Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Luulenpa tietäväni hyvin mitä tarkoitat ja (pieneltä) osin kokenut samaakin. Sitten oli vielä yksikkökohtaiset nyanssit, tapoja mitkä olivat periytyneet varusmiesikäluokalta toiselle. Jotkut lopettivat tahdissa marssimisen tietyn TJ-luvun jälkeen (ainakin jos kapiaisia ei ollut lähimailla), korohorossa kiusattiin sinne joutuneita kivääripuolen alikessuja (kapiaisten hyväksynnällä ja silmien alla) jne.Itse palvelin varumiesajan loppuajan joukko-osastossa, mihin oli sijoitettu Ö-luokan varusmiehiä. Osa oli havaittu kelpaamattomiksi erinäisiin tehtäviin ja lisäksi joukossa oli erinäisiä kriminaaleja siviilistä. Se jos mikään oli haastavaa nuorelle ja kokemattomalle varusmies-johtajalle. Perinteiset sotilas-johtamisen mallit kun ei päteneet ko. joukko-osastossa. Kantahenkilökunta (yhtä lukuunottamatta) oli mielestäni jo toivonsa heittäneet ja duuniinsa leipääntyneet. Siinä oli aina välillä haasteita, jotta sait porukan toimimaan tahtonsa mukaan. Ei sotilaallisella kurilla uhkaamalla vaan omalla esimerkillä ja reilulla pelillä. Kultaisella 80-luvulla ei paljoa varumiesjohtajille henkilöjohtamista koulutettu. Näin jälkeenpäin ajatellen se aika (varusmies-ajan koppupuoli) oli varsinaisen henkilöjohtamisen korkeakoulu. Vastaaviin tilanteisiin olen joutunut siviilissäkin ja jopa joutunut kokemukseni puolesta oppejani hyödyntämään.
Nämä ovat mielenkiintoisia kysymyksiä.
Minun aikaani varusmiesjohtajat eivät saaneet minkäänlaista koulutusta tai opastusta johtamistaitoon.
Tässä langassa ei ole puhuttu palveluksen kovuudesta lainkaan. Sisäpalvelu on sen helpoin osa eikä siis mikään mittari. Ja jos puhuttisiin niin mihin verrattaisiin? Ammattiarmeijat on eri jutttu, mutta kun yhteiskunta muuttuu kaiken aikaa niin varusmieskoulutuksen ajan "kansalaiset uniformussa" pitävä sotalaitos joutuu pakosti pysymään perässä. Jos ei pysyisi, niin muutoksia alettaisiin kohta sanelemaan ulkopuolelta.Ö-luokan varusmiehiä. Osa oli havaittu kelpaamattomiksi erinäisiin tehtäviin ja lisäksi joukossa oli erinäisiä kriminaaleja siviilistä. Se jos mikään oli haastavaa nuorelle ja kokemattomalle varusmies-johtajalle.
Ensiksi pitää siis määritellä, mitä palveluksen kovuudella tarkoitetaan. Katsoin langan ensimmäisen viestin, enkä ymmärtänyt juuri paljoakaan, joten siitä ei ollut apua.Tässä langassa ei ole puhuttu palveluksen kovuudesta lainkaan. Sisäpalvelu on sen helpoin osa eikä siis mikään mittari. Ja jos puhuttisiin niin mihin verrattaisiin? Ammattiarmeijat on eri jutttu, mutta kun yhteiskunta muuttuu kaiken aikaa niin varusmieskoulutuksen ajan "kansalaiset uniformussa" pitävä sotalaitos joutuu pakosti pysymään perässä. Jos ei pysyisi, niin muutoksia alettaisiin kohta sanelemaan ulkopuolelta.
Sosiologian metodein voitaisiin tarkastella kuinka asepalvelus koettiin eri aikakausina. Itekin tuli opiskeltua Pippingin klassikkoteos, joka valitettavasti kuvaa vain sota-aikaa. Historioitsijat on kuvannu 1920-luvun armeijan todella kovana ja tylynä paikkana. Pentti Haanpään "Kenttä ja kasarmi" on kaunokirjallisuutta ja varmaan asenteellisesti laadittu, mutta kyllä se pohjautuu kirjailijan omiin vähemmän myönteisiin kokemuksiin. Nämä mainitut kokemukset on tosin aina subjektiivisia, kuten edellä olevista "siivouskauhukertomuksistakin" hyvin ilmenee. Nimittäin jo silloin kova kirjailijanimi Mika Waltari, jonka RUK keskeytyi loukkaantumiseen, kirjoitti vastateoksen: "Siellä missä miehiä tehdään." Kirja kiteyttää jo nimessään 1920-luvun koulutushengen, vaikka ilmestyi 1931.
Sosiologian metodein voitaisiin tarkastella kuinka asepalvelus koettiin eri aikakausina.
Meillä KarPr:ssä pidettiin SavPr:ia varsinaisena simputuksen pesäpaikkana. Kukaan ei olisi halunnut joutua sinne koulutukseen. Autokuskit varsinkin kertoivat koulutuksestaan SavPr:ssa (torni)kauhujuttuja.Itse asiassa kuljetuksen miehiä peloteltiin sillä, että jos törttöilette, teidät siirretään jääkäreiksi meidän kiväärikomppaniaan (olimme siis Rangaistusyksikkö!). Yksi siirrettiinkin, ja piti ihan kauhistuttavana ja ankarana meidän tavallista arkeamme
SavPr:ia varsinaisena simputuksen pesäpaikkana. Kukaan ei olisi halunnut joutua sinne koulutukseen. Autokuskit varsinkin kertoivat koulutuksestaan SavPr:ssa (torni)kauhujuttuja.
Oltiin karpr stä savon prikaatin vanhojen loppusodassa mukana jotain kevättalviaikaa, kateltiin jätkien kanssa kun savolaisprikaatin jäppisiä asennotettiin ja ojenettiin keskellä lumista metsää, ei voinut kun pyöritellä päätään. Savpr n ukot kyllä tuumi mitä kuultiin että mitä ne vekaran vanhat on kun mopotkin ottaa noin löysästiMeillä KarPr:ssä pidettiin SavPr:ia varsinaisena simputuksen pesäpaikkana. Kukaan ei olisi halunnut joutua sinne koulutukseen. Autokuskit varsinkin kertoivat koulutuksestaan SavPr:ssa (torni)kauhujuttuja.
Mutta asiaan.. Kyllä junnuilla koulutus nykyään kovaa on. Vaatimukset varsinkin johtajilla on kovat. Seuranta on jatkuvaa ja tuloksia täytyy tulla. Omaehtoinen opiskelu on lisääntynyt. Tämä tietysti on vähentänyt turhaa äksiisiä. Se kovuus fyysiseltä puolelta on siirtynyt henkiselle puolelle. Nyt tarkoitan johtajia.
Tosiaan, mihin verrata tst-koulutuksen kovuutta tai löysyyttä? Enhän osaisi sanoa, mikä olisi autosotamiehelle kovaa palvelusta hänen omassa koulutushaarassaan?
Yksi kuski riippunut löysässä hiressä jo toista vuotta.
Meillä SavPr:ssa puolestaan ajateltiin Las Vegarasista vähän samalla lailla kuin Suomen armeijassa tavataan suhtautua Ruotsin armeijaan . Koulutus oli meillä varmaan aika kovaa, mutta varsinaista simputusta ei minun aikanani juurikaan ollut, melko asiallista siellä minusta oli. Palveluksen kovuutta on tietysti itse vaikea arvioida, kun en ole muualla palvellut, mutta muista joukko-osastoista SavPr:n aukkiin ja erilaisille kursseille tulleet olivat kyllä aluksi kauhuissaan. Pois lähtiessään heissä oli sitten havaittavissa sellaista "ollaan me nyt aika kovia jätkiä, kun tämä käytiin läpi"-henkeä.Meillä KarPr:ssä pidettiin SavPr:ia varsinaisena simputuksen pesäpaikkana. Kukaan ei olisi halunnut joutua sinne koulutukseen. Autokuskit varsinkin kertoivat koulutuksestaan SavPr:ssa (torni)kauhujuttuja.
Ei meillä sentään kukaan paskantanut lattialle, wc-pöntöt oli jo ysärillä käytössä. Olen pahoillani jos sinun piti tonkia sitäkin. Mutta muuten siis tarkoitin, että mieluummin olisin ollut vaikka ampumaradalla kuin siivoamassa olemattomia pölypalleroita useita kertoja vuorokaudessa. Yksi kunnollinen ja huolellinen siivouskerta olisi varmasti riittänyt. Kaikkihan sen toki jo silloin ennen vanhaankin tiesivät, että funktio ei ollut siisteys, vaan osa jotakin alokasmeininkiä - mikä tosin jatkuin alokasaikaa pidemmälle. Ei kai niissä punkkien ja pinkkojenkaan kyttäämisessä suurennuslasin kanssa ollut mitään mieltä. Tuosta siivouspalvelusta tuli muutenkin mieleen joku balettikerho, kun siellä kiinnitettiin enemmän huomiota miten se rikkaharja on kädessä tai mihin suuntaan se moppi pyörähtää eikä siihen, että se toiminta olisi mahdollisimman tehokasta.
Moni taas luulee (tai ainakin on luullut) että armeijasta opittu karjumalla määräily pätee siviilissäkin. Ehkä se on muuttunut. Management by perkele ei enää ole tätä päivää.
Tosiaan, mihin verrata tst-koulutuksen kovuutta tai löysyyttä? Enhän osaisi sanoa, mikä olisi autosotamiehelle kovaa palvelusta hänen omassa koulutushaarassaan? Kun hän joutui 90-luvun alun jääkärikomppaniaan, kaveri piti sitä hullun ankarana. Luulen, että @Erkki sai kuitenkin ankarampaa tst-koulutusta tältä osin 80-luvun lopulla kuin minä Savon Prikaatissa, koska metsäöistä oli laman takia karsittu paljon. Entä ryhmäasemiehistöt? Itse olisin pitänyt kovana juttuna sissien pitkiä siirtymisiä, mikä heille taas oli arkea. Konekiväärin kanssa kilometreittäin tetsaaminen minulle, helppo homma.
Pitäisikö ottaa joku koulutushaara ja verrata tst-koulutusta eri vuosikymmeniltä, vai miten, päättäköön raati.
Kukaan ei kaiketi ole väittänyt, että nykyisin löysäiltäisiin. Kiistämätön tosiasia kuitenkin on, että leirit ovat lyhentyneet, lauantai poistunut koulutuspäivien joukosta ja perjantaikin liukuu kohti huolto- ja kertauspäivää. Siis sen muinaisen lauantain tapaiseksi puolitehoiseksi ajaksi jolloin pääasiassa katseltiin kellon hidasta kiertymistä kohti lomien alkamisaikaa. Kun järjestelyihin ja varustamisiin kuluu se entinen aika, niin ainakin koulutettavat ovat nykyisin vähemmän aikaa kovilla. Siis kovan koulutuksen ja simputuksen kaltaisen tai asiallisen sisäpalveluksen kohteina. Ja mä aloitin sen tarkastelun alusta, siis 100+ vuotiaiden Puolustusvoimien ekalta kokonaiselta vuosikymmeneltä 1920-luvulta.Mutta asiaan.. Kyllä junnuilla koulutus nykyään kovaa on. Vaatimukset varsinkin johtajilla on kovat. Seuranta on jatkuvaa ja tuloksia täytyy tulla. Omaehtoinen opiskelu on lisääntynyt. Tämä tietysti on vähentänyt turhaa äksiisiä. Se kovuus fyysiseltä puolelta on siirtynyt henkiselle puolelle. Nyt tarkoitan johtajia.
Kukaan ei kaiketi ole väittänyt, että nykyisin löysäiltäisiin. Kiistämätön tosiasia kuitenkin on, että leirit ovat lyhentyneet, lauantai poistunut koulutuspäivien joukosta ja perjantaikin liukuu kohti huolto- ja kertauspäivää. Siis sen muinaisen lauantain tapaiseksi puolitehoiseksi ajaksi jolloin pääasiassa katseltiin kellon hidasta kiertymistä kohti lomien alkamisaikaa.