http://www.talouselama.fi/uutiset/s...oini-suree-puolueen-hajoamista-mt-ssa-6661198”Sain potkut itse perustamastani puolueesta” – Timo Soini suree puolueen hajoamista MT:ssa
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
http://www.talouselama.fi/uutiset/s...oini-suree-puolueen-hajoamista-mt-ssa-6661198”Sain potkut itse perustamastani puolueesta” – Timo Soini suree puolueen hajoamista MT:ssa
Torvinen vahvistaa siirtyvänsä Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään, joka irtosi perussuomalaisista.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706302200237818_pi.shtml
Eronsa syyksi Torvinen kertoo tiedotteessaan, ettei perussuomalaisten puoluejohto "ole sanoutunut irti aikaisemmista vakavista ihmisoikeuteen kohdistuneista kirjoituksistaan ja puheista".
Soini itse hyväksynyt puolueeseen kaikki halla-ahot ja propelleripäät. Nyt kun uhkasivat katkaista häneltä audin kyyti ja ottaa hillotolppa pois menyystä niin hänen piti päästä niistä eroon. Se on yksinkertainen fakta.
IL-kysely: Sipilä ja Orpo kansan suosikkeja pääministeriksi - Halla-aho ykkönen alle 50-vuotiaiden keskuudessa
Lauantai 1.7.2017 klo 06.08 http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706302200237779_pi.shtml
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on alle 50-vuotiaiden mielestä sopivin Suomen seuraavaksi pääministeriksi.
Nuorten suosikki
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho nousee kolmanneksi (13%) Iltalehden mittauksessa. Halla-aho on tuloksissa korkeammalla kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, tosin luvut mahtuvat virhemarginaaliin.
Miehet pitävät Halla-ahoa pääministeriksi sopivana selvästi enemmän kuin naiset.
Nuorten, 25-34 -vuotiaiden ikäryhmässä, Halla-aho on selvä ykkönen. Tästä ikäryhmästä 24 prosenttia pitää Halla-ahoa sopivimpana tulevaksi pääministeriksi. Tästä ikäryhmästä Sipilää pitää sopivimpana 10% ja Orpoa 11 prosenttia.
Nuorten joukossa vasemmistoliiton Li Andersson nousee niukasti Sipilän ja Orpon edelle 12 prosentin osuudella.
Jos laskemme mukaan kyselyn kaikki kolme alle 50-vuotiaiden ikäryhmää (18-24, 25-34 ja 35-49), niin pääministerisuosikkien kärjessä on Halla-aho.
Näistä kolmesta ikäryhmästä yhteenlaskettuna Halla-ahon prosentiksi tulee 20,2. Orpoa pitää sopivimpina seuraavaksi pääministeriksi 15,8 ja Sipilää 13,5 prosenttia.
Yli 50-vuotiaiden keskuudessa Sipilä ja Orpo pesevät Halla-ahon selvästi ja nousevat näin kokonaiskannatuksessa reippaasti Halla-ahon edelle.
Eilen tai toissa päivänä luin Halla-ahon lausunnon ett saattavat ottaa myöntävän kannan homoavioliitoista nyt kun Soini on poissa.
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005274365.html?ref=rss”Perussuomalaiset on meidän kotoinen versiomme oikeistopopulismista” – Palkittu kirjailija kirjoittaa nyt romaania halla-aholaisesta nettirasistista
Jaakko Yli-Juonikas viimeisteli romaania perussuomalaisista, kun puolue hajosi.
Hieman vainoharhainen salaliittoteoreetikko. Yksinäinen, rasistinen nuorimies, joka perustaa maailmankuvansa Jussi Halla-ahon kirjoituksille Eurabiasta ja islamisaatiosta. Kaikessa reppanuudessaan kuitenkin ihan sympaattinen hahmo.
Mika Kingelin on perussuomalaisen kansanedustajan poliittinen avustaja. Ja päähenkilö romaanissa, jota kirjailija Jaakko Yli-Juonikas parhaillaan viimeistelee.
”Hän on tällainen kirjanoppinut, halla-aholainen nettirasisti. Vähän pelokas, eikä taipuvainen väkivaltaan. Jollain tavalla nörttihahmo”, sanoo kirjailija.
Kingelin on puolueen ulkokehällä mutta hän haluaa tietää, mitä suljettujen ovien takana tapahtuu. Samalla hän tulee vetäneeksi lukijan syvälle salaliittojen ja juonittelujen syövereihin.
Kuulostaa hieman tosielämän persuilta. Ja aineksilta herkulliselle tarinalle. Kyse ei kuitenkaan ole vetävästä jännäristä tai skandaalinkäryisestä paljastuskirjasta vaan laajemmasta ilmiöstä. Suomalaisesta oikeistopopulismista.
Tarkoitus on selvittää, voiko fiktiokirjallisuus sanoa aiheesta jotain sellaista, mitä asiajournalismi tai akateeminen tutkimus ei tavoita.
Yli-Juonikas on kirjallisten piirien lemmikki, joka uskaltaa koetella kielen ja ilmaisun rajoja. Ensimmäiseksi suunniteltu romaani oli kunnianhimoinen kokeilu, joka meinasi olla kustantamoille liian kova pala.
Reilut kuusisataa sivua aivoratojen liikettä, hervotonta huumoria ja väitöskirjamaista alaviitteiden rämeikköä. Rakenteena sokkelomuotoinen peli, jossa lukija tekee valintoja ja rakentaa oman seikkailunsa kuin lapsille ja nuorille suunnatuissa pelikirjoissa konsanaan.
Ensin piti näyttää taitoja pienimuotoisemmin. Tositarinaan perustuvassa esikoisromaanissa Valvoja (2009) harhailee haminalainen satamatyöläinen, jonka tavoitteena on hereillä pysymisen maailman ennätys. Uneksija (2011) kertoo puolestaan vuosisadan takaisen tarinan hämäläisestä unisaarnaajasta.
Vasta hyvän vastaanoton saaneiden ”ohukaisten” jälkeen, vuonna 2012, oli aika julkaista järkälemäinen suurteos.
Yllättävä, hulvaton sisältö kantoi, ja Markus Pyörälän suunnittelema ulkoasu viimeisteli vaikutelman. Neuromaani sai Jarkko Laine -palkinnon ja se valittiin Vuoden 2013 kauneimmaksi kirjaksi.
Nyt luvassa on jatkoa, ainakin rakenteen tasolla. Heinäkuun aikana valmistuva Jatkosota-extra on Neuromaanin sisarteos, ainakin rakenteellisesti.
”Tulevassa teoksessa on tapahtunut sellainen evoluutio, että niitä rakenteita on useita erillisiä. Ne elävät vähän niin kuin rinnakkain ja taistelevat elintilasta”, Yli-Juonikas sanoo.
Perussuomalaisesta puolueesta Yli-Juonikas kiinnostui ensimmäisen jytkyn aikoihin, keväällä 2011.
Kun puolue nousi Juha Sipilän hallitukseen kesällä 2015, oli ensimmäinen luonnos kirjasta jo valmiina. Se jätettiin hautumaan, ja samaan aikaan Yli-Juonikas oli muiden hankkeiden kimpussa.
Kahdessa vuodessa moni asia ehti muuttua. Pakolaiskriisi vyöryi Eurooppaan, Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi ja populismi nosti päätään Euroopassa. Keväällä 2017 populistien odotukset olivat Suomessa korkealla.
Mutta perussuomalaisten kone yski pahasti. Hallitusvastuu nakersi suosiota ulkoapäin ja puolueen nuiva siipi sisältä. Kesäkuun puoluekokouksessa väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin uhkapeli kostautui karulla tavalla.
Yli-Juonikkaassa on vähän satiirikon vikaa. Hän muistaa, mitä Jussi Halla-aho kirjoitti tammikuussa 2015, kun joukko terroristeja oli iskenyt Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen.
”Tänään oli ihan popcorn-päivä”, muotoili Halla-aho, jonka mielestä oli huvittavaa seurata, miten iskuja mediassa kommentoitiin.
”Tämä porukkahan on aina riemuissaan, kun jotain tällaista tapahtuu ja pyrkii ottamaan kaiken hyödyn irti”, Yli-Juonikas sanoo.
Kesäkuun alun Suomessa Halla-ahoa ei enää naurattanut. Puolue hajosi alta heti puheenjohtajavalinnan jälkeen.
Oikeistopopulismi ei sen sijaan ole hävinnyt Suomesta mihinkään, vaan sen edustajat ovat nousseet politiikan ja myös kulttuurin korkeimmille päätöksentekotasoille. Sampo Terho on edelleen Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri, jos joku on ehtinyt unohtaa.
”Perussuomalaiset on meidän kotoinen versiomme oikeistopopulismista, ja sen sisällä on vallinnut rasistinen suuntaus”, Yli-Juonikas toteaa.
Tätä taustaa vasten tekeillä on Neuromaanin rakennetta kunnioittava suurteos. Aikaa viimeistelylle on vielä joitain viikkoja.
”Vielä parin viime päivän aikana olen muokannut kirjan loppulukua. Oivalsin, että viime viikkojen tapahtumat sopivat todella hyvin sen kirjan finaalin teemoihin ja siihen tilannekuvaan, johon kirja päättyy”, Yli-Juonikas sanoo.
Tulevan kirjan voi laskea kuuluvaksi poliittisen satiirin alalajiin. Siinä on epäilemättä humoristisia elementtejä, yliampuvia tulkintoja ja ylijuonikasmaisen utuisia asiayhteyksien ja henkilöhahmojen kytkentöjä. Lukija pääsee nauramaan ja hämmentymään.
”Ehkä fiktiolla on jotain annettavaa tämän ilmiön käsittelyyn nimenomaan sen takia, että sen ei tarvitse rajautua faktoihin. Tai edes vaihtoehtoisiin faktoihin”, sanoo kirjailija vieno hymynkare kasvoillaan.
Vaihtoehtoiset faktat ovat sopivaa käyttöainesta kirjailijalle, joka pyrkii ensin hämärtämään todellisuutta voidakseen löytää ympäröivään maailmaan selkeyttä.
Oikeistopopulismista on Yli-Juonikkaan mielestä tullut niin iso yhteiskunnallinen voima, että se on selkeä haaste taiteelle.
”On mielenkiintoista tutkia, millä tavalla se on vaikuttanut ajan hengen kautta kaikkeen taiteeseen. Siis myös sellaiseen kirjoittamiseen, joka ei välttämättä suoraan liity aiheeseen, kuten viihdekirjallisuuteen”, Yli-Juonikas sanoo.
Kirjassa käsitellään etenkin perussuomalaisten halla-aholaista tai nuivaa siipeä, enemmän kuin soinilaisia ja SMP:n perillisiä.
”Sitä olen paljon pohtinut, minkälainen aihe rasismi ja oikeistopopulismi oikeastaan on proosakirjallisuuden ja laajemmin taiteen kannalta.”
Molemmat ilmiöt ovat merkittäviä myös kielen kannalta. Populismi on muokannut suomenkieltä. Ilmaisut kuten maahanmuuttokriittisyys ja punavihersokeus ovat malliesimerkkejä tavoista, joilla kielen sisäistä valtataistelua käydään.
”Olen miettinyt rasistien tuottaman uuskielen hyväksikäyttöä, ja voisiko siitä johtaa jotain kirjallisesti mielenkiintoista. Vaikka rasistinen kieli on ilmiönä monella tavoin ikävä, niin näen sen myös taiteellisena mahdollisuutena”, Yli-Juonikas toteaa.
Jaakko Yli-Juonikkaalla on tapana innostua aiheista, jotka liikkuvat ihmisen tietoisuuden, käänteisten merkitysten ja esimerkiksi tieteen maailmassa. Hän ei kuitenkaan osaa sanallistaa, mistä hän tavallisesti kiinnostuu.
Usein hänen kirjoissaan seikkailevat epätavalliset sankarit ja lähes epätodelliset kertojaäänet.
Vanhan merimiehen tarinassa (2014) kertoja on vaikeavammainen ja puhekyvytön Annika. Hänen äänensä tulee kuuluviin fasilitoimalla, avustajan tekemällä pakkoliikkeiden tulkinnalla. Lopulta on epäselvää, kuka todella puhuu. Ovatko ajatukset Annikan vai häntä toisistaan poikkeavasti tulkitsevien isän ja äidin?
Myös Jatkosota-extrassa fasilitoidaan, mutta eri merkityksessä.
”Konsulttipuheessa fasilitointi on erilaisten ryhmäprosessien rakentamista. Esimerkiksi videokonferenssi voi syntyä fasilitoimalla”.
Juuri tällaisia kytkentöjä Yli-Juonikas tekee teostensa välillä. Sanat ja tarinat ovat hänelle muovailtavaa massaa.
Pari vuotta sitten Yli-Juonikas oli vetäjänä ryhmässä, joka haki ja sai yli kahdenkymmenen tuhannen euron apurahan Susikoira Roi -vitseihin pohjautuvaa teatteriesitystä varten. Roi-vitsit ovat eräänlainen nettiajan ilmiö, joka kukoisti verkossa etenkin pari vuotta sitten.
”Esitystä kirjoitettiin innokkaasti vuoden ajan, mutta jatkoapurahaa ei tullut, joten hanke on tällä hetkellä jäähyllä”, Yli-Juonikas paljastaa.
Vitseille on usein leimallista pitkä ja laahaava alustus ennen varsinaista huipennusta. Onko esityksestä siis tulossa eräänlainen päättymätön Roi-vitsi ilman punchlinea?
Yli-Juonikas vakuuttaa, että ryhmällä on intoa jatkaa työtä. Mukana on tanssitaiteilija Valtteri Raekallio, jonka sovittama tanssiteatteri esitys Neuromaanista keräsi kiitosta vuonna 2016 Helsingin juhlaviikoilla. Ehkäpä Roi-vitsit nähdään vielä joskus lavalla.
”Työryhmä on poikkeuksellisen hyvä, ja kaikki haluavat jatkaa. Mutta on herännyt kysymys, onko pakko pitää kiinni Susikoira Roista”, Yli-Juonikas sanoo.
Esittävän taiteen ja kirjallisuuden reaktio maailman muuttumiseen tulee usein auttamattoman myöhässä. Jaakko Yli-Juonikas uskoo siitä huolimatta, että alkuun vähäpätöisiltä vaikuttaviin luukkuihin ja lokeroihin kannattaa kurkistaa.
Eräs tällainen taiteen hämärä kellarikomero muodostuu omakustannekirjallisuudesta, jota Yli-Juonikas on jo vuosien ajan keräillyt kirpputoreilta ja divareista.
Kuvataiteen puolella Veli Granö ja Erkki Pirtola loivat käsitteen ITE-taiteesta. Yli-Juonikas puhuu samasta ilmiöstä kirjallisuudessa.
”Olen miettinyt ihan harrastuksenomaisesti, että voisiko sieltä hahmottua jonkinlainen kirjallisuuden varjohistoria kirjailijoista, joita ei oikeastaan kukaan tunne”, Yli-Juonikas sanoo.
Yhteiskunnan ja puoluepolitiikan hämärillä alueilla liikutaan myös tulevassa Jatkosota-extrassa.
”Juonikuvio tulee olemaan sekava, ja sivuosassa erilaiset salaliittoteorian sivuhaarat. Näiden olisi tarkoitus toimia lukemista ylläpitävinä juttuina. Lukija voi tarttua johonkin tarinalinjaan ja lähteä seuraamaan.”
Neuromaanissa Yli-Juonikas antoi ratkaisun avaimet lukijalle. Kirjan saattoi lukea kannesta kanteen tai vaihtoehtoisesti hyppiä luvusta toiseen pienten arvoitusten johdattamina.
Kirjailijoiden ammattipiireissä hurmannut teos oli monelle perinteisen lukuromaanin ystävälle liian vaikea.
Helpolla ei lukija pääse tälläkään kertaa. Aiheena perussuomalaiset kiinnostaa nyt laajoja joukkoja, mutta lokakuussa, kun teos ilmestyy kauppojen hyllyihin, voi koko poliittinen tilanne olla toisenlainen ja keskusteluissa pinnalla toisenlaiset aiheet.
Suurta myyntimenestystä ei Yli-Juonikas odota.
”Uskon, että tämä projekti tulee vetoamaan aika valikoituun, pieneen, lukevaan yleisöön. Käsittelytavat ovat esoteerisia ja yllättäviä. Perinteisen lukuromaanin ystävä voi hämmentyä tällaisen romaanin äärellä”, Yli-Juonikas sanoo.
Kyllä hän itsekin välillä hämmentyy. Neuromaanin kirjoittamisesta kirjan julkaisuun kului lähes kymmenen vuotta.
Yli kahdestasadasta luvusta koostuvan teoksen suunnitelma syntyi muutamalla ranskalaisella viivalla jokaista lukua kohden.
Lopulta Yli-Juonikas unohti, mitä oli kirjoittamallaan tarkoittanut. Vaadittiin taas lisää työtä.
Toisinaan arkitodellisuus toimii kirjailijan hyväksi. Ympäröivä maailma alkaa muistuttaa tarinaa, jota harva olisi voinut keksiä. Näin tapahtui kesäkuussa 2017 suomalaisessa politiikassa.
”Puhuimme kustannustoimittaja Antti Arnkilin kanssa perussuomalaisten puoluekokouksen aikaan, että todellisuus näyttäisi muuttuvan fiktion kaltaiseksi”, Yli-Juonikas kertoo.
Kun Jatkosota-extra ilmestyy lokakuussa, on kirjailijalla hetki aikaa hengähtää. Työrauhan takaa val tion viisivuotinen taiteilija-apuraha. Pienen muutoksen elämään tuo kustannustoimittajan työpaikan vaihdos. Syksyn teos ilmestyy Otavan sijaan Siltalan katalogissa.
”Olisi vaikea antaa tätä kenellekään muulle kuin Antille. Hän tuntee materiaalin niin hyvin ja luki Neuromaanin aikoinaan monta kertaa”.
Tulevissa kirjaprojekteissa Yli-Juonikas voi työskennellä muidenkin kustantamojen kanssa. Pienempiä aiheita on jo mielessä. Ja suurempia.
Jatkosota-extran Yli-Juonikas on alusta alkaen mieltänyt trilogian toiseksi osaksi.
Joskus hän kirjoittaa vielä kolmannen ja viimeisen osan. Tiedossa on vasta aihe, ei paljon muuta. Teos tulisi käsittelemään erilaisia mahdollisia maailmanloppuja ja maailmanloppukäsityksiä.
”Tällainen apokalyptinen pläjäys”, Yli-Juonikas sanoo.
HS löytänyt agendansa mukaisen kirjailijan ja myynninedistäminen alkoi..
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005274365.html?ref=rss
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005275017.htmlHalla-aho ei pidä itseään epäempaattisena: ”Koen hyvin voimakkaasti, kun johonkin ihmiseen kohdistuu epäoikeudenmukaisuuksia”
Perussuomalaiset hakee presidentinvaaleista vastakkainasettelua, sanoo puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Perussuomalaisista aiotaan erottaa muutamia jäseniä, hän kertoo.
Eduskuntaryhmän jakauduttua perussuomalaisista erotetaan todennäköisesti joitain jäseniä. ”Jos esimerkiksi piirijärjestöissä johtavat ihmiset julistavat tukensa kilpailevalle liikkeelle, se on puoluetta vahingoittavaa toimintaa ja erottamisperuste”, Jussi Halla-aho sanoo. (KUVA: Jukka Gröndahl / HS)
Perussuomalaiset asettaa oman presidenttiehdokkaan, kysymys on enää, kenet.
Vielä kesäkuun 10. päivänä Jyväskylän puoluekokouksessa Jussi Halla-ahon kanta oli, ettei omaa ehdokasta kannata asettaa presidentti Sauli Niinistön ollessa ehdolla. Puolue voisi asettua tukemaan Niinistöä.
Seuraavana päivänä päätös presidenttiehdokkaan asettamisesta vietiin hänen ehdotuksestaan puoluekokoukselta puoluevaltuustolle.
Kun Niinistö kritisoi perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittua Halla-ahoa ja puolueen muita johtajavalintoja jo samana iltana, tuli ilmeiseksi, ettei Niinistön tukeminen ole mahdollista.
Halla-aho ei sano vielä ehdokasnimiä, mutta on selvää, että vaaleihin käynee joko hän itse tai varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari. Perussuomalaisten puoluehallitus kokoustaa heinäkuun alussa ja esittää puoluevaltuustolle ehdokkaan nimeä. Puoluevaltuusto tekee lopullisen valinnan lomien jälkeen.
Samalla on selvää, että Halla-aho – tai siis perussuomalaiset – haluaa vaalikeskusteluista äänitorven maahanmuuttovastaisille ajatuksille.
Puolue ei lähde tekemään perinteistä kampanjaa, Halla-aho sanoo.
”Koska on tapahtunut jakautuminen puoluekentässä, perussuomalaiset vastaan kaikki muut, näemme, että ehdokkaallamme on mahdollisuus tuoda keskusteluun jäsenistöämme kiinnostavia asioita.”
Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi. Perussuomalaisista irronneen Sinisen tulevaisuuden Halla-aho näkee ryhmänä, jonka ainoa agenda on pitää ministerit asemissaan.
Pelko perussuomalaisten jakautumisesta puoluekokouksen jälkeen oli aito, Halla-aho sanoo. Sitä ei hänen mukaansa ole tapahtunut.
”Vahinko on aika lailla rajoittunut eduskuntaan.”
Muutama ihminen todennäköisesti erotetaan puolueesta, mutta kyse on yksinumeroisesta luvusta. Puoluekokouksessa kannettuja pinssejä ei käydä läpi.
”Mutta on selvä, että jos esimerkiksi piirijärjestöissä johtavat ihmiset julistavat tukensa kilpailevalle liikkeelle, se on puoluetta vahingoittavaa toimintaa ja erottamisperuste.”
Halla-aho näkee perussuomalaiset kansallismielisenä puolueena, joka asettaa suomalaisten ja Suomen edun etusijalle.
Puolue ajaa tiukennuksia maahanmuutto- ja Eurooppa-politiikkaan. Esimerkiksi perheenyhdistämisen ja kansalaisuuden saamisen kriteerejä tulisi tiukentaa.
Pakolainen tai humanitaarista suojelua nauttiva voi saada Suomen kansalaisuuden neljän vuoden asumisen jälkeen. Se on Halla-ahon mukaan liian lyhyt aika. Asumisaikaa ja kielitaitovaatimuksia kansalaisuuden saamiseksi pitäisi yleisesti tiukentaa.
Halla-aho puhuu kulttuuristen ja etnisten ryhmien kasautumisesta ja gettoutumisesta, jos sosiaaliturvajärjestelmä ei kannusta ihmisten ”omavaraistumista”.
”Meillä on väestöräjähdyksen luoma ja kiihdyttämä muuttopaine. Tämä ongelma ei mene mihinkään, joten sen suhteen täytyy tehdä poliittisia ratkaisuja.”
Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa myös viharikosten määrä Suomessa kasvoi vuonna 2015. Halla-ahon lisäksi perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teuvo Hakkaraisella on tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Nyt he ovat kansallismielisen puolueen johtajia.
Jyväskylän puoluekokouksessa esitettiin käsitervehdyksiä, väitti kansanedustaja Tiina Elovaara (uv) kesäkuussa. Tilaisuudesta esiin tuoduista todisteista ei saatu asiassa selvyyttä. Halla-aho syytti Elovaaraa valehtelusta.
Uusnatsistinen Suomen vastarintaliike (SVL) kampanjoi puoluekokouksen ulkopuolella, mutta Halla-ahon mukaan heidät hätisteltiin pois.
Haittaako Halla-ahoa se, että hänet ja puolue liitetään sellaiseen kansallismielisyyteen, jota vaikkapa 1930-luvulla nähtiin?
”Kaikki täysjärkiset ihmiset tietävät, että meillä ei ole mitään tekemistä vastarintaliikkeen kaltaisten rikollisjärjestöjen kanssa. Luulen, että omille tätä on ihan turha selittää. Sitä on oikeastaan ihan turha selittää myöskään vastapuolelle, koska selityksiä ei uskota.”
Entä natsisympatioihin liittäminen?
”En tunne ketään, jolla olisi natsisympatioita”, Halla-aho vastaa. Hänen puoluetoverinsa, kansanedustaja Olli Immonen on poseerannut yhdessä vastarintaliikkeen jäsenten kanssa Eugen Schaumanin haudalla.
Halla-ahon mukaan kysyntää maahanmuuttovastaiselle poliittiselle liikkeelle on ollut pitkään. Hän itsekin sai viime eurovaaleissa yli 80 000 henkilökohtaista ääntä.
”Ongelma on ollut liikkeen omassa uskottavuudessa. Tämä pätee kaikkiin eurooppalaisiin maihin. Ihminen haluaa, että puolue ja ihmiset, jota hän äänestää, ovat sellaisia, mihin hän pystyy häpeämättä samaistumaan.”
”Siinä meillä on paljon kehitettävää omassa toiminnassamme ja puolueessamme.”
Luontevimpia yhteistyökumppaneita puolueelle Euroopassa olisivat ruotsidemokraatit ja Tanskan kansanpuolue, Halla-aho sanoo. Vuoden 2019 eurovaalien jälkeen pohjoismaisten populistipuolueiden tulisi olla samassa ryhmässä europarlamentissa.
Kun kärjessä ovat maahanmuuttoteemat, ovatko muut teemat täysin toissijaisia? Onko puolueelle esimerkiksi yhdentekevää, paljonko yhteisö- tai arvonlisävero on?
Ei, mutta:
”Pystymme tulemaan toimeen sekä korkean että matalan verotuksen kanssa, kunhan menopuolella omaksutaan kansallismielinen lähestymistapa.”
Työllisyydestä puhuttaessa huomaa, että työmarkkinapuhe on tarttunut Halla-ahoonkin. Palkkojen on joustettava, koska valuutta ei niin tee. Täytyy lisätä näkemystä siitä, että on yhteinen hiili, johon puhaltaa.
Pienyrittäjiin ja työtä tekevään keskiluokkaan pitää kiinnittää huomiota. Jos joustoa edellytetään heiltä, tavoitteet täytyy ottaa vakavasti myös ylemmissä tuloluokissa ja julkisen rahan käytössä.
Tulee näissä puheissa esiin myös se perussuomalainen pohjavire, kiertoilmaisun kautta.
”Julkinen rahankäyttö täytyy priorisoida sellaisella tavalla, jonka veronmaksaja voi hyväksyä.”
Onko tiettyjä puolueita, joiden kanssa perussuomalaiset voisi erityisesti lähteä edistämään tavoitettaan?
”Sitä on ihan turha sanoa, koska siitä seuraa se, että nämä nimeämäni potentiaaliset kumppanit irtisanoutuvat välittömästi kaikesta yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.”
Kriisien ja konfliktien syntysijoilla Halla-aho lähtisi parantamaan ihmisten elinoloja kaupankäynnin kautta.
”Pitäisi mennä bisnes edellä ja rakentaa ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia. Luopua perinteisestä eurooppalaisesta kehitysyhteistyöajattelusta, jossa eurooppalaiset kokevat maksavansa velkaa ja ostavat itselleen hyvää omatuntoa lahjarahalla.”
Pakolaisleireille ja lähtömaihin pitäisi hänen mukaansa luoda enemmän tuotantoa ja kevyttä teollisuutta. Samalla EU:n tulisi keventää tuontitulleja ja kauppapolitiikkaansa, jolloin kehitysmaat voisivat tulla tuotteineen Euroopan markkinoille, Halla-aho sanoo.
”Siten vähenisi pakottava tarve lähteä Eurooppaan, missä he empirian valossa hyvin todennäköisesti päätyvät suurkaupunkien lähiöihin syrjäytymään.”
Rauhanneuvotteluihin Halla-aho suhtautuu pessimistisesti.
Jugoslavian hajoamissotien ratkaisut tai Martti Ahtisaaren johtamat toimet Namibiassa 1980-luvulla hän nostaa hyvinä esimerkkeinä, mutta parin viime vuosikymmenen tapahtumat eivät sellaisia ole. Arabikevääseen ja demokratiakehitykseen on Halla-ahon mukaan Euroopassa suhtauduttu naiivisti.
”Eri kansoille on löydettävä itselleen sopivia kansallisia ratkaisuja. Eurooppalainen yhteiskunta on usean tuhannen vuoden jatkumossa syntynyt olotila, eikä sitä voida siirtää sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole orgaanista pohjaa sellaiselle järjestelmälle.”
Palataan vielä presidentinvaaleihin. Kuka perussuomalaisten presidenttiehdokas onkaan, hän joutuu puhumaan paljon Venäjästä.
Suomen tulisi Halla-ahon mukaan tehdä ratkaisu, missä sen kuuluisi olla. Hän veisi Suomen Natoon. Nykytilanne on hänen mukaansa kaikista huonoin.
”Nyt Suomi hankkii läntisestä integraatiosta kaikki haitat ja assosioituu hyvin voimakkaasti Natoon, mutta kieltäytyy puolustusyhteistyöstä ja hankkimasta itselleen turvallisuuspoliittista selkänojaa.”
Välttämättä Natoon liittyminen ei nykytilanteessa ole realismia Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuen. Puhe Nato-optiosta on kuitenkin hänen mukaansa vastuutonta.
”Se, että meillä olisi jokin jatkuvasti avoinna oleva Nato-ovi, semmoiset puheet pitäisi lopettaa. Se on epämiellyttävän keskustelun lakaisemista maton alle ja siirtämistä tuonnemmaksi.”
Viisi kysymystä Jussi Halla-aholle:
1 Kuka on ammatillinen esikuvasi?
”En osaa vastata tuohon. On paljon ihmisiä, joissa on arvostettavia ominaisuuksia tai jopa kokonaisuutena arvostan, mutta en pysty nimeämään yhtä ihmistä.”
2 Minkä kirjan luit viimeksi?
”J.R.R. Tolkienin Kullervon tarinaa, eli Tolkienin nuorena kirjoittamaa variaatiota Kalevalan Kullervon tarinasta ja siihen liittyvää kirjallisuuskriittistä analyysiä. Se oli hyvin mielenkiintoista.”
3 Mistä aiheesta voisit puhua vaikka koko yön?
”Historiallisesta kielitieteestä. Se on aihe, joka yhdistää minua ja vaimoani, ja joka on meille hyvin luontainen keskustelunaihe ollut aina. Se jaksaa kiihottaa mieltä ja siitä on mukava keskustella.”
4 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?
”Otan sekä itseeni että varsinkin muihin kohdistuvat epäoikeudenmukaisuudet hyvin raskaasti. Minua joskus pidetään epäempaattisena ihmisenä, mutta en tunnista sitä lainkaan itse. Koen hyvin voimakkaasti, kun johonkin ihmiseen kohdistuu epäoikeudenmukaisuuksia. Se on tullut omasta henkilöhistoriastani.”
5 Mikä on parasta Suomen kesässä?
”Pyöräily hiljentyneessä kaupungissa.”
Välttämättä Natoon liittyminen ei nykytilanteessa ole realismia Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuen.
Halla-aho siis suosituin pääministeriksi <50v ikähaarukassa.
Alle 50-vuotiaat joutuvat elämään pisimpään sellaisessa maassa joka tämän päivän politiikalla luodaan. Puhumattakaan meidän lapsistamme.
https://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/06/kolumni-2962017-kaikkea-ei-ole-viela.html?m=1Kolumni 29.6.2017:
Kaikkea ei ole vielä nähty
Etelä-Suomen Sanomat 29.6.2017
Perussuomalaisten pitkien puukkojen viikoilla pääasiat hautautuivat puoluekiihkon ryöpytykseen. Puheenjohtajan valinta ja tappion kärsineiden ulosmarssi olivat järkyttävä yllätys, vaikka sellaistahan valtataistelu aina on ollut. Se ei horjuta valtiollista järjestelmää.
Hallitus toimii eduskunnan luottamuksen varassa. Minkään puolue-elimen päätös tai jäsenkunnan liikahdus eivät muuta sitä asiaa. Sen vahvistaa perustuslain kolmas pykälä. Hallitus istuu edelleen, tosin huterammin kuin koskaan.
Jonkun ryhmän ero puolueesta ja uuden puolueen perustaminen eivät merkitse parlamentarismin kannalta mitään. Kansanedustajien valtakirja tulee äänestäjiltä eduskuntavaalissa. Eduskunnassa heitä eivät sido mitkään muut määräykset kuin perustuslakiin kirjoitetut. Niin säätää perustuslain 29. pykälä.
Hallituksen tulevaisuudennäkymä ei olisi paljonkaan nykyistä parempi, vaikka perussuomalaisten puheenjohtaja olisi Sampo Tervo, mutta varsinkin nyt sen elämänlanka on hyvin hapero.
x x x
Jos Timo Soini olisi 2015, vielä toisenkin jytkyn jälkeen jättäytynyt oppositioon huutelemaan hupaisia nokkeluuksiaan, hän olisi osoittanut olevansa politiikassa lähinnä pilan päiten. Jos pyrkii ja pääsee eduskuntaan, sitten toimitaan parlamentaaristen sääntöjen mukaan. Soini ryhdistäytyi ja otti vastuuntuntoisen asennon. Hän yritti mitätöidä sen historiallisen kokemuksen, että hallitusvastuu on myrkkyä populismille.
Soinin valinta oli vain taktiikka, jolla hän hankkiutui nauttimaan hallitusvallasta ja kristallikruunujen kimalluksesta. Pian ilmeni, että puolueelle kaksi jytkyä äänestäneille kannattajille populismi ei ollut edes taktiikkaa vaan pelkkää populismia.
Tämä alkoi näkyä mielipidetutkimuksissa heti viime eduskuntavaalien jälkeen. Perussuomalaisten kannatus laski puolessatoista vuodessa parinkymmenen prosentin pinnasta alle kymmeneen prosenttiin. Soinin taktiikka petti ja hänen luomansa puolue murentui mahdottomuuteensa. Omat koirat purivat.
Se ei ollut Jussi Halla-ahon työtä. Hänen tarvitsi vain laittautua paikalle oikeaan aikaan. Messias astui alas Brysselistä ja antoi vihan hengen langeta opetuslastensa ylle. Sitten hän nousi takaisin korkeuksiin ja jätti piskuisen laumansa jatkamaan mutapainia.
x x x
Kaikkea ei vielä ole nähty. Perussuomalaisten kannattajat eivät loikkineet käpälämäkeen siksi, että olisivat ihastuneet Halla-ahoon, vaan siksi, että Soinin taktiikka raivostutti kenttäväen. Nyt häneen pettyneet alkavat palata tosipopulismilla terästettyyn perussuomalaiseen leiriin. He odottavan Brysselin messiaan uutta tulemista, ja haluavat kuulla, miten mielistynyt opettaja on lapsiinsa.
Perussuomalaisuuden mahalasku ei johtunut siitä, että usko populismiin olisi romahtanut. Se johtui siitä, että Soinin puoluetta kannattaneet äänestäjät tarkoittivat populismilla jotakin kokonaan muuta kuin sitä, mihin Soini sitoutui lähtiessään hallitukseen.
Ellei Halla-aho tee isoja virheitä, hän pystyy keräämään ympärilleen paineessa terästetyn populistisen kantajoukon, joka voi olla jopa suurempi, ja joka tapauksessa häijympi kuin Soinin puolue loistonsa päivinä. Vasta silloin testataan poliittisen järjestelmän paineensieto.
Halla-aholainen perussuomalaisuus kiihottaa katkeruuden vihaksi, ja se ei rohkaise muita yhteistyöhön. Onneksi Juha Sipilällä ja Petteri Orpolla oli henkistä ryhtiä todeta yhteistyö Halla-ahon kanssa mahdottomaksi jo silloin kun hänen puolueensa oli vain harmiton sirpaleryhmä. Tämän periaatteellisen johdonmukaisuuden kestävyys mitataan, kun halla-aholaisuus pääsee nousukiitoon ja siitä tulee valtapoliittinen peluri.
Erikoinen lausunto kun juuri aikaisemmin on viemässä maata Natoon, jos pitää paikkaansa..???
Ennen on puhunut ettei ole realismia kansalaisten suuren vastustuksen vuoksi..
Olisipa kiva nähdä live lähetystä kun troikka lukee uutisen...tai uuvatit..
"Mitä Suomessa tapahtuu"? Kun "Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on alle 50-vuotiaiden mielestä sopivin Suomen seuraavaksi pääministeriksi. "