Mielenkiintoista.
PV ilmoitti, että jo viime syksyn paikallispuolustusharjoituksessa käytettiin niin sanottua arjen johtamisjärjestelmää, jossa harjoitukseen osallistuvat käyttivät suostumuksella omia mobiililaitteitaan yhtenä sotajoukon viestitysmenetelmänä.
Ja nyt Kehä 21-paikallispuolustusharjoituksessa oli sama konsepti käytössä, kuin viime harjoituksessakin.
Varusmiehet, reserviläiset ja Puolustusvoimien henkilökunta käyttivät omalla älypuhelimellaan pikaviestisovelluksia omien joukkojensa johtamiseen sekä tilannekuvan täydentämiseen.
Perusteluna arjen ratkaisuiden kokeilutoiminnassa on ollut, että myös poikkeusoloissa todennäköisesti hyödynnettäisiin omia päätelaitteita jossain määrin.
-Nopeasti muuttuvissa tilanteissa tiedon saa isommalle joukolle nopeasti, kun käytetään omia mobiililaitteita ja kaikki käyttävät samaa pikaviestisovellusta. Tieto kulkee kaikille reaaliajassa,
Digitalisaatio on tuonut sekä helpotusta, mutta myös uusia haasteita sekä siviilimaailmassa, että sotilastoiminnassa.
Esimerkiksi turvaluokiteltua tietoa ei voi lähettää omalla mobiililaitteella pikaviestisovelluksessa ja viestimisessä käytetään aina peitteistöjä.
Arjen johtamisjärjestelmän harjoittelu on kuitenkin tärkeää sotilastoiminnassa ja sen kokeilusta on saatu positiivisia tuloksia.
Ja sitten ilmatorjunta aselajilehden numerossa 4/2019 sivulla 36 sanotaan näin:
Uusi venäläinen lennokki seuraa matkapuhelimen signaalia.
Järjestelmä käsittää venäläisiä Or-lan-lennokkeja ja Leer-3 elektronisen sodankäynnin järjestelmän.
Leer järjestelmä käsittää kolme Or-lan-10 lennokkia ja KamAZ maastokuorma-autoon lavalle sijoitetun johtokeskuksen.
Järjestelmä seuraa matkapuhelimien signaaleja vaikka puhelimesta olisi kytketty virta pois, kertoivat venäläiset tiedotus-välineet 12.9.2019, lainaten Venäjän puolustusministeriötä.
Matkapuhelimen tultua paikannetuksi sen koordinaatit lähetetään sotilaiden taktiseen johtamisverkkoon, minkä perusteella tykistö, ilmavoimat tai joku muu erikoisyksikkö voi vaikuttaa maaliin reaaliaikaisen seurannan perusteella.
Tietojen mukaan Leer-3 järjestelmää on kokeiltu tänä vuonna ja se on toiminut moitteettomasti.
Orlan-10 lennokin kantama on noin 120 km ja lennokki voi pysyä ilmassa 14 tuntia lentäen aina 5 000 m korkeudessa asti.
Orlan-lennokit voivat toimia ryhmänä, jossa kaksi lennokkia suorittaa valvontaa ja elektronisen sodankäynnin tehtäviä, ja kolmas lennokki toimii releasemana komentokeskukseen.
Mitenköhän helkkarissa tämä Venäläisten kehittämä lennokki pystyy seuraamaan matkapuhelimien signaaleja vaikka puhelimesta olisi virta kytketty pois??