Panssarivaunut

Näiden aktiivisten puolustusjärjestelmien ongelma Suomessa voisi olla jalkaväen oleskelu vaunujen vieressä. Tähän pakottavat rikkonainen maasto, joka sinänsä ei ole este, Sotakokemuksia asista ei juuri ole, mutta panssarijääkärin henki saattaa olla höllässä, kun esim. Arena toimii.

Uskon niiden kuitenkin olevan tulevaisuutta, millä aikavälillä on vaikea sanoa.
 
Aktiiviset maalinosoitusjärjestelmät ovat käsittääkseni harvenemassa (ja eikös tankeissa ole jo ollut jonkin aikaa laservaroittimet?), mutta kun karvalakkimalleista puhutaan...

Aika harvassa länkkärivaunussa on varoittimet ja naapurissa aletaan vasta nyt tosissaan koettaa noita laseriin hakeutuvia ammuksia etenkin tykistön sellaisia. Lisäksi naapurissa on useampi beamrider tyyppinen pst-ohjus, mutta en ole ihan varma, että onko noissa se laser niin tehokas, että mikään varoitin aktivoituu niistä.
 
Näiden aktiivisten puolustusjärjestelmien ongelma Suomessa voisi olla jalkaväen oleskelu vaunujen vieressä. Tähän pakottavat rikkonainen maasto, joka sinänsä ei ole este, Sotakokemuksia asista ei juuri ole, mutta panssarijääkärin henki saattaa olla höllässä, kun esim. Arena toimii.

Uskon niiden kuitenkin olevan tulevaisuutta, millä aikavälillä on vaikea sanoa.

Noissa systeemeissä on lähes aina jokin tapa pistää ne pois päältä, kun jalkaväki on lähettyvillä.
 
Periaatteessa voisi olla mahdollista eikä välttämättä edes kovin kallista väsätä esim. systeemi, joka pystyy kohtalaisella luotettavuudella havaitsemaan ohjuksen matkamoottorille tyypillisen, savun ja sumunkin läpi kohtalaisen hyvin tunkevan infrapuna/ultraviolettiloisteen (tai sen heijastukset) ja töräyttämään varoitusäänen. Luotettavuus oletettavasti kärsii, jos ympärillä käydään tosisotaa, mutta väijytykseen ajavan se voisi hyvinkin pelastaa.

Mahtaisikohan todella toimia ja tälläisellä olla erikoisolosuhteissa käyttöä, sitä en tiedä.

Pikainen googletus paljastaa tuon tapaisen maksavan helikopteriin asennettuna muutaman satatuhatta. Tiedä sitten olisiko ajoneuvoon asennettuna hintasa väärti.
 
Noissa systeemeissä on lähes aina jokin tapa pistää ne pois päältä, kun jalkaväki on lähettyvillä.

Kyllä varmasti onkin, mutta eikö tuo ole juuri se hetki kun niistä on suurin hyöty. Eli olisiko laite enemmän poissa, kuin päällä.
Kuten sanottua aika luultavasti korjaa ongelmat.
 
Mitä ammusta noilla 120-millisillä putkilla muuten alkuasukkaita kurkutettaessa nykyisin ammutaan? Silloin kun meikäpoika pelasi M1 Tank Platoonia, 120-millisille ei tainnut edes olla sotatarvikkeeksi hyväksyttyä HE-kranaattia, vaan jalkaväkeä korvennettiin tarvittaessa HEATilla - ei kuulosta siirtomaaoptimoidulta panokselta.

Vastailen Deeiin kysymykseen täällä.

Puskasodat ovat aiheuttaneet kehitystä tässäkin asiassa.
Erilaisia monitoimiammuksia on kehitetty vaunujen käyttöön. Syynä juurikin tuo HEAT;in heikko teho jv,tä vastaan.
Esimerkkinä vaikka tämä uutukainen http://www.milpages.com/army/army-developing-a-new-mulit-purpose-120mm-round/
Euroopassa on ollut tarjolla/käytössä sirpalekraatti 120mm vaunukanuunalle. Ainakin LEO 2 vaunulle sellaista on markkinoitu, olisiko ollut käytössä Ruotsissa.
Israel on tuottanut jo pitkään alikalista ja onteloista poikkeavia a-tarvikkeita panssarivaunuille, mm. fosforikranaatin.
 
158.jpg


160.jpg


http://www.militaryphotos.net/forum...-RTN-RTA-RTP&p=6984667&viewfull=1#post6984667
 
Olisiko hullu ajatus varustaa jokaisesta poppoosta vain osa vaunuista omasuojajärjestelmällä? Ne voisivat sitten mennä keulalla ja muut tulla perässä. Jos vaikka 1/4 vaunuista omaisi tuollaiset järjestelmät, niin kyllä sillä vaikutusta olisi. Vihollisen ensi-isku pst-ohjuksin jne. (vaikka tuleekin varmaan etusektorista mutta silti) saataisiin havaittua ja torjuttua ilman omia tappioita. Hälytys annettua ja vihollisen sijainti saatu selville. Muihin voisi iskeä sitten vain laservaroittimet ja tietysti ERA:n (joka tietty kaikkiin vaunuihin).
 
Aihe on mielenkiintoinen, mutta...

Järjestelmiä ei ole testattu perinteisen sodan olosuhteissa. Emme siis tiedä kuinka arkoja ne ovat pienaseiden ja tykistön tulelle, samoin puiden oksien ja vastaavien pienten kontaktien vaikutukset eivät ole selvillä.
Jenkit ovat käyttäneet/kokeileet Trophyä Irakissa ja ehkä Afgoissa.
Venäläisten kokemuksista Arenasta ja muist vastaavista en tiedä.

Oleellista, ettei niissä ole juuuri syntynyt kokemusta mainitsemistani ongelmista.
 
Tuli mieleen tuosta panssarijääkäreiden elämän langanpituudesta ja aktiivi suojajärjestelmistä niin ainakin trophyä mainostetaan niin että se olisi huomioitu... Toiseksi eikös jalka väki tule tankin takana enemään kuin edessä ja suoraan sivuilla? Kuulostaisi ainakin loogisemmalta... meinaan vaan että lähteehän se henki siltä vieressä olevalta jääkäriltä siinäkin tapauksessa jos se panssari ns. kukkuu...

Itse näkisin tuollaisen aktiivi suojajärjestelmän siinä mielessä hyödyllisenä että pienen maan (ml. israel ja suomi) täytyy pitää huolta iskevästä voimastaan. Kalustoa ja varsinkin koulutettua miehistöä on rajallinen määrä ja mitä enemmän noita menetetään niin sen vapaampaa vihollisen vastaavilla on toimia. Käsittääkseni trophy suojaisi jopa HEATiltä? ja ainakin lähestulkoon kaikilta pst aseilta joita naapurissa riittää vähän joka joukon mukana... Tiedä vaikka sikäläisellä viulunsoittajallakin olisi rpg selässä ;) Hessukessun idea olisi hyvä. Osa vaunuista varustettaisiin tuollaisella... Säästäisi kustannuksia olisi parempi kuin ei mitään.
 
Aihe on mielenkiintoinen, mutta...

Järjestelmiä ei ole testattu perinteisen sodan olosuhteissa. Emme siis tiedä kuinka arkoja ne ovat pienaseiden ja tykistön tulelle, samoin puiden oksien ja vastaavien pienten kontaktien vaikutukset eivät ole selvillä.
Jenkit ovat käyttäneet/kokeileet Trophyä Irakissa ja ehkä Afgoissa.
Venäläisten kokemuksista Arenasta ja muist vastaavista en tiedä.

Oleellista, ettei niissä ole juuuri syntynyt kokemusta mainitsemistani ongelmista.
Tuollaista voisikin olla hyvä kokeilla muutaman järjestelmän voimin suomessa, ihan koe mielessä. Toivon mukaan sellaista tilannetta ei tule että noille olisi oikeaa käyttöä. Nuo järjestelmän ovat kovan kehityksen alla ja uskoisin että vastaavia tulee vielä muiltakin valmistajilta. Joukot pienevät joka puolella maailmaa joka pakottaa suojamaan niitä paremmin kun reservejä ei enään juurikaan ole... Ei ole venäjälläkään enään mahdollista vääntää tuhansia tankkeja lyhyessä ajassa ajaa suoraan tehtaalta rintamalle vaan tuhottu on tuhottu ja pysyy rivistä poissa. Länsimaiden tappioiden sietokyvystä ei kannata edes puhua... Jenkeillä sitä vielä on jonkin verran mitä tulee sotilaalliseen voimaan mutta kotirintamalla se onkin sitten vähän vähemmän...
 
Jos vaunu ottaa osuman AT-ohjuksesta ja vieressä seisoo jalkamies niin huonosti sille jääkärille käy siinäkin tapauksessa. Mietin samaa mitä kimmo.j, eli aktiivijärjstelmät ovat varmasti parhaimmillaan jossain israelissa missä vaunujen uhka on hit-and-run tyyppinen rpg/at-ohjusisku. Amerikkalaiset totesivat Iraq freedom-operaation jälkeen abramssien heikkouksien olevan nimenomaa ulkoisissa laitteissa jotka ovat alttiita perinteisille pienaseille, menettivät yhden vaununkin kun ulkoinen apumoottori syttyi tuleen otettuaan osumaa luodista. Olisihan se hienoa jos pari kärkivaunua voitaisiin varustaa aktiivisuojajärstelmillä hyökkäyksen ajaksi, mutta nykyisillä hinnoilla ja puolustusbudjetilla lienee mahdoton toive, varsinkin kun ovat tosiaan alttiina oksille/mudalle/luodeille/tykistötulelle.

Oon vähän skeptinen trophyn suojaukseen vaunusta amuttuja HEAT-ammuksia vastaan. Videolla ei nähdäkseni ollut yhtään vaunusta ammuttua HEAT ammusta jonka systeemi olisi torjunut, ja se mainittiin nopeasti sivulauseessa. Ehkä se kykenee torjumaan vaunukanuunalla ammutut HEAT ammuksetkin (kunhan ne ammutaan vanhasta vaunusta ja lentävät tarpeeksi hitaasti, muttei kerrota sitä mainosvideossa) ;)
 
Ryssien Arena:n kerrotaan kerkeävän reagoimaan jopa alikaliin, mutta se torjuja projektiili ei kykene siihen hirveästi vaikuttamaan, toisin kuin onteloihin. Tankin ontelopanokset voi toki olla ongelma trophy:lle, mutta tämä ei sinällään ole yllätys kun ottaa huomioon käytön johon se suunniteltiin.


Itse näkisin tuon aktiivisuojan käytön sellaisena, että sitä käytetään silloin kun jalkaväki ei ole suojaamassa. Eli esim. silloin kun jalkaväki on oman kyytinsä sisällä.
 
Vaunukanuunan ampuma paketti on aika tyly, en usko, että ihan heti kyetään kehittämään joku Taikakäsi, joka ottaa kopin tuosta helvetin kovasti lentävästä pökäleestä. Eiköhän se tule normaalisti keulasta takakonttiin ihan ilman kitsasteluja. Ohjustorjuntaan voi olla mahdollista kehittää järjellisin varoin joitain systeemejä, mutta että niitä nähtäisiin kokonaisissa tankkiarmeijoissa vakivarusteena, en usko.

Eiköhän raskaiden tst-vaunujen kehityskaaren kliimaksivaihe ole jo nähty? Ei niihin kukaan ole kehittänyt mitään hirmu uutta kymmeniin vuosiin. Toki iipot jne. ovat omiin tarkoituksiinsa kehitelleet kaikenlaista ja mielellään tietysti mainostavat kuta ihmeellisempiä himmeleitä, mutta laajaan käyttöön...njet.

Tuossa Carrie on avannut meikäläistä tankkien käyttötapaa mielestäni paremmin kuin kukaan tällä foorumilla never. Carrien kirjoitukset ovat juuri sitä, mitä olen koettanut koilottaa: pienimuostoista suonlaitatangoa itse suojia aktiivisesti käyttäen, isku ja veks. Ja uus pari uunista ulos. Onneksi tulee näitä nuoria, jotka hieman kirjoituksillaan asettavat mielettömyyksiin paisunutta panssariuhoa ja - touhukkuutta, eikä aivan mennä avaruusjuttuihin näissä. :rolleyes:

Luehan Carrie taaksepäin näitä panssarijuttuja. Siinä ei suomitankin kyljessä ole havut paljoa rapisseet, kun on vedetty vastahyökkäyskiiloja Varkaudesta - Kotkaan ja ainakin prikaatin voimin kerrallaan. :cool:
 
Eihän niitä omia sotilaita ole laumana vaunun lähellä. Kokonaisuuden kannalta vaunun torjuntaheitteen aiheuttamat vähäiset miestappiot ovat ihan siedettävissä. Suurempana ongelmana pidän järjestelmän luotettavuutta. Huono homma, jos jokainen ohi lentävä kuikka tai sirpale laukaisee järjestelmän.
 
Toiseksi eikös jalka väki tule tankin takana enemään kuin edessä ja suoraan sivuilla?

Aivan tankkien luona ei jolkotella eikä siinä olisi mitään järkeä. Ei taisteluvaunuja käytetä siten. Tst-vaunustakin otetaan irti tuli ja liike. En minä ainakaan juokse kuuttakymppiä. Ainakaan pitkään. Usain Bolt juoksee sata metriä neljääkymppiä ihanneoloissa hyvin doupattuna.

En tiedä, ovatko asiat muuttuneet, mutta todennäköisintä on, että mennään edessä tai jopa ihan eri uralla. Omasta kokemuksesta muistan, että panssarijääkäripataljoonan kärki etsii vihollistasaa välittömästi kun taisteluvaunun tornissa kuullaan rynnäkkövaunun tulitusta jostakin. Siitä, kun avaat panssarijääkäreitä vastaan tulen, voit odottaa (vastaanottoasemasi koosta riippuen) krh-tulta ja sen jälkeen rynnäköivää osastoa kohtuullisen pian.

Panssarijääkäripataljoonalla oli oma työnsä ja omat vaununsa ja panssaripataljoonalla (taisteluvaunuilla) omansa. Prikaati (nyk. mekanisoitu tst-osasto?) sitten suunnittelee operaation: kuka iskee ja mihin.

Se oli jo aikanaan jännää ja ripeää touhua. Kohtaamisessa ensimmäinen ryhmä piti automaattisesti tasan. Jjoht laittoi kaksi ryhmää jalan etummaisen rinnalle. Panssarijääkärien komppanianpäällikölle tulee kärkijoukkueelta tieto esim vastaanottoasemasta tai lujemmasta ryhmityksestä. Radioverkko on muuten heti täynnä ilmoituksia. " "Alfa 1, kerro vihollistasa", "merkkaa oikea reuna punaisella savulla" "Paikka epäselvä, näkyy vihreä talo ja peltosaareke, odota" Komppanian motorisoitu krh-joukkue laittaa putket heti valmiiksi jos kärki pysähtyy tulitukseen. Myös pataljoonan tai prikaatin tulenjohto kyselee vihollistasaa.

Komppaukolla normistressi... tilanne perkelöityy ja ruuti palaa.

Tässä vaiheessa alkaa alueelle tulla panssaripataljoonan hyökkäysvaunuja.

Mitä tekisit? Vihollista tuhotaan vain tulella mutta ryhmitys on epäselvä. Minne ammut? Mihin isket? Toiminta on vaarassa hyytyä ja passivoitua. Energiaa kuluu. Huonosti koulutettu porukka ampuisi jo toisiaan, mutta eivät kyllä panssarimiehet, jos ovat entisenlaisia.

Aloitteen tempaava menestyy. Ennen käytettiin radiota, sovittuja merkkejä ja näkö- ja kuulohavaintoja. Nyt on taistelunjohtojärjestelmiä. Ne ovat muuten monimutkaisia ja vie tolkuttomasti aikaa kirjata ylös sinne kaikki mahdollinen. laitteetkin tuottavat ongelmia. Toisaalta niihin voi merkitä peitteisestä maastosta muuten heikosti löytyviä kohteita.

Siksi on automaattisia juttuja, esim.vihollistasan pitäminen, se, että kpääll todennäköisesti lähettää toisen joukkueen tarpeen tullen rinnalla, vaikka kaksikin (luultavasti yksi kuitenkin reservissä ja tulitukena tarkemman tilannekuvan saamiseksi) taas ensimmäisen rinnalle. Krh-tulella, rynnäkkövaunujen suora-ammuntatulella ja yhden joukkueen kiväärikaliberisten aseiden tulella suolataan tie auki ja kaksi joukkuetta rynnäköi maastosta riippuen suoraan tai kaartaen aseman haltuun. Panssariprikaateja ja mekanisoituja tuetaan tarvittaessa lentorynnäköin.

Muta jossain hyökätään. Vaunuin, panssarijääkärein. Jos ei päästä eteenpäin, lisätään voimaa. Näissä pitäisi saada paikallisesti kolminkertainen tai jopa viisinkertainen.

Kun Panssarijääkäripataljoonan komentaja saa tilannetietoa, komppania on voinut jo puhdistaa tietyn alueen ja tietenkin etenee omasssa suunnassaan kohti pataljoonan tavoitetta. Komppaniat toimivat yhdessä ja pataljoonat yhdessä.

Itse olen sotaharjoituksessa ollut panssarijääkärikomppanian varapäällikkö (T-55-aikaa vielä). Vein vaunuja tulitukeen, kun komppanian kolme psj-joukkuetta hyökkäsi. Tilannekuvasta pitivät huolta lähetit, radio ja aistihavainnot. Silloin näin ensi kerran taisteluvaunujen aloittavan tulituesta ja jatkavan hyökkäykseen erään pellon yli. Lähimmilläni kävin 50 metrin päässä erään mökin nurkalla odottelevasta taisteluvaunusta. Siitä se lähti ajelemaan omiin töihinsä.

Olen muuten iloinen, ettei tarvinnut olla juntturissa missään kiroilemassa lagaavien laitteiden kanssa.

Tuossa on hyvä juttu:

http://yle.fi/uutiset/helikopterit_...kaloivat_sotaharjoituksissa_parolassa/5346599

Häme 20.4.2011 klo 13:10 | päivitetty 6.6.2012 klo 17:43
Helikopterit, panssarivaunut ja moottoripyörät mekkaloivat sotaharjoituksissa Parolassa
Hattulan Parolannummella möyrittiin keskiviikkona sotakoneilla kun panssariprikaatin joukko-osastot opetelivat hyökkäämään yhdessä. Varusmiehillä on nyt taidonnäytön paikka, sillä kahden kuukauden kuluttua aukeaa jo siiviilielämän portit

- Tankkimies tarvitsee panssarijääkäriä ja tulenjohtajaa. Jos liike pysähtyy, tarvitaan puolestaan pioneereja. Yhdessä harjoittelu on erityisen tärkeää, sanoo everstiluutnatti Jukka Seppä Panssariprikaatista. Kuva: YLE / Antti Mälkönen
Parolannummella Ilveskallion suunnalla on keskiviikkona ollut monelaista sotakonetta liikkeellä. Harjoitusalueella ovat liikkuneet panssarivaunut, miinanraivaajat, moottoripyörät ja helikopterit.

Yhteensä noin 320 henkilöä osallistui keskiviikon harjoitushyökkäyksiin. Yhteistoimintaharjoituksen johtanut everstiluutnantti Jukka Seppä pitää harjoitusmuotoa tärkeänä.

- Yksistään ei taistelussa pärjää. Tankkimies tarvitsee panssarijääkäriä ja tulenjohtajaa. Jos liike pysähtyy, tarvitaan puolestaan pioneereja. Jottei tulisi suurempia viivästyksiä, niin yhdessä harjoittelu on erityisen tärkeää, Seppä sanoo.

Aidon tuntuista sotaa
Yhtä taisteluun osallistunutta panssarikomppanian joukkuetta harjoituksessa johtaneen kokelas Yli-Marttilan mukaan taistelijoilla ja tankeissa kiinni olevat simulaattorihavaitsimet tekevät harjoituksesta hyvinkin todentuntuisen. Lisäksi käytössä ovat paukkupatruunat panssarivaunun tykit mukaanlukien, joten räiskettä taistelukosketuksen syntyessä riittää.

- Utin jääkärirykmentin helikopteri osallistuu myös harjoitukseen, mikä tuo aivan oman lisänsä taisteluun. Valppaana saa olla ylöspäinkin, kokelas Yli-Marttila kertoo taistelun tauottua.

Omaa taistelupanssarivaunuaan johtanut alikersantti Lehtimäki yhtyi joukkueenjohtajansa mielipiteeseen aidosti fiiliksestä.

- Oman vaununi ampuja ja lataaja saivat taistelukosketuksessa osuman ja heidät jouduttiin kuljettamaan pois etulinjasta, alik Lehtimäki kertoo.

Todellisuudessakin lääkintamiehet saapuivat paikalle ja kuljettivat potilaat taaemmas. Aivan kuten oikeassakin tilanteessa olisi toimittu.

Lähteet:

YLE Häme
 
Ryssien Arena:n kerrotaan kerkeävän reagoimaan jopa alikaliin, mutta se torjuja projektiili ei kykene siihen hirveästi vaikuttamaan, toisin kuin onteloihin. Tankin ontelopanokset voi toki olla ongelma trophy:lle, mutta tämä ei sinällään ole yllätys kun ottaa huomioon käytön johon se suunniteltiin.


Itse näkisin tuon aktiivisuojan käytön sellaisena, että sitä käytetään silloin kun jalkaväki ei ole suojaamassa. Eli esim. silloin kun jalkaväki on oman kyytinsä sisällä.

Kerkeää varmaan havannoimaan sen, mutta arenan pitää vielä laukaista torjuva panos ilmaan, sen pitää ehtiä räjähtää ja sirpaleiden/haulien ehtiä KE-nuolen lentoradalle. En usko että ehtii, ainakaan sellaiseen KE-nuoleen joka lähtee L55 kanuunasta 1700+m/s vauhdilla. Vaikka ehtisikin niin vaikutus lienee erittäin vähäinen johtuen KE-nuolen massiivisesti suuremmasta energiasta.

Aktiivisuojajärstelmien uhka omalle jalkaväelle, ainakaan suomalaisissa maastotaisteluolosuhteissa ei mielestäni ole mikään huolenaihe. Jalkamiehille pyritään opettamaan yhteistoimintaharjoituksissa että pitävät turvaetäisyyden vaunuun koska vaunukanuunan paine on aika vaarallinen väärässä paikassa seisovalle jalkamiehelle, ja koska vaunusta näkee erittäin huonosti lähimaastoon joten liian lähellä oleva jalkamies ottaa riskin jäädä vaunun alle sen peruuttaessa. Jos silti on pakko olla vaunun lähellä niin mieluummin kuollut jalkamies ja torjuttu AT-ohjuis kuin tuhoutunut vaunu ja AT-ohjuksen räjähdyksestä loukkaantunut jalkamies.

Siltikään aktiivijärjstelmät eivät varmaan tule realistisesti kysymykseen johtuen rahasta. Leoihin asennettava KASI-simulaatiojärjestelmä muuten varoittaa vaunuun ohjuksesta, voi ainakin pitää fantasiat elossa että jossakin kallion sisällä on 100kpl leo-yhteensopivia ohjusvaroitusjärjstelmiä ;)


Eiköhän raskaiden tst-vaunujen kehityskaaren kliimaksivaihe ole jo nähty? Ei niihin kukaan ole kehittänyt mitään hirmu uutta kymmeniin vuosiin. Toki iipot jne. ovat omiin tarkoituksiinsa kehitelleet kaikenlaista ja mielellään tietysti mainostavat kuta ihmeellisempiä himmeleitä, mutta laajaan käyttöön...njet.

Tuossa Carrie on avannut meikäläistä tankkien käyttötapaa mielestäni paremmin kuin kukaan tällä foorumilla never. Carrien kirjoitukset ovat juuri sitä, mitä olen koettanut koilottaa: pienimuostoista suonlaitatangoa itse suojia aktiivisesti käyttäen, isku ja veks. Ja uus pari uunista ulos. Onneksi tulee näitä nuoria, jotka hieman kirjoituksillaan asettavat mielettömyyksiin paisunutta panssariuhoa ja - touhukkuutta, eikä aivan mennä avaruusjuttuihin näissä. :rolleyes:

Luehan Carrie taaksepäin näitä panssarijuttuja. Siinä ei suomitankin kyljessä ole havut paljoa rapisseet, kun on vedetty vastahyökkäyskiiloja Varkaudesta - Kotkaan ja ainakin prikaatin voimin kerrallaan. :cool:

Ainakin vaunujen käyttötarkoitus yleisesti on muuttunut rajusti. Onhan tuota "tankki on vanhentunut sotaväline jolla ei ole tulevaisuutta" -lausetta toisteltu varmaan 50-luvulta lähtien kun ilmaherruuden merkitys on kasvanut. Silti raskaat panssarivaunut ovat säilyttäneet merkityksensän "nuolen kärkenä". Tavallisella kansalaisella tuntuu usein olevan käsitys että tositilanteessa suurvallat pystyy tuhoamaan kaikki vastustajan tankit ja ilmatorjunnan päivässä ilmasta-maahan-ohjuksilla. Tähän mennessä en ole nähnyt sellaista tapahtuvan muualla kuin libyan lentokieltoalueen toimeenpanossa sekä Iraq Freedom operaatiossa, suomi-venäjä vastakkainasettelu ei ole ihan yhtä radikaali kuin libya/irak-nato/usa. Venäjän kyvyttömyys täsmälliseen ilmatoimintaan georgiassa ei ainakaan saa minua uskomaan että kaikki vaunut tuhottaisiin välittömästi ilmasta käsin. Uskon että raskaat tst-vaunut pysyy aktiivisessa käytössä vielä vuosikymmeniä, uusia malleja ei varmasti tule ulos samaa tahtia kuin ennen vanhaan vaan olemassa olevaa kalustoa päivitetään paremmin urbaaniin toimintaan sopivaksi, kuten TUSK-paketti abramssiin tai PSO-paketti leoon. Epäsymmetrisessä sodankäynnissä vaunujen rooli siirtynee enemmän omien joukkojen suojaamisen ja tähystämisen suuntaan. Toistaiseksi vaunujen optiikka mahdollistaa havainnoinnin ja vaikuttamisen paljon pidemmälle mihin jalkamiehet pystyy. Kanada ja Tanska ainakin ovat ylistäneet päätöstään roudata leopardit afghanistaniin joukkojensa tueksi.

Näin pienillä voimavaroilla on pakko toteuttaa tota isku ja veks -taktiikkaa. Sopii erinomaisesti mekanisoidulle taisteluosastolle. Antaa vihollisen tulla, kulutetaan sitä vähän jatkuvasti sen edetessä. Tarpeeksi kun vihollinen on edennyt (kulunut) niin nopea vastahyökkäys koko voimalla ennenkuin vihollinen saa organisoitua kunnon puolustuksen/viivytyksen ja toivottavasti saadaan sama alue haltuun mistä kuluttaminen aloitettiinkin.

Nettikeskustelut sotakalustosta/taktiikasta on aina hyvää luettavaa, skenaarioiden olosuhteissa on niin monta muuttujaa että mitään absoluuttista oikeaa taktiikkaa tai strategiaa ei ole. Jokainen antaa eri osa-alueille mielipiteissään erilaista painoarvoa joten lopputuloksena on joskus erikoisia kuvitelmia ja mielipiteitä ;) :D
 
Kerkeää varmaan havannoimaan sen, mutta arenan pitää vielä laukaista torjuva panos ilmaan, sen pitää ehtiä räjähtää ja sirpaleiden/haulien ehtiä KE-nuolen lentoradalle. En usko että ehtii, ainakaan sellaiseen KE-nuoleen joka lähtee L55 kanuunasta 1700+m/s vauhdilla. Vaikka ehtisikin niin vaikutus lienee erittäin vähäinen johtuen KE-nuolen massiivisesti suuremmasta energiasta.

Juu, se ei tosiaankaan vielä kykene pysäyttämään sitä nuolta. Mutta ilmeisesti heillä on tarkoitus kehittää sitä ja saada se katkaisemaan nuolen lennosta, mutta tämäkin tuntuu kyllä aika kovalta hommalta.
 
Tuo ilmasta-maahan-uhka on varmasti jotain muuta Irakin aavikoila kuin Kymen pusikoissa. Toiseksi vain Yhdysvalloilla on sellaista ilma-asepotentiaalia, että voi pistää jauhoksi kokonaisia pataljoonia ....aukeilla. Jos Irak olisi ollut kuuluisa puolukanviljelystä moni-ikäisessä sekametsässä...maasto sitä mukaa, olisipa ollut tekemätön temppu naulata joukot paikoilleen myös amerikkalaisille.

Mikä oli hankalinta oppia Carrie vaunuhommissa? Mitä arvelet, millä tavoin kehittäisit vaunumiehistöjen osaamista ja kouluttamista nykyisten palvelusaikojen puitteissa?
 
Aivan tankkien luona ei jolkotella eikä siinä olisi mitään järkeä. Ei taisteluvaunuja käytetä siten. Tst-vaunustakin otetaan irti tuli ja liike. En minä ainakaan juokse kuuttakymppiä. Ainakaan pitkään. Usain Bolt juoksee sata metriä neljääkymppiä ihanneoloissa hyvin doupattuna.

Eiköhän tuo liity johonkin erityisen peitteiseen maastoon kuten ahtaaseen kaupunki sotaan jos jalkamiehien täytyy oleskella luokaa alle 10m päässä tst-vaunuista, tuolloinkin liike on jo luonnollisesti pysähtynyt.

En tiedä, ovatko asiat muuttuneet, mutta todennäköisintä on, että mennään edessä tai jopa ihan eri uralla. Omasta kokemuksesta muistan, että panssarijääkäripataljoonan kärki etsii vihollistasaa välittömästi kun taisteluvaunun tornissa kuullaan rynnäkkövaunun tulitusta jostakin. Siitä, kun avaat panssarijääkäreitä vastaan tulen, voit odottaa (vastaanottoasemasi koosta riippuen) krh-tulta ja sen jälkeen rynnäköivää osastoa kohtuullisen pian.

Panssarijääkäripataljoonalla oli oma työnsä ja omat vaununsa ja panssaripataljoonalla (taisteluvaunuilla) omansa. Prikaati (nyk. mekanisoitu tst-osasto?) sitten suunnittelee operaation: kuka iskee ja mihin.

Rippunee ihan maastosta, aukealla tietysti aina tst-vaunut keulilla ja peitteisessä sitten enemmän jääkäripainotteisesti. Mitään ps-jääk.pataljoonia ei kyllä ihan hetkeen ole enää ollutkaan (vai puhutko rauhanajan koulutusyksiköstä) vaan ps.pataljoona joka koostuu sekä tst-vaunu/ps.jääk. komppanioista. Yleisin tapa on kaiketi käyttää tst-vaunu ja ps.jääk. komppanioita pareittain tai muuten ristiin alistetusti, se kumpi tai mikä osa menee kärjessä riippunee vanhasti maastosta/siitä mitä oletetaan kohdattavan. Toki noita voidaan käyttää erikseen ihan eri urillakin jos tilanne niin vaatii.
 
Back
Top