Poliisihallitus esittää sisäministeriölle lakimuutosta, jolla järjestyslain mukaiset järjestyksenvalvojat voisivat valvoa vastaanottokeskuksien turvallisuutta.
Tällä hetkellä järjestyslaki ei salli järjestyksenvalvojien käyttöä vastaanottokeskuksissa. Sen vuoksi vastaanottokeskusten ylläpitäjät ovat palkanneet töihin vartijoita, joilla on järjestyksenvalvojia pienemmät valtuudet.
Poliisihallituksen valvonnan ja hälytystoiminnan esimies, poliisiylitarkastaja
Esko Kesti sanoo, että järjestyksenvalvoja voisi esimerkiksi tehdä kiinnioton yhteydessä turvallisuustarkastuksia tai puuttua humalassa häiriköivän asukkaan toimintaan.
– Järjestyksenvalvojalla on vartijaa selkeästi suuremmat valtuudet ihmisten välisten häiriöiden selvittelyssä.
Lain mukaan vartijan tehtävä on ensisijaisesti turvata omaisuutta tai toimeksiantajan edustajan turvallisuutta, kun taas järjestyksenvalvojan ensisijainen tehtävä on valvoa järjestystä. Kesti näkee, että vartijan mahdollisuus puuttua häiriöihin on lähinnä jokamiehenoikeuksien varassa.
– Kyllä vartijallakin on oikeus ottaa kiinni henkilö, jos on tapahtunut tietynlainen rikos. Järjestyksenvalvoja voi ottaa kiinni tai poistaa paikalta jo siinä tapauksessa, että järjestystä häiritään esimerkiksi juopuneen henkilön toimesta.
Toive järjestyksenvalvojille tuli Kestin mukaan suoraan paikallispoliiseilta, omien kenttäkokemusten perusteella.
Sisäministeriön poliisiosaston lainsäädäntöneuvos
Timo Kerttula sanoo, että ministeriö on ottanut esityksen käsittelyynsä, ja asiaa selvitetään parhaillaan.
– Asiasta on käyty keskustelua ministeriössä ja keskustelussa ovat olleet mukana myös ministeriön johdon edustajat. Mitään päätöksiä siitä, että käynnistettäisiin hanke lain muuttamiseksi esitetyllä tavalla, ei kuitenkaan ole vielä tehty.
Toisin kuin mediassa on aiemmin kerrottu, sisäministeriö ei ole valmistelemassa lakimuutosta vartijoiden oikeuksiin, joilla vartijat saisivat työskennellä vastaanottokeskusten sisäpuolella.
– Vartijoiden työskentelylle vastaanottokeskusten sisätiloissa ei laissa ole asetettu estettä.
************
Fakta: Järjestyksenvalvojan ja vartijan ero
Järjestyslain mukaisenjärjestyksenvalvojan toimivaltuudet ovat laajemmat kuin vartijalla. Järjestyslain mukaisella järjestyksenvalvojalla pitää olla vartijan ja järjestyksenvalvojan koulutus, yhteensä 132 tuntia koulutusta.
Vartijan neljän kuukauden korttiin vaaditaan 40 tunnin koulutus, ja viiden vuoden korttiin 60 tunnin lisäkoulutus, eli yhteensä 100 tuntia koulutusta.
Vartija voi omalla toimialueellaan turvata asiakkaan omaisuutta tai turvallisuutta. Vartijalla ei ole kuitenkaan oikeutta puuttua suoraan häiriökäyttäytymiseen esimerkiksi vastaanottokeskuksessa, jos asiakkaaseen tai valvotun alueen omaisuuteen ei kohdistu uhkia.
Vartija ei voi esimerkiksi puuttua humalaisen käytökseen, jos siitä ei aiheudu suoranaista uhkaa.
Järjestyslain mukaisenjärjestyksenvalvojan tehtävä on ensisijaisesti ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta laissa määritellyillä alueilla, joihin poliisi voi antaa valvontaluvan. Näitä alueita ovat muun muassa kauppakeskukset ja esimerkiksi joukkoliikennevälineet. Järjestyksenvalvoja voi poistaa häiriköivän henkilön alueelta välittömästi tai ottaa henkilön kiinni.
Järjestyksenvalvoja einykyisen järjestyslain mukaan voi työskennellä vastaanottokeskuksessa. Poliisihallitus on lähestynyt sisäministeriötä esityksellä, jolla järjestyksenvalvojien oikeuksia laajennettaisiin.
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotima...styksenvalvojat-vastaanottokeskuksiin/715172/