Tuossa jäsen
@Kapiainen kirjoitti korjausliikkeistä, siitä motivaatio miettiä mitä ne voisivat olla.
En ole pitkään aikaan kirjoittanut mitään palstalle, joten oksennan nyt kerralla kaiken, niin voi olla taas hiljaa.
Muutama ennenkin kirjoittamani asia, ja sitten pari poikkeamaa boxin ulkopuolelle.
Ensinnäkin vitjan aloittajan viestihistoriaa kun tarkastelee, niin on syytä palata lähteisiin, tätähän tarkoitettiin:
https://www.defmin.fi/files/5068/Su...anpuolustuksesta_ja_turvallisuudesta_2020.pdf
Puhutaan nyt vuosikymmenien ja yli sukupolvien menevistä asioista.
Kysyn, voiko yhteisön halukkuuteen puolustaa maata vaikuttaa se, miten armeijan läpikäynyt reserviläinen sitoutetaan maanpuolustuksen henkiseen perintöön?
Eli että halukkuus lähteä sen pleikkarin äärestä kurkkusalaatteihin, jos ei nyt lisääntyisi, niin ainakin pysyisi siedettävissä määrissä myös, kun seuraavien sukupolvien aika kutsuntoihin koittaa.
Olen sitä mieltä, että jonkinlainen tasa-arvoisuutta korostava, kaikkia sukupuolia koskeva asevelvollisuus on tulossa. Tai kansalaispalvelus. Tai joka tapauksessa nykyjärjestelmää muutetaan vielä meidän eläessämme.Tähän viittaavat värinät puoluepolitiikassa ja tutkimuksissa. Ja jos valikoiva asevelvollisuus korostuu nykyistä enemmän, niin se vasta tärkeää onkin, että sen läpikäyneet kokevat tehneensä oikean valinnan.
On selvää, että palveluksen läpikäyminen ei jatku samoilla henkisillä perinteillä kuin mitä on totuttu. Ei ole varusmiespalvelus perheissä enää perinteenä itsestäänselvyys. Onko enää muuta henkistä sitouttajaa edes jäljellä kuin Puolustusvoimat?
Tällä hetkellä, karrikoiden sanottuna, varusmies/nainen/henkilö on massaa, joka halukkaasti antaa itsensä valtion palvelukseen, on reservissä 20-30 vuotta, ja pysyy asenteiltaan maanpuolustushenkisenä ja halukkaana tulemaan aseisiin jos venäläinen hyökkää, eikä PV:n tarvitse pistää tikkua ristiin asian hyväksi. Riittää kun reserviläinen itsenäisyyspäivänä vilkaisee Tuntematonta, niin hän on ladattu täyteen maanpuolustuksellista tarmoa, minkä myös lapsille välittää.
Joillakin se näin onkin, mutta yhä kasvavissa määrin ajatellaan toisin.
Jos ajatellaan valikoivaa asepalvelusta, tasa-arvoista kutsuntaa kaikille ja motivaation säilymistä läpi reservissä olon ja sen välittämistä seuraaville sukupolville, niin yllämainittu ei toimi.
Joten:
Armeijan käymisessä täytyy ottaa käyttöön yksilöllistämisen polku. PV:n täytyy pitää kiinni henkisesti jokaisesta varusmiespalveluksen käyneestä yksilöstä alusta siihen viimeisen käyttöpäivän viimeiseen tuntiin.
1) Jokaiselle sijoitus
Tehokkain tapa saada nuorelle reserviläiselle tunne siitä, että kävin turhaan, olin jotenkin huono, tarpeeton, on se, että mitään konkreettista henkistä valmistautumistehtävää ei anneta.
Ehkä tämä on muuttunut, ja höpisen jo korjatusta asiasta. Tuoreelta entiseltä varusmieheltä kyselin, että mikä on sodanajan sijoitus. Ei suostunut viestimies kertomaan, sanoi ettei näistä saa puhua. Hyvä merkki.
Väitän kuitenkin, että tietona:
Olet 4. JV-prikaatin toisessa pataljoonassa viestimiehenä, antaa paremman lähtökohdan maanpuolustustahdon pysymiselle myös reservissä oloaikana. Kuin tämä:
ei sijoitusta. Viimeksi mainittua on jo käsitelty paljon, ei siitä enempää. Kuitenkin jo ennen reskirjettä ihmettelin niiden nuorten suurta määrää, joille oli sanottu palveluksen loputtua, että ei ole sijoitusta. Mitä hän kertoo omalle lapselleen vuonna X, joka on menossa kutsuntoihin?
2) Yhteydenpito siihen reserviläiseen, PV:n pitää antaa tunne, että jokaisen yksilön panos on tärkeä
Kertausten määrän väheneminen katkaisi viimeistään siteen keskivertoreserviläisen ja PV:n välillä. Kehitys alkoi jo 90-luvulla.
Kun tämän päivän keskiverto-viiskymppinen ei ole ollut missään tekemisissä intin kanssa sitten varusmiespalveluksen, ja hänen lapsensa on mielipiteissään horjuva ja nykyajan vaikutuksille altis, niin miksipä reserviläinen painottaisi maanpuolustuksen tärkeyttä ja intin käymisen tärkeyttä, jos se oli omassakin elämässä vähän kuin turha?
Jos ei ole rahaa kertauttaa tätä yksilöä, niin pidettäköön häneen yhteyttä muulla keinoin, säännöllisesti. Sen ei tarvitse olla kirje.
Suoritin äskettäin Moodlessa Taktiikan kieli -verkkokurssin. Se oli hyvä kokemus, imaisi oikein oppimaan ja näytti, miten tehokas hyvin suunniteltu kurssi voi ollakaan tiettyyn täsmätietoon.
Jokaiselle reserviläiselle virtuaalinen reservinpolku, vähintään, jos kovia kertauksia ei ole koskaan. Olet siinä ja siinä tehtävässä, hallitaksesi sen sinun pitää osata sitä ja sitä, tästä verkkosivusta saat pohjaa, osallistu tähän MPK:n harjoitukseen. Pääasia on, että jokin henkinen yhteys on, irti ei saa päästää. Kolmen vuoden välein tekstiviesti, tai vuoden välein sähköpostiin kilahtaa jotain tms.
Sijoituksen pitää myös elää normaalin kierron mukaan, päättyäkseen ns. normaalissa iässä johonkin varareservitehtävään, mutta silloinkin merkinnällä: Kuulut Satakunnan alueella sodan aikana perustettavien joukkojen varareserviin, kunnes täytät 60v.
Maanpuolustustahto imetään kotoa. Edellä mainittujen seikkojen hyödyt ovat vaikeasti mitattavia, mutta väitän niiden olevan luomassa tai ainakin pitämässä pystyssä sitä henkistä maanpuolustuksen kivijalkaa, jolle rakentuu koko järjestelmämme. Kun ei ole mitään yhteyttä johonkin vuosikymmeniin, ei sitä koe omassa elämässä tärkeäksi, eikä sen tärkeys näin ollen välity sukupolvissa. Ai tää on nyt tää pakkopulla, no menen sivariin, helpommalla pääsen.
Edellä on viitattu sen tärkeyteen, että on niitä hyvin koulutettuja joukkoja, jotka antavat kerrasta turpiin viholliselle. Hitaasti lämpenevä laaja reserviläisarmeija ei ehkä siihen vastaa. Se on kuitenkin avaintekijä siihen, että armeija ja maanpuolustus koetaan henkisesti niin läheiseksi kyllin suuressa piirissä, että nähdään tarpeelliseksi osallistua yksilönä varusmiespalvelukseen, kovaan kh-kiertoon ja että se saa rahoitusta.
Loppupelissä voi olla siitäkin kyse jossain vaiheessa, että kriittistä massaa ei enää saavuteta, kyllin suurin joukko äänestäjiä tukeekin sellaisia puolueita ja ehdokkaita, jotka Arkadianmäelle päästyään niistävät rajusti maanpuolustuksesta nyt vaikka ilmastonmuutoksen torjumiseen. Vielä ei olla siinä tilanteessa, mutta tässä mielessä on tärkeää tajuta, että ei se maanpuolustukseen myönteisesti suhtautuva massa kansalaisia enää muodostu kuin manulle illallinen.
Olen omassa elämässäni pari kolme reserviläistä kohdannut, jotka tunsin jo nuorena. Maanpuolustushenkisiä tyyppejä (silloin), aliupseereita, yksi heistä varusmieskessukin, mutta nykyään yli nelikymppisinä kovin kielteisiä armeijaa kohtaan. Ihan toisenlaiseksi muuttuneet kuin parikymppisinä.
Heitä yhdistää se, ettei kertauksia ole ollut, ei mitään yhteydenpitoa intin taholta, paitsi res-kirje. Siihen sitten nämä nykyajan kotkotukset, niin voi olla, ettei maanpuolustusta koeta enää niin tärkeänä. Käsitykset varustuksen ja koulutuksen tehosta ovat menneisyydestä. Se on huono asia, kun tiedossa on nykyajan vastustajan infovaikuttaminen super-aseväitteineen.
Voisiko tällaisen kehityskulun välttää heidän kohdallaan tänä päivänä? Nuoret intissä muodostavat tiiviin porukan myös sosiaalisessa mediassa. Voiko Moodleen tms. luoda kotiutetulle porukalle oman sivun, jossa olisi ”sijoitus”, miten sen nyt salaussääntöjen mukaan pystyisi ylimalkaisesti kertomaan, ja tarvittava materiaali ja kurssit taitojen ylläpitoon, ja keskustelupalsta, nämä hyvät intin videot jne?
Jo varusmiesajan lopussa heidät liitettäisiin porukalla sinne. Ne ovat jo virtuaalisesti kaveriporukka WhatApeissa ym., ja osa jää ryhmiin intin jälkeenkin. Hyödyntäkööt PV tätä taipumusta.
Parhaimmillaan se tukisi todella hyvin kovaa kertausta. Huonoimmillaan mikäli kertauksia ei joillekin tulisi, sivusto muistuttaisi olemassaolostaan reserviläistä joillain keinoin, ja pitäisi sitä sidettä yllä PV:n ja reserviläisen välillä. Ja alkuvaiheessa olisi mielestäni helppoa houkutella sitä kautta kaveriporukoita MPK:n nykyisille kursseille, jotka muuten ovat käytännössä tehokkaimpia kuin jotkut kovat kertaukset.
---------
Sitten vähän offtopikkia varsinaiseen aiheeseen, mutta liittyy kuitenkin motivaatioon.
Voiko niiden motivaatiota ruokkia ja pitää yllä, jotka uskollisesti vuodesta toiseen käyvät kovissa tai vapaaehtoisissa harjoituksissa.
Ylennysesitys miehistössä -ketju tuo esille yhden käyttämättömän mahdollisuuden.
Kyllä se on inhimillistä, että miestä syö, kun tekee vuosikaudet hommansa hyvin, eikä sitä noteerata mitenkään. Näinhän se on siviilissäkin.
Koskee erityisesti miehistöä intin hommissa. On vanhakantaista massa-ajattelua, että se sotamies on hiljaa, tekee hommansa hyvin, eikä kiitosta kaipaa. Katsotaan nyt vaikka näitä vuosittain jaettavia valkoisen ruusun tms. merkkejä, yhdistysten, kuntien, seurakuntien ansiomerkit x-määristä mukana olosta jne. Jopa kalatalousliitolla ovat jotkut eriväriset lohet rintamuksiin. Vaikka ihmiset tuppaavat kursailemaan, että pystyvät hyvin elämään ilman ansiomerkkejä, niin enpä ole kuullut, että tarjotusta on kieltäydyttykään. Eli kyllä se mieltä lämmittää.
Joten kyllä sotamieskin tunnustusta kaipaa, eikä se ole keneltäkään pois. Sillä käytännön fakta nyt vaan on, että kertaava vänrikki on takuuvarmasti luti, jollei jopa yliluti jossain vaiheessa. Myös aliupseereilla on hyvät mahdollisuudet ylentyä.
Hommansa hyvin hoitava sotamies pysyy samaan aikaan sotamiehenä, kun kaikista ei voi korpraaleja tulla. Sen sijaan vähän toivotonkin vänrikki voi ihan hyvin olla luti, vähintään...
Jos joku motivaationsa ylentymisen toivosta ammentaa, niin se hänelle suotakoon. Iso kuva on, että PV ottaisi käyttöön uusia keinoja, joilla se intin läpikäynyt pysyy motivoituneena reserviläisenä. Enemmän ylennettyjä miehistöön kuuluvia voisi olla yksi hyvä keino. Muitakin, nimenomaan lukumääräisesti suurimpaan ryhmään eli miehistöön kohdistettuja saa keksiä.
Esitän siksi käyttöönotettavaksi uusia sotilasarvoja:
Sotamies-arvot (jääkäri, tykkimies jne)
Alikorpraali
Korpraali
Ylikorpraali
Ja tuossa Fortnite-sukupolveen viitattiin. Verkossa pelattavaan kaupalliseen räiskintäpeliin joku klaani, joka muodostuisi aina tietyn saapumiserän kotiutuneista/komppania/patteri/tupa jne? Eikö näitä ole jo erilaisia räiskintäpelejä käytössä, ja ainakin maailmalla on.
Yksiköiden välisiä kilpailuja ja joukkueita, loisi ainakin yhteishenkeä joka voisi pysyä myös reservissä ja jos pelissä olisi jotakin koulutuksellisia elementtejä, niin aina parempi. Chatin kautta porukka pysyisi toisilleen tuttuina jne.
Eilen illalla viimeksi totesin sivusilmällä, että naapurin kotiutunut viestimies näyttää pelaavan Fortnitea meidän pojan kanssa. Varmaan pelaa inttikavereidenkin kanssa, mutta voisiko PV hyötyä tästä, jos sitä orkaniseeraisi ja tarjoaisi järkevän alustan?