Ei ole kuin kenttäsairaanhoitajia klo 8-16. Jos jotain noilla halutaan lennättää niin pitää hakea tai hakeutua kentälle.
Lääkereillä ei ole kymenlaaksossa muutenkaan kenttäpäivystystä, joka olisi edullisempi ja fiksumpi toteuttaa maayksiköillä. Väestöpohja tosin ei ole riittävän suuri kustannustehokkalle 24/7 päivystykselle.
Keskittyisivät vaan metsäpalojen sammuttamiseen, jos jotain lisää noista halutaan. Kuten on jo sanottu, NH-90 on liian suuri kone laskeutumaan pihoille ja heko-platoille joita sairaaloissa on nykyään. Kone on myös kallis operoida, mutta sen vahvuus on suuri kuormankantokyky ja 2000 l Bambi-Bucket sammutussäkki. Lisäksi kone pystyy lentämään vaikeissa olosuhteissa. Ongelmana on niissä on ollut tunnetusti heikko operatiivinen valmius varaosien puutteessa.
Luulen että pv ei ilahdu tuosta ajatuksesta, koska sen käyttökustannukset kasvaisivat jonkin verran nykyisestä. Kone ei sovellu tuohon mainittuun käyttöön, koska se kallis käyttää ja liian kookas. Sehän on suunnittelultaan sotilashelikopteri ja tarkoitettu miehistön kuljetukseen.
Ylilääkäri: Perusteluissa asiavirheitä
Kymenlaakson sote-kuntayhtymän Kymsoten ensihoidon ylilääkäri Petri Loikas puolestaan on sitä mieltä, että selvityksessä esitetyt perustelut ontuvat.
– Puolustusvoimien NH90-helikoptereiden lähtövalmiusajat ovat sellaiset, että niistä ei ole apua ensihoitoon minkään vertaa. Meillä on ollut yksi isompi onnettomuustilanne, jota varten olemme yhden kerran kysyneet virka-apua. Siinä vaiheessa kun helikopteri oli toimintavalmiudessa, me totesimme ettei siitä ole enää hyötyä, Loikas sanoo.
Loikkaan mukaan sotilashelikopterit eivät muutoinkaan kalustoltaan sovellu ensihoidon tarpeisiin.
– On hyvin vähän paikkoja, joihin voidaan turvallisesti ja omaisuutta vaurioittamatta laskeutua niiden kanssa. Taajama-alueella ei siten välttämättä pystytä laskeutumaan tarpeeksi lähelle.
Loikas ampuu alas myös Liljan vaikutelman siitä, että Utin sijoituspäätöksessä pääkaupunkiseudun intressit painoivat vaakakupissa.
– Pääkaupunkiseudun kunnat eivät ole enää ensihoidon päivittäistoiminnan tavoittamisviiveen piirissä, Loikas sanoo.
https://yle.fi/uutiset/3-11121803
Tuon selvitysmies Liljan roolia on kyseenalaistettu. Mies toimi Aslakin operatiivisena johtajana muutama vuosi sitten.
https://www.aamulehti.fi/a/a347d0c0-b6d0-447c-883c-5aa29f1256e9
Koko valtiollistamisajatus on typerää touhua, eikä tuo mitään tehokkuutta lisää, päinvastoin. Pv ulkoisti esimerkiksi toimintojaan säästötalkoissa muutama vuosi sitten. En tiedä miten onnistui, mutta Millog pystynee firmana ainakin paremmin suunnittelemaan strategiaansa ja omaa toimintaansa kuin SA-INT palveluksessa.