MPKY 2015

Mosuri kirjoitti:
Monella reserviläisellä on kyllä liian voimallista ripustautumista siihen omaan inttiaikaiseen koulutukseen tai sitten on jotain ihmeellisiä sähköttäjä- tai sissifantasioita. Varsinkin teknisiin tms. erikoisiin tehtäviin koulutettujen reserviläisten tulisi pitää huolta siitä, että he osaavat myös "jotain muuta". Reserviläismarkkinoilla ei auta itku vaikka olisit tosi hyvä draken mekaanikko tai Suomenlahden mpa:n varuskuntasairaalan lääkintäinstrumenttien höyrydesinfiointiin erikoistunut ylimatruusi. Ei noissa tapauksissa auta mikään muu kuivata silmät ja miettiä uusi tehtävä ja kouluttautua siihen (pätee myös vähemmän erikoisiin tehtäviin). Ennakointikaan ei ole pahasta.
Onhan sitä aina mahdollista yksinkertaisesti etsiä jokin muu harrastus kuin reserviläisyys, jos maakuntajoukkojen toiminta ei kiinnosta, se on liian kaukana tai siihen ei pysty jostain syystä sitoutumaan. Sitten jättää koko reserviläisyyden siihen, että menee harjoitukseen, jos tulee kova kutsu ja draken-mekaanikoille ei niitä valtavan paljon enää luultavasti satele. Eikä maakuntajoukoissa kuitenkaan ole edes paikkoja kaikille reserviläisille. Sille osalle reservistä, joka on vielä sijoitettuna omiin aselajijoukkoihinsa ja joiden kertauttamiseen ei ole varaa, on tilanne surkein. Heille kun ei enää järjestetä myöskään MPK:n toimesta omia kursseja kuin joissakin piireissä satunnaisesti.
Maakuntajoukoissakin on noita tehtäviä aika laidasta laitaan joten siihen tarjontaan kannattaa tutustua ja käyttää aikaa siihen sopivan yksikön löytämiseen. Kuten palveluspaikoista tiedämme - lähin ei välttämättä ole sopiva saati sitten paras paikka! Ainakin pks:n seuduilla myös kotu-yksiköt rekryävät ihan tosissaan ja tarjolla olevista tehtävistä on jopa kuvauksia kirjoitettuna.
Pk-seutu on siinä etuasemassa, että pienellä alueella on useita toimivia yksiköitä. Jossain Ivalossa tai Kainuun perukkoilla tai Kiihtelysvaaran kupeessa ei niitä vaihtoehtoja liiemmälti ole jos ei ole valmis ajamaan joka kerta satoja kilometrejä.
Ja vaikka tarjonta olisi kuinka kohdallaan, niin kakkien elämäntilanteeseen ei yksinkertaisesti sovi maakuna- tai kotujoukkoihin sitoutuminen. Tässäkin talossa asuu useampikin tyyppi (en tiedä ovatko mitenkään ressutouhuista edes kiinnostuneita tai vaikka olisivat sivareitakin), jotka lähtevät lähes joka lauantaiaamu töihin. Ei siinä paljoa viikonloppusotilaaksi ehdi. Yhden heistä tiedän käyneen MPK:n kursseilla satunnaisina vapaaviikonloppuinaan aiemmin kun vielä tarjontaa oli. Tämän hetken tilanteesta en tiedä, mutta kurssikalenteri on melko lyhyt aiempiin vuosiin verrattuna.
Huono juttu jos asiat on heikommalla tolalla isänmaamme muissa kolkissa. Ainakin stadissa näyttää olevan painotus siinä, että loputon luuhaaminen erilaisilla kursseilla jotka vaihtelee eläinlääkinnästä - raketinheitin tvällärin tehtäviin loppuisi ja ihmiset kouluttautuisivat selvästi johonkin sellaiseen tehtävään jonka pv näkee tarpeelliseksi.
En ole niinkään huolissani siitä, että sisällöllisesti ovat asiat muuttuneet. Laatuun onkin syytä panostaa. Ongelma onkin siinä, että kurssimäärät ovat pudonneet jopa alle neljänneksen aikaisemmasta joissain piireissä. Ja niihin jäljellä oleviin kursseihinkaan eivät pääse halukkaat mukaan. Mistä rekrytoidaan tulevat maakuntajoukkojen ikäluokat, jos heillä ei ole mahdollisuutta tulla eneää kursseille tutustumaan toimintaan ja toteamaan, että sehän on ihan mielekästä puuhaa.

Niin mainitaan nyt vielä sekin, että itse en kuuluu yhteenkään maakuntajoukkoon tai kotuun. Minulla on kyllä puolustusvoimien hyväksyntä kouluttajaksi ja käyn joillain kursseilla kouluttajana niin pyydettäessä. En tiedä miten hyvin missäkin kotut toimivat muuta kuin kuulopuheiden perusteella. Sen perusteella jossain päin on melkoista sisäpiirihenkisyyttä ja toisessa taas kabinettitouhua ilman varsinaista toimintaa, jossain taas kotulaiset on suurin piirtein unohdettu ja heitä muistetaan parilla sähköpostilla vuodessa. Ilmapuolustuspiirin kouluttajat (en ole kuullut heidän muuten kertaakaan kutsuvan itseään kotu-yksiköksi) muodostavat poikkeuksen ja vaikuttavat aktiivisilta ja heidän nurinansa kohdistuu konkreettisiin kurssimateriaali tms asioihin. Siellä en ole itse koskaan käynyt, joten en tiedä miten heillä homma toimii oikeasti.
 
Oikeiston pelko

baikal kirjoitti:
Sosiologi-kaverini sanoi tässä, että hänen mielestään pohjimmiltaan kyse on siitä, että valtio haluaa pitää hallussaan myös tätä keinoa käyttäen tämän "militaari-aktiviteetin".

Hyvää tässä on valtion ammukset ja jonkinlainen tuki valistuneimmilta ja aselajiaan kehittävimmiltä toimiupseereilta ja nuoremmilta upseereilta, sellaisilta vielä turhautumattomilta luutnanteilta ja yliluutnanteilta.

baikal kirjoitti:
Eli taannoin peljästyttiin tilannetta, jossa joka pitäjässä on pari-kolme itsekseen touhuavaa ressuporukkaa. Miten ratkaista tämä juttu? No, innokkaimmille nokkamiehille tarjotaan väylä purkaa tätä aktiviteettia.

Jos seuraat eduskunnan päiväkirjoja niin oikeistovallankaappauksen uhka korostui nimenomaan sosialidemokraattien ja naisten eduskuntapuheissa. Tavallaan SAK ja SDP Hakaniemessä alkoi pelätä sitä, että asetta kantavat vapaat miehet kyseenalaistavat emansipoiduttuaan EU:n, Schengenin sopimuksen, tulopoliittisen kartellin ja monia yleislänsieurooppalaiseen mittaansa kasvamaan pyrkiviä 1960-luvun hyvinvointirakenteita.

Nyt tuo "henkinen itsenäistyminen" ei oikeastaan tapahtunut vapsien kautta asein, vaan oikeastaan perussuomalaisten kautta. Tosin tätäkin pidää hieman sinipunaistaa ja liudentaa, jotta emme henkisesti erkane EMU:sta kokonaan Kreikan rintamaa Lissabonin sopimuksen perusteella rahoittaessamme. Kyproksellahan Euroopan unioni on pohjoisosaltaan NATO:n miehittämä.

baikal kirjoitti:
Kun nokkamiehet ovat pois pitäjistä, toiminta taantuu ja aikanaan loppuu. Ja kas, homma on valtion valvonnassa ja kenties vieläpä sitä hyödyttäen. Nooh, mene tiedä, voi olla tottakin.

Nokkamiehet ovat huolissaan siitä, että reserviläistoiminnan jumalanpalvelusalueet, ampumaradat, ollaan lakkauttamassa varuskuntien poismenon vuoksi.

baikal kirjoitti:
Tätä menoa kun jatketaan vaikkapa 10 vuotta niin ym. skenaarion ollessa tosi, voidaan mpky kuopata huoletta: militia-harrastus on saavuttanut TAVOITETILAN. Mikä se sitten lieneekin.

MPK ja reserviläistoiminta alkaa mennä alaspäin koko maassa lukuunottamatta Pirkanmaata, jossa on pohjalaista oma-aloitteisuutta ilmeisesti maakuntaamuuttaneiden vuoksi jäljellä.
 
RE: Oikeiston pelko

jokiranta kirjoitti:
MPK ja reserviläistoiminta alkaa mennä alaspäin koko maassa lukuunottamatta Pirkanmaata, jossa on pohjalaista oma-aloitteisuutta ilmeisesti maakuntaamuuttaneiden vuoksi jäljellä.

Kiintoisa väite. Ei täysin vastaa omia havaintojani. Jakanet näkemyksesi perusteita laajemminkin?
 
VAPEPA

Mosuri kirjoitti:
No ei niitä siviilivirka-apuja tarvita. Enkä ole Nokian lisäksi lukenut, että olisi muualla käytetty. Mummojen etsiminen metsästä vaan on yksinkertaisesti niin ihanaa kuuhastelua, että kaikkien tarvitsee varautua siihen. Muutenhan maakuntajoukoista tulee niin sotainen kuva?

Perussukankuluttajan sielua väräjää mahdollisuus käyttää sotilaita johonkin hyödylliseen. Moni luulee, että esim. aputyövoimana työskentely urheilutapahtumassa on suorastaan orgastinen kokemus varusmiehelle varsinkin viikonloppuisin. Suomalaiselle ei ole tärkeätä, että tulee tulosta, vaan kaikkein tärkeintä on tekeminen. Mitä huonompi hyötysuhde toiminnassa on sitä suurempi kunnia siitä lankeaa. Erityisen arvostettuja ovat täysin mielettömät projektit, kuten luvaton pellonraivaus jossa on käytetty vain retkikirvestä ja pv:stä anastettua kenttälapiota. Turha ja turhantarkka työ on suomalaista erikoisosaamista.

Kadonneiden etsintä on pääasiassa Suomen Punaisen Ristin Vapaaehtoisen pelatuspalvelun työtä.

Se, mihin kriisinhallinnassa tulisi keskittyä, olisi metsänraivaaminen. Jossain päin maanpuolustuskoulutusyhdistys askartelee tämän kysymyksen kanssa.
 
baikal kirjoitti:
Reserviläistoiminta muuttaa muotoaan piste.

Selasin tuossa MPK:n kurssitarjotinta ja pisti muutama juttu silmään.


Tarkka-ampuja 1 (Varsinais-Suomi) kurssi: omat aseet, patruunat ja muutkin varusteet maastopukua myöten. Kurssimaksu silti normaali.

Öh, kyseessä on peruskurssi ja silti edellytetään kaiken tulevan osallistujan omasta takaa?
Missä on Puolustusvoimien tuki, koska kurssista kuitenkin myönnetään kh-päivät?

Tarkka-ampuja 2 (V-S): sama kuin edellisessä.

Missä ovat TAK-85 kiväärit ja muutama kymmenen patruunaa per jässikkä? Kurssi voidaan tietysti toteuttaa omissa varusteissa, mutta kyllähän koulutusmateriaalin pitäisi tulla talon puolesta.

Sissitoiminta 1 (V-S): omat aseet ja normaali kurssimaksu.

Toteutetaanko harjoitus kovilla ampumatarvikkeilla vai tyhjillä aseilla? Minulla ei ainakaan ole sysäriä omaan kivääriini eikä myöskään paukkupatruunoita…

Ymmärrän, että taktinen kivääri yms. kurssit pidetään omilla aseilla, koska ne ovat puhtaasti ampumiseen ja aseenkäsittelyyn keskittyviä, mutta entäs nämä muut? Tuollaiset ehdot rajaavat aika tehokkaasti suuren osan potentiaalisista osallistujista pois ja ennen kaikkea nuoremman porukan, kiitos uusien aselakien. Itsellenihän nuo eivät luonnollisestikaan ole mitään esteitä, koska olen ollut täysivaltainen kansalainen heti lain salliman iän saavutettuani, mutta tunnen useita mm. noista kursseista kiinnostuneita, joilla ei soveltuvaa aseistusta vielä ole ja siten eivät voi osallistua. On hyvä, jos esim. TA-kursseilla voi käyttää vaihtoehtoisesti omaakin asetta, mutta sen ei pitäisi olla edellytys osallistumiselle.

Kertooko tämä siitä, että PV alkaa vetää tukeaan pois niiltä kursseilta, joita ei ole kohdennettu maakuntajoukoille? Valoisat tulevaisuudennäkymät! :salut:
 
PV-tuki MPK:n kurseille on priorisoitu seuraavasti:
1). Maakuntajoukot
2). Leijona-klubilaiset ja muut suhdetoiminta- ja hyvät "kaverit"
3). Muut (jos aikaa ja rahaa jää. Kustantavat ed. mainittujen huvit)
 
Paljonkohan paukkuja laitetaan MPK:ssa uusien, aiemmin MPK kursseja käymättömien saamiseksi koulutukseen? AKE-ukin nihilistisestä listasta ykköskohta on joka tapauksessa kierrossa, kakkosista ei taida päästä eroon vaikka haluaisi, joten kolmonen...
 
Katselin vähän Kainuuta.

KVKK-ampujakurssi, Vuosanka 2013-harjoitus

Tavoite
Kurssilla JK/JVK/TORJK/RJK SA-sijoitetut KVKK-ampujat harjaantuvat tehtävänsä mukaisesti. Koulutuksen painopiste on asekäsittelyssä, ampumataidon perusteiden kertauksessa ja taktisessa toiminnassa.

Kohderyhmä
Puolustusvoimien tilaama kurssi, jossa kohderyhmänä on pääosin maakunta- ja torjuntakomppanian henkilöstö. Kurssille tullaan hyväksymään myös henkilöitä oman halukkuuden mukaan. KAIALTSTO tarkastaa ja valitsee kutsuttavat reserviläiset. Valintakriteereinä ovat mm.
-Kurssi palvelee asevelvollisen poikkeusolojen tehtävää tai jatkosijoitussopivuutta
-Aikaisempi sotilaskoulutushistoria
-Ikä ja sopivuus
-Etusijalla valinnoissa ovat ensikertalaiset
Kaikki hyväksytyt saavat kutsun VEH -harjoitukseen.
MPK:n järjestelmän kautta 2.4. mennessä ilmoittautuneet ja kurssille hyväksytyt henkilöt saavat kutsun VEH-harjoitukseen viikolla 15.

Suositeltavat esitiedot
Kurssilla JK/JVK/TORJK/RJK SA-sijoitetut KVKK-ampujat harjaantuvat tehtävänsä mukaisesti. Koulutuksen painopiste on asekäsittelyssä, ampumataidon perusteiden kertauksessa ja taktisessa toiminnassa.

Tarkka-ampuja 1, Vuosanka 2013-harjoitus

Tavoite
Kurssilla JK/JVK/TORJK/RJK SA-sijoitetut tarkka-ampujat harjaantuvat tehtävänsä mukaisesti. Koulutuksen painopiste on asekäsittelyssä ja ampumataidon perusteiden kertauksessa.

Kohderyhmä
Puolustusvoimien tilaama kurssi, jossa kohderyhmänä on pääosin maakunta- ja torjuntakomppanian henkilöstö. Kurssille tullaan hyväksymään myös henkilöitä oman halukkuuden mukaan. KAIALTSTO tarkastaa ja valitsee kutsuttavat reserviläiset. Valintakriteereinä ovat mm.
-Kurssi palvelee asevelvollisen poikkeusolojen tehtävää tai jatkosijoitussopivuutta
-Aikaisempi sotilaskoulutushistoria
-Ikä ja sopivuus
-Etusijalla valinnoissa ovat ensikertalaiset
Kaikki hyväksytyt saavat kutsun VEH -harjoitukseen.
MPK:n järjestelmän kautta 2.4. mennessä ilmoittautuneet ja kurssille hyväksytyt henkilöt saavat kutsun VEH-harjoitukseen viikolla 15.

Suositeltavat esitiedot
Kurssilla JK/JVK/TORJK/RJK SA-sijoitetut tarkka-ampujat harjaantuvat tehtävänsä mukaisesti. Koulutuksen painopiste on asekäsittelyssä ja ampumataidon perusteiden kertauksessa.
 
pstsika kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Reserviläistoiminta muuttaa muotoaan piste.

Selasin tuossa MPK:n kurssitarjotinta ja pisti muutama juttu silmään.


Tarkka-ampuja 1 (Varsinais-Suomi) kurssi: omat aseet, patruunat ja muutkin varusteet maastopukua myöten. Kurssimaksu silti normaali.

Öh, kyseessä on peruskurssi ja silti edellytetään kaiken tulevan osallistujan omasta takaa?
Missä on Puolustusvoimien tuki, koska kurssista kuitenkin myönnetään kh-päivät?

Tarkka-ampuja 2 (V-S): sama kuin edellisessä.

Missä ovat TAK-85 kiväärit ja muutama kymmenen patruunaa per jässikkä? Kurssi voidaan tietysti toteuttaa omissa varusteissa, mutta kyllähän koulutusmateriaalin pitäisi tulla talon puolesta.

Sissitoiminta 1 (V-S): omat aseet ja normaali kurssimaksu.

Toteutetaanko harjoitus kovilla ampumatarvikkeilla vai tyhjillä aseilla? Minulla ei ainakaan ole sysäriä omaan kivääriini eikä myöskään paukkupatruunoita…

Ymmärrän, että taktinen kivääri yms. kurssit pidetään omilla aseilla, koska ne ovat puhtaasti ampumiseen ja aseenkäsittelyyn keskittyviä, mutta entäs nämä muut? Tuollaiset ehdot rajaavat aika tehokkaasti suuren osan potentiaalisista osallistujista pois ja ennen kaikkea nuoremman porukan, kiitos uusien aselakien. Itsellenihän nuo eivät luonnollisestikaan ole mitään esteitä, koska olen ollut täysivaltainen kansalainen heti lain salliman iän saavutettuani, mutta tunnen useita mm. noista kursseista kiinnostuneita, joilla ei soveltuvaa aseistusta vielä ole ja siten eivät voi osallistua. On hyvä, jos esim. TA-kursseilla voi käyttää vaihtoehtoisesti omaakin asetta, mutta sen ei pitäisi olla edellytys osallistumiselle.

Kertooko tämä siitä, että PV alkaa vetää tukeaan pois niiltä kursseilta, joita ei ole kohdennettu maakuntajoukoille? Valoisat tulevaisuudennäkymät! :salut:

Tai sitten TA-kurssien osalta on todettu, että kannattaa kouluttaa vain sellaisia ukkoja, joilla on mahdollisuus ja motivaatio harjoitella omilla aseilla. Voi myös olla, että PV katsoo viime vuosina kouluttaneensa tarpeeksi TA:ia, eikä halua käyttää siihen enää rahaa.
Toinen mahdollisuus on, että kurssit halutaan vain järjestää mahd. kevyellä organisoinnilla, valmiiksi katsotulle porukalle jolla on jo aseet ja varusteet valmiina. Tällaisia "tilauskursseja", lähinnä ammuntoja, on meilläpäinkin joskus järjestetty. Kurseille on totta kai otettu aina mutakin kiinnostuneita.
 
Näissä pv:n ase-kalusto tuessa on pieniä reunaehtoja mm. kuka valvoo ammuntoja, löytyykö a-tarviketta, kalustoa (joka mm. ta-kiv. 85 suhteen nykyään ei ole itsestään selvyys) vastuu/ vakuutus-asiat. Ja yleensä asiat hoidetaan silloin VEH-kutsuina selvyyden vuoksi jos käytetään pv:n ase-ja ampumatarvikkeita.

Ja silloin kun pv laittaa veh kutsun, niin silloinhan valtio joutuu maksamaan: kurssia koskevan henkilöstön kuljetuksen, ruuan, päivärahan ja tietysti palkatun pv:n henkilöstön harjoituksen ajalta.

Siten onkin siirrytty monessa piirissä tyyyliin mpk-kurssi a`la omat aseet, a-tarvikkeet ja vakuutukset. Silloinhan ei tarvitse pv:n henkilöstöä johtamassa ammuntoja-> pyytää pv:n tukea, mikä maksaa... jotain. Ainoa tukipyyntö pv:ltä onkin radan käyttö ja jotain pientä lisäksi.

Näyttääkin siltä, että pv:n tuki heruu helpoimmin tuolla itärajan läheisyydessä kuin sisäsuomessa. Mielenkiintoista.
 
Victor Charlie kirjoitti:
Tai sitten TA-kurssien osalta on todettu, että kannattaa kouluttaa vain sellaisia ukkoja, joilla on mahdollisuus ja motivaatio harjoitella omilla aseilla. Voi myös olla, että PV katsoo viime vuosina kouluttaneensa tarpeeksi TA:ia, eikä halua käyttää siihen enää rahaa.
Toinen mahdollisuus on, että kurssit halutaan vain järjestää mahd. kevyellä organisoinnilla, valmiiksi katsotulle porukalle jolla on jo aseet ja varusteet valmiina. Tällaisia "tilauskursseja", lähinnä ammuntoja, on meilläpäinkin joskus järjestetty. Kurseille on totta kai otettu aina mutakin kiinnostuneita.

Entäs varusmiehenä tarkka-ampujakoulutuksen saaneet, jotka haluaisivat vähän kerrata oman koulutuksensa mukaisia asioita, mutta eivät omista soveltuvaa kivääriä?

TA-1 ja 2 on sellaista perushöttöä, jonka sisällön soisi olevan jokaisella jalkaväkimiehellä ihan perusosaamista.
 
Aika monelle näyttävät MPK:n eri kurssikategoriat olevan hieman epäöselviä, joten väännetäänpä oikein rautalangasta:

1. Puolustusvoimien tilaama sotilaallinen koulutus: Pv tilaa MPK:n piiriltä tai KOTU-yksiköltä tietyn kurssin. Kurssin reserviläisjohtaja ja kouluttajat tulevat MPK:n kautta, ja useimmiten mukana on pv:n henkilökuntaan kuuluvat sotilaallisen jakson johtaja eli ns. valvoja; aina, jos mukana on pv:n aseita tai muita taisteluvälineitä.
Kurssilaiset valitsee paikallinen aluetoimisto joko suoraan sijoituksen tai pv:n koulutuksen mukaan tai kurssille voi myös ilmoittaa halukkuutensa ilmoittautumalla MPK:n järjestelmän kautta. Valinnan suorittaa kuitenkin aina aluetoimisto. Valinta- ja kutsumettelyssä on vaihtelua jopa sotilasläänien sisällä. Kurssikutsuna käytetään VEH-kutsua ja kurssilta maksetaan päiväraha. Asuna sotilaspuku arvomerkein. Kursseista saa automaattisesti KH-vuorokaudet

2. Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus: MPK:n omasta tai reserviläisyhdistysten tms aloitteesta pidettyä, yleensä kaikille reserviläisille tai täysi-ikäsille avointa sotilastaitojen koulutusta. Näihin kuuluvat MPK:n järjestelyvastuulla olevat ammunnat omilla aseilla, jotokset ja sotilastaitokilpailut, erilaiset "ei-paukkuvan" kaluston käsittelykurssit ym, joissa ei tarvita valvojaa, mutta koulutus- ja harjoitusvälineitä saadaan pv:ltä. Joskus voidaan jopa saada aseet ja valvoja, jos harjoitus on yhdessä pv:n tilaaman kurssin kanssa.
Monella KOTU-yksiköllä on oma varasto, jossa on pv:n omistamaa harjoitusmateriaalia kestokuitilla. Kurssit ovat yleensä maksullisia. Asuna on yhtenäinen suojavaatetus ilman arvomerkkejä tai oma soveltuva ulkoiluvaatetus. MPK-tunnuksia voidaan käyttää maastopuvussa. KH-vuorokaudet myöntää aluetoimiston päällikkö kurssikohtaisesti MPK:n esityksestä.

3. Varautumis- ja turvallisuuskoulutus: Kaikki ns siviilikurssit, joihin voi kuulua ammuntaakin turvallisen aseenkäsittelyopetuksen kuuluessa kurssin ohjelmaan. Useimmiten ei KH-vuorokausia

Kurssin kategoria selviää kyllä MPK:n sivuiltakin, ja sen huomaa myös kurssinumerosta: Jos viiden viimeisen numeron sarja alkaa 11, kyseessä on pv:n tilaama sotilaallinen kurssi; jos 12, kyseessä on sotilaallisia valmiuksia edistävä kurssi, ja 13-alkuiset ovat VarTu-koulutusta. Numerot menevät näin: Esim 0400 13 11001 on Helsingin KOTU-yksikön vuoden 2013 ensimmäinen pv:n tilaama sotilaallinen kurssi.
 
Tuohon alkupäähän lisäyksenä vielä..

0. PV:n MPK:lta tilaama suunnattu ja SULJETTU VEH HARJOITUS (/Kurssi).
Aluetoimisto kutsuu osallistujat ja vaikka "kurssi" näkyy MPK:n tarjonnassa, sitä kautta ei voi ilmoittautua. Halukkuutensa voi ilmaista suoraan aluetoimistolle.
PV järjestää edelleen myös ns. omia kohdennettuja VEH harjoituksia, joissa kouluttajina toimii PV:n edustajat ja heidän erikseen kutsumansa/käskemänsä henkilöt (reserviläiset). Nämä ei näy MPK:n tarjonnassa.

suksisissi kirjoitti:
Aika monelle näyttävät MPK:n eri kurssikategoriat olevan hieman epäöselviä, joten väännetäänpä oikein rautalangasta:

1. Puolustusvoimien tilaama sotilaallinen koulutus: Pv tilaa MPK:n piiriltä tai KOTU-yksiköltä tietyn kurssin. Kurssin reserviläisjohtaja ja kouluttajat tulevat MPK:n kautta, ja useimmiten mukana on pv:n henkilökuntaan kuuluvat sotilaallisen jakson johtaja eli ns. valvoja; aina, jos mukana on pv:n aseita tai muita taisteluvälineitä.
Kurssilaiset valitsee paikallinen aluetoimisto joko suoraan sijoituksen tai pv:n koulutuksen mukaan tai kurssille voi myös ilmoittaa halukkuutensa ilmoittautumalla MPK:n järjestelmän kautta. Valinnan suorittaa kuitenkin aina aluetoimisto. Valinta- ja kutsumettelyssä on vaihtelua jopa sotilasläänien sisällä. Kurssikutsuna käytetään VEH-kutsua ja kurssilta maksetaan päiväraha. Asuna sotilaspuku arvomerkein. Kursseista saa automaattisesti KH-vuorokaudet

2. Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus: MPK:n omasta tai reserviläisyhdistysten tms aloitteesta pidettyä, yleensä kaikille reserviläisille tai täysi-ikäsille avointa sotilastaitojen koulutusta. Näihin kuuluvat MPK:n järjestelyvastuulla olevat ammunnat omilla aseilla, jotokset ja sotilastaitokilpailut, erilaiset "ei-paukkuvan" kaluston käsittelykurssit ym, joissa ei tarvita valvojaa, mutta koulutus- ja harjoitusvälineitä saadaan pv:ltä. Joskus voidaan jopa saada aseet ja valvoja, jos harjoitus on yhdessä pv:n tilaaman kurssin kanssa.
Monella KOTU-yksiköllä on oma varasto, jossa on pv:n omistamaa harjoitusmateriaalia kestokuitilla. Kurssit ovat yleensä maksullisia. Asuna on yhtenäinen suojavaatetus ilman arvomerkkejä tai oma soveltuva ulkoiluvaatetus. MPK-tunnuksia voidaan käyttää maastopuvussa. KH-vuorokaudet myöntää aluetoimiston päällikkö kurssikohtaisesti MPK:n esityksestä.

3. Varautumis- ja turvallisuuskoulutus: Kaikki ns siviilikurssit, joihin voi kuulua ammuntaakin turvallisen aseenkäsittelyopetuksen kuuluessa kurssin ohjelmaan. Useimmiten ei KH-vuorokausia

Kurssin kategoria selviää kyllä MPK:n sivuiltakin, ja sen huomaa myös kurssinumerosta: Jos viiden viimeisen numeron sarja alkaa 11, kyseessä on pv:n tilaama sotilaallinen kurssi; jos 12, kyseessä on sotilaallisia valmiuksia edistävä kurssi, ja 13-alkuiset ovat VarTu-koulutusta. Numerot menevät näin: Esim 0400 13 11001 on Helsingin KOTU-yksikön vuoden 2013 ensimmäinen pv:n tilaama sotilaallinen kurssi.

Tuo 2.-kohdan sinistetty osio ei aina pidä paikkaansa. Nykyisin voidaan käyttää aseita ja paukkuvia myös muissa sotilaallisissa koulutuksissa vaikka se ei olisikkaan PV:n tilaama ja kutsuma VEH. Näin on ollut mm. Kanta-Hämeen sissi- ja tied.harjoituksissa/kursseilla. Sama koskee arvomerkkien käyttöä ja pukeutumista. PV tai kurssin johto voi käskeä arvomerkit ja poistattaa "ylimääräiset merkit" kun käytetään PV:n aseita PV:n harjoitusalueella (tai muuallakin) ..vaikkakaan ei olisi kyseessä VEH. Sama koskee pääsääntöisesti myös MAAKK:n sitoutuneita; Sotilaallinen pukeutuminen ja käytös ohjeistuksen mukaisesti aina kun osallistutaan sotilaalliseen koulutukseen MAAKK:n edustajina (ellei toisin erikseen käsketä).
 
BTW. Onko tuolla MPKY2015:n Y:llä joku erityismerkitys tässä keskusteluryhmässä? Muistaakseni lyhenne on ollut jo vuosia MPK (MaanPuolustusKoulutus). Lyhenne muuttui samaan aikaan, kun yhdistyksestä tuli julkishallinnollinen ..eikä ole enää ry. Oliko se näin? ..joku viisaampi voisi valaista asiaa.
 
:angel:Joo, ei ole varmaan tuo MPKY SE oikea. Mutta ehken se on sitten 2015_D.
 
Kahtokkee nyt perhana tuota postia. Mobiililaite on tunnoton romu ja nyt se ei anna edes oikeita hymeksi' ja nyt on aakkosetkin jo jossain helvetissa. Luulisi nyt Kiinan vankisiirtoloissa voitavan laatia kunnon vekottimia maksavalle asiakkaalle.
 
baikal kirjoitti:
:angel: Joo, ei ole varmaan tuo MPKY SE oikea.
Mutta ehken se on sitten 2015 :D.
:angel: < Tuota varmaan kaipasit?
 
KorpiSISSI kirjoitti:
BTW. Onko tuolla MPKY2015:n Y:llä joku erityismerkitys tässä keskusteluryhmässä? Muistaakseni lyhenne on ollut jo vuosia MPK (MaanPuolustusKoulutus). Lyhenne muuttui samaan aikaan, kun yhdistyksestä tuli julkishallinnollinen ..eikä ole enää ry. Oliko se näin? ..joku viisaampi voisi valaista asiaa.

Virallinen lyhenne on MPK. Domain oli jonkin aikaa mpky.fi, koska mpk.fi oli muussa käytössä,kunnes se vapautui
 
suksisissi kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
BTW. Onko tuolla MPKY2015:n Y:llä joku erityismerkitys tässä keskusteluryhmässä? Muistaakseni lyhenne on ollut jo vuosia MPK (MaanPuolustusKoulutus). Lyhenne muuttui samaan aikaan, kun yhdistyksestä tuli julkishallinnollinen ..eikä ole enää ry. Oliko se näin? ..joku viisaampi voisi valaista asiaa.

Virallinen lyhenne on MPK. Domain oli jonkin aikaa mpky.fi, koska mpk.fi oli muussa käytössä,kunnes se vapautui
Joo.. Ajattelinkin tuota YYYY:tä kyynisenä korostuksena.. yhdistyksellisyyttä, epävirallisellisuuden korostamisena :a-wink:
Ry on sentäs jäänyt/jätetty lyhennemukaelmasta pois :D
Ei millään pahalla mutta pisti silmään, vaikkakaan en mikään pilikunnus.. tai mikään ole sanomaan. Tarkotusperä askarrutti ..
 
Back
Top