Pakolaisuus

Ehkä jännittävintä tässä on:

Onko kansallisvaltioiden rakentama koneisto tehokkaampi siirtämään ihmisiä kuin salakuljettajat ja vapaaehtoisjärjestöt
 
Juha Sipilä: EU:n maahanmuuttoratkaisu Suomen tavoitteiden mukainen
Huippukokous sopi keskusten perustamisesta Eurooppaan pyrkijöille. Pääministerin mukaan ratkaisu voisi tehdä tarpeettomaksi ihmissalakuljettajien käyttämät vaaralliset reitit.

Turvapaikanhaku
29.6.2018 klo 08:01
13-3-10280091.jpg

Pääministeri Juha Sipilä piti EU-johtajien maahanmuuttokeskustelua rakentavana.

Pääministeri Juha Sipilä on tyytyväinen siihen, että unionia vuosia hiertäneissä maahanmuuttokysymyksissä päästiin eteenpäin. Uudistukset ovat hänen mukaansa Suomen tavoitteiden mukaisia.

EU aikoo perustaa turvapaikanhakijoille niin sanottuja alueellisia maihinnousukeskuksia EU:n ulkopuolelle, lähinnä Pohjois-Afrikkaan. Keskuksia on tarkoitus tulla myös EU-maihin.

Sipilä korosti, että moni keskuksiin liittyvä asia on auki. Toistaiseksi on epäselvää, mihin maihin keskuksia perustettaisiin.

– Se jää nähtäväksi. Mutta kyllä tämä asia halutaan ratkaista, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sekä keskusten perustaminen että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuvat vapaaehtoisuuteen. Vapaaehtoisuus oli Suomenkin linja.

Sipilä arveli, että keskukset lopettavat ihmiset salakuljetusbisneksen Välimerellä ja parantavat sikäli merkittävästi tilannetta.

Keskusten perimmäinen tarkoitus on, etteivät ihmiset lähtisi vaarallisille merimatkoille, jos määränpääksi tulee EU:n sijasta rannikolla sijaitseva keskus. Sipilän mukaan suurin osa tällä hetkellä Eurooppaan pyrkivistä ihmisistä ei täytä turvapaikan saamisen kriteerejä.

Sipilä arveli etukäteen, että kokouksesta tulee vaikein hänen kokemistaan. Syynä oli Italian tuoreen pääministerin Giuseppe Conten uhkailu käyttää veto-oikeutta.

Italia esti torstai-iltana huippukokousten muiden päätösten hyväksymisen saadakseen tavoitteensa läpi maahanmuuttoasiassa. Lopulta Italia veti pois vastalauseensa, ja päätökset hyväksyttiin.

– Me olemme tyytyväisiä, Conte sanoi.

Päätökseen kirjattiin, että pakolaisongelma on EU:n yhteinen. Se oli tärkeää Italialle, joka on kokenut jääneensä pakolaisten kanssa yksin.

Conte ei lopulta ollutkaan hankala neuvottelija.

– Hän oli erittäin eteenpäinkatsova ja osoittautui, että hän tuntee erittäin hyvin nämä asiat, Sipilä kehui.

Muutoinkin Sipilä kehui keskustelua rakentavaksi ja ratkaisukeskeiseksi.
https://yle.fi/uutiset/3-10280323
 
8 hrs ·
Helsingin Sanomat HS

Otsikossa lukee "Italia uhkaa torpedoida EU-huippukokouksen käyttämällä veto-oikeuttaan – Pääministeri Sipilä: En ole koskaan kuullut vastaavasta"
Tekstissä: "Sipilä sanoi, ettei hän ole ennen kuullut EU-huippukokouksessa, että valtionpäämies uhkaisi veto-oikeuden käytöllä."
Niin. Sipilälle on näköjään täysin uusi ajatus, että joku jäsenmaa voisi joskus sanoa EI, jos ei tykkää siitä, mitä paperilla lukee.
Tervetuloa nykyaikaan, ja oli jo korkea aika.

”Panokset korkealla ja aikaa vähän” – Suurten teemojen huippukokous koettelee Merkelin, Macronin ja koko EU:n asemaa
HS.FI
 
Mikä tässä neuvotteluiden tuloksessa on sellainen asia, joka oikeasti vaikuttaa?

On tuo merkittävä päätös.

On eri asia ylittää meri hakeakseen turvapaikkaa, kuin että turvapaikan saa siitä EU:n toimistosta, joka on oman kylän naapurissa.

Veikkaa varovaisesti, että hyväksyttyjä turvapaikkahakemuksia tulee olemaan vähintään 500000 vuodessa, ja kunhan sopivat hallitukset tulevat valtaan, niin silloin ehkä miljoona per vuosi. Siis jos ne saavat idean toteutettua.
 
On tuo merkittävä päätös.

On eri asia ylittää meri hakeakseen turvapaikkaa, kuin että turvapaikan saa siitä EU:n toimistosta, joka on oman kylän naapurissa.

Veikkaa varovaisesti, että hyväksyttyjä turvapaikkahakemuksia tulee olemaan vähintään 500000 vuodessa, ja kunhan sopivat hallitukset tulevat valtaan, niin silloin ehkä miljoona per vuosi. Siis jos ne saavat idean toteutettua.

Niin, siis sille vähälukuiselle osalle tulijoista jotka täyttävät turvapaikkakriteerit...mutta kun tässä on oikeasti ollut jo pitkään kyse siirtolaisuudesta..

Keskuksista lähtisi siis ulos EU maiden vapaaehtoisesti vastaanottamat turvapaikka kriteerit täyttäneet... nyt ilmeisesti Visegrad maatkin ottavat tulijat vapaaehtoisesti, kun hyväksyivät sopimuksen? Vai onko kuvio sama kuin viimeksi eli vain Suomi ja Malta ottivat?
 
– Sovittiin, että Euroopan ulkopuolelle, lähinnä Afrikan pohjoisrannikolle tulee, yhteistyössä UNHCR:n eli YK:n pakolaisjärjestön kanssa alueellinen maahannousupiste.

Lisäksi EU:n maihin perustetaan omia vapaaehtoisuuteen perustuvia pisteitä, joissa käydään täydellinen turvapaikkaprosessi.
Sipilä on tyytyväinen ratkaisuun, sillä se noudattaa Suomen toivomaa linjaa.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/...uuteen-perustuvia-pisteita/6967328#gs.fCUbPAg
 
Niin, siis sille vähälukuiselle osalle tulijoista jotka täyttävät turvapaikkakriteerit...mutta kun tässä on oikeasti ollut jo pitkään kyse siirtolaisuudesta..

Riippuu ihan siitä millä perusteella turvapaikka myönnetään.

Veikkaan vahvasti, että myönteisten turvapaikkapäätösten ja Eurooppaan siirrettyjen määrä riippuu enemmän siitä, että millä vauhdilla leimaa paperiin lyödään ja kuljetuskapasiteetista.

Nyt on helppoa rahaa tiedossa sopiville virkamiehille :)
 
Onko hallitus jo ilmoittanut kiintiöiden kymmenkertaistamisesta?
Sipilän mukaan turvapaikan saavia kohdeltaisiin kuin niitä ihmisiä, joita otetaan EU-maihin kiintiöpakolaisina.

EU-johtajien maratonneuvottelut muuttoliikkeen hillitsemisestä päättyivät sopuun: ”Maihinnousupisteitä” Afrikkaan ja EU-maihin, turvapaikan saaneet jäsenmaihin vapaaehtoispohjalta
Uusia keskuksia turvapaikanhakijoiden ja taloudellista parempaa hakevien erotteluun voidaan perustaa Afrikkaan tai EU-maihin. Niihin käytetään yhteisiä EU-rahoja.


Näin EU-maiden johtajat aikovat hillitä muuttoliikettä
art-2000005737012.html





Pekka Mykkänen HS Jenni Virtanen HS
Julkaistu: 29.6. 6:01 , Päivitetty: 29.6. 8:27
BRYSSEL

EU-MAIDEN johtajat ovat päässeet sopuun keinoista hillitä maanosaan kohdistuvaa muuttoliikettä, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja muut EU-johtajat kertovat. Sopu löytyi pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen varhain perjantaiaamuna.

Sipilän mukaan sopimuksen pääsisältö koostuu niin sanotuista alueellisista maihinnousupisteistä, joita voidaan perustaa sekä Pohjois-Afrikkaan että EU-maihin. Niille varataan jatkossa yhteistä EU-rahoitusta.

Afrikkaan tulevia keskuksia pyöritettäisiin yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön kanssa. Vielä on epäselvää, mihin maihin kyseiset pisteet tai keskukset tulisivat.


Pääministeri Juha Sipilän mukaan sopimuksen pääsisältö koostuu niin sanotuista alueellisista maihinnousukeskuksista, joita voidaan perustaa sekä Pohjois-Afrikkaan että EU-maihin. Sipilä kuvattiin saapumassa kokoukseen torstaina. (KUVA: BEN STANSALL / AFP)

Nämä pisteet toimisivat ottaen huomioon yksilölliset tilanteet, täysin kunnioittaen kansainvälisiä lakeja ja ilman, että niistä syntyy vetovoimatekijää [maahanmuutolle]”, huippukokouksen päätelmissä todetaan.

Vastaavanlaisia keskuksia voitaisiin perustaa myös EU-maihin vapaaehtoisuuden pohjalta. Sipilän mukaan näissä pisteissä olisi ”täydellinen turvapaikkaprosessi” EU:hun pyrkineille ihmisille, jotka on pelastettu Välimerellä.

Sipilän mukaan EU-maissa keskukset sijaitsisivat ”ensisijaisesti tuolla Italiassa ja Espanjassa esimerkiksi, mutta tietenkin on vielä paljon yksityiskohtia auki. Mutta nyt on annettu suuntaviivat, millä päästään eteenpäin.”

HUIPPUKOKOUKSESSApainotettiin, että uudet keskukset tai pisteet olisivat ”EU:n yhteisiä ponnisteluja”, mikä tarkoittaisi myös yhteistä rahoitusta.

Sopimuksen taakse saatiin myös Italia, joka uhkasi käyttää poikkeuksellisesti veto-oikeuttaan ja torpedoida koko kaksipäiväisen huippukokouksen. Myös itäisen Euroopan usein niskuroineet jäsenmaat – niin sanottu Visegrad-ryhmä – on sopimuksessa mukana, Sipilä kertoi perjantaiaamuna Brysselissä.

Sipilän mukaan kaikki johtajat toimivat ”erittäin rakentavasti ja ratkaisuhakuisesti” kokouksessa, josta odotettiin hyvin vaikeaa ja riitaisaa.

Sipilän mukaan sopimuksen sisältöä ja sanamuotoja jouduttiin hiomaan useita kertoja uusiksi. Hän kertoi seonneensa laskuista huippukokouksessa, jonka ensimmäiset keskustelut alkoivat torstaina iltapäivällä. Samantyyppistä työskentelyä nähtiin Kreikka-kriisin aikoihin.

”Periksi ei annettu”, Sipilä luonnehti suomalaistoimittajille heti kokouksen jälkeen.

EU-JOHTAJAT sopivat, että turvapaikkaan oikeutetut ihmiset jaettaisiin jäsenmaihin vapaaehtoisuuteen pohjaten. Tämä oli erityisesti Visegrad-maiden vaatimus, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan turvapaikan saavia kohdeltaisiin kuin niitä ihmisiä, joita otetaan EU-maihin kiintiöpakolaisina. Monet yksityiskohdat jäivät kuitenkin vielä avoimiksi.

Tämä on tietysti tässä vaiheessa aika ylätason ratkaisu mistä on sovittu, mutta vapaaehtoisuuteen pohjautuva”, Sipilä sanoi.

Pääministeri ei halunnut kommentoida vielä, olisiko Suomi valmis ottamaan lisää ihmisiä nyt sovitun uuden järjestelyn kautta.

”Täytyy ensin päästä se seuraava pykälä eteenpäin eli määritellä huomattavasti yksityiskohtaisemmin näiden keskusten toiminta ja toisaalta YK:n pakolaisjärjestön kanssa tehtävä yhteistyö.”

MUUTTOLIIKE on noussut viime päivinä suorastaan raivolla EU-maiden agendalle. Italian uusi populistihallitus on vaatinut EU-mailta suurempaa solidaarisuutta, kun taas Saksassa hallitus on uhannut romahtaa turvapaikanhakijoista kiisteltäessä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti kokouksen lopputulosta hyvänä merkkinä siitä, että yhteisiin kantoihin voidaan päästä ”yhdessä Euroopan unionin haastavimmista aihealueista”.

”Työtä riittää silti erilaisten näkökantojen yhteenkuromiseksi”, Merkel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.


Huippukokouksen päätelmiin kirjattiin Välimeren ylittävien ihmisten olevan ”Euroopan yhteinen huoli ja haaste”. Siirtolaisia pelastettiin MV Aquarius-aluksen kyytiin Välimerellä kesäkuun alkupuolella. (KUVA: KARPOV)

Italian vaatimuksesta huippukokouksen päätelmiin kirjattiin, että Välimeren ylittävät ihmiset ovat ”Euroopan yhteinen huoli ja haaste”, Sipilä sanoi. Italian mukaan mihin tahansa maahan saapuvat ihmiset ”saapuvat Eurooppaan” ja heidän tapauksiaan tulisi käsitellä yhteisesti.

Sipilän mukaan kirjaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niin sanottu Dublin-järjestelmä turvapaikanhakijoiden kohtelusta muuttuisi kertaheitolla.

Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijat on rekisteröitävä ja heidän hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonne he saapuvat. Periaate on kohdistanut suuren paineen Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan, jonne ihmiset saapuvat meren ylitettyään.

”Dublin-järjestelmästä sovittiin taas askelmerkkejä eteenpäin. Dublin-järjestelmän edelleen kehittäminen on eri polku, joka sitten jatkuu”, Sipilä sanoi.

Hänen

Giuseppe Conte. (KUVA:ERIC VIDAL / REUTERS)
mukaansa tuntien työllä syntyi kirjaus, joka tyydytti myös Italian pääministeriä Giuseppe Contea.

CONTE oli ennen maahanmuutosta käytyä keskustelua uhannut käyttää vetoaan kaatakseen kaksipäiväisen huippukokouksen kaikki päätelmät eli julkilausumat. Yön neuvotteluiden jälkeen Conte kertoi olevansa tyytyväinen.

”Italia ei ole enää yksin”, Conte sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sipilä luonnehti ensi kertaa huippukokouksessa ollutta Contea myönteisesti.

”Hän oli henkilönä erittäin eteenpäin katsova ja osoitti tuossa prosessin aikana, että tuntee nämä asiat erittäin hyvin”, Sipilä sanoi.

Conte oli kertonut muille EU-johtajille, että Italiaan saapuvista ihmisistä vain seitsemän prosenttia on suojelun tarpeessa. Loput 93 prosenttia saapuvat maahan taloudellisista syistä.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005737012.html
 
Viimeksi muokattu:
Merestä pelastetuille esitetään perustettavaksi keskuksia myös EU:n alueelle maiden vapaaehtoisuuden pohjalta, mahdollisesti Italiaan ja Espanjaan.

Eikö tämä ole mieletön vetotekijä?

Tuskin keskukset EU:n alueella ovat ns. suljettuja ja palautukset toimivat tunnetusti heikosti. Aina voi siirtyä "paperittomien" leiriin ja lähteä etsimään vaikka Sipilän taloa..
 
Joo mutta hei, Suomessa kerrotaan että kaikki hyvin, mitään kriisiä ei enää edes ole ja kiintiöpakolaisia voidaan nyt heti ruveta ottamaan kymmenkertainen määrä kun kerta homma on nyt hallinassa...
 
Ja päätös ei voinut olla huono, koska se oli Merkel... Sipil... Suomen linjan mukainen.

Even though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil, for you are with me; your rod and your staff, they comfort me.

In Sipilä we trust
 
Pääministeri Juha Sipilä kertoo EU-maiden johtajien päässeen sopuun turvapaikanhakijoiden liikehdinnän rajoittamisesta EU:n sisällä.


EU-maiden johtajat päättivät perjantain vastaisena yönä paitsi niin sanottujen maihinnousukeskusten perustamisesta myös turvapaikanhakijoiden Euroopan sisäisen liikehdinnän estämisestä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo asiasta tiedotteessaan.

"Eurooppa-neuvosto kehottaa jäsenmaita huolehtimaan kaikin lainsäädännöllisin ja hallinnollisin keinoin siitä, että turvapaikanhakijat eivät siirtyisi EU-maasta toiseen", valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.
Sipilän tiedotteessa todetaan maihinnousukeskuksista, että Eurooppa-neuvosto kehottaa EU:ta ”tutkimaan mahdollisuutta perustaa yhteistyössä YK-järjestöjen kanssa EU:n ulkopuolisiin maihin alueellisia maihinnousupisteitä merestä pelastetuille, Eurooppaan pyrkineille”. EU:n ulkopuoliset maat tarkoittaa tässä sekä Pohjois-Afrikkaa että Eurooppaa.

"Näillä ratkaisuilla pyritään pelastamaan ihmishenkiä, vähentämään salakuljetusta ja rajoittamaan turvapaikanhakijoiden liikkumista edelleen EU-maasta toiseen. EU myös lisää tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä", Sipilä kommentoi.

Keskuksia saattaa kuitenkin vapaaehtoisuuden pohjalta tulla myös EU:n alueelle.
"Merestä pelastetuille esitetään perustettavaksi keskuksia myös EU:n alueelle maiden vapaaehtoisuuden pohjalta. Keskuksissa tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuden perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin", Sipilän tiedotteessa kerrotaan.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/DZuY9Z25
 
1. Uudet keskukset eivät synnytä vetovoimatekijää
2. Vailla suojelun tarvetta olevat palautetaan lähtömaihinsa
3. EU:n sisällä maasta toiseen vaeltelu estetään
 
EU:n ratkaisu: Itä-Eurooppa maksaa välttääkseen siirtolaiset?


Teppo Ovaskainen
Luotu:
29.6.2018 09:19
Päivitetty:
29.6.2018 09:29
  • Kuva: All Over Press / EPA
    puola_pm.jpg

    Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki huippukokouksessa torstaina.

Kiivaasti maahanmuuttoa vastustavat itäisen Euroopan maat saattavat saada oikeuden ”kantaa vastuunsa” siirtolaiskysymyksestä taloudellisesti, maksamalla itsensä vapaaksi turvapaikanhakijoista ja pakolaisista. Asiasta kertoi Ranskan eurooppaministeri Nathalie Loiseau torstai-iltana huippukokouksessa,Euractiv-sivusto raportoi.

Maksujärjestelystä ei löydä mainintaa Eurooppa-neuvoston huippukokouksen päätösasiakirjasta. Euractivin mukaan se näyttää kuitenkin olevan ainoa keino ratkaista niin sanottu taakanjaon kysymys, kun Itä-Euroopan maat kieltäytyvät osallistumasta turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen muista jäsenmaista.
– Emme tule pakottamaan ketään. Mutta meidän täytyy osoittaa solidaarisuutta etenkin Italiaa kohtaan, Loiseau sanoi.


Ranskan mukaan solidaarisuuden osoittamisen keinoista voidaan keskustella, mutta itse periaatteesta ei. Itä-Euroopan on siis kannettava vastuunsa, jos ei ottamalla turvapaikanhakijoita vastaan niin maksamalla muulle Euroopalle kustannuksista, joita turvapaikanhakijoista muille kertyy.
– Valtio ei voi olla EU:n jäsen ja ajatella, että siirtolaiskysymys ei koske sitä.

Euractivin mukaan Itä-Eurooppa voisi maksaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden niin sanottujen maihinnousukeskusten tai -pisteiden kustannuksia. Huippukokous päätti selvittää keskusten perustamista pikavauhtia. Niitä voitaisiin perustaa sekä EU:n ulkopuolelle että vapaaehtoisuuden perusteella myös unionin alueelle.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/252462-eun-ratkaisu-ita-eurooppa-maksaa-valttaakseen-siirtolaiset
 
Eikö tämä ole mieletön vetotekijä?

Tuskin keskukset EU:n alueella ovat ns. suljettuja ja palautukset toimivat tunnetusti heikosti. Aina voi siirtyä "paperittomien" leiriin ja lähteä etsimään vaikka Sipilän taloa..

En yllättyisi vaikka talo tai tässä tapauksessa keskus tai pari olisi jo luvattu ottaa Suomeen. Sitten ihmetellään komeasti elefantti kävelyä ringissä marssien, kun ei saadakaan muskeleiden ja sopimusten puuttuessa kielteisen päätöksen saaneita pihalle.
 
Back
Top