Muistaakseni joku viisas sakemanni on laskenut että täydellisesti suojattu taisteluvaunu painaisi n. 250 tonnia. Venäläinen Armata on ilmeisesti suunniteltu kaupunkiympäristöön ja 360 asteen uhkaa vastaan ja siksi suojaa on jaettu muuallekin kuin eteen. Lisäksi aktiivista suojausta on kehitetty kompensoimaan suojaa ja estämään painon nousua suunnittelussa. Ilmeisesti vaunu on kuitenkin liian kallis ja epävarma, koska emme ole nähneet sitä todellisessa testissä ja tilausmäärä on pieni. Suuntaa se kuitenkin näyttää.
Ei ole helppo homma suojata vaunua, kun uhkaa tulee ylhäältä lennokkien ja tykistön kautta, suora-ammuntaa ohjuksilla ja nuolilla sekä pitäisi vielä suojata pohjasta miinoja vastaan. Sitten suojaa pitäisi olla joka puolella, joten siinä paino tuppaa nousemaan. Aktiivista suojaa emme ole nähneet merkittävissä määrin lännessä tai idässä vaunuissa, joten oletettavaa on että järjestelmät ovat kalliita ja vaativat huoltoa. Saksan Trophy-kauppa antaa suuntaa. Lännessä on edelleen pyritty lisäämään suojaa modulaarisella panssaroinnilla eteen ja sivuille. Sekin on kallista, mutta yksinkertainen ja edullisempi ratkaisu kuin aktiiviset puolustusjärjestelmät. Niidenkään toimivuudesta ei ole tosipaikoissa kunnon kokemuksia. Idässä on lisäpanssaroitu ERA:lla vanhoja ja uusia vaunuja.
Yksi suunta, joka ehkä voisi tulla suojan osalta ratkaisuna, on lennokkien ja UGV:n käyttö vaunujen kanssa. Tiedustelu ja valvonta sekä tulituki voivat auttaa vaunuja selviämään yllätyksistä ja pst-ryhmien väijytyksistä. Sen lisäksi sensorien ja varoittimien lisääminen näyttää olevan kasvussa. Myös anti-personel ammukset ja niiden monitoimisuus ovat kasvavassa roolissa suojan ja tulivoiman lisäämisessä. Vaunujen painoa ei lännessä voi enää juurikaan nostaa tuosta 70 tonnista, jos halutaan että sillat ovat käytettävissä. Myös ylimenokaluston kestävyydellä on rajansa, eli liikkuvuus kärsii strategisesti ja taktisesti. Monessa suhteessa uhkan havaitsemiseen ja ennaltaehkäisyyn on alettu panostamaan enemmän.
Se kiinnostaisi että minkälainen suojaus on uudessa Japanilaisessa Type-10 vaunussa, jonka paino on varsin vähäinen. Vaunun liikuteltavuuteen ja käyttöön tiestöillä on panostettu ja se on ilmeisesti suunniteltu asymetrista sodankäyntiä varten sekä tukemaan jalkaväkeä pikemmin kuin taistelemaan pääasiassa vihollisen taisteluvaunuja vastaan. Vaunusta on vähän tietoja, mutta siinä on automaattinen laservaroitusjärjestelmä SAL-ohjautuvia ohjuksia vastaan ja ilmeisesti hyvä RPG-suojaus. C4I -kykyjä on myös korostettu.
edit. pitää lisätä vielä venäläinen ratkaisu tst-vaunujen tueksi on BMPT-2 Terminator, mutta sekin lienee kallis. Niistä en ole Ukrainassa kuvia nähnyt. Vaunuja on testattu viimeksi Syyriassa ja niitä on kourallinen astunut palveluskäyttöön viime vuonna keskisen sotilaspiirin alueella.
https://www.19fortyfive.com/2021/12/russia-has-deployed-its-first-terminator-tanks/