Äänestys Montako uutta hävittäjää ostetaan?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja wargame
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Montako uutta hävittäjää ostetaan?


  • Äänestäjiä yhteensä
    244
  • Äänestys suljettu .
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
HX:llä on tarkoitus esim. maalittaa PTO2020:t kohteisiinsa.

Ihme höpöttelyä jossa olet päättänyt älyttömyyksiä ennakkoon. Kuten "Rissala ja Rovaniemi ovat ihan liian lähellä Venäjää tulevaisuutta ajatellen".
Miten tuon muka perustelet ja varsinkin sen, että se muuttuisi tulevaisuudessa erilaiseksi kuin nykytila?
 
Sellaisella kaikkien alojen nojatuolieritysiasiantuntemuksella, joka uskaltaa pohtia asejärjestelmän elinkaaren aikana tulevia mahdollisia yllättäviä kehityskulkuja.

"Hyödytön" on toki ääri-ilmaisu. Jopa tilanne, jossa vastustaja saisi eliminoitua HX:n kyvyt vähäiselläkin voimankäytöllä, tarkoittaisi se, että vihollinen joutuisi käyttämään resurssejaan. Lisäksi ääriskenaariot ovat epätodennäköisiä. Ne ovat kuitenkin mahdollisia, minkä vuoksi puheet HX:stä keskeisenä asejärjestelmänä ovat vaarallisia. Pitää olla muutakin, pitää olla tasapainoa. Suomen puolustus ei voi olla Lockheedin myyntimiehen puheiden uskottavuuden varassa, näin ääriesimerkkinä.

Laitetaanpa rautalankaesimerkki. Mennään vuoteen 2050. Ääriskenaariona voisi olla vaikkapa Venäjä, joka saa Kiinalta Lend-Lease apua sekä informaatioylivoiman. Satelliitit paikantavat lentokoneet helpohkosti ilmassa ja helposti näkyvinä kohtein myös maassa melko helposti altistaen ne pitkän kantaman iskukyvylle, kuten ballistisille ohjuksille ja raidetykkien ammuksille. Pitkän kantaman it-ohjukset pystyvät tiputtamaan häivekoneitakin yllättävän tehokkaasti äärikantamillakin, kiitos maalituksen joka tulee avaruudesta, ei maan päältä. Tuloksena Ilmavoimien tehokkuus on merkittävästi heikompi kuin uskottu, ja koska rahat on pantu HX-kortin varaan ja kansalaisille vakuutettu HX:n keskeisyydestä asejärjestelmänä, murtuu kansakunnan tahto. No, pääsemme Putinin pojan alamaisiksi.

Toisenlaisessa, HX+ skenaariossa olisi käytetty resursseja myös pitkän kantaman ilmatorjuntaan ja maalta laukaistavaan kaukotoimintakykyyn, mikä ei olisi niin helposti lamautettavissa.
Niin vähän arvelinkin. Suomessa onneksi toimintaa johtaa alan huippukoulutetut ja pitkän työkokemuksen omaavat henkilöt, joilla on tietotaidolliset edellytykset arvioida asioita tosiseikkojen, ei nojatuolistrategin näkökulmasta. On myös huomattava, ettei Suomi tee puolustusratkaisujaan Lockheedin myyntimiesten puheiden perusteella.

Tuo ei käytännössä ole v. 2050 mahdollista. Radioaallot etenevät edelleen vain n. 300 000 km/s ja elektroniikassa on erilaisia viiveitä. Edelleen vuonna 2050 it-ohjus osuu aerodynaamisesti liikehtivään maaliin enintään n. 100 km etäisyydellä laukaisupaikasta. Sitä pitää seurata ja/tai maalia valaista edelleen maasta. Kerron seuraavaksi miksi.

Hmmm… millainenkohan satelliitti se mahtaisi olla? Geostationäärinen vai geosynkroninen? N. 36 000 km etäisyydeltä maapallolla yli 60 astetta päiväntasaajalta liikkuvan pienen lentokoneen havainnointi ei taidakaan olla ihan niin helppo juttu. Ehkä matalampi Moljnija-rata? Vaaditaan 5 - 6 satelliittia ja niissäkin aikamoinen tutka. Verrattuna maa- tai merikohteita tiedustelevaan tutkaan nopeasti liikkuvien ja pienien lentokoneiden havannointi useamman sadan kilometrin päästä maata vasten ei taida olla ihan helppo temppu. Avaruutta vastenkin siinä alkaa olemaan matkan kasvaessa haasteita. Lisäksi reaaliaikainen (tai siis lähes) tiedonsiirto maahan. Molnija-radalla satelliitin suhteellinen nopeus alla olevaan maanpintaa on matalalla osuudelta aika suuri. Miten tarkasti tutka kyetään kohdistamaan? Ehkä alla olevan maanpinnan suhteen. Tosin geometria muuttuu todella vauhdikkaasti. Joka pulssilla on käytännössä jo eri kulma. Sieltä sitten maalien luominen ja tiedon välitys tuliyksikköön. Viive... hmmm, ainakin 5 - 6 sek. Minimissään. Todennäköisesti enemmän. Lasketaan 10 sekunnilla. Sekin on muuten jo aika kova suoritus, kun ottaa huomioon ketjun pituuden ja välimatkat. Siinä ajassa hävittäjä liikkuu täysin ennalta arvaamattomilla suunnilla n. 3000 m. Mihin (ennakko)pisteeseen ohjus mahdetaan laittaa matkaan? Avaruudesta tulevalla signaalilla ei loppulähestyminen lentokonetta vastaan onnistu, pinta-alusta vastaan ehkä. Eli oma hakupää on avattava kaukana tai sen keilan on oltava leveä. Ohjuksella pitää olla runsaasti kinematiikkaa jäljellä hakeutumista varten. No, tarpeeksi isossa raketissa sitä on. Mutta käytännössä fysiikan lait estävät kuvatun toiminnan toteuttamisen riittävällä varmuudella ja Venäjän tai Kiinan käytettävissä olevilla varoilla riittävän kustannustehokkaasti. Ei ole nähtävissä mitään semmoista teknologista murrosta, joka poistaa hävittäjän tehon seuraavaan 50 - 80 vuoteen. Tätä mieltä ovat myös maailmalla lähes kaikkien maiden alan asiantuntijat; he ovat lähdössä näillä näppäimillä 6.sukupolven hävittäjän kehitystyöhön. Koneet ovat myös suurella todennäköisyydellä ihmisen itse koneessa lentämiä.

Lopuksi vielä todettakoon, ettei mikään ilmatorjunta missään tapauksessa korvaa hävittäjiä. Päinvastoin voidaan kyllä menetellä. Samoin sotahistoria osoittaa aukottomasti, että ilmatorjunnan lamauttaminen on aina ollut huomattavasti helpompaa kuin hävittäjävoiman lamauttaminen. Hetken miettimisen jälkeen kyllä jokainen tajuaa miksi näin on.

Oikeat asiantuntijat päätösprosessissa myös pohtivat kaikkia mahdollisia yllättäviä kehityskulkuja. Heillä on kuitenkin asiaan vaadittava tekninen ja taktillinen osaaminen, jolloin he päätyvät keskimäärin oikeampiin ratkaisuihin kuin harrastelijat.
 
HX:llä on tarkoitus esim. maalittaa PTO2020:t kohteisiinsa.

Ihme höpöttelyä jossa olet päättänyt älyttömyyksiä ennakkoon. Kuten "Rissala ja Rovaniemi ovat ihan liian lähellä Venäjää tulevaisuutta ajatellen".
Miten tuon muka perustelet ja varsinkin sen, että se muuttuisi tulevaisuudessa erilaiseksi kuin nykytila?
Asia on tosiaankin niin, että ne ovat jossakin kohtaa vähän liian kaukana... :-)
 
Rissala ja Rovaniemi ovat ihan liian lähellä Venäjää tulevaisuutta ajatellen, maantieteelle emme voi mitään. Tilanne huononee HX:n elinkaaren aikana vielä nykyisestä merkittävästi. Vaikka koneet hajautettaisiin sotatilanteessa ympäri maata, on turhaa riskeerata koneiden turvattomalla sijoituksella rauhan aikana.

:facepalm:
 
HX:llä on tarkoitus esim. maalittaa PTO2020:t kohteisiinsa.

Ihme höpöttelyä jossa olet päättänyt älyttömyyksiä ennakkoon. Kuten "Rissala ja Rovaniemi ovat ihan liian lähellä Venäjää tulevaisuutta ajatellen".
Miten tuon muka perustelet ja varsinkin sen, että se muuttuisi tulevaisuudessa erilaiseksi kuin nykytila?

Venäjän tykistöaseistuksen kantama kasvaa jatkuvasti. On hyvinkin realistista odotta, että tulevaisuudessa n. 300km kantamaa ei saavuteta vain taktisin ohjuksin (esim. Iskander Kepab), vaan myös erinäisin tykistöraketein. Tämä moninkertaistaa asemäärän jolla voi vaikuttaa Rissalan ja Rovaniemen tapaisiin kohteisiin. DIstruptiivisena teknologiana tässä on raidetykki.
 
Niin vähän arvelinkin. Suomessa onneksi toimintaa johtaa alan huippukoulutetut ja pitkän työkokemuksen omaavat henkilöt, joilla on tietotaidolliset edellytykset arvioida asioita tosiseikkojen, ei nojatuolistrategin näkökulmasta. On myös huomattava, ettei Suomi tee puolustusratkaisujaan Lockheedin myyntimiesten puheiden perusteella.

Uskon sinänsä, että hankittavat koneet ovat parhaat mahdolliset, valmistaja lienee Lockheed tai Lockheed. Tässä ei ole ongelmaa. Sen sijaan ongelmallista on, jos asiantuntijat toistelevat hävittäjätehtailijoiden retoriikkaa keskeisistä asejärjestelmistä ja välttämättömyyksistä. Kuka tahansa haistaa palaneen käryn - suuri yleisö ja myös poliitikot. Etenkin tälllaisena aikana se on vaarallinen tie.

Tämän kriisin aikana yhden ministeriön uskottavuutta on heikennetty huonolla, ehdottomuuksiiin nojautuvalla viestinnällä. Toivon ja uskon ettei PLM lähde tähän.

Mutta käytännössä fysiikan lait estävät kuvatun toiminnan toteuttamisen riittävällä varmuudella ja Venäjän tai Kiinan käytettävissä olevilla varoilla riittävän kustannustehokkaasti. Ei ole nähtävissä mitään semmoista teknologista murrosta, joka poistaa hävittäjän tehon seuraavaan 50 - 80 vuoteen. Tätä mieltä ovat myös maailmalla lähes kaikkien maiden alan asiantuntijat; he ovat lähdössä näillä näppäimillä 6.sukupolven hävittäjän kehitystyöhön. Koneet ovat myös suurella todennäköisyydellä ihmisen itse koneessa lentämiä.

Kun puhutaan 5-6 satelliitista puhutaan nykytilasta ja eilisestä. SpaceX, yksityinen yritys, laukoo taivaalle lähivuosina 1600 kommunikaatiosatelliittia joiden kokoluokka on samaa kuin käyttökelpoisessa tutka/IP/visuaaliseessa satellitiissa. Valtiollisilla toimijoilla tulee olemaan käytössään enemmän, ei vähemmän, resursseja halutessaan. Laukaisuhinnat ovat menossa alas, eivät ylös. 1980-luvulla laukaisu maksoi noin 100 000 USD/kg, nyt 1000 USD kg, todennäköisesti 2040 muutamia kymmeniä dollareita/kg. Avaruudesta tuleva maalitieto tulee olemaan suuri riski hävittäjien kokoisten kohteen ilmatoiminnalle. Muunlainen tulevaisuuskuva ei ole realistinen. Toki tätä vastaan vaikuttamiseen tulee olemaan omat taktiset ja tekniset keinonsa. Pelikentän tämä kuitenkin uudistaa.

On toki mahdollista, että jo vuoden 2040 kieppeillä se ilmatorjunta - tai pintatorjunta - vaikutus ei enää aina tule edes ilma- tai pintalavetilta, vaan suoraan avaruudesta, etenkään tärkeimpiä kohteita vastaan.

Lentokone tai iso UCAV on tässä tilanteessa rajoittuneempi järjestelmä kuin nykyään, ohjasipa sitä sitten tulevaisuudessa ihminen tai tekoäly. Keskeinen ongelma on pieni kriittisten järjestelmien määrä, joka on hankalasti piiloteltavissa tulevaisuuden kattavalta satelliittitiedustelulta sekä tekoälyyn nojaavalta kuvatulkinnalta ja ilmassa liikkuessaan erottuu kuin amisauto marketien parkkipaikalla.

USMC leikkaa jo hävittäjäkalustoaan muun kaukotulivoiman eduksi, mutta mitäpä jenkit tietäisivät. USA perustaa myös omat avaruusjoukkonsa nimenomaan tulevaisuuden haasteita varten, mutta mitäpä he tietäisivät.

Huomioitavaa on, ettei USMC leikkaa hävittäjiään kokonaan pois - tietenkään - vaan ainoastaan supistaa niiden roolia.

Lopuksi vielä todettakoon, ettei mikään ilmatorjunta missään tapauksessa korvaa hävittäjiä. Päinvastoin voidaan kyllä menetellä. Samoin sotahistoria osoittaa aukottomasti, että ilmatorjunnan lamauttaminen on aina ollut huomattavasti helpompaa kuin hävittäjävoiman lamauttaminen. Hetken miettimisen jälkeen kyllä jokainen tajuaa miksi näin on.

Siksipä tämän hetken johtava ilmapuolustustoimija USN nojaa ilmatorjuntaan ja hävittäjätorjuntaan. Ilmatorjunnan täydellinen korvaaminen hävittäjillä on samanlainen vaarallinen fantasia kuin hävittäjien korvaaminen ilmatorjunnalla. Suomi on kuitenkin USN:ää enemmä rakastunut hävittäjiin.

Jos Suomi olisi Ruotsin paikalla, hävittäjäpainotus olisi järkevin vaihtoehto. Suomi on kuitenkin etulinjamaa, ei takakenttäpeluri.

Oikeat asiantuntijat päätösprosessissa myös pohtivat kaikkia mahdollisia yllättäviä kehityskulkuja. Heillä on kuitenkin asiaan vaadittava tekninen ja taktillinen osaaminen, jolloin he päätyvät keskimäärin oikeampiin ratkaisuihin kuin harrastelijat.

Näin toki on, mutta jos ennakkotehtäväksi on asetettu 64 hävittäjän hankkiminen rajoittaa se mahdollisuusavaruuksia asiantuntijoille kummasti. HX-esiselvitystyön perusteella analyysia ei ole tehty.
 
Viimeksi muokattu:
Ei kai siinä sitten mitään, jos usko omiin satuihin on niin vahva ettei mikään esityö vakuuta.

Huomio kiinnittyy perusteluihin, jotka ovat lähinnä kielipeliä. "Suomi on kuitenkin etulinjamaa, ei takakenttäpeluri." (hävittäjiä tarvitaan vain takakentällä?) "Ilmatorjunnan täydellinen korvaaminen hävittäjillä" (missä tämä muka, ei ainakaan Suomessa jossa NASAMS ja korkeatorjunnan kehityshanke)
Toisaalta vertaat USA:n erilaisiin tekemisiin, joka on aika epärealistinen mittapuu.

Toistaako ilmavoimat todella hävittäjätehtailijoiden retoriikkaa vai elävätkö he ko. todellisuutta päivätyönään, jolloin se tulee omasta kokemuksesta?

Suosittelen kertaamaan Analystin viimeisimmässä löytyviä fysikaalisia mittayksiköitä. Niistä voi päätellä esim. avaruudesta tulevan maalitustiedon hyödyllisyyden rajallisuutta.
 
Viimeksi muokattu:
Laitan linkin myös tänne, koska käsittelee aihetta. Kaikkosen puheista paistaa mielestäni läpi spekulaatio. ”Hallitus ei ole puuttumassa” kun pitäisi olla hallitus ei puutu!
 
Laitan linkin myös tänne, koska käsittelee aihetta. Kaikkosen puheista paistaa mielestäni läpi spekulaatio. ”Hallitus ei ole puuttumassa” kun pitäisi olla hallitus ei puutu!
Ei ole ennustettavaa niin ei kannata luvata.
On lähinnä ennakkonäyttöä siitä, että ainakaan vassarit ei halua luopua mieliteostaan eli törsäämisestä "tulevaisuusinvestointeihin". Rahoitukseksi esitetään toki vain veronkorotuksia.
 
Ei ole ennustettavaa niin ei kannata luvata.
On lähinnä ennakkonäyttöä siitä, että ainakaan vassarit ei halua luopua mieliteostaan eli törsäämisestä "tulevaisuusinvestointeihin". Rahoitukseksi esitetään toki vain veronkorotuksia.

Vassarien näkökulmasta taas hävittäjät ovat velkarahoilla tapahtuvaa törsäämistä. Politiikka on mahdollisuuksien taidetta. On aika vaikea toisaalta väittää vastaan, etteikö koulutukseen investointi olisi tulevaisuusinvestointi, vai mitä?

Tosiasiassa molempia tarvitaan - puolustusta ja tulevaisuusinvestointeja, mutta jos annetaan Otto Meren ja Veronika Honkasalon tapaisten päättää, ei hankita kumpaakaan koska ideologia. Onneksi jokaisella puolueella on erikoismiehensä ja järkimiehensä (ja naisensa).
 
Juu, ongelma onkin vain siinä ettei mulle sulle, jossa ei tehdä valintaa vaan toteutetaan molemmat vie näissä oloissa irvokkaaseen velanottoon.
Kyllä jostain pitäisi osata luopua. Toki tämä kuumoittaa siinä mielessä, että onnistuisiko osumaan muuhun kuin puolustushankintoihin jos sille tielle lähtee.
 
Ei kai siinä sitten mitään, jos usko omiin satuihin on niin vahva ettei mikään esityö vakuuta.

Huomio kiinnittyy perusteluihin, jotka ovat lähinnä kielipeliä. "Suomi on kuitenkin etulinjamaa, ei takakenttäpeluri." (hävittäjiä tarvitaan vain takakentällä?) "Ilmatorjunnan täydellinen korvaaminen hävittäjillä" (missä tämä muka, ei ainakaan Suomessa jossa NASAMS ja korkeatorjunnan kehityshanke)
Toisaalta vertaat USA:n erilaisiin tekemisiin, joka on aika epärealistinen mittapuu.

Toistaako ilmavoimat todella hävittäjätehtailijoiden retoriikkaa vai elävätkö he ko. todellisuutta päivätyönään, jolloin se tulee omasta kokemuksesta?

Suosittelen kertaamaan Analystin viimeisimmässä löytyviä fysikaalisia mittayksiköitä. Niistä voi päätellä esim. avaruudesta tulevan maalitustiedon hyödyllisyyden rajallisuutta.

Esiselvityksessä Ilmavoimien rooli oli keskeinen, ei Puolustusvoimien kokonaisanalyysi. Se näkyy tekstissä. Esimerkiksi kuvauksissa uudemman ajan ilmaoperaatioista ei lainkaan huomioida taktisia ohjuksia ja risteilyohjuksia, tai tykistön täsmäammuksia - ilmeisesti kun niitä ei ammuta lentokoneista.

Suomen kaksi päätukikohtaa sijaitsevat 200km säteellä Venäjästä, äärimmäisetkin tukikohtamahdollisuudet 450km päässä itärajasta. Suomen maantieteellinen asema unohtuu kuitenkin usein keskustelusta. Vaikkapa Ruotsilla puolestaan tukeutumismahdollisuudet ovat huomattavasti kauempana vihollisesta.

USA:n tekemiset ovat realistinen mittapuu - tasapainossa. Korkeatorjuntahanke on toivotaan toivotaan, osastolla, ei integroituna HX:n kuten pitäisi. Ja, kuten mainittua, pintalaukaistavat taktiset ohjukset ja risteilyohjukset puuttuvat kokonaan.

Suosittelen kertaamaan Analystin viimeisimmässä löytyviä fysikaalisia mittayksiköitä. Niistä voi päätellä esim. avaruudesta tulevan maalitustiedon hyödyllisyyden rajallisuutta.

Esimerkiksi Starlink-konstellaation satelliitti kulkee 280km korkeudella. Mitenkäs ne valon nopeudet haittaavat maalitiedon saattamista riittävän nopeasti ohjukselle tuolta korkeudelta sen enempää kuin AEW-koneelta 280km päästä?
 
Viimeksi muokattu:
Juu, ongelma onkin vain siinä ettei mulle sulle, jossa ei tehdä valintaa vaan toteutetaan molemmat vie näissä oloissa irvokkaaseen velanottoon.
Kyllä jostain pitäisi osata luopua. Toki tämä kuumoittaa siinä mielessä, että onnistuisiko osumaan muuhun kuin puolustushankintoihin jos sille tielle lähtee.

Irvokasta velanottoa tulee nyt joka tapauksessa. Edessä on Rytin valinta. Säästääkö, koska se kuuluu ideologiaan, vai tehdäkö valtakunnan tulevaisuuden kannalta keskeiset investoinnit tulevaisuuteen ja turvallisuuteen. Nyt ollaan samassa tilanteessa kuin 1930-luvun lamassa ja toisen maailmansodan aikaan, tavanomaiset talousopit eivät päde. Meillä on rahaa HX:n ja vassarien lempilapsiin, jos vain halutaan. Kaikki ovat mukana samassa konkurssissa, olisi tyhmää olla hyödyntämättä tätä ainutlaatuista mahdollisuutta hankkia kaikkea kivaa kerralla.

Kuten mainitsin, HX ei ole huono hanke. Se ei ole missään tapauksessa optimihanke, mutta se saattaa olla paras mahdollisuus tällä hetkellä. En toivo sen toteutumattomuutta, mutta palvonta on aina minulle vierasta.
 
Taas tulee mieleen vanha kuva:
1586245080709.png
 
@StmSvejk Kuinka hyvin avarudessa maalittavat minisatelliitit voivat tuottaa tarkan maalitiedon maassa kököttävästä IT-ohjusasemasta tai tykistöohjuksen lavetista? Varmaan aika paljon helpommin kuin 1000+ km/h lentävän lentokeen osalta. Ihme, ettei ne kaiken näkevät minissatelliitit vaikuta mitään IT-lavettien käyttökelpoisuuteen... :unsure:
 
@StmSvejk Kuinka hyvin avarudessa maalittavat minisatelliitit voivat tuottaa tarkan maalitiedon maassa kököttävästä IT-ohjusasemasta tai tykistöohjuksen lavetista? Varmaan aika paljon helpommin kuin 1000+ km/h lentävän lentokeen osalta. Ihme, ettei ne kaiken näkevät minissatelliitit vaikuta mitään IT-lavettien käyttökelpoisuuteen... :unsure:

Ilman muuta! Hävittäjäkone on kuitenkin vaikeampi ajaa vaikkapa teollisuushalliin odotusasemaan tähystykseltä piiloon, kätkeä liikennevirtaan tai naamioida vaikkapa kontiksi teollisuusalueelle tuliasemassa tms.

Naamiointi ja harhautus joutuvat joka tapauksessa kohtaamaan aivan uusia haasteita avaruustiedustelun uudella aikakaudella. Toivottavasti HX:n yhteydessä hankitaan iso määrä valemaaleja. Valemaalien ylläpito sopisi hyvin tehtäväksi Maakuntamakkaralennostoille...
 
Ilman muuta! Hävittäjäkone on kuitenkin vaikeampi ajaa vaikkapa teollisuushalliin odotusasemaan tähystykseltä piiloon, kätkeä liikennevirtaan tai naamioida vaikkapa kontiksi teollisuusalueelle tuliasemassa tms.

Naamiointi ja harhautus joutuvat joka tapauksessa kohtaamaan aivan uusia haasteita avaruustiedustelun uudella aikakaudella. Toivottavasti HX:n yhteydessä hankitaan iso määrä valemaaleja. Valemaalien ylläpito sopisi hyvin tehtäväksi Maakuntamakkaralennostoille...
Tämä on aivan turhaa jauhamista, kun olet päättänyt ja vahvasti tiedät, että hävittäjät ovat turhia ja kaikenlaiset dronet korvavat ne. Hyvä, että tiedät nämäkin asiat täydellisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on aivan turhaa jauhamista, kun olet päättänyt ja vahvasti tiedät, että hävittäjät ovat turhia ja kaikenlaiset dronet korvavat ne. Hyvä, etttä tiedät nämkin asiat täydellisesti.

Öö, missä olen sanonut että hävittäjät olisivat turhia ja dronet korvaavat ne? En missään, päin vastoin.

Hävittäjiä korvaavia droneja ei ole olemassa. Joskus tulevaisuudessa, veikkaan että jopa HX-aikakaudella, voi olla että hävittäjiä lennetään tekoälyllä, mutta funktionaalista eroa nykyhävittäjiin tuskin aluksi on pilotin puuttumisen lisäksi. Onhan paljon pohdittu, että 6. sukupolven hävittäjä olisi "optionally manned".

Hävittäjillä on varmasti tärkeä rooli tulevaisuudessa, mutta pienempi kuin Hornet-aikakaudella, jolloin monet tehtävätyypit olivat vain monitoimihävittäjän avulla saavutettavissa.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top