Nämä ovat mielenkiintoisia kysymyksiä.
Minun aikaani varusmiesjohtajat eivät saaneet minkäänlaista koulutusta tai opastusta johtamistaitoon. Kaikki keskittyi taistelutekniikkaan, eli miten sillä joukkueella operoit, mihin se sinko ja oikeiden käskyrunkolitanioiden latelemiseen jne. Se miten saat alaiset tekemään erilaiset asiat, joihin he välttämättä eivät ole halukkaita, jäi sen varaan, että alaiset olivat perusolettaman mukaan aina halukkaita tekemään kuten varusmiesjohtaja käskee.
Se miten käsittelit miehistöä, jäi perusluonteesi varaan. Jos oli ainesta ihan oikeasti johtaa ihmisiä, saada heidät tekemään yhteisen tavoitteen hyväksi, niin ei mitään, homma pelasi. Mutta jos pelisilmässä ja tunneälyssä oli puutteita, niin kyllä se opastaminen kantahenkilökunnan taholta oli hyvin pientä, jopa olematonta.
Hyvin pienen osan kohdalta se johti ylilyönteihin kurin suhteen. Sitten oli niitäkin alikessuja, jotka olivat niin arkoja ja osaamattomia, että miehistö alkoi suorastaan kiusata ja halveksia heitä sen takia. Murheellisia tapauksia molempi laji (ehkä noin 1 prosentti kumpaakin). Ei näihin haettu tai saatu apua kapiaisilta. Hyppäsit altaan syvään puoleen kylmiltään ja kaikki eivät pysyneet pinnalla, uimaopetusta ei ollut.
Nykyään ilmeisesti johtajakoulutuksessa käsitellään ihmisen johtamisen ongelmatilanteita jo etukäteen case-tilanteina, ja myöskin käsketään hakemaan kapiainen paikalle tarvittaessa. Suuri edistys entiseen.