Miten Ukraina-Venäjä-kriisin pitää kärjistyä että Suomessa uskalletaan kohottaa valmiutta?

sherlokki

Kapteeni
Tarkkaavainen lukija muistaa vielä uutisten maininnan ukrainalaisten joukostaan kiireesti muodostamasta kansalliskaartista. Samanlaisissa olosuhteissa alettiin muodostetaa lähes sata vuotta sitten Suomessakin valkokaarteja, vastapainoksi punakaarteille.
Mielenkiintoinen pointti.
 

Kumitassu

Alikersantti
Jos valmiuden kohottamiseksi lasketaan pikapikana tulleet KH-käskyt, niin tämähän toteutui jo Krimi-tilanteen tilanteen kiristymisen aikoihin. Laskisin itse tämän jo siis valmiuden kohottamiseksi, vaikka nyt ei jaettukaan leipälaukkua ja pelti-rk:tä pönöttyneille ressuille.
 

miheikki

Respected Leader
Lahjoittaja
Meillähän tulee kodinturvajoukot, ainakin ex-puolustusministerin mielestä.

Arvoisa puhemies! Puolustusvoimain uudistustarve on ollut tiedossa jo pitkään. Se kirjattiin selvästi vuoden 2009 turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon. Uudistuksella luodaan kustannustehokkaat ja sodan ajan suorituskyvyltään vahvemmat puolustusvoimat. Valmiusjoukkojen varustus paranee, ja alueellisista joukoista tehdään entistä liikkuvampia ja joustavampia. Uudistuksen myötä Puolustusvoimien organisaatioon perustetaan aivan uudet joukko-osastot, paikallisjoukot. Näitä — joissakin maissa kodinturvajoukoiksikin kutsuttuja — joukkoja kehitetään paikallistuntemukseen perustuviin tehtäviin, muun muassa tärkeitten kohteitten suojaamiseen ja kotirintamatoimintojen turvaamiseen. Vapaaehtoisella maanpuolustuksella on jatkossa nykyistä merkittävämpi rooli. Paikallisjoukkojen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen yhteistyötä tiivistetään.http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/istunnot/15-2012/16762-puolustusvoimien-uudistamissuunnitelmista
 

JHartikka

Luutnantti
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/10916449/Vladimir-Putin-orders-Russian-troops-onto-combat-alert-as-Ukraine-fighting-spills-across-border.html

"Russia dismisses Petro Poroshenko's 'peace plan' as an ultimatum"

"The move comes a day after Petro Poroshenko, the Ukrainian president, announced a seven-day unilateral ceasefire in eastern Ukraine in a bid to implement a peace plan he unveiled earlier this week. Mr Poroshenko’s peace plan would see early elections, greater autonomy for the east of the country, and an amnesty for rebels “who have not committed serious crimes”. But separatists had no part in formulating the plan, and both the Kremlin and rebel leaders have rejected the deal as an “ultimatum” rather than a true effort to find dialogue."


Siis venäjämieliset selittävät rauhansuunnitelman aselepoineen ja armahduslupauksineen uhkaukseksi..? o_O Öh... Tällainen tulkinta saattaa tavallisesta ihmisestä aluksi kuulostaa ristiriitaiselta, mutta onneksi yleisön valtaosa uskoo oman maansa oikeaoppisesti johdetun valtamedian tulkinnat tapahtumista.


http://www.hs.fi/ulkomaat/Putin määräsi osan Venäjän armeijasta taisteluvalmiuteen/a1305839201357


Lainaus artikkelista: "Venäläislähteiden mukaan Ukrainan puolelta ammuttiin tykistötulta Venäjän puolelle perjantai-iltana. Ukrainan puolustusministeriön tiedotteen mukaan Ukrainan armeija ei ole vastuussa tykistötulesta, vaan kyse on Venäjän-mielisten separatistien provokaatiosta."

Auts! Ampuvat jo Mainilan laukauksia, lupaa huonoa... :eek:


"Venäjä ilmoitti kuitenkin eilen vahvistavansa joukkojensa läsnäoloa Ukrainan vastaisella rajalla vahvistaakseen rajavalvontaa. Venäjällä on rajan tuntumassa Naton arvion mukaan noin 40000 sotilasta."

"Tiivistäkää joukkoamme! Veljemme Ukrainassa ampuivat tykistökeskityksen ohi, nyt pitää osua..!" :rolleyes:


"Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt maan armeijan joukot Keski-Venäjällä taisteluvalmiuteen, kertovat uutistoimistot AFP ja Ria Novosti."

Eivätkös täältä päin olleetkin ne ukrainalaisten tunnistamat venäläisyksiköiden miehet, Ukrainan venäläismielisiten joukossa..? Siis lisää joukkoja lienee juuri täältä lähiaikoina luvassa Ukrainan rajoille?


"Nyt määrätty taisteluvalmius koskee eri sotilaspiiriä kuin Ukrainan rajalla. Ukrainan ja Venäjän välinen raja kuuluu eteläiseen sotilaspiiriin."

Ukrainan rajalla olevia yksiköitähän ei tosiaankaan tarvitse enää määrätä valmiuteen, koska nämä ovat jo. ;)http://www.hs.fi/ulkomaat/Venäjä kiistää Naton syytökset Uudet joukot turvaavat rajaa/a1403229412658

"Kyse ei ole mistään joukkojen keskittämisestä vaan keinoista vahvistaa Venäjän federaation rajan suojelua."
"RBK:n ministeriölähde kertoi aiemmin kuluneella viikolla, että joukot valmistautuvat suojelemaan siviilejä Ukrainan armeijalta."


Tuttua juttua historian lukijoille. Talvisodan allahan suomalaisia vaadittiin luovuttamaan Karjala, perusteena Leningradin suojelu. 'Ukrainan Karjalan' eli Krimin miehittäminen ei tosin näytä vielä poistaneen viatonta ja rauhanomaista Venäjää vainoavan fasistisen ja sotaa lietsovan Ukrainan uhkaa, joten on luonnollista ja perusteltua laajentaa itsesuojelua ja oikeutettuja vaatimuksia rajan takaisten venäläisten turvaamiseksi.
 
Viimeksi muokattu:

JHartikka

Luutnantti
"Malesialainen matkustajakone ammuttu alas Ukrainassa"

"Uutistoimisto AP:n toimittaja kertoo nähneensä Buk-ohjusjärjestelmää muistuttaneen laukaisualustan aiemmin torstaina kapinallisten hallussa olleessa Snižnen kaupungissa."

"Britannian yleisradion BBC:n mukaan Itä-Ukrainan kapinallisten aseistus on vähintään yhtä hyvä tai mahdollisesti jopa parempi kuin Ukrainan."

Helsingin Sanomat, http://www.hs.fi/ulkomaat/Malesialainen matkustajakone ammuttu alas Ukrainassa/a1405567417218
"Ukrainan separatistit: Ammuimme alas kuljetuskoneen"

"Ukrainan separatistit sanovat verkkosivuilla ampuneensa alas Ukrainan armeijan kuljetuskoneen. Ampumispaikka on samalla seudulla Itä-Ukrainassa, jolla malesialainen matkustajakone putosi maahan."

"Kuljetuskoneen alasampumisesta kertoo Donetskin alueen separatistijohtaja. Kommentin perusteella näyttää mahdolliselta, että separatistit ampuivat matkustajakoneen alas vahingossa."

MTV, http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ukrainan-kapinalliset-ammuimme-alas-kuljetuskoneen/3533054
"Pudottiko Buk-ohjus malesialaiskoneen?"

"Ukrainan sisäministeriön edustaja kertoi uutistoimisto Interfaxille, että konetta olisi ammuttu venäläisvalmisteisella Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Tollan mukaan Buk-järjestelmän kantama yltäisi matkustajakoneen lentokorkeuteen."

Keskisuomalainen, http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/reuters-matkustajakone-syoksynyt-maahan-ukrainassa/1853950
"Tältä näyttää separatistien väitetty keskustelu"

"SBU:n mukaan separatistikomentaja Nikolai Kozitsinin ja tunnistamattoman separatistin välillä käyty keskustelu:"

"Separatisti: Koskien maahan ammuttua konetta Snizhne-Torezin alueella. Se on siviilikone. Putosi Graboven lähelle. Siellä on paljon naisten ja lasten ruumiita. Kasakat ovat siellä tutkimassa. TV:ssä sanotaan, että se on AN-26 kuljetuskone, mutta että siihen on kirjoitettu Malaysia Airlines. Mitä se teki Ukrainan alueella?"

"Nikolai Kozitsin: Se tarkoittaa, että ne kuljettivat vakoilijoita. Niiden ei v--tu pitäisi lentää. Täällä on sota käynnissä."

MTV, http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/talta-nayttaa-separatistien-vaitetty-keskustelu/3533906

-------------​

Tunnistus vaikeampaa kuin ampuminen

Itä-Ukrainan kapinalliset ovat jo aikaisemmin pudottaneet muistaakseni ainakin yhden keskikorkeudella lentäneen Ukrainan armeijan kuljetuskoneen, joten arvelut keskimatkan IT-ohjuksista separatisteilla vaikuttavat uskottavilta.

Koneen tunnistaminen tietenkin on vaikeampi asia, kuin sen ampuminen, minkä aikoinaan karvaasti kokivat myös venäläiset Sahalinissa ja jenkit Persianlahdella. Tavanomainen tutkamittaushan ei anna koneen tyyppiä. On olemassa tutkatunnistustekniikoita, joista esim. kokeellisen kotimaisen monipaikkatutkan tunnistusmenetelmä on hyvin sopiva ja helppo tällaisten suoraan lentävien matkustajakoneiden riippumattomaan tyyppitunnistukseen, mutta tällaisia 'tutkajalanjälkiä' tunnistavia menetelmiä ei vielä ole maailmalla yleisessä käytössä, saati sitten Itä-Ukrainassa.

Perinteinen visuaalinen tunnistus on tietenkin mahdollista. Hyvässä näkyvyydessä voi yrittää kiikaroida lentoa, mutta tällainen harmaapohjainen matkustajakone saattaa kymmenen kilometrin korkeudessa todellakin muistuttaa Ukrainan armeijan kuljetuskonetta. Ylläoleva tiedustelun sieppaama väitetty separatistikomentajan repliikki paljastaa hänen olleen tietämätön maan yli kulkevista matkustajakoneiden lentoreiteistä, mikä voi osaltaan höllentää IT-ohjuksistaan ylpeiden kapinallisten laukaisykynnystä.


Nettipalvelujen konetunnistukset epävarmoja

Omien tunnistusmenetelmien puutteessa saattaa Itä-Ukrainankin kapinallisten mieleen juolahtaa käyttää suosittuja FR24:n ja PF:n kaltaisia nettitutkia. Näiden palvelujen konetunnistuksiin on kuitenkin koira haudattuna, jos ei jopa useampiakin, mitä tottumaton konebongari ei huomaa.

Terroristi tai vapaustaistelija, riippuen katselukulmasta, lienee yleensä kiinnostunut aivan muista asioista, kuin nettisivun palvelun mahdollisista epätarkkuuksista. Jos separatistit erehtyivät käyttämään näitä nettipalveluja ohjusilmatorjuntansa konetunnistuksen ja -paikannuksen apuna, niin kyseessä oli todellinen emämunaus. Nämä nettitutkien virheet ja epävarmuudet tulivat heillekin ilmi, mutta liian myöhään, ja karmein seurauksin.

Näiden lentsikkatutkasaittien epätarkkuuksien ja virheiden luonteeseen ei liene tarvista syventyä tarkemmin, mutta pari tunnistusvirheiden syytä voi kuitenkin mainita. Merkittäviä tunnistusvirheitä syntyy mm. nettitutkien tietokantapuutteista ja aikavirheistä.


Toisiotutkan tietokanta- ja aikavirheet

Lentokone ei lähetä toisiotutkansa ADS-B mode-S -omatunnuksen ja paikannuksen mukana tietoa rekisteristään tai lentoyhtiöstään, vaan ns. ICAO-heksan. Se on koneen sarjanumero, jonka perusteella nettitutkapalvelu kaivelee käyttämästään tietokannasta kyseisen lentokoneen ne tiedot, jotka palvelu sitten näyttää nettisivullaan, kuten konetyyppi, rekkari, lentoyhtiö, valokuvat ym. Tunnistustietokantojen lukuisista virheistä on ollut lentsikkabongarien saiteilla kritiikkiä, ja olen usein havainnut niitä myös kokeellisen kotimaisen monipaikkatutkan mittauksissa.

Toinen merkittävä virhe on aika. Yksi aikavirheiden monista syistä ovat nettipalveluja avustavien lentsikkabongarien tietsikoiden kellojen käyminen kymmeniä sekunteja väärässä ajassa. Koneen ADS-B-purskeeseen ei nimittäin sisälly myöskään kellonaikaleimaa, vaan sen lisää purskeen vastaanottava softa tietsikan kellosta. Jos avustavan lentsikkabongarin tietsikka kalibroi kellonsa ikkunakäyttikselle tavanomaiseen tapaan kerran viikossa, niin kellonaika saattaa heittää kalibrointijakson loppupuolella minuutinkin.

Jonkun hassun minuutin aikavirhe ei tietenkään haittaa läheistensä lennon saapumista seurailevaa nettisurffaria. Sensijaan puolenkin minuutin aikaero lentoreitillä voi aiheuttaa todellisen lentokoneen virhepaikannuksen maasta käsin, erehdyttäen tunnistuksen vaikkapa sitä seuraavaan koneeseen, joten pahat mielessään IT-ohjusta suuntaileva revolutsionääri voi lukita tähtäimensä aivan väärään kohteeseen.


Ampuivat omaan jalkaansa..?

On tietenkin vain arvailuani, että Itä-Ukrainan separatistien kotikutoisten IT-joukkojen tähtärit olisivat haksahtaneet uskomaan nettipalvelujen välittämää koneen SSR:n virhealtista omatunnusta ja epämääräistä paikkatietoa. Toisaalta separatistien tähtärit näyttävät tosiaan ennenkin ampuneen varman tunnistuskorkeuden yläpuolella lentäneitä koneita, joiden tunnistusmenetelmät lienevät Itä-Ukrainalaisilla hyvin vähissä, ja koulutuskin aika pikaista, joten tällainen vaarallinen tunnistusoikotie saattaa liittyä onnettoman harhalaukauksen tapahtumaketjuun.

Oli tapahtumien kulku sitten millainen tahansa, niin riemukasta torjuntavoittoa havitelleille Itä-Ukrainan kapinallisille tämä harhaosuma saattaa merkitä jopa ratkaisevaa jo ennestään horjuvan yleisen mielipiteen ja jäljellä olevan elintärkeän omien tuen kääntymistä murskaavaksi yleiseksi paheksunnaksi.

Kapinallisten tukena on tietenkin erään rajantakaisista kansalaisistaan huolehtivan autoritäärisen maan keskitetyn valtiollisen median tiedotusvoima, joka saattaa venyä mittaviin suorituksiin kääntääkseen tapahtuman vaikutuksen suuntaa. Lyhyellä ajalla vastatiedotus voi onnistuakin, esimerkiksi syyttämällä Ukrainan armeijaa alasampumisesta. Ajatteleva lukija huomaa tällaisen väitteen heti kyseenalaiseksi, koska separatisteilla ei tiettävästi ole torjuttavaa ilmatoimintaa, eikä siis kuljetuskoneitakaan, enempää kuin tarvettakaan niille. Onneksi historian pitkässä virrassa totuudella on tapana pulpahtaa pinnalle, kun vastatiedotuksen pyörteet ovat hellittäneet.


T: - Juha -


Linkkejä:

Majuri Tommi Lappalaisen arvio: http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/asiantuntija-matkustajakonetta-ammuttiin-ehka-vahingossa/3533336

"Ukrainan separatistit ovat poistaneet sosiaalisesta mediasta tietoja, joiden mukaan he olisivat ampuneet ukrainalaisen kuljetuskoneen alas eilen." "-ampuivatko sittenkin matkustajakoneen?" "Jos koneen maahan syöksy vahvistetaan separatistien tekemäksi, vaikeuttaa se huomattavasti Venäjän presidentti Vladimir Putinin asemaa kriisissä." http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kapinalliset-poistivat-tuhoviestinsa-ampuivatko-sittenkin-matkustajakoneen/3533396

"Jos Malaysia Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas, kyseessä ei olisi ensimmäinen kaupallisen lentokoneen alasampuminen." http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/matkustajakoneita-ammuttu-alas-ennenkin/3533074
 
Viimeksi muokattu:

JHartikka

Luutnantti
Lainauksia artikkelista:

"Ukraina ja Venäjä: Pakotteista pelotteeseen – tai sotaan"

"Vieraskynä 7.8.2014, Aleksi Roinila."

"Mikäli Eurooppa ja Yhdysvallat eivät onnistu riittävän pelotteen luomisessa Putinin pysäyttämiseksi seuraavien tuntien tai vuorokausien kuluessa, on seurauksena todennäköisesti Venäjän avoin hyökkäys Ukrainaan ja Itä-Ukrainan sekä Krimin niemimaan pysyväksi jäävä venäläismiehitys, kirjoittaa Aleksi Roinila, valtio-opin maisteriopiskelija Tampereen yliopistolla. Roinila on opiskellut strategiaa Maanpuolustuskorkeakoululla, kansainvälistä politiikkaa Aberystwyth Universityssä ja palvellut lähes kolme vuotta tutkijana ISAF- ja KFOR-operaatioissa."


Vladimir Putin. Kuva: AFP/AFP/Getty Images


"Venäjä valmistelee parhaillaan Itä-Ukrainan valtausta ja miehitystä. Se on keskittänyt Ukrainan vastaiselle rajalleen kymmeniä tuhansia sotilaita, joista osalla on jo pitkään ollut ”rauhanturvajoukkojen” tunnukset univormuissaan ja panssariajoneuvoissaan. Venäjä pyrkiikin oikeuttamaan hyökkäyksensä Ukrainaan matkimalla Kosovon sodan luomaa ennakkotapausta: Se vetoaa osin keksittyyn ja osin itsensä aiheuttamaan humanitääriseen kriisiin, pyytää YK:n turvallisuusneuvostolta valtakirjaa ”humanitääriselle interventiolle”, ja sitä saamatta lopulta hyökkää maahan ”rauhanturvajoukoillaan” ilman YK:n valtuutusta. Näistä ensimmäinen ja toinen vaihe ovat jo toteutusvaiheessa; YK:n turvallisuusneuvoston Venäjä kutsui koolle eilen. Kolmas vaihe – avoin sota Ukrainan asevoimia vastaan – voi alkaa tuntien, päivien tai viikkojen sisällä riippuen siitä, miten Venäjän omat sotilaalliset, poliittiset ja propagandavalmistelut etenevät ja kuinka sotilaallinen tilanne Itä-Ukrainassa Venäjän varjoarmeijana toimivien separatistijoukkojen ja Ukrainan asevoimien välillä kehittyy. "

"Todellisuudessa Kosovon ennakkotapauksen soveltamiselle Ukrainassa ei ole minkäänlaisia perusteita. Toisin kuin Kosovossa, jossa Slobodan Milosevicin johtama Serbia yritti väkivalloin murskata maan albaaniväestön itsehallintopyrkimykset, ei Ukrainassa ole muuta humanitääristä kriisiä eikä muuta väestöryhmien välistä väkivaltaa kuin Venäjän itsensä aloittama ja johtama varjosota maan laillista hallintoa vastaan. Ja toisin kuin Kosovossa, jossa Naton Allied Force ja Kosovo Force -operaatioilla oli kansainvälisen yhteisön laaja tuki – myös Natoon kuulumattomilta mailta kuten Suomelta ja Ruotsilta – ei Venäjän interventiota Ukrainaan ole toistaiseksi tukenut mikään muu YK:n jäsenvaltio kuin Venäjä itse."

...

"Uhka koskettaa kuitenkin kaikkia Venäjän rajanaapureita, Suomi mukaan lukien. Valmisteleva propagandasota on jo käynnissä."


Artikkeli kokonaisuudessaan: http://fmashiri.wordpress.com/2014/08/07/ukraina-ja-venaja-pakotteista-pelotteeseen-tai-sotaan/
 
Viimeksi muokattu:

hessukessu

Kenraali
Lahjoittaja
Suomen johto menee jo Moskovaan neuvottelemaan. Valko-Venäjän laskuvarjojoukot harjoittelevat hyökkäystä Pihkovassa. Venäläinen "avustussaattue" änkee väkisin Ukrainan puolelle. Venäjä tiettävästi tulittaa jo nyt tykistöllään Ukrainan maaperälle.

Mitä helvettiä se Suomen johto oikein vielä odottaa? Tässä vaiheessa pitäisi olla suojajoukot jo muodostettu ja rajoilla odottamassa tulevaa. Se kun voi olla WW3.
 

herra47

Alikersantti
Suomen johto menee jo Moskovaan neuvottelemaan. Valko-Venäjän laskuvarjojoukot harjoittelevat hyökkäystä Pihkovassa. Venäläinen "avustussaattue" änkee väkisin Ukrainan puolelle. Venäjä tiettävästi tulittaa jo nyt tykistöllään Ukrainan maaperälle.

Mitä helvettiä se Suomen johto oikein vielä odottaa? Tässä vaiheessa pitäisi olla suojajoukot jo muodostettu ja rajoilla odottamassa tulevaa. Se kun voi olla WW3.
Täysin samaa mieltä, kyllä pitäisi jonkinlaista valmistautumista tehdä. Kaikista huonoimmassa tapauksessa meidät yllätetään "housut nilkoissa"

Olen oma aloittainen ja osallistuin maanpuolustus kurssille hehheh.... :Do_O
 

baikal

Supreme Leader
Lahjoittaja
Tuntematta tietenkään asiaa sinällään, niin sanoisin, että kyllä Suomessakin joitain hiontoja on varmasti tehty. Eivät vaan juurikaan nämä toimet näy kansalaisille, eikä edes juureva, tosiärhäkkä ja syväkyllästetty mediakaan hoksaa ja jos joku hoksaakin, pitää jarrun päällä yleisen edun nimissä. Kuten pitääkin. Nämä nyt todellakin ihan lonkkatuntumalta heitettyjä arvioita. Mitään suurensuuria temppuja ei tietenkään synny ilman lisärahoitusta. Valmiuden kohottamiseen voi liittyä joitain hyvinkin joustavia ja suurelle yleisölle tuntemattomia asioita.
 

baikal

Supreme Leader
Lahjoittaja
Kyllä nuo fmashirin kirjoitukset kannattaa lukea ajan kanssa ja pohtia myös sitä puolta, mitä hänen asemassaan joutuu kirjoittamaan rivien väliin. Asiallista ja aikakauteen käypää pohdintaa ja asettelua. Koko tämän täytisen kriisin aikana onkin ollut niin, että Arto Pulkki ja Suomen armeijan upseerit ovat olleet parhaiten kartalla.

Tutkimuslaitoksiin kohdistuvan kritiikin ymmärrän täysin. Ne pystyivät palvelemaan valtiojohtoa niin kauan, kun kriisit maailmalla eivät meitä koskettaneet, vaan voitiin turvallisesti tuottaa erilaisia arvioita ja ennusteita, löysästi kuin uittomiehen räkä piikkilangassa.

Sitten kun kriisi olikin jo ns. lähituntumaa, paljastui tutkimusväen tuotantotapa ja sen tosiolevuus. Liian kankeita ja tahmeita laitoksia, ketteryyden vastasynonyymeja suorastaan. Pystyvät tuottamaan jotain sammuneesta hiilestä, kun tarve olisi arvioida kurantisti syttyvää liekkiä.
 

Myrskyhiiri

Kenraali
http://yle.fi/uutiset/porosenko_venaja_on_hyokannyt_ukrainaan/7438207

Ulkomaat 28.8.2014 klo 13:08 | päivitetty 28.8.2014 klo 13:14
Porošenko: Venäjä on hyökännyt Ukrainaan
Ukrainan turvallisuusneuvosto kertoo, että Venäjän joukkojen tukemat separatistit ovat ottaneet tehneet hyökkäyksiä eri puolilla Itä-Ukrainaa.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA
Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoo Venäjän hyökänneen Ukrainaan. Presidentin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa Porošenko sanoo tilanteen heikentyneen voimakkaasti Donetskin alueella.

Ukrainan turvallisuusneuvosto kertoo, että Venäjän joukkojen tukemat separatistit ovat ottaneet haltuunsa Novoazovskin kaupungin maan kaakkoisosassa. Ukrainan armeija on vetäytynyt Novoazovskista ja vahvistanut joukkojaan Mariupolin kaupungin puolustukseen.
 

Myrskyhiiri

Kenraali
No nyt kohosi.

http://yle.fi/uutiset/ilmavoimat_nostanut_valmiustilaansa_kiristyneen_tilanteen_vuoksi/7441087

Kotimaa 29.8.2014 klo 13:17 | päivitetty 29.8.2014 klo 13:25
Ilmavoimat nostanut valmiustilaansa kiristyneen tilanteen vuoksi
Venäläisten Suomeen kohdistunut ilmatilan häirintä on lisääntynyt niin, että Ilmavoimat varustautuu lähettämään ilmaan koneita matalalla kynnyksellä.

Hornet F-18D-hävittäjä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Yle Uutisten saamien tietojen mukaan tilanne on kiristynyt viimeaikaisten ilmatilaloukkausten jälkeen. Ilmavoimat on valmiustilassa reagoidakseen matalalla kynnyksellä ilmatilan häirintään. Käytännössä se tarkoittaa, että Ilmavoimat lentää tunnistamaan ilmatilassa lentävän vieraan koneen.

Viikon sisällä venäläisten epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa kolmesti. Myös toukokuussa venäläiset koneet tulivat Suomen ilmatilaan kahdesti saman päivän aikana.

Perjantaina pääministeri Alexander Stubb (kok.) yhtyi näkemyksiin, joissa kolme loukkausepäilyä viikon aikana vaikuttaa jo tahalliselta toiminnalta.

– Ei tällaista naapureiden kanssa tehdä, Stubb sanoi.
 

Vääpeli

Respected Leader
Eli tarkoittaa varmaan suomennettuna, että parille lentäjälle maksetaan jopa pyhäkorvaukset että ovat viikonloppuna töissä xD
 

TT

Eversti
Tuohon uutiseen ilmestyi kaino lisäys:

Korjaus 28.8.2014 klo 14.10 Uutistoimisto Reuters korjaa, ettei Porošhenko ilmoittanut Venäjän hyökänneen Ukrainaan. Porošhenko sanoo Venäjän tuoneen joukkonsa Ukrainaan.

Olisi jo parempi että Venäjän valtion hyökkäys ja virallinen sotatila tunnustettaisiin. Vaikka veisi lopulta Putskun kyydissä koko Euroopan sodan partaalle. Vai mitä mieltä täällä?
 

Myrskyhiiri

Kenraali
Eli tarkoittaa varmaan suomennettuna, että parille lentäjälle maksetaan jopa pyhäkorvaukset että ovat viikonloppuna töissä xD
Ei vaan. Ollos huoleton, poikas valveill' on. Nyt Suomen jellona elämöi - se nosti kämmentäns - ja löi! Ok muutama saunakalja alla ja kurkkulääkkeeksi otettua kirkasta. Hyvä Suomi!

http://yle.fi/uutiset/ilmavoimat_on_siirtanyt_kalustoaan_tanaan_helsinki-vantaalle/7442584

http://yle.fi/uutiset/paakaupunkiseudulla_useita_hornet-havaintoja/7442504

 

Myrskyhiiri

Kenraali
Nytpä sanoi MTV3:n uutiset että Ruåttikin on nostanut valmiuttaan että nostellaan tässä sitten porukalla. Heja Norden!
 

Myrskyhiiri

Kenraali
Jännitys kiristyy myös merellä. Hamina-luokan ohjusvene kävi koukkaamassa vauhdilla 50 m:n päässä venäläistä sukellusvenettä.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/669944/Merivoimat kohtasi venalaisen sukellusveneen


Merivoimat kohtasi venäläisen sukellusveneen

Kotimaa | Turun Sanomat 04:50 | 39
Tammisaaresta Tallinnaan matkannut veneilijä törmäsi erikoiseen näkyyn heti ylitettyään Suomen aluevesirajan.

Raaseporiin kuuluvan Jussarön saaren eteläpuolella liikkui harvinainen vieras.

– Ihmettelin ensin, että mikä se on mikä näkyy. Sitten huomasin, että se oli sukellusvene, veneilijä kertoo.

Juuri ja juuri kansainvälisillä vesillä liikkunut sukellusvene sai pian seurakseen Suomen merivoimien ohjusveneen. Pinta-ajossa liikkunut sukellusvene oli matkalla kohti länttä, kun idästä tullut merivoimien alus lähestyi sitä.

Veneilijä tallensi 10. elokuuta tapahtuneen erikoisen kohtaamisen kamerallaan. Kuvien perusteella sukellusvene on venäläinen ja sen luona vieraillut alus Hamina-luokan ohjusvene. Hamina-luokan veneiden kotisatama on Kirkkonummella sijaitseva Upinniemi.

Veneilijän mukaan merivoimien alus lähestyi sukellusvenettä vauhdilla ja ohitti sen vain noin 50 metrin etäisyydeltä. Ohituksen jälkeen ohjusvene kääntyi ympäri ja palasi tulosuuntaansa.

Sukellusvene ei muuttanut kurssiaan, vaan jatkoi kohti länttä.
 

Myrskyhiiri

Kenraali
Tämä on vanha juttu...tapahtunut joskus Elokuussa!!
Niin mutta se sopii tunnelmaan :D Fiilistelen tässä vähän...

P.S. Katsoin juuri kalenteria ja... nyt ON elokuu! My God!
 
Viimeksi muokattu:

Vääpeli

Respected Leader
Todella dramaatista kun sukellusvene ajaa pinnassa. Toihan on vähän sama kun lentokonetta työnnettäs pitkin tiestöä....
 
Top