Panssarintorjunta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Second
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ottaen huomioon, että KRH ja tykistö eivät nekään tuota tappioita jokaisella kranaatilla, niin ehkä itsekin kuvittelen liikoja noilta ammuksilta. Mutta mikä on varmaa, niin tuolla saa pidettyä vihollisten päät matalalla. Jos eivät pakoon lähde kun ei ole suojaa tuolta.
Yksi tulevaisuuden vaihtoehto on tällaiset pikkudronet jotka vievät räjähteen kohteeseen. Niillä osuminen pitäisi olla tarkkaa usean kilometrin päässäkin mutta ei välttämättä toimi jos on metsää tai muuta lentoestettä matkalla. Tämän hinta on vielä kymmeniä tuhansia mutta ehkä tekniikka halpenee lähivuosina. Ja jos maalia ei löydy voi hyökkäyksen keskeyttää ja lentää dronen takaisin lähtöpaikalle myöhempää käyttöä varten. Jutun video vuodelta 2016.


ja v2018
 
Viimeksi muokattu:
Yksi tulevaisuuden vaihtoehto on tällaiset pikkudronet jotka vievät räjähteen kohteeseen. Niillä osuminen pitäisi olla tarkkaa mutta ei välttämättä toimi jos on metsää tai muuta lentoestettä matkalla. Tämän hinta on vielä kymmeniä tuhansia mutta ehkä tekniikka halpenee lähivuosina.


Juttuhan on siinä, että jos vihollistaistelijan saa luotettavasti hengiltä/taistelukyvyttömäksi tuohon hintaan, niin se on jo nyt ihan käypä hinta. Kyse on enemmän siitä kapasiteetista jolla tuota voi tehdä ja kestääkö vihollinen ne tappiot (tai kykeneekö estämään niiden syntymisen). Kallistahan tuo dronen hinta ei ole, kallista on pitää ukkoja rivissä pitkään.
 
66 KES 12 RAK eli M72 ASM RC valmistajan nimikkeellä on tarkoitettu rakennuksia ja linnotteita vastaan termobaarisella taistelukärjellään, mutta siinä ei ole vastamassaa ruutipaineelle, eli se ei sovellu "ahtaasta tilasta" ammuttavaksi. Julkisen kuvaston mukaan Nammolla ei ainakaan vielä ole ASM tarviketta tarjolla tuolla "FFE" (Fire From Enclosure) ominaisuudella.
Jenkkien juuri tilaamiin FFE-kesseihin näköjään kuluu myös ASM tarvikkeet.


Nammo Defense Systems Inc. will produce M72 Fire-From-Enclosure (M72 FFE) shoulder-fired weapon systems and training devices for the Single Manager for Conventional Ammunition (SMCA), supporting various US Services. The initial $96.9-million-dollar delivery order is part of a five-year Indefinite Delivery Indefinite Quantity (IDIQ) contract with a maximum value of $498 million. Delivery of these systems is scheduled to start in 2023.

The M72 FFE weapon is a joint-service qualified, world-leading close combat weapon that allows warfighters to maintain cover and operate from concealed positions. Leveraging Nammo Defense technology innovation and expertise, the M72 FFE is easy to operate, extremely powerful, lightweight and disposable. The anti-armor variant (M72 A8) is effective against tactical vehicles, concrete walls and light armored personnel carriers, while the anti-structure variant (M72 A10) features a dual-mode fuze that can defeat brick, adobe, earthen fortifications and tactical vehicles.
 
Näin on. Rakettimoottori on suunniteltu uusiksi tuohon FFE käyttöön, koskee molempia laukauksia.
@Falangi linkkaamassa artikkelissa on kaksi kuvaa, joista alemmassa "legacy munition" ja perinteinen back blast / liekki. Otsikkokuvassa ei taas mainintaa laukauksesta, mutta tst-kärki näyttää täyskaliiperiselta ja back blast on savua tai ehkä ennemminkin höyryä? En tiedä täyttääkö vesi "suuritiheyksisen" nesteen määritelmän, paineistettuna ehkä.

A patented inert organic high-density liquid and patented propulsion system, developed by Nammo to satisfy U.S. Marine Corps requirements, significantly mitigates sound levels, visual signature, and back blast effects
 

Abstract​

The invention relates to a countermass propulsion system for shoulder-launched munitions, recoilless rifles, rockets and similar class weapon systems, fired from an enclosure and utilizing a Davis Gun propulsion system by accelerating a projectile in one direction and a countermass in the opposing direction to minimize recoil, light signature and acoustic signature of the weapon system.

Pelkkä FFE ominaisuus ei ole kyseessä, vaan ylipäätänsä herätteen pienentäminen.
 
Ja ilmeisesti juuri tuon takia nuo A8 ja 10 on yli kaksi kiloa 66 KES 12:aa painavampia - 5.8 vs 3,4-3,7 kg.

Parempi toki kuin AT4-CS 8kg.

Onpas hapokasta. NLAW vain 12,4 kg (Wikipedian mukaan), vaikka se on sentään ohjus ja vaikka senkin voi laukaista suljetusta tilasta.
 
Onpas hapokasta. NLAW vain 12,4 kg (Wikipedian mukaan), vaikka se on sentään ohjus ja vaikka senkin voi laukaista suljetusta tilasta.

Onhan tuokin jo yli 50% painonlisäys? Ei se nyt aivan merkityksetön ole. Ja NLAW ei kuitenkaan ole ihan perinteiseksi ohjukseksi laskettavissa.
 
Tanska on ottanut käyttöön Spike LR2 järjestelmän.

Laukaisulaitteen esittely

Simulaattorikuvaa
 
Tanska on ottanut käyttöön Spike LR2 järjestelmän.

Laukaisulaitteen esittely

Simulaattorikuvaa
Kas, tuossa onkin etuna se, että jalusta kiinnittyy ampumalaitteeseen, ei ohjukseen, niin kuin vanhassa Spike LR:ssä. Sen ansiosta lataaminen uudella ohjuslaukauksella nopeutuu.
Ohjuslaukauksen takasuojus unohtui tuolta kuitenkin ottaa pois.
 
Viimeksi muokattu:
Russian_Kornet-D1_nearing_completion_of_last_live-firing_tests.jpg

Pojat esittävät kuinka ohjus laukaistaan kukkulan päältä ja pidetään piikillä 10 kilometriä :cool:
The Kornet (Russian designation: 9M133; NATO reporting name: AT-14 Spriggan; export designation: Kornet-E) is a man-portable Anti-Tank Guided Missile (ATGM) system. It was first introduced into service with the Russian Army in 1998. The Kornet consists of a 9P163-1 tripod launcher, 1PN79-1 thermal sight and missile container launcher unit 9M133 that can be carried and operated by a two-man team.

Since its entry into service in 1998, the Kornet missile has continued to be improved with the versions Kornet-D, Kornet-E, and Kornet-EM. Kornet-D1 can destroy not only tanks and armored targets (1,100 to 1,300mm armor) , but also air targets. The maximum firing range has been increased from 5.5 to 10 km.

The Kornet-D anti-tank guided missile is a third-generation anti-tank missile that was designed by Russia's KPB Instrument Design Bureau and introduced at a defense exhibition in 1994. It was designed to replace the AT-5 Spandrel of the 1970s. The Kornet-D system consists of a missile with a launch tube, a thermal imager and a tripod for launching by infantry. Together, the launch tube and missile weigh 63 pounds (29 kg), while the launch tube alone weighs 59 pounds (27kg). The thermal imager weighs 24 pounds (11kg). The tripod weighs 42 pounds (19 kg). Although the Kornet-D can be used by infantry forces, the weight of the missile system predisposes it to being launched from a platform on a vehicle.

The Kornet-D uses a SACLOS (semi-automatic command to line of sight) guidance. The operator locks on to a target that has been illuminated by a laser. The missile then travels along the line of sight to home in on the target. It can engage targets up to a distance of 6,015 yards (5,500m), half the range of the almost-ready D1 version.

The Kornet-D can fire either a HEAT warhead or an explosive thermobaric warhead. The HEAT warhead can penetrate up to 47 inches (1,200mm) of armor and can defeat tanks with explosive reactive armor. It can also pierce reinforced concrete structures up to 11.5 feet (3m) thick. The explosive thermobaric warhead has the explosive power of 22 pounds (10 kg) of TNT.

Onko saclos menneen talven lumia?
 
Jos vain osuu ja kärjes on potkua, niin eikai sillä ohjauksella niin väliä ole.

No kyllä mä mieluummin ampuisin suojasta vaikka Spike NLOSia tuollaisen SACLOSIN sijaan. Lopputulos osumassa on varmasti sama, mutta tähystykseltä ja suoralta vaikuttamiselta suojautuminen on kova juttu.
 
Mistä tuli mieleen, että PV voisi tilata vaikka 100kpl GTP ja 100kpl NLOS laukaisimia, saataisiin kaukovaikutteinen pst / täsmävaikutusase. Puikkoja voisi nakella melko huoletta kaukaa takaa ja vaihtaa paikkaa sujuvasti koko ajan. Onkohan kalliskin systeemi?

Muok. Tai asennus vaikka peräkärrylle jos dedikoitu ajoneuvo on liian happaman hintainen.
 
Mistä tuli mieleen, että PV voisi tilata vaikka 100kpl GTP ja 100kpl NLOS laukaisimia, saataisiin kaukovaikutteinen pst / täsmävaikutusase. Puikkoja voisi nakella melko huoletta kaukaa takaa ja vaihtaa paikkaa sujuvasti koko ajan. Onkohan kalliskin systeemi?
Meillä on vähän niitä paikkoja missä voi ampua ohjuksen suoraan ajoneuvosta. Lapissa on riittävästi aukeita paikkoja ja pitkiä ampumaetäisyyksiä.

Suomen oloissa paras pst-ajoneuvo on telakuorma-auto jonka etuvaunussa se ampumalaite on.
 

Liitteet

  • Screenshot_20220223-160634-01.jpeg
    Screenshot_20220223-160634-01.jpeg
    139.7 KB · Luettu: 29
Mistä tuli mieleen, että PV voisi tilata vaikka 100kpl GTP ja 100kpl NLOS laukaisimia, saataisiin kaukovaikutteinen pst / täsmävaikutusase. Puikkoja voisi nakella melko huoletta kaukaa takaa ja vaihtaa paikkaa sujuvasti koko ajan. Onkohan kalliskin systeemi?

Muok. Tai asennus vaikka peräkärrylle jos dedikoitu ajoneuvo on liian happaman hintainen.
Yhtenä Maavoimien hankkeena on mainittu pst-ase kaukotorjuntaan. Se voisi olla jotain tuollaista? Panssaroidulle alustalle varmaan löytyisi parempaakin käyttöä.
 
Back
Top