Mitenköhän Suomessa?
SVT: Ruotsin armeijan helikopteri liian kallis lennettäväksi – kuljetuskopterit olivat murheenkryyni myös Suomessa
Ruotsin ja Suomi ovat tilanneet kumpikin noin parikymmentä helikopteria samalta yritykseltä.
8.2.2018 klo 12:47
NH90-kuljetushelikopteri ilmassa.
Miia Roivainen / Yle
9
Ruotsin armeijan kuljetuskoptereita ei käytetä kuljetuksiin niiden liian kalliiden kustannusten takia,
.
Ruotsin yleisradioyhtiön mukaan NH90-koptereiden yhden lentotunnin hinnaksi on laskettu runsas 20 000 euroa, mikä on viisi kertaa niin paljon kuin armeijan pienemmällä Blackhawk UH60 –helikopterilla.
Ruotsi tilasi yhdeksän vuotta sitten
yhteensä 18 kappaletta kahteen eri tarkoitukseen. Yhdeksää helikoptereista on tarkoitus käyttää kuljetuskoptereina sotilas- ja pelastusoperaatioissa, yhdeksää puolestaan merialueilla esimerkiksi sukellusveneiden paikantamiseen.
Nyt kaikki helikopterit on toimitettu Ruotsiin, mutta vain viisi niistä on käyttövalmiina. Loput kopterit odottavat päivityksiä.
SVT:n mukaan Ruotsin puolustusministeriö on tarkastellut erilaisia tapoja, miten helikopterijärjestelmässä säästettäisiin mahdollisimman paljon. Ministeriön raportin mukaan juuri yhdeksän kuljetuksiin tarkoitettua NH90-kopteria pitäisi olla käytössä vain tarvittaessa.
Kopteriyhtiön toimitusvaikeudet
Myös Suomessa NH90-kopterien kanssa oli alkuun vaikeuksia. Suomi tilasi 20 kappaletta
vuonna 2001 NHIndustriesilta.
Suomelle ei ollut vielä toimitettu yhtään kopteria.
Asia ratkesi kun Puolustusvoimat neuvotteli yhtiön kanssa sopimuksen, jossa osa koptereista saatiin Suomeen keskeneräisinä ja niitä päivitettiin lisää täällä.
helikopteria saapuivat Suomeen 2014. Ne olivat päivitettyjä versioita ensimmäisistä koptereista. Samalla oli sovittu viidentoista jo käytössä olevan NH90-kopterin muutostöistä, sillä niiden varustelutasossa oli puutteita uusiin koptereihin verrattuna.
Vuonna 2013 Puolustusministeriö kertoi Patrian saavan kokoonpano- ja muutostyöt valmiiksi vuoteen 2018 mennessä.
Suomi tilasi kopterit osana yhteispohjoismaista hanketta yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa. Neljätoista maata on tilannut NHI:ltä lähes 500 helikopteria