Saksalaiset helisemässä NH90-kopterin kanssa - käytössä Suomessakin
Keskiviikko 24.12.2014 klo 07.09
(KARI LAAKSO)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
(KARI LAAKSO)
Kesäkuun 19. päivä 2014 Afganistanissa tapahtui Saksan puolustusvoimille onnettomuus. Lennolla olleen kuljetushelikopterin toisessa moottorissa räjähti.
Räjähdyksen tapahduttua lentäjät laukaisivat palosammutuslaitteiston. Samaan aikaan ilmeni monta ongelmaa: matkustamon valot välkkyivät, takaramppi lukkiutui ja ohjaamon näyttö sammui.
Seurauksena oli hätälasku Uzbekistaniin.
Tällaista onnettomuutta seuraa luonnollisesti laaja tutkimus. Aluksi Saksan armeijan edustajat puhuivat "teknisestä ongelmasta".
Kun paikan päälle lähetetyt helikopterin valmistajan asiantuntijat olivat tutkineet tilanteen, he puhuivat jo "lentoturvallisuutta vaarantaneesta häiriöstä".
- Erään mittariston piirilevystä löytyneiden selvien vaurioiden vuoksi kiellettiin Saksan armeijalta lentäminen näillä helikoptereilla lyhytaikaisesti, kertoo Iltalehdelle Saksan armeijan helikopterikaluston parissa työskenteleviä edustavan järjestön puheenjohtaja
Reinhard Schlepphorst.
Lentopelkoa
Frankfurter Allgemeine julkaisi asiasta marraskuussa laajan artikkelin. Se oli otsikoitu "Lentopelko".
Artikkelissa kerrotaan, että onnettomuus Afganistanin operaatiossa on aiheuttanut Saksan armeijan lentäjien keskuudessa laajalti pelkoa ja epäluottamusta.
Lentäjät ovat jopa väläytelleet, että boikotoisivat kyseistä konetyyppiä. Heidän mielestään tämä helikopteri ei ole vielä valmis sarjatuotantoon.
Armeijan johto on lähettänyt asiantuntijoita tapaamaan helikopterimiehistöjä, jotta nämä rauhottuisivat.
- Onnettomuustutkinnan menettelytapoja ei kuitenkaan vieläkään ymmärretä, lentäjiä edustava Schlepphorst sanoo.
Mitä tässä asiassa tapahtuu seuraavaksi?
- Toivottavasti tutkitaan ja selitetään lopullisesti, miten ilmenneet häiriöt johtuivat teknisesti toisistaan.
NH90
Afganistanin operaatiossa onnettomuuteen joutunut kuljetushelikopteri NH90 on eurooppalainen tuote, suurin omistaja on Airbus Helicopters.
Useat lähinnä Euroopan maat ovat tilanneet ja käyttävät NH90-helikoptereita.
Suomi on ostanut niitä 20 kappaletta.
Saksalaiselle NH90:lle tapahtunut onnettomuus on edennyt maan korkeimmalle poliittiselle tasolle asti. Saksan valtiopäivien puolustusvaliokunnassa käsiteltiin asiaa viime tiistaina.
Der Spiegel -lehden mukaan Saksan puolustusvoimien tarkastaja
Volker Wieker kertoi puolustusvaliokunnalle, että helikopterien osalta tilanne on "erityisen katastrofaalinen".
Saksan puolustusvoimien tarkastajat epäilevät, että helikoptereiden moottoreissa voi olla rakennevika.
Jos Afganistanin onnettomuuden katsotaan johtuneen valmistusvirheestä, eivätkö näiden maiden NH90-kuljetushelikoptereita uhkaa samanlainen vaara?
- Minun nähdäkseni näin on, jos kopterit ovat rakenteeltaan samankaltaiset ja ne toimivat vastaavanlaisissa olosuhteissa, Schlepphorst sanoo.
Suomen tilanne
Suomen puolustusvoimien maavoimien ilmailun päällikkö, everstiluutnantti
Tuure Lehtoranta tuntee hyvin Afganistanin onnettomuuden.
- Tuo tapaus on meillä hyvin tiedossa, olemme saaneet sekä virallisesti, että epävirallisesti hyvin tarkat tiedot ja lentoturvallisuustutkinnan tulokset, Lehtoranta sanoo.
Ilmailun päällikön mukaan kyse on "yksittäistapauksesta".
- Yhden komponentin pettäminen on aiheuttanut nuo viat. Mahdollinen pieni tekninen muutos on pohdinnassa, jolla edellämainittu tapahtumaketju ei voi olla enää teknisestikään mahdollista.
Suomessa tilanne siis hallinnassa, sanotaan. Saksassa ihmetellään Suomen puolustusvoimien tietoja onnettomuudesta.
- Erikoista on, että suomalaisella taholla tunnetaan tutkimustulokset jo vaikka Bundeswehr (Saksan puolustusvoimat) ei vielä niitä tiedä, koska asiasta on olemassa vasta väliraportti, Schlepphorst sanoo.
Ammattitaito
Everstiluutnanti Lehtoranta kertoo, että Suomen NH90-kuljetuskoptereissa "on
ollut haasteita nimenomaan käytettävyyden osalta".
Helikoptereilla on menossa niinsanottu Retrofit-työ. Se tarkoittaa, että kopterit modifioidaan lopulliseen versioonsa. Tätä työtä tekee suomalainen puolustusvälinekonserni Patria Hallissa - valmistajan kustannuksella.
Suomi tilasi NH90-kuljetuskopterit vuonna 2001. Kopterit ovat pahasti myöhässä aikataulustaan. Viimeinen NH90 on näillä näkymin valmiina käyttöön vuonna 2018 - 17 vuotta tilaamisen jälkeen.
Lehtoranta korostaa, että Suomen NH90:ssa ei ole ollut samanlaisia ongelmia kuin Saksan onnettomuuskopterissa.
- Moottorin pettäminen ja sitä seurannut tapahtumaketju on seurausta puutteellisesta ohjeistuksen noudattamisesta - tämä ei ole ongelmana Puolustusvoimissa, Lehtoranta vakuuttaa.
Saksalaisia lentäjien ja lentohenkilökuntaa edustava Schlepphorst ei purematta niele ammattitaidon kyseenalaistamista.
- Miten päädettiin arvioon, että ei olisi noudatettu käyttöohjeita? Tämä tulee herättämään keskustelua, Schlepphorst jyrähtää.