Pentin juttuun ei ole pääsyä, mutta eipä tuolla kamalasti arvoa olekaan, niin kauan kun miltään muulta taholta vastaavaa ei ole väitetty. Jos jutussa olisi perää, niin tuosta olisi kyllä uutisoitu kansainvälisissäkin lähteissä jo.
Su-35Sn tuotantohan etenee täsmälleen aikataulussa, joten ne epäilyt mitä siitä on aiemmilta vuosilta esitetty, on osoittautumassa turhiksi. Se miksi mm. Irkutin tuotantolinjoja ei ole uudelleen varusteltu tuottamaan Su-30SM/Su-30MKIn sijaan Su-35Sää on vähän parempi kysymys, mutta loogisin vastaus ei mitenkään välttämättä ole se, etteikö sitäkin tuotantolinjaa kyettäisi mukauttamaan Su-35Slle, vaan ettei se ole kustannustehokasta, kun Su-30SM ja Su-35S on joka tapauksessa stop-gap-ratkaisu ennen kuin seuraavan polven kone tulee tuotantoon ja palvelukseen. Su-35Sn ja Su-30SMn välillä nyt ei mitenkään mahdottoman radikaalia suorituskykyeroa kuitenkaan ole. Tätä argumenttia tukee sekin, että julkisuuteen vuotaneissa tuotantosuunnitelmissa vuoteen 2025 saakka, nähdään, että Su-35S ja Su-30SM koneiden tuotantoa ei ole suunniteltukaan jatkumaan ohi vuoden 2020, vaan 2020-2025 jaksolla tuotannossa olevat koneet on PAK FA, Su-34M(jolla on selvästi erillinen rooli muihin Flankereihin nähden sen ollessa Su-24n korvaaja) ja LMFS (eli kevyt 5. polven hävittäjä). Olisi suhteellisen tuhlailevaa ja ehkä järjetöntäkin muokata Irkutin tuotantolinjat marginaalisesti paremmalle koneelle vain joidenkin kymmenien koneiden tuotannon vuoksi, kun pian ne pitää kuitenkin uudelleen varustaa PAK FAaa varten. Ja toisaalta Su-30SMn ulkomaiset versiot on kova vientihitti ja niille voi tulla hyvinkin tilauksia vielä lisää ulkomailta. Sekin on vielä otettava huomioon, että Su-30SM on kaksipaikkainen toisin kuin Su-35S ja sitä voidaan siten käyttää harjoituskoneena myös muiden Flankereiden(kuten Su-35Sn) lentäjien opettamisessa, joten Su-30SMn hankkimisessa voi olla sellainenkin lisäperuste suuremman Su-35S tilauksen sijaan.
En tiedä, miten pahasti silmät ummessa olet elänyt, mutta Venäjällähän nimenomaan on käynnissä raju sotilasteollisuuden modernisaatio, eikä tarve rakentaa uusia tuotantolinjoja PAK FAn tuottamiseksi ole varsinaisesti mikään uutinen. En nyt jaksa kaivaa tarkkoja lukuja, mutta se raha mitä on käytetty ja käytetään sotilasteollisuuden uudistamiseen on ihan sikamaisen suuri. Enpä ole nähnyt, että kukaan olisi väittänytkään venäläisten pääsevän halvalla tuosta urakasta. Olisi rikollisen mielipuolista tuhlata miljardeja koneen suunnittelemiseen ja testaukseen, jos ei tehtäisi mitään koneen tuottamiseksi. Knaapo, joka Su-35S tuottaa ja joka ensimmäisenä PAK FAa alkaa tuottamaan, on 16 000 ihmisen organisaatio, ei mikään naapurin karkkikauppa. Venäjän aivovuotokin on pitkälti 90-luvun ilmiö, Venäjähän on yksi maailman suurimpia maahanmuuton kohteita ja esim. viime vuosina muistaakseni Israelista ja Sakstakin on muuttanut enemmän ihmisiä Venäjälle kuin toisin päin. Moni venäläinen on palannut kotimaahansa, kun elintaso on parantunut maassa valtavasti 2000-luvulla. Savimalleista höpöttely kertoo ehkä enemmän sinusta kuin venäläisten osaamisesta tai mistään muustakaan.
Serdjukovin tehtävä tietenkin oli potkia sotilasteollisuutta perseelle ja tulostahan on alkanutkin syntyä, kuten on aiemmallakin sivulla todettu. Venäjän aseostokset ulkomailta on todella marginaalisia ja Mistral-kauppa oikeastaan ainoa merkittävä. Siinäkin puhutaan kuitenkin vain 2 laivasta... Helikopteritukialus ei ole mikään massatuotettava fregatti tai hävittäjä, eikä Venäjällä ollut mitään omia ehdokkaita edes tuohon rooliin, jos kotimaista olisi tuossa haluttu tukea, niin kaikki olisi pitänyt suunnitella ja rakentaa alusta lähtien, jolloin kustannukset ja aikataulut olisi venyneet aivan väistämättä valtavasti siitä mihin päästiin ostamalla ulkomailta. Tuo ei varsinaisesti ole mikään hyvä esimerkki Venäjän oman aseteollisuuden mädännäisyydestä.
Baikalin jutut alkaa jo pikkuhiljaa säälittämään. Sama varmaan minunkin alentua keskusteluissa sinun kanssa samalle mutuaivopierun heittolinjalle. Milloin länsi ottaa Venäjän kiinni avaruus-, ydin- ja sotateknologiassa? Milloin länsimaiset hävittäjät pystyvät hämmästyttämään yleisöjä ympäri maailmaa samalla tavalla kuin venäläiset? Kerrohan lisää jääkappiteknologian ylemmyydestä ydinteknologiaan verrattuna? Osaatko sinä edes sanoa, miksi venäläiset näyttäisivät pärjäävän ydin- ja avaruusteknologiassa niin hyvin? Minäpä kerron, niihin laitettiin resursseja Neuvostoliiton aikanakin perkeleesti. Aivan kuten laitettiin sotilasteknologiaan erittäin laajalla rintamalla. Ja ihan samasta syystä Venäjä on kova sotilasteknologian alalla edelleen.