En nyt edelleenkään enää osaa murehtia T-72 -fleetin ajoa luiskalle.
Mutta voinpa arvata minkälaiset olivat palautekeskustelut 080808 -sodan hetkillä (Georgia). Venäjä katsoi oikeudekseen hyökätä ihan perinteisen sodankäynnin keinoin lähiulkomaaksi katsomaansa naapuriin. Täällä oli juuri laitettu kaksi panssariprikaatia pataan, ja tilalle saatu kaksi panssaroitua pataljoonaa (MEK:it). (Ja toki Karjalan prikaatia työstetty nykyaikaiseksi mekanisoiduksi prikaatiksi, mutta ei käsitellä sitä tässä, sehän oli osa valmiusprikaatihanketta).
Miten meni niin kuin omasta mielestä?
Venäjä jatkoi varustautumistaan, jatkoi uhitteluaan, ei tullut Venäjästä NATO:n jäsentä, eikä taloudellinen yhteistyö estänyt uhittelua EU:n suuntaan. Jotain täällä oli opittu, koska 1980-varustetasolla olleet Leo A4:t saatiin MLU-käsittelyn sijaan korvattua Haglundin Hollannin kaupoilla. A6:t KARPR:iin ja MEK:eihin korvaamaan A4:t, jotka laitettiin reserviin odottamaan operatiiviisen elinkaarensa loppua.
A4:ista on sitten otettu Marksman-alustat, noin komppaniallinen varustettu miinajyrin pioneerivaunuiksi, ja MOT:eilla on nyt psvkomppania per taisteluosasto.
MPKK:n julkaisun luettuani MOT:it ovat melkoinen turhake, toivottavasti niistä ollaan tosiaan luopumassa. Samainen julkaisu tosiaan kertoi, että MOT:it syntyivät T-72- ja BMP-1 stenailun tuloksena jääneen kaluston mahdollisimman tarkaksi hyödyntämiseksi SA-joukoissa.
Taktiikka ja Strategia -vitjassa oli hyvää pohdintaa itänaapurin
pataljoonataisteluosastoista, ja niiden käytöstä. Itä-Ukrainassa nämä venäläiset ammattijoukoista koostuvat yksiköt taistelevat palkkasotureista, seikkalijoista yms "kaivosmiehistä" koostuvan etulinjan takana, tuoden iskukykynsä valittuihin kohteisiin, valituilla hetkillä. Periaattessa vastaavia kuin MEK:it, eli itsenäisiä taisteluosastoja, oma epäsuora tuli. 1 pvs + 3 jv komppaniaa, ei vähemmän panssareita ja enemmän jalkaväkeä kuin MEK:eillä.
Itse toivon Panssariprikaatin paluuta prikaatiosastoksi, jolla luotaisiin kyky muodostaa tämän 2 MEK + 2 MOT osastojen sijaan kolme itsenäistä MEK;iä. Bemarit tasajakoon, telahaupitsit tasajakoon, ällit tasajakoon niin että KARPR saisi myös osansa. Tela+pyöräsekamelskasta eroon, enemmän epäreilua tulta, what's there not to like. Nyt olisi KARPR lisäksi 3 itsenäistä panssaroitua taisteluosastoa, joita heittää alueellisten tueksi painopistesuunnalla. Kolme MEKiä antaisi kuitenkin paljon enemmän pelivaraa, kuin kaksi.
Itsenäiset PSVK:t luiskaan organisaatioina, sen sijaan PSPR:n kolmelle MEK:ille parin komppanian edestä reserviksi toimivia A4-vaunuja, ja KARPR:lle yksi komppania. Iskunkestävyys paranisi oleellisesti. Ja jos pohjoiseen halutaan vaunuja, niin yksi MEK sitten pohkjoiseen, ja kaksi jää etelään.
Yllä oleva tarkoittaisi, että noin sadasta A4-taistelupanssarivaunusta pitäisi noin suunnilleen pitää ajantasalla telavaunut 1 PSVK , kolmas MEK 2 PSVK, sekä varavaunuina vielä toiset kolme PSVK. (Varavaunujen kaava oli kolmea PSVK kohti yksi varavaunu PSVK).
Yhteensä 6 PSVK eli 84 vaunua. Onnistuuko, kun kello tikittää kohti 2020-luvun puoltaväliä? Tai kun se näyttää jo 2020-luvun loppua?
Jos ei, niin onnistuisiko edes puolet tuosta, unohdetaan jollain aikavälilllä varavunut, pidettäisiin edes kolme PSVK valmiudessa (telavaunut + kolmas MEK). 42 vaunua. Aika paljon sekin.
En tässä yhtälössä vaan näe mitään tilaa kuivassa varastossa n. 2005 varastoiduille modaamattomille T-72-vaunuille. Saati BMP-1:lle. Jos tarvitaan lisää miehistönkuljetusvaunuja, niin Venäjä varmaan mielellään myy lisää Ällejä edulliseen hintaan...