Tonttuileva toiveiden tynnyri tietoa ja ymmärrystä omaaville:
Kuka tuntee sikäläisiä ilmasto-olosuhteiita sen verran että osaa esittää jotain järkevää siitä kuinka syksy ja talvi tulevat pian vaikuttamaan sotimisen olosuhteisin ja hyökkäys-puolustus -voimasuhteisiin tuolla?
Itse kuvittelen, että rajulla, lähes tappioista piittaamattomalla hyökkäyksellä on ehkä pyritty saamaan ajoissa aikaan leveä, puolustettavissa oleva käytävä jonka kautta huolto on järjestettävissä aikaikkunassa, jonka sisällä ilmasto ja sää suosivat hyökkääjää ja niin että kun ensimmäiset keskeiset tavoitteet on saatu, kääntyy säävaikutus noiden tavoitteiden puolustamista tukevaksi. Onko tässä kuvitelmassa mitään tolkkua?
Keskustelun ulkopuolelle on sään lisäksi jäänyt jossain määrin myös se, että mitä laivasto-, raketinheitin/tykistö-, ilmavoimien, dronetoiminnan resursseja Venäjällä on jo nyt tai nopeasti siirrettävissä alueille, joista Venäjä voi vaikuttaa melko riskittömästi Azerbaidzanin sisäpuolelle?
Eräs mielenkiintoinen spekuloinnin kohde voisi olla sekin, että jos Venäjä kohdistaa Azerbaidzaniin todella paljon voimaa, niin se voi luoda pakolaiskriisin. Minne pakolaiset pääsisivät? Georgiaanko? Miten se vaikuttaisi siellä? Epävakauttavasti ja kuormittavasti?
Turkin pyrkimyksiä vastustavilla voi juuri nyt olla kiusaus tukea Turkin kanssa napit vastakkain olevia tahoja. Kurdit ja Kreikka tulevat heti mieleen. Syyria ja Libya ovat myös mahdollisia. Miten tämä kähinä vaikuttaa niissä ja niiden suhteen?
Kieleen, etnisyyteen, uskontoon, kulttuuriin jne. liittyvät eli identiteettisidonnaiset ja -poliiittiset tekijät ovat tuolla iso juttu. Ja niinkuin tiedetään, niin suurin pahuus, julmuus ja petollisuus käyttää lähes aina identiteettipolitikointia ja hyvesignalointia työkaluinaan. Tätä puolta ketjussa on toki jo käsitelty, mutta lisävalaistus olisi tarpeen. Tiedon puute ei juuri nyt mahdollista ymmärtämistä. Siksi lisätieto tuostakin kentästä olisi paikallaan.