Panssarivaunut

Nopealla päässälaskulla tuo Norjan Leo-kaupalle asetettu kattohinta olisi vissiin pari miljardia euroa jos en ihan omiani vaihtokurssin suhteen muistele. Euroissa semmoinen 37 meloonia per vaunu tasaisen vauhdin taulukolla. Toivottavasti kauppaan tosiaan sisältyy paljon muutakin kuin pelkät vaunut. Esimerkiksi lentotukialus...
Heittosi nauratti mutta laskin kuitenkin itsekin. Ostetaankohan tässä ylläpitoa koko elinkaaren ajalle vai miten 15meur vaunusta saadaan 30+ meur vaunu?

Aivan järjetön ylihinta.
 
Jos alkaa niin Suomen perinteinen varastovalinta-ostotili on auki.
Toivon mukaan täälläkin kuitenkin etulinjan maana alettaisiin panostamaan puolustukseen sen verran, että tänne kierrätettäisi toisten vanhoja romuja vaan voitaisiin ostaa uutta kalustoa myös maavoimille.
 
Tanska tilasi viime vuosikymmenellä 44 vaunun päivityksen Leopard 2A7V-standardiin, ja viimeinen päivitetty vaunu oli määrä toimittaa vuonna 2022 (Overtdefense.com). Ne ei varmaan ole menossa mihinkään ainakaan ~20 vuoteen. Ruotsilla taas on se 120 kpl Leopard 2A5:n paikallista versiota vuosituhannen vaihteesta ja korvaaminen on ajankohtaista joskus vuoden 2030 jälkeen (Jane's). Suomi menee aiemmin kerrotun mukaan Hollannista hankituilla Leopard 2A6-vaunuilla pitkälle 30-luvulle.

Kyllä Leopardin asema vaikuttaa vankalta, jos/kun Norjakin jatkaa Leopard-käyttäjänä eikä hyppää korealaiseen vaihtoehtoon. Takalinjan maille panssarit ei muutenkaan ole niin olennaisia. Suomella toki olisi paineita hankkia lisää, mutta onko rahaa? Epäilen, että ei ole.
Yhtenäinen psv-kalusto Pohjolassa on kyllä varmasti pääsääntöisesti oikeinkin mainio asioiden laita. Suomessa möyrii harjoituksissa siis pian Ruotsin "2A5+", Suomen 2A6 sekä Norjan 2A7 -vaunuja. 2A4 lauttakin varmasti käyttökelpoinen pitkään jv:n tukivaununa, iippojen sirpalelaukauksien ammunnanhallinan päivittäminen myös noihin vanhoihin vaunuihin ei liene ollut sattumaa.

Norjan Puolustusvoimat puhui myös pitkän kantaman precision fire -kyvykkyydestä, noinkohan päivittävät M270 MRLS lauttansa, vain antavat loputkin UK:lle ja hankkivat HIMARS:eja tilalle. Ruotsi voisi myös niin ikään panostaa HIMARS järjestelmiin, niin siinä toinen yhteinen tekijä. Norskien, Suomen ja Viron välillä K9 Thunder/Moukari järjestelmät.

Logistiikan kannalta erinomaista, että samat järjestelmät ja niiden huoltokyvyt myös naapurimaillamme.
 
Käsittääkseni jos ei moottoria ja voimansiirtoa lasketa niin nuo leopard variantit eroavat toisistaan aika paljon.
 
Tätä https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008883629.html

Vähän vaikea kuvitella tuolle saksalaisen teollisuuden omalle projektille lupaavaa markkinaa. Kuka olisi se ensimmäinen asiakas? Ranska ja Saksa pyörittävät omaa hanketta nykyisten vaunujensa korvaamiseksi (MGCS, Main Ground Combat System). Puolakin on hypännyt jenkkien/korealaisten kelkkaan. Pienemmät maat luultavasti taas ostavat mieluummin jotakin koetellumpaa (M1 Abrams, Leopard 2, K2...) tai liittyvät ranskalais-saksalaiseen hankkeeseen.

Sanoisin, että KF51 tarvitsisi menestyäkseen saksalais-ranskalaisen yhteistyön kaatumista. Tällöin teollisuus voisi vetää kortin hihasta saksalaisille poliitikoille: "Hei, meillä olisi tällainen Armatan tappaja Bundeswehrille. Kiinnostaako?" Sitä myöten voisi sitten tulla vientikauppojakin.
 
Sanoisin, että KF51 tarvitsisi menestyäkseen saksalais-ranskalaisen yhteistyön kaatumista. Tällöin teollisuus voisi vetää kortin hihasta saksalaisille poliitikoille: "Hei, meillä olisi tällainen Armatan tappaja Bundeswehrille. Kiinnostaako?" Sitä myöten voisi sitten tulla vientikauppojakin.
Tuo on todella helppo nähdä. Lähtökohtaisesti jo tuhoontuomittu skenaario. Eivät pääse sopimukseen edes :poop: väristä.
 
Tuo on todella helppo nähdä. Lähtökohtaisesti jo tuhoontuomittu skenaario. Eivät pääse sopimukseen edes :poop: väristä.

Anti kattoa. Osa monikansallisista yhteistyöprojekteista epäonnistuu (MBT-70), toisaalta jotkin monikansalliset kyhäelmät pysyvät pystyssä yllättävänkin hyvin (EF Typhoon, NH90).
 
Rheinmetallin uudesta hybridipanssaroinnista juttua.

Vähän sylettää, että Unkarin Lynxeissä tuota kokeillaan isossa mittakaavassa ensimmäisenä. Kun muistaa kuinka rähmällään ryssiin tuo maa on niin ei oikein hyvältä kuulosta.

 
Rheinmetallin uudesta hybridipanssaroinnista juttua.

Vähän sylettää, että Unkarin Lynxeissä tuota kokeillaan isossa mittakaavassa ensimmäisenä. Kun muistaa kuinka rähmällään ryssiin tuo maa on niin ei oikein hyvältä kuulosta.

Saksalaiset on puusilmiä ja pysyvät sellaisina.
 
AMV:n katolla on kokeiltu noita 105 mm ja 120 mm tykkejä, mutta puolalaisten mielestä alusta oli liian kiikkerä siihen (palautuminen rekyyylistä oli liian hidasta). Sen takia Puola kehitti RAK-kranaatinheitinpanssariajoneuvonsa, joka on suunniteltu käyttötarkoitukseltaan myös suorasuuntausammuntaan rynnäkkötykin tavoin (toisin kuin AMOS).
Mikä ominaisuus/rakenne tms. seikka tekee yksiputkisesta RAK-tornista paremman "rynnäkkötykki krh-heittimen" kaksiputkiseen AMOS-torniin verrattuna tai mitä RAK tekee eri tavalla suorasuuntausammunnan suhteen kuin AMOS, josta ominaisuudesta on joku etu RAK:lla?
Molemmat kykenevät suoraan ja epäsuoraan ammuntaan.
Esim: AMOS-tornissa 2 putkea, joten 4 ammuksen rypäs mahdollinen ampua (kaksi ammusta putkessa, kaksi odottaa latauslaitteella), voidaan ampua tuplalaukauksena (pieni viive laukauksien välillä tarvitaan) tai yksitellen --> 2+2=4 ammusta samaan maaliin tai kukin eri maaliin. AMOS-tornissa lataaja(t) valmistelee ammuksen (esim. poistaa sytyttimen varmistuksen ja asettaa sopivan panoksen, tyypillisesti poistaa lisäpanoksia) ja työntää ammukset "puoliautomaattiseen" latauslaitteeseen.

RAK lataa joka laukauksen erikseen, tosin automaattisesti, jos on oikeanlaisia panostuksia makasiinissa.

Ampumatarvikepuolella voi olla jotain kehitystä, mutta ei se ole itse aseen (tornin) ominaisuus.
 
Onko tästä Saksan Ringtauch-ohjelmasta mitään tietoa? Siinähän siis jokin kolmas maa lähettää Ukrainalle aseita, ja Saksa lähettää omistaan tälle maalle korvaamaan lahjoitetut aseet.

Mutta mitä kaikkea sieltä on saatavissa? Ilmeisesti esim. Ukrainaan lähetetty Leopard 2A4 ei korvautuisi Saksasta tulevalla Leopard 2A6:lla, niin hyvää diiliä ei lie tarjolla? Mutta entä muuten, voisiko Ukrainaan lähettää esim. Crotaleja ja saada Patriot-patterin tilalle Saksasta? Tai voisiko Ukrainaan lähettää derkkurynkkyjä ja saada tilalle G36:ia Saksasta? Tai lähettää 122 mm ampumatarvikkeita ja saada tilalle 155 mm ampumatarvikkeita?

Mitään havaintoja asiasta?
 
Okei, ilmeisesti siellä on tehty lähinnä ajoneuvoihin liittyvää kaupankäyntiä. Mielenkiintoisesti Slovakia sai 30 kpl BVP-1 (BMP-1) tilalle 15 kpl Leopard 2A4. Olisikohan vastaava mahdollista muutoinkin, 30 kpl Leopard 2A4 meiltä Ukrainaan ja 15 kpl Leopard 2A6 Saksasta tilalle? Tuntuisi ihan ok diililtä, meillä kuitenkin aaneloset vanhenee käsiin kaiken aikaa, mutta korvaavat aakuudet jaksaisivat pidemmälle rivissä.

 
Järkevämpäähän se luulisi tosiaan olevan lähettää joltain isompi satsi samaa konfiguraatiota. Saksa kun innostui 2A6:lla avaamaan niin sen osalta ei tarvinne kuvitella meillä antohaluja löytyvän.
Sen sijaan isompi määrä nelosta jos kuutosta tulisi muutama vähemmän vaihdossa... kukaties.
 
Back
Top