Tämä sairaus saa jo sakraalisia piirteitä. Mutta en ihmettele. Näitä tikkoja lensi Suomen suuren kansan päälle kyllä... Heitänpä muutaman.
Kas kun Neuvostoliitto pelasti Suomen talouden sotakorvausten muodossa ja myöhemmin Neuvostoliiton viennillä: "piti saada tuotanto nopeasti taas pyörimään kun piti maksaa sotakorvaukset, ja mehän maksettiin kaikki. Ihmisille oli töitä..." Rajan yli ilmaiseksi työntämämme tavaran tuottaminen pelasti meidät. Luin historiankirjasta koulussa.
Okei, nyt on jokin kirjoittamani herättänyt suuria tunteita. Koitan täsmentää.
En tietääkseni henk. koht. ole koskaan ollut suomettumisen ihailija, vaikka olenkin sitä mieltä, että a) menneitä päätöksiä arvosteltaessa pitäisi tiukasti varoa käyttämättä jälkiviisauden tuomaa varmuutta hyväkseen, ja b) vallinneissa oloissa olisi voinut käydä vielä paljon huonomminkin.
Tämä sairaus saa jo sakraalisia piirteitä. Mutta en ihmettele. Näitä tikkoja lensi Suomen suuren kansan päälle kyllä... Heitänpä muutaman.
Juu. Kommunistipuolueen ohjelmassa väitettiin, että 1980-luvulla siirryttäisiin täyskommunismiin, jossa rahaakaan ei enää tarvittaisi. Ei ihme, että et halua muistella lähdettäsi.
Lähde löytyy mainitusta kirjasta "Future Babble," ja vaikken sitä muistakaan ulkoa, niin kyseessä oli kyllä ihan kapitalistisen tiedemiehen läntisille politiikan tuntijoille tekemä kysely. Allekirjoittanut länsivihaaja on itse asiassa nyt Yhdysvalloissa eikä minulla ole tuota kirjaa mukana, joten en ikävä kyllä voi tarkistaa.
Mutta tässä nyt nopeasti Googlella löytämäni mielenkiintoinen lista Neuvostoliiton romahdusta ennustaneista. Vaikka se on toki epätäydellinen, se on silti varsin lyhyt, kun ottaa huomioon, että sovjetologia oli ihan kohtuullisen suosittua länsimaissa. Ihan vain esimerkkinä, 1970-luvulla sellainenkin henkilö kuin USA:n presidenttien pitkällinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Zbigniew Brzezinski piti neukkulan kaatumista epätodennäköisenä ainakaan muutamaan sukupolveen. Vielä 1989 hän julkaisi kirjan, jossa kommunismin säilymisen todennäköisyys Neuvostoliitossa vielä vuonna 2017 oli yli 50%, ja sittenkin rauhanomainen hajoaminen olisi se kaikkein epäuskottavin skenaario. Toki
jälkikäteen - 2006 - hän kertoi mielellään ennustaneensa kommunismin kaatumisen jo kätevästi julkaisemattomassa maisterintyössään vuonna 1950.
http://en.wikipedia.org/wiki/Predictions_of_Soviet_collapse
Näitä ennustuksia ja niiden osumatarkkuutta arvioitaessa pitää huomioida sekin, että mitä oikeastaan ennustettiin. Kun yksi tyyppi ennustaa Neuvostoliiton kaatuvan vuoteen 1970 mennessä, toinen vuoteen 1984 mennessä, ja kolmas sanoo, että romahdus johtuu yhteenotoista islamilaisten valtioiden ja Kiinan kanssa - niin ovatko nämä sitten olleet "oikeassa?"
Kyllä minäkin voin tehdä täydellisen osuvia ennustuksia. Voin esimerkiksi ennustaa, että NATO tulee kaatumaan. Tai että EU ei tule kestämään. Tai että euro romahtaa. Kaikki ovat triviaalisti totta, koskapa näillä näkymin maapallon elinkelpoisuudellakin on ajalliset rajansa. Ja itse asiassa voisin luultavasti saavuttaa jonkinasteista mainetta, jos ennustaisin jatkuvasti, että vaikkapa NATO lakkaa olemasta. Vaihtaisin vain vuosilukua ennustuksessa aina, kun niin ei käy, ja selittäisin, että aikaisempi ennustukseni oli muuten aivan oikein, mutta ei vain huomioinut sitä tai tätä kehityskulkua. Vaikka tällä tavalla myöntäisin epäsuorasti, etten itse asiassa osannutkaan ennustaa (koska muutenhan minun olisi pitänyt kyetä näkemään kyseinen kehityskulku), niin harva sitä edes huomaisi - varsinkin, jos ennuste sattuu sopimaan omaan katsantokantaan. Mutta sitten kun ennustukseni ennen pitkää toteutuukin, olisin monien mielestä visionääri. Tätä ihmisille suorastaan lajityypillistä taipumusta unohtaa epäonnistumiset ja muistaa vain onnistumiset on tuossa Future Babble-kirjassa analysoitu erinomaisen ansiokkaasti, ja siitä löytyy useita esimerkkejä ennustajista, jotka ovat saavuttaneet kuuluisuutta juurikin yllä kuvatulla tavalla.
No, ehkä joistain asioista on mahdollista ja on ollut mahdollista tietää paremmin. Kaikki kunnia Tiusaselle - itsekin arvostan häntä kovin, ja olen hänen kirjoituksiaan lukenutkin. (Tuolla listassa on muuten eräs saksalainen ekonomisti, joka vähän samoilla perusteilla ennusti neukkulan kaatuvan vuoteen 1990 mennessä.) Mutta Tiusasten olemassaolo ei millään muotoa muuta aiemman viestini keskeistä sanomaa: ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Ja poliittisten päätösten teossa on suorastaan pirullisen vaikeaa tietää etukäteen, onko Tiusanen vai Möttönen oikeassa. Varsinkin, jos Tiusanen ennustaa tapahtumaa A, Möttönen tapahtumaa B, ja Virtanen tapahtumaa C.
Mitä tällä haen? No sitä, että tuo Future Babble kannattaa lukea, jos vain lontoo taipuu yhtään. Omaa ajatteluani se muutti aika perustavanlaatuisella tavalla.
Sitten ehkä sitäkin, että näissä keskusteluissa on aika vähän ehdottomia varmuuksia, varsinkin, jos pitäisi ottaa kantaa tulevaisuudessa ehkä tapahtuviin asioihin.