualueella voitaisiin tuhota Venäjän ilmavoimat viimeistä harjoituskonetta myöten, niin eikö se olisi sen arvoista?
Tämä näin myös. Venäjällä on n. 900 hävittäjää ja 400 maataistelukonetta. Kun tuosta ottaa huomioon lentokunnossa olevan kaluston määrän, ja kuinka Venäjän pitää pystyä suojaamaan koko laajaa aluettaan, niin veikkaan, että Venäjä saa noista 900 hävittäjästä ja 400 maataistelukoneesta ehkä 300 kappaletta tänne rintamalle. Ja tässä vielä tulee probleemaksi myös Suomen lähellä olevien lentotukikohtien kyky tukea tuollaista konemärää. Ja tuollaisen 300 koneen menetyksen jälkeen (varsinkin kun ottaa huomioon noissa pudotuksissa kuolleet pilotit) alkaa Venäjällä kestokyky kuormittua, koska tuo olisi jo sen verran iso lovi Venäjän ilmavoimien kalustomäärään, että tuskin Kenut ja Puttekaan haluaa mitättömään Suomen vastaiseen sotaan menettää ihan liikoja, koska sitten seuraavisssa sodissa Venäjä olisi sitten tosi heikoilla.
Talvisodassa vastassa oli n. 40 prosenttia Neuvostoliiton ilmavoimista. (Lähteeksi saa nyt kelvata suomenkielinen
W, parempaakaan ole tähän hätään.) Nykyään prosentti voisi olla talvisotaa suurempikin, siis kun vahvuus lasketaan oikeasti säännöllisesti lentävistä koneyksilöistä. Toisin kuin noihin aikoihin, Venäjällähän on nykyään konventionaalisen voiman takeena ydinasepelote. Se on sen verran vahva pelote, että se toimi, vaikka Venäjän asevoimat ei kommunismin romahduksesta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoliväliin kyenneet tekemään juuri mitään. Baltit liittyivät Natoon ja virolaiset siirsivät prossisoturin? Venäjän reaktio: "Paheksumme syvästi." Mutta eipä kokeillut Venäjän miehittämistä ei jenkit, ei kiinalaiset, ei turkkilaiset... Tsetseenit räjäyttivät pari kerrostaloa, jos uskotaan Moskovan narratiivia, mutta siinä se.
Infrastruktuurin osalta taas sanoisin, että koska oletettavasti Venäjä hyökkää ennemmin Suomeen kuin Suomi Venäjälle, niin nykytila ei ole edustava sotaskenaario. Esim. Kuolan niemimaan suunnalla on melkoisesti entisiä ja nykyisiä sotilaskenttiä. Tukeutumista voidaan myös laajentaa siviililentoasemille, käyttää pitkäkantamaisemman kaluston osalta Moskovan alueen kenttiä sekä hyödyntää ilmatankkausta. Eikä kaikkea ole pakko heittää peliin ensimmäisenä sotapäivänä - suurempaa konemäärää voi hyödyntää myös käyttämällä sitä tappionkorvausvarana.