Siirsin Ukraina-ketjusta tänne, kun psv:n kiinnitystarpeen pohtiminen rautatiekuljetuksissa ei liene "hottia" useimman lukijan mielestä Ukrainan tilanteen kehittymisen suhteen ja olen liian verkkainen nopeaan vastaukseen ja huomioiden esittämiseen Ukraina-ketjun jatkuvassa viestivirrassa.
Vaunun sitomis-ketju on alkanut viestistä, jossa oli kuvakaappaus rautatievaunuihin lastatuista T-72 panssarivaunuista lähdössä tai matkalla
Tsekistä Ukrainaan aseapuna. Ohessa alkuperäinen viesti.
Esim. tuolta löytyy uutisia/kuvia kuljetuksesta:
The Czech government has boosted military support for Ukraine, sending T-72 tanks and armoured vehicles to help the country defend itself against Russian aggression.
english.radio.cz
ja täältä lisää ja myös keveyempien vaunujen (BVP 1/BMP 1) kuljetuksesta:
The Czech Republic became the first NATO country to send tanks to Ukraine, providing T-72s and armored personnel carriers at the request of President
olxpraca.com
BVP-1 tsekkimallin (BMP-1) kuvissa näkyy kuljetuksen tuet (kiilat) selvästi telan molemmissa päissä.
Vaunujen sidonta herätti keskustelua useiden viestien myötä ja konttien lastausohjeet vedettiin mukaan (Container Handbook tms.) oheisen viestilainausketjun mukaisesti:
Arvelen edellä olevassa vastauksessa (maajotti) olevan järkeä fysikaalisesti eli junan jarrutus ja kiihdytys ovat aika verkkaisia tapahtumia johtuen melko suurista kokonaismassoista, jotka pitäisi pysäyttää/kiihdyttää, ja mahdollisesta kitkasta pyörän ja kiskon välissä. Etenkin kiihdytyksessä taitaa kitka junan eli veturin vetävän pyörien ja kiskon välillä rajoittaa kiihtyvyyden maksimia, koska siinä pystykuormana vetävillä pyörillä on vain veturin paino m-veturi, mutta kiihdyttää pitäisi koko junan massa M(veturi+vaunut kuormineen). Jarrutuksessa hidastuvuus voi olla suurempi, koska useampi pyörä jarruttaa (vaunujenkin pyörät, ääritapauksessa kaikki pyörät/akselit).
Kitkakertoimen arvot teräs - teräs, lepokitkalle (ei luista) ja liikekitkalle (luistaa) junan pyörissä (Suomen wikipediasta poimittuna):
voideltu: lepokitka 0,11 ja liikekitka 0,05
kuiva: lepokitka 0,15 ja liikekitkalle 0,12
Maantieliikenteessä kitkakertoimena pitänee käyttää kulloisenkin tienpinnan ja kumipyörän välistä kitkakerrointa. Ohessa esimerkkinä kumi - asfaltti (wikipediasta edelleen):
märkä: lepokitka 0,6 ja liikekitka 0,5
kuiva: lepokitka 0,8, liikekitka 0,7.
Painovoimasta Mg voi saada jarruttavaa voimaa Fjarru<u*M*g enintään (lepokitka, ei luista, kaikki pyörät/akselit jarruttavat), kun ABS junassa /autossa toimii?
Pituussuunnassa M-massaisen junan tai ajoneuvon liikeyhtälö olisi M*a < Fjarru= u*M*g, josta jarruttuva hidastuvuus a < u*g eli enintään (ei luistoa, lepokitka):
junalle (0,11 ...0,15)*g
ajoneuvolle asfalttitiellä (0,6...0,8)*g,
joissa g on putoamiskiihtyvyys maan pinnalla ~10 m/s^2 (tai tarkemmin 9,81 m/s^2), M on junan/ajoneuvon kokonaismassa (ei tarvittu lopulta) ja u (myy) on kitkakerroin.
Näiden perusteella maantieliikenteen (kumipyörä asfaltilla) hidastuvuus (jarrutus) on suurempi kuin rautatieliikenteessä (teräspyörä teräskiskolla) vastaavassa tilanteessa, koska kitkakertoimet ovat maantieliikenteessä (kumi-asfaltti) suurempia kuin rautatiellä (teräs - teräs) ja oletuksena kaikki pyörät jarruttavat.
Hidastuvuuden arvo on u*g, jossa u kitkakerroin pyörien ja alustan eli tien tai kiskojen välillä ja g putoamiskiihtyvyys. Käytännössä kitkakerroin u on ainoa muuttuja.
Yksinkertainen tarkastelu tukee edellistä kommenttiviestin sisältöä.
Seuraavassa viestissä tuotiin esille maantie-, rautatie ja merikuljetuksia käsitteleviä ohjeita (normeja) ja viittaus erityisesti maaliikenteen konttikuljetuksien ohjeisiin sekä Venäjän rautatiekäytäntöön. Viestin mukaan rautatiekuljetuksissa kiihtyvyydet on määritelty suuremmiksi kuin maantiekuljetuksissa saksalaisessa ohjeistuksessa joiltakin osin ja Venäjällä on länsimaisia suuremmat sivuttaiskiihtyvyydet ratavaihdetekniikan myötä.
Tässä taidetaan sotkea kaksi asiaa keskenään eli fysikaaliset kiihtyvyydet ja eri ohjeiden (normien) mukaiset kiihtyvyysvaatimukset.
Vaatimukset voivat olla mitä vain kuka kulloinkin kirjoittaa, mutta todelliset arvot tulevat luonnon (fysikaalisen) tapahtuman mukaisesti. Nyt ollaan nopeuksissa ja kappaleissa, jotka noudattavat klassisen fysiikan (mekaniikan) oppeja riittävällä tarkkuudella ja omat aistimamme liiketilakokemuksemme lienevät järkeviä (vai ovatko?).
Pituussuuntainen kiihtyvyys junassa.
Kokemus ravintolavaunussa:
Jos kiihtyvyys olisi 4*g (tai 1*g), eivät muoviset kaljamukit ja entisaikojen sillileivät pysyisi pöydällä eivätkä asiakkaat pubi-tuoleillaan seisomisesta puhumattakaan junan ravintolavaunussa. --> Liikkuvassa tai (asemalla seisovassa, sinne tulevassa tai sieltä lähtevässä) henkilöjunassa pituussuuntainen kiihtyvyysvaatimus 1*g ja etenkin iskumainen arvo 4*g ovat ristiriidassa matkustajan miedompien kokemuksien kanssa.
Puita kuljettavien kotimaisten junien / vaunujen kuvia oheisista linkeistä:
Äänekoskelle puuta saapuu 6,5 miljoonaa kuutiometriä, josta junalla noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä.
www.maaseuduntulevaisuus.fi
metsatrans.com
Ne näyttävät, että kotimaisessa rautatiekuljetuksissa puukuormia ei sidota pituussuuntaan lainkaan eikä niitä kiristetä pankkoja vastaan liinoilla/ketjuilla, ainakaan noissa kuvissa.
--> Pituussuuntainen voima ei voi ylittää kitkavoimaa u*m(puut)*g ja kuorman hidastuvuus voi olla enintään u*g. Wikipedia tarjoaa puu - puu parille kitkakertoimiksi u= [0,5 0,3] lepo- ja liikekitkalle, joten kotimaan puukuljetuksissa ei ole huomioitu lyhytaikaista vaatimusta 4*g eikä edes arvoja 1*g tai 0,8*g. Wikin kitkakertoimen perusteella ääriarvo olisi 0,5*g pituussuuntaiselle kiihtyvyydelle ilman lisätoimenpiteitä puukuljetuksissa rautateillä (täysin kehittynyt lepokitka!).
Seuraavassa leikkeessä on ote IMO/ILO/UNECE (CTU 2014) käytännön kuljetuskonttien pakkausohjeesta.
Lähde:
https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/p...-sector/documents/publication/wcms_492710.pdf
Katso liite: 60794
Sen mukaan maantie- ja rautatiekuljetuksien kiihtyvyyksien ohjearvot ovat likimain samat. Kuitenkin aksiaalikiihtyvyysvaatimus eteenpäin on tieliikenteessä suurempi (0,8*g) kuin rautatiellä (0,5*g).
Lyhytaikaisen (150 ms = 0,15 s) kiihtyvyysshokin arvo on 1,0 g (saksalaisen ohjeen tai erityistapauksen 4*g sijasta) ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi pakkauksen suunnitteluun (for design of packaking. Tarkoitetaanko tässä suoja-/kuljetuspakkauksen/lavan suunnittelua vai kontin kuormausta?)
Arvelen suomalaisen käytännön noudattavan enintään edellä olevaa taulukkoa / ohjetta puukuljetuksissa, koska aksiaalisidontaa ei näy käytettävän.
Trafin tai VR:n asiakkaana varmaankin löytyisi tarkat, Suomessa tai muualla noudatettavat ohjeet. Siihen minulla ei ole eväitä.
Arvelen, että 4*g kiihtyvyyttä pituussuunnassa ei esiinny panssarivaunujen kuljetuksessa eikä muissakaan tavarakuljetuksissa. Erittäin lyhytaikaisena shokkina sillä ei olisi merkitystäkään. Se lienee tarkoitettu ensisijaisesti huomioitavaksi pakkaussuunnittelussa (?) Saksan liikenteeseen, jos siellä se on kuormitusohjeissa?
Panssarivaunu on junavaunun lastina, ei konttiin pakattuna eikä se standardikontteihin mahdu kokonsa eikä painonsa puolesta (35...65) tn mallista riippuen.
Kiihtyvyysarvojen mielekkyyttä pohtiessa on syytä huomata se, että kansalliset ohjeet kävelevät esim. CTU:n yli ts. pitää tietää ja noudattaa kunkin maan edellyttämää ohjeistusta. Lontoon murteen lainaus kertoo tilanteen näin:
"The CTU packing guidelines indicate precise acceleration forces which the cargo has to be secured against. Any national regulations take precedence over the CTU guidelines, in particular in the case of land transport."
Vain liinoilla näyttäisivät kiristävän kuvien perusteella myös takaa kuvassa (eli ps-vaunun etupuolelta).
Kyllä sen on pakko joustaa aina lisää, kun kuormitusta kasvatetaan ihan samoin kuin ratakiskokin taipuu lisää kun hyttynen sen päälle istahtaa, vaikka norsu olisi istumassa....
Sitä en osaa sanoa, kumpi joustaa enemmän ketjut vai liinat, kun niitä vedetään. Yksittäinen liinan kuitu joustanee vähemmän (kuidulla luultavasti suurempi tai pienempi* kimmokerroin, suurempi lujuus, mutta pienempi murtovenymä kuin rakenneteräksillä), mutta ne taitavat olla kiedottu usean kuidun langaksi (erittäin ohueksi köydeksi) ja ne edelleen usean langan nipuksi ja ne sitten kudottu liinaksi. Ristukudoksen langat joustavat, kun liina kiristyy eli vaikka yksittäinen kuitu joustaa vähän, kuiduista muodostuva liitosrakenne joustaa enemmän, arvelen. Avoimeksi jää jo mainittu teräsketjun ja liinan joustavan venymän suuruudet. Varmasti liinakin joustaa kunnes katkeaa.
* Korjaus 26.4.2022 --------------Selitys alkaa-----------
Oli: ....
suurempi kimmokerroin,... Pitää olla: ....suurempi tai pienempi kimmokerroin....
Ohessa taulukoituna muutamalle materiaalille kimmokertoimen arvoja ja selitystä tekstikömmähdykselleni.
Materiaali | Kimmokerroin E, ~ GPa (Modulus of Elasticity, kimmomoduuli) |
Metallit | |
Teräs, rakenneteräs | 205 |
Alumiini | 70 |
Kuidut (Fiber materials) | |
Aramidi (Kevlar 49) | 131 |
Hiilikuitu (Carbon, Standard Modulus) | 230 |
Hiilikuitu (Carbon, Intermediate Modulus) | 285 |
Hiilikuitu (Carbon, High Modulus) | 400 |
Lasikuitu, E-lasi (E-Glass) | 72,5 |
Lasikuitu, S-lasi (S-glass) | 80 |
Nosto-/sidontaliinat tehdään luultavasti lasikuidusta tai enintään aramidikuiduista, joten niiden kimmokerroin on kuituna pienempi kuin teräksellä.
Taulukkotietojen lähteinä (vaativat lukijalta hieman peruskursseja enemmän tekniikan opintoja, arvelen, mutta kyllähän noita taulukkojen numeroita sujuvasti kopio näin pienemmälläkin oppimäärällä):
Callister, W.D. Jr & Rethwisch, D.G.
Fundamentals of materials science and engineering, an integrated approach. 3rd Ed. Wiley, 2008. 878 p. (Saa imaistua pdf:n ilmaiseksi netistä, ~27 Mb, jos materiaalioppi kiinnostaa ja tekninen englanti sujuu)
Salmi, T. & Virtanen, S.
Materiaalien mekaniikka. Pressus Oy, 2008. 413 s. (Kirjakaupasta, divarista tai kirjastosta on etsittävä, jos lukea haluaa.)
----------Viestin korjaus 26.4.2022 loppu.------------------------------------
CTU:n arvot ja saksalaiset arvot ovat mitä ovat ja ne on valittu tulkintojen perusteella. Kansalliset ohjeet kävelevät niiden yli, joten asia ei ole ihan selkeä, valitettavasti.
Esim. Puukuljetuksien kuvien perusteella arvot 0,8 g tai 1,0 g eivät voi olla edellytys rautatiekuljetuksille pituussuuntaisen kiihtyvyyden arvona.
Arvelen 0,5*g riittävän Suomessa, ellei matalampikin arvo pituussuuntaiselle kiihtyvyydelle käytännössä.
1,0 g ja 4,0 g lienevät lyhytaikaisia sokkikiihtyvyyksiä, joilla ei ole globaalisti rakenteille käyttöä kuljetusten suhteen.
Voi pohtia niinkin, että onko leikkuupuimuri, traktorit tai paperikoneen sisäosat, teräsristikot, paineastiat yms. isohkot osat tai osakokonaisuudet suunniteltu ja valmistettu 4*g poikittaisia tai osan pituussuuntaisia kiihtyvyyksiä vastaan? Tuskinpa ovat ja 1*g voi tehdä tiukkaa, mutta kyllä niitä junilla kuljetetaan ilman murheita.
Venäjän T-72 kuljetuksesta on alempana kuvia Pietarista ja kommentit ovat siellä.
En tunnista enkä erota kiinnitysosia tästä, ehkä paremmasta kuvasta, tosin taaemmasta vaunusta arvelen merkkivalopylvään perusteella, ohessa alla?
Katso liite: 60801
Kommentoi tai selvennä, että osaan katsoa /zoomata oikein.
Itse olen sitä mieltä, että kitka telojen ja junavaunun välillä riittää edellyttäen, että vaunun jarrut on lukittu ja ne pitävät, yhdessä liinojen kanssa. Liinoissa on hieman pituusvaakakomponenttia ja takana (psv:n etupuolella) olevissa kulma on ehkä vielä viistompi. Kuvan perspektiivi voi hämätä puoleen tai toiseen. Suomalainen käytäntö alla näyttää tukevan ajatusta.
Tämä on selkeä ja hyvä käytäntö ja lienee totta, arvelen.
Katso liite: 60808
Kuva Niinisalosta, etummaisen psv:n ensimmäisen telapyörän takana näkynee lossi, ja Husqvarna varmistaa vielä edessä pituuslukituksen.
Toimenpiteitä paremmin tuntevat, osannevat kertoa, lastataanko tässä (kuten arvelen) vai puretaanko junaa?
Katso liite: 60811
Leo 2A4. Lossit näkyvät telan päädyissä telapyörien välissä. Leo 2 A4 pitelemään pituussuunnassa tarvitaan näemmä kaksi KTM:ää tai Japanin pärrää.
Alkuperäiseen kommenttiviestisarjaan takaisin:
Jos 10 tn:n liina on kaksinkerroin molemmissa päissä molemmin puolin, kuten kuvissa näyttää olevan, niin se on 40 tn / suunta. En tiedä, miten liinat suunnitellaan / mitoitetaan niiden nimelliskuormaan nähden.
Jos olisi teräksestä nosto-osat (ketjut, koukut, silmukat, tapit jne), niin mitoitus lyhyesti Fn -nimelliskuormalle esim Fn=10 tn=10 000 kg massana =100 kN (voimana karkeasti) olisi:
- Nostoväline kestää kaksinkertaisen voiman vaurioitumatta eli kestää 2*Fn = 2*10 tn =20 tn (=200 kN) kuorman niin, ettei esiinny pysyviä muodonmuutoksia, (varmuus myötäämistä vastaan on >2) ja osalla voidaan nostaa uudelleen kuormia. Kaksinkertaiselle Fn=10 tn liinalle myötökuorma olisi 2*2*Fn = 4*40 tn=40 000 kg =(400 kN)
- nostoväline ei saa pettää 4*Fn kuormalla eli saa syntyä pysyviä muodonmuutoksia, mutta ei saa vielä murtua (kestää siis 4*Fn kuorman, muttei enää voida käyttää uusiin nostoihin), varmuus murtumista vastaan on >4). Kaksinkertaiselle liinalle murtokuorma on 2*4*Fn=8*10 tn=80 tn =80 000 kg = (800 kN).
Nuo ovat ilmeisesti "vanhan" standardin mukaiset perusvaatimukset metallisille nostoapuvälineille. Sitten on vielä poikkeuksia ylöspäin eri osille ja materiaaleille.
Peruskertoimet (>2 ja>4) lienevät hieman muuttuneet nykyisessä standardeissa, mutta niitä ei minulla ole käytettävissä.
Nostoliinoissa voi olla toisenlaiset kertoimet, mutta tuskin pienemmät varmuudet kuitenkaan, joten 20 tn:n nimellinen ja 40 tn:n kestävyys pitovoima kunkin kaksinkertaisen liinan suuntaan on saavutettavissa niin, ettei telan kitkaa junavaunun kanteen huomioida lainkaan. Liinojen arvelen pettävän 80 tn:n kuormalla / kaksinkertainen liina ja kitkavoimat tähän päälle.
Kyllä se siellä pysyy, jos juna ja sen vaunut pysyvät raiteilla.
Eo. kuvat Suomen käytännöistä varmistavat tämän asiantuntevan kommentin, arvelen.
Tarkoittanee junien kokoamista vaunuista / vaunujen järjestelyjä ratapihoilla. Siellä voi muutaman kerran esiintyä jarrutusta suurempia kiihtyvyyksiä (törmäyksiä), mutta eikös nuo sotilasjunat kasata tyhjinä ja sotilaskalusto ajetaan niihin asianomaisilta laitureilta, arvelen, eikä junavaunu kerrallaan kuorman kera junaa kooten?
Sitten alkuperämaan käytännöstä esimerkki oheisissa linkeissä. T90 / T-72 vaunut lähdössä sotaharjoitukseeen syksyllä 2021 Pietarista, huom. tornilliset versiot, vielä.
Lossit teloissa ja paikka on varmistettu (merkattu valkoisella maalilla/liidulla! Liinoja/ketjuja ei ole käytetty, kunhan maalia/liitua riittää
).
Poikittaiskiinnitystä ei näistä kuvista löydy merkintäviivaa telassa lukuunottamatta.
Nämä kuvat hieman kumoavat edellä esitettyjä ajatelmia Venäjän rautatieliikenteen suurista sivuttaiskiihtyvyyksistä tai ylipäätään tstpsv:n sitomistarpeista junakuljetuksissa.
Taitaa fysiikka ja sen osa eli vanha Newtonilainen mekaniikka kuitenkin olla voimissaan raskaissa sotilasjunakuljetuksissa normiuskonnon sijasta.
Yhteenveto pitkästä viestistä:
-
Tsekistä Ukrainaan lähteneiden T-72 tst-psvaunujen kiinnitys junavaunuun herätti keskustelua, liinakiinnityksen luotettavuutta epäiltiin ja normeihin vetoamalla kiinnitystapaa arvosteltiin
- Yksinkertainen mekaniikan liikeyhtälöön ja perinteiseen kitkamalliin perustuva tarkastelu kyseenalaisti normeihin perustuvat arvot pituussuuntaisen kiihtyvyyden osalta. Junakuljetuksissa lienee
pienemmät pituussuuntaiset kiihtyvyydet kuin maantiekuljetuksissa johtuen alustan ja liikennevälineen kosketuspintojen välisestä kitkasta jarrutustilanteeessakin. [Kitkakertoimet tarkasteluun on haettu Suomen wikipediasta, joten niihin pitää panostaa lisää, jos kiistaa syntyy]
- Käytännön esimerkit; 1) kaljamuki pysyy ravintolavaunun pöydällä junan kulkiessa ja 2) puut saadaan siirrettyä sellutehtaille junilla, vaikka sen ei pitäisi olla mahdollista normien kiihtyvyysarvoilla, tukevat alkeellista analyysia ja normiarvojen huimaa ylivarovaisuutta
- Suomen käytäntöä vahvistivat sekä asiantuntevat kommenttiviestit että netistä poimitut kuvat. Telakalustossa lossit telapyörien välissä, sivuluisutuet ja muuta ei tarvita. Kitka hoitaa loput. Kevyemmässä telakalustossa telan päädyissä kiilat tai lossit teloissa. (Ei kuulu asiaan, mutta lisätietona karkeasti kommenttiviestiin perustuen: Kevyempää pyöräkalustoa sidotaan junavaunuihin liinoila ja/tai käytetään useampia kiiloja pyörien ympärillä.). Kyllä pysyy ja vaunut siirtyvät rautateitse
- T-90/72 alkuperämaan kuljetuksista poimitut kuvat viime syksyltä näyttävät, että Venäjällä ei ps-vaunuja sidota junavaunuun liinoin. Kitka näyttää riittävän. Tämä ei tue esitettyä ajatusta siitä, että Venäjän kuljetuksessa esiintyisi merkittäviä poikittaiskuormia esim. vaihteissa.
- Venäläisessä kuljetuskuvassa ps-vaunun telapyörät, telat ja junavaunun vastaavat kohdat on merkitty valkoisin viivoin, joiden perusteella voinee havaita, jos ps-vaunu on liikkunut junavaunun suhteen. [Näin oletan merkintöjä käytettävän. Joku fiksumpi tietäjä korjannee, jos meni ajatus väärin. Ideana merkinnät ovat aika fiksut vaikka naapurista lähtöisin ovatkin.] [
Onkohan liinat, lossit, ketjut yms. myyty johonkin muuhun tarkoitukseen ja jo viime syksynä jäljellä on ollut vain merkintämaalia/-liitua vaunujen kuljetustueksi.
]
- Koska alkuperäisen viestin kuvan T-72 vaunut ovat aseapua Tsekistä Ukrainaan, 1) olisi hyvä että ne pysyisivät junavaunuissa äkkijarrutuksissa ja niiden tornitkin pysyisivät ps-vaunun rungossa kiinni loppukäyttäjälle saakka. 2) Tuskin niitä kuljetetaan Tsekistä Balttian, Venäjän tai Valko-venäjän kautta Ukrainaan. Se reitti voi katketa viimeistään Moskovassa tai Minskissä.
Sitten on kaksi syvällisempää teknistä asiaa tai kysymystä:
1. Tsekin vaunujen tuliputket on sidottu ohuella liinalla putken suusta junavaunuun. Ps-vaunun torni ja putki on käännetty "taaksepäin" kuljetuksessa. Suusta liinoja vetämällä aseen korokoneisto rasittuu. Onko T-72 putken korokoneistossa joku mekaaninen lukitus tai toppari, jotta tuommoinen pitkäaikainen pänninki on mahdollista siten, että jatkuva rasitus ei mene korokoneiston / koron liikevaimennuksen läpi? Suusta alaspäin vetämällä saa pitkän momenttivarren ja suuren jatkuvan momentin! Lisäksi liinat on kiinni junavaunussa, joten vaunun mahdolliset telapyörästön joustot lisäävät suhteellista liikettä / rasitusta tuliputken ja tornin / vaunun rungon suhteen eli korokoneisto joutuu joustamaan tai jäkittämään vastaan ehkä enemmän kuin venäläisessä versiossa, jossa narut on kiinnitetty vaunun runkoon
Suomen kuljetuksissa vastaavaa tuliputken kiinnitystä ei näy vai ovatko tuliputken kuljetustuet vielä asentamatta kuvan tapaukseessa, joissa vaunut ja tornit aseineen ovat "oikeinpäin" eli putki eteenpäin, putki hieman korotuksella ja sivuun käännettynä. Käytettiinkö Suomessa putken tukea T-72 juna-/lavettikuljetuksissa? Jos käytettiin, niin millaista?
Venäjän Pietarissa otetuissa kuvissa putki osoittaa Suomen tapaan eteenpäin, tosin suoraan eteen, ja jonkinmoisilla "naruilla/ lankanipuilla" putki on sidottu ps-vaunun keulan korvakkeisiin. Narut tai langat kiristetään rautatankoa kiertämällä. Putken lämpösuojassa on hankauma kiinnityslenkkien kohdalla, joten kaukaa on tultu tai samaa kiinnitystä on käyetty aiemminkin. Venäläisessä versiossa on sama murhe korokoneiston suhteen kuin tsekki-vaunuissakin, mutta lyhyemmällä momentivarrella lienee pienempi momentti ja hieman helpompi tilanne, koska kiinnitys on panssarivaunun runkoon eikä junavaunuun kuten tsekkiversiossa.
Onko tähän pulmaan joku ratkaisu vai onko tämä pulma ollenkaan? Ymmärrän, että varsinkin venäläiset hyppyyttävät vaunujaan näyttävästi näytöksissä, mutta silloin torni on "taistelutilassa" ja putken liikettä rauhoitetaan ehkä vaimentimilla korokoneiston apuna. Jatkuvalla pännillä nestevaimennus ainakin menee ns. tappiin eikä se vähennä enää koromekanismille välittyvää rasitusta.
Telakanuunoissa K9/M109 jne ja pitkäputkisissa lavettitykeissä (K 83 / K 98) putken tuki on vaunun rungossa tai lavettihaarassa ja ne ottavat vastaan kaiken suuntaisia putken suhteen poikittaisvoimia. Korokoneiston voi joko vapauttaa tai lukita ko.asentoon ja siihen ei kohdistu lisärasituksia putken tuesta johtuen, oletan. Archerissa tuliputki lasketaann kuljetuslaatikkoon ja laatikon kannet suljetaan ennen siirtymistä.
2. Tsekistä lähtevissä T-72 vaunuissa ei ole eikä muissakkaan Ukrainaan lähetetyissä vaunuissa ole näkynyt lisäpanssareita, vaan ne ovat olleet ihan perustilassa "alasti". Ei näy edes "nappuloita/holkkeja", joihin lisäpanssarit voisi kiinnittää eli ei ole valmiuksiakaan kiinnitykseen. Tuossa tilassa ovat turhan pehmeitä vastuksia perusampumatarvikkeita ja etenkin vanhojen sinkojen ontelopanoksia vastaan, ohjuksista puhumattakaan. Joko menevät varaosiksi tai sitten jossakin täytyy lisäpanssarit kiinnikkeineen viritellä vaunuihin. Siinä on hommaa jonnekin varikolle/korjaamolle, kun mittaeroja esiintyy eri tehtailla/maissa valmistettuissa T-72 vaunuversioissa.
Ohessa puhutaan ukrainalaisesta Nozd-lisäpanssarista asennuksesta torniin ja Kontakt 1 laatikoita runkoon alkujaan ukrainalaisiin T-72 vaunuihin, mutta onko kapasiteettia ja materiaaleja lisäpanssareiden asennukseen lahja vaunuihin?
Today Ukraine is mostly fielding variants of the T-64 tank in its struggle against the Russia. But it does have some special T-72 tanks.
www.19fortyfive.com
Mikäs on vaunumiesten käsitys Ukrainan lisäpanssaritilanteesta "lahjoitettujen vaunujen suhteen"?
Editit: Kirjoitusvihreitä korjattu ja uusia lisätty.
Edit2(26.4.2022): Korjattu liinojen kimmokerroin-teksti järkevämmäksi.