Unohdit yhden PIENEN seikan: Vihollisella on pistää noita prikaateja meidän yhtä prikaatia vastaan 5 tai enemmänkin. Onhan se kiva, että yhdelle pärjätään, mutta kun sieltä tuleekin 5 kimppuun niin...
Juu, meillä ei olisi hätäpäivää naapurin joukkojen kanssa, jos tuollaisella "Karjalan Prikaatin" varustuksella olisi varustettuna kymmenkunta jääkäriprikaatia. Niin ja siihen olisi vielä nyrkkinä päälle pari panssariprikaatia. Mutta kun ei ole. On kolme tommosta prikaatia ja pari kuivettunutta taisteluosastoa.
No tottakai Iivanalla on enemmän millä mällätä mutta ei tuo mainitsemasi 5 prikaatia tule päälle yhtäaikaa koska ei täällä ajella kuin Siperian aroilla. Sen lisäksi nuo eri puolilta hyökkäävät ja/tai jonossa tulevat prikaatit törmäävät ensin juurikin alueellisiin ja paikallisjoukkoihin joten eivät ne pääse valmarin kimppuun ihan noin helposti. Eri asia on nuo maahanlaskut jotka voivat muodostaa yllättäviä tilanteita mutta niiden varalle pitää olla ilmatorjurjuntaa painopistealueilla ja liikkuvia joukkoja reservissä ja juurikin tuota liikkuvuuttahan kehitetään. 3 tukielementtiä korostuu taistelutavassamme erityisesti: tykistön toiminta ja niiden a-tarvikkeet(pitkän kantaman pst), pst-ohjukset sekä ilmatorjunta ja niissä on vielä pahimmat puutteet. Johtaminen ja viestiyhteydet sekä tiedustelu on paremmalla tolalla kohtapuolin. It:n osalta ei ole tulossa mitään ihmeitä jos EKITO toetutuu ja uskon että 1 NASAMS II patteri sijoitetaan KarPr:n toiminta-alueelle (2 Sentinel-tutkaa, joke ja 2-3 lavettia).
Jos/kun naapurin mekanisoitu prikaati törmää aluepuolustukseen sillä on tunnetusti 2 vaihtoehtoa: 1. Yrittää rynniä läpi voimalla tai 2. koukata puolustuksen ohitse ja jatkaa matkaansa tavoitteeseen. Selvää on että naapurin ensilinjan yksiköt täytyisi saada syvyyteen nopeasti ja nopeammin kuin meikäläiset ehtivät reagoida. Jos naapurin ensimmäinen pumppu yrittää läpi niin se uhrataan ja saa eniten siipeensä. Eteneminen kuitenkin hidastuu mikäli toisetpuskevat takaa päälle/ohitse. Meidän maastossa on vaihtoehhtoja etenemiselle mutta ei paljon, teitä on mutta ne ovat rajan pinnassa kapeita ja heikkokuntoisia. Metsää sensijaan on jokapuolella. Sivustat täytyy suojata aluejoukoilla tai paikallisjoukoilla, joita tuetaan tarvittaessa.
Nopein tapa voittaa sota tai vallata alue on edetä nopeasti syvälle ja rajusti ja saartaa/vallata/tuhota vastustajan ydinalueet ja joukot. Suurin efortti kohdistuisi varmasti meikäläisen valmarin niskaan koska ne ovat vastustajalle vaarallisimmat joukot. Tässä tarvitaan hyvää tiedustelua molemmin puolin ja meiltä nopeaa reagointia/johtamista sekä joukkojen liikkuvuutta ja suojaa. Samalla alueellisten ja valmiusjoukkojen sijoitus ja hyvä tilannetietoisuus ovat välttämättömiä. Alueellisten joukkojen toiminta on ehdoton edellytys jotta naapuria voidaan viivyttää, häiritä ja sen etenemistä estää. Näin hankitaan edellytykset valmiusprikaatin onnistuneelle hyökkäykselle ja kaapataan aloite ainakin hetkeksi meille.
KarPr ei kuitenkaan taistele yksin vaan kun se lähtee hyökkäämään, sitä varmasti avustavat lähistöllä olevat alueelliset joukot, ylijohdon tykistö, mahd.erikoisjoukot sekä ilmatuki jos/kun mahdollista. Alueellisten joukkojen hajautettu sijoitus ja keskitetty taistelutapa on vaikea murtaa ainakin suorasta liikkeestä ja jos naapuri törmää siihen yllättäen. Keskitetty (ja hajautettu) epäsuora on hyvä apu joukolle tässä ja pitkän kantaman tykistö/raketin heittimistö voinee auttaa myös tilanteessa jos/mahdollista. Se on sääli että pasifistijohtajamme kielsivät uusien tytärammuksien hankinnan koska MLRS hankinnasta pitäisi ottaa kaikki irti hankkimalla ehdottomasti reilusti M30-raketteja tytärammuksineen, koska niiden korvattavuus on vielä hämärän peitossa, onnistuneekohan koskaan?
"kuivettuneet taisteluosastot" on toki heikkoja hyökkäykseen mutta niistä on enemmän hyötyä viivytyksessä ja kohtaamistaistelussa. Hyökkäys naapurin organisoitua puolustusta vastaan päättyy kehnosti mutta kohtaamistaistelussa ne voivat hyvin liikkuvina aiheuttaa ikäviä tappiota. Tst-osastotkaan eivät taistele yksin vaan prikaatin ja paikallisjoukkojen kanssa organisoidusti.
Muisteleppa miten Raappana yllätti hyökkäävän Iivanan Lieksassa -44: hän saartoi heikommilla joukoilla ylivoimaisen vihollisen rohkealla manööverillä eli 2:lla kaksipuolisella motilla joka oli mestarillista taktiikkaa.
Naapurin suuremmat joukot menettivät yhteyden toisiinsa, huoltoon ja johtoon ja jäivät paikoilleen hämmentyneinä luullen suomalaisia joukkoja lukumäärältään suuremmiksi. Lopuksi ne saivat päättäväisyytä ja murtautuivat ulos motista mutta vasta päivien päästä. Seurauksena oli että niiden huolto oli tyrehtynyt ja ne olivat hajallaan joten ne vetäytyivät rajan taakse. Hyökkäys oli torjuttu rohkealla, päättäväisellä ja nerokkaalla taktiikalla.
Taktiikan merkitystä ei voi väheksyä ja sillä voidaan tasoittaa voimasuhteita huomattavasti. Tämä kannattaa muistaa eikä tuijottaa vaan Jussi Niinistön tavoin rynkkyjen ja tykkien suhdetta viholliseen.