Juurikin näin, hyvän teho-paino-suhteen moottoreita oli vaikea tehdä, ja niitä kun tehtiin jo lentokonepuolelle, niin ei ollut mikään ihme, että ko motteja käytettiin myös panssaripuolella. Ja kuten eräs bloggari taisikin kirjoitella (/s), niin Centurionin menestysreseptin yksi tekijä oli Meteor-moottori - sekin lentokoneperää.
Hämmentävintä A57:n kohdalla oli se, että se ylipäätään toimi. Ja käsittääkseni alkuvaikeuksien jälkeen toimi vieläpä luotettavasti. Loppupeleissä kun kyseessä oli erillisten moottorien liittäminen samaan ulostuloakseliin. Ei mitään ydinfysiikkaa. Mutta sekin voi olla suhteellisen vaikeaa, kuten He-177 osoittaa.
Ei useamman moottorin yhdistäminen yhteen ulosottoon sinänsä ole rakettikirurgiaa - esmes laivoissa suorastaan tavallista - mutta vikakohteita se lisää merkittävästi ja kun vaunukäytössä tila on tunnetusti kortilla, ongelmat nousevat vähintään toiseen potenssiin. Esmes niin tavallinen operaatio kuin sytytystulppien vaihto on varmasti ollut A57:n kanssa yhtä hunajan kusemista. Tietysti 30-pyttyisessä koneessa ei välttämättä ajossa edes huomaa mikäli pytty tai pari ei syty. Siitä päästäänkin sitten näppärästi tärinään, minkä tasapainottaminen moisessa epäsikiössä on varmasti ollut helppoa ja hauskaa. Tosin myös Shermanin dieselkone oli U-moottori, eli kaksi rivikonetta rinnakkain kytkettynä yhteiseen vaihteeseen. Se on ratkaisuna sentään huomattavasti lähempänä arkirealismia ja ymmärtääkseni toimi vallan hyvin.
Redundanssin ja luotettavuuden suhdetta voidaan kuvata
Lusserin lailla, jonka mukaan järjestelmän kokonaisluotettavuus on sen komponenttien luotettavuuksien tulo. Esmes kahden osan kokonaisuus, jossa ensimmäisen luotettavuus on 95 % ja toisen 80% kokonaisluotettavuus on 0,95 * 0,8 = 0,76 eli 76 % eli vähemmän kuin kummankaan osan erikseen. Yksinkertaistaen: mitä enemmän härvelissä on osia, sitä todennäköisemmin jokin niistä vikaantuu.
He 177:n merkittävimmät ongelmat olivat muistaakseni jäähdytyksessä ja laakeroinnissa sekä voimayksikön sovittamisessa toivottoman ahtaaseen kotelointiin, sinänsä kaksinkertainen DB601 tai 605 eivät vielä ole katastrofeja ainakaan noin periaatteessa. Esmes peräkkäinkytketty kaksoistähtimoottori BMW 803 veti tehot taemmasta lohkosta viiden apuakselin välityksellä sylinterien välistä yhteiseen planeettavaihteeseen, mikä oli toivottoman monimutkaista ja johti ylisuureen napavaihteeseen. Samaten Jumo 222 oli kuusi rivinelosta kytkettynä neljään perättäiseen tähtikoneen kampiakseliin.
Mikään näistä konstruktioista ei ollut onnistunut ja tämä olikin merkittävin syy siihen miksei sakuilla juuri ollut raskaita pommikoneita (Fw200, He 177 ja Ju 290 jäivät määriltään vähäisiksi, vaikka Condor ja Junkers olivatkin vähintään keskinkertaisesti onnistuneita) ja soveltuvien suurmoottoreiden tuotanto osoittautui briteille ja jenkeillekin vaikeaksi. R-2800:n ja R-2600:n tehot eivät riittäneet superpommittajien suorituskykyvaatimuksiin, vaikka onnistuneita myllyjä olivatkin, R-3350 osoittautui sodan aikana oikukkaaksi ja vasta aivan sodan lopussa tuotantoon saatu R-4360 vastasi tyydyttävästi tarpeisiin. Brittien omalaatuiset holkkiventtiilikoneet ovat sitten vielä oma lukunsa josta saan päänsärkyä, minä olen yksinkertainen mies ja nautin yksinkertaisista asioista.
Kaikista näistä moottorityypeistä paranormaaleine ratkaisuineen kirjoitin aikanaan Kampiakseliin ja saatan uppia jutut osana jotain laajempaa artikkelia blogspotiin, kunhan aika koittaa. Sama koskee Liberty-moottoria johon en ole tutustunut tarkemmin, näin lonkka-arviona voisin päätellä moottorin olleen kehityspotentiaalinsa päässä. Periaatteessa moottorin kuin moottorin tehoja saadaan kutkuteltua isommaksi varsin yksinkertaisesti, puskemalla myllyyn lisää ilmaa ja soppaa, mutta käytännössä tämä on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Esmes laakerit, männänrenkaat, kampiakselit, männänvarret tai lohkot eivät välttämättä tahdo kestää kun löylyä lyödään lisää. Väsymislujuuksien laskenta ei ollut ihan triviaalia laskutikkujen aikana ja moottoriächnologia muutenkin enemmän tai vähemmän kokeellista tiedettä kun kaikkia asiaan vaikuttavia ilmiöitä ei tunnettu (en esmes tiedä milloin havaittiin pinnankarheuden vaikuttavan väsymislujuuteen) joten monesti oli varmaankin helpointa aloittaa alusta puhtaalta pöydältä ja mitoittaa varmuuden vuoksi vähän yli. Lentokonepuolella niitä valmitia ratkaisuja oli enemmän kuin maantiepuolella, tosin esmes sakujen Maybachithan eivät olleet sukua ilmailumoottoreille, mutta saattoivat olla moottoriveneille (esmes kotimaisissa VMV-veneissä oli 8 ensimmäisessä yksilössä Maybachit) enemmän kuin loistoautoille (tuote mistä firma varsinaisesti oli kuuluisa).