Perussuomalaisten kuihtuminen ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Toivottavasti Halla-aho lähtee pressaehdokkaaksi ja sitä kautta testauttamaan epäsuorasti uuden PS:n kannatuspotentiaaliin. Menisi toiselle kierrokselle heittämällä. Mitä jos voittaisi Salen??

Jos menisi toiselle kierrokselle Salen kanssa, niin kaikissa muissa puolueissa saataisiin paskahalvauksia Halla-ahosta. Kakkoskierroksella sitten muut asettuu yhtenä rintamana Salen taakse - Halla-ahoa vastaan.
 
Jos menisi toiselle kierrokselle Salen kanssa, niin kaikissa muissa puolueissa saataisiin paskahalvauksia Halla-ahosta. Kakkoskierroksella sitten muut asettuu yhtenä rintamana Salen taakse - Halla-ahoa vastaan.

Minä tuossa pari viikkoa sitten sanoin, että HA saisi ilmoittautua ehdokkaaksi ihan sen takia mitä sale teki tuossa PS puolueen vallanvaihdon aikoihin. Tavoite olisi pilata salen toiveet valituksi tulemisesta ensimmäisellä kierroksella ja käytännössä ilman kamppanjointia.
 
Pressavaaleissa mitataan aina henkilökohtainen kannatus, mistä esimerkkinä vaikka Lipposen katastrofi.

Ja siitä ei Mooses taida päästä elinaikanaan yli, että Sale, entinen alainen, on mittaamattoman paljon suositumpi kuin Nordstream-Mooses itse. Myös Halla-aho voittaisi Lipposen heittämällä.
 
Kauhistus sitä MÖKÄÄMISTÄ jos Halla-ahosta tulisi presidentti. Vaikka kannatus tulisi
suurelta osin nuorilta alle 40 vuotiailta - Suomen tulevaisuudelta

Vois olla kansakunnan eheyden kannalta viisasta että vasemmistokin menee nyt Sauli Niinistön taakse.
Että Suomi säästyy turhalta rääkymiseltä. Ei se nimittäin ole Halla-aho joka Suomen rikkoo vaan huonot häviäjät. Ja media.
 
Tätä paskaa kun alkaa nyt tulemaan joka tuutista niin Halla-aholle ja co. on tarvetta. Ja kannatusta.

Joku EU-myönteinen proffa kertoo miten meidän pitää ottaa USA:sta mallia siitä, miten osavaltioiden rahapolitiikkaa pitää hoitaa. Ajattelunaan siis että me olemme jo federaatio ja Suomikin vain osavaltio.

Laadun takaa YLE, sen minkä homostelupromotoinniltaan kerkiää.

Samalla selviää miksi persut ei mahtuneet hallitukseen Halla-ahon johdossa.

https://yle.fi/uutiset/3-9694361

EU haluaa syventää rahaliittoa – mutta pankkiunionista ja yhteisestä velasta on tulossa kova vääntö

Syveneekö EU:n rahaliitto? Yle kertaa, mitä on ehdotettu ja mistä todennäköisimmin päästään sopuun.
 
Ja siitä ei Mooses taida päästä elinaikanaan yli, että Sale, entinen alainen, on mittaamattoman paljon suositumpi kuin Nordstream-Mooses itse. Myös Halla-aho voittaisi Lipposen heittämällä.
Lipponenhan sai sydärin, kun tajusi apinahierarkian.
Apinahierarkian on sitä, että kun iso apina on päässyt sinne hierarkiapuuhun yläoksille, jossa arska paistaa ja on kivaa. Sieltä ylhäältä kun moosesapina katsoo alamaisiaan, se näkee vain hymyilevä kiipijnötä, joita se heittelee banaanin jämillä. Alhaalla olevat veronmaksaja-apinat katsoo sinne ylös ja näkee pelkän persereiän ylhäällä... :D
 
Timo Soinin suosio nousi hallituskriisin jälkeen huippuunsa, mutta perussuomalaisten loppuarvosana hallitustyöstä on surkea
Perussuomalaisten onnistuminen hallituksessa saa tylyn tuomion kansalaisilta samalla, kun puolueen jättäneen Timo Soinin suosio on korkeimmillaan hänen ministeriuransa aikana.

Ulkoministeri Timo Soinin (uv) sädekehä on nyt kirkkaampi kuin koskaan hänen ministeriurallaan. HS:n gallupissa Soinin onnistumista hallituksessa arvioidaan selvästi paremmaksi kuin vielä puoli vuotta sitten.

Soinin suosio perussuomalaisten parissa on sukeltanut, mutta etenkin kokoomuksen ja Sdp:n kannattajien silmissä arvio Soinin onnistumisesta on kohentunut merkittävästi. Muutoksen taustalla on mitä ilmeisimmin se, että Soini oli mukana hajottamassa perussuomalaisia sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho nousi puheenjohtajaksi kesäkuussa.

”Muiden puolueiden kannattajat näkevät, että Soini on noussut jonnekin puoluepoliittisen kamppailun yläpuolelle”, sanoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma.

Tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta muistuttaa, että Soinilta on toistuvasti kyselty ja edellytetty irtiottoa puolueen nuivaan siipeen.

”Ehkä se, että Soini jätti perustamansa puolueen ja teki sitten tavallaan pesäeron, on ollut ihmisten silmissä kuitenkin positiivinen teko.”

Tulos antaa alustavaa kuvaa siitä, miten Soinin perintö kenties tullaan julkisuudessa näkemään.

Sen jälkeen, kun perussuomalaiset puolue hajosi, on Soinista esiintynyt ainakin kahdenlaista kuvausta.

Jotkut katsoivat, että Soini päätti lopulta torjua suoraselkäisesti puolueen rasistiset ja maahanmuuttovastaiset elementit.

Toiset arvioivat Soinin toimineen tekopyhästi: äärilaidan tuomat äänet kelpasivat niin kauan kuin soinilaiset pysyivät vallassa, ja Soini oli valmis jopa edistämään oman puolueensa hajoamista, jotta saisi jatkaa ulkoministerinä.

Ainakin HS-gallupin perusteella ensin mainittu kuvaus oli kansalaisten mielessä painavampi.

Samalla kun Soinin suosio on huipussaan, arviot perussuomalaisten onnistumisesta hallituksessa synkkenevät.

Perussuomalaisten suosio on sukeltanut sekä laajemmin kansalaisten että sen omien kannattajien silmissä viime joulukuusta. Enää joka kymmenes vastaaja arvioi perussuomalaisten onnistuneen hallituksessa edes melko hyvin. Lähes neljännes katsoo perussuomalaisten onnistuneen hallituksessa erittäin huonosti.

Puolueen kannattajistakin vain alle neljännes arvioi puolueen onnistuneen hallituksessa.

Karimäen mielestä perussuomalaisten hajoaminen ei voi olla näkymättä luvuissa, vaikka kysymys koskeekin puolueen onnistumista hallituksessa.

Tulosta voi ehkä tulkita myös eräänlaisena tilinpäätöksenä perussuomalaisten hallitustaipaleelle.

”Pienen ihmisen” asialla profiloitunut puolue jäädytti hallituksessa sosiaalietuuksia, leikkasi lääkekorvauksia sekä työttömyyskorvauksia ja myötävaikutti lomarahojen leikkaamiseen.

Perussuomalaiset taipui myös esimerkiksi hyväksymään Kreikalle uuden hätälainan ja siunaamaan omistusten piilottamisen mahdollistavan hallintarekisteröinnin ulkomailla.

Vastapainona turvapaikkapolitiikka on kiristynyt merkittävästi.

Vaikka Suomen taloudessa näkyy valoa, pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suosio polkee paikallaan.

Kevään ajan ennustelaitos toisensa jälkeen on parantanut näkymiään Suomen talouden kasvusta kuluvalle vuodelle.

Silti Sipilän hallituksen suosio on tuoreimman HS-gallupin perusteella lähes viime joulukuun lukemissa. Hallituksen onnistuminen tehtävässään on kansalaisten silmissä polkenut pitkälti paikallaan koko hallitustaipaleen kesän 2015 alkuhuumaa lukuun ottamatta.

”On todella yllättävää, että paremmat talousnäkymät eivät näy hallituksen suosiossa. Politiikan tutkimuksessa yksi perusajatus on ollut pitkään se, että talouskasvu korreloi jossain määrin kansalaisten tyytyväisyyden kanssa”, sanoo Vuorelma.

”Luottamus siihen, että hallituksen politiikka tähtää yleisen hyvän lisäämiseen, on heikko. Se näkyy luvuissa.”

Vuorelma arvioi monen kokevan, että hallituksen toimet taloustilanteen parantamiseksi, kuten pienipalkkaisiin ja naisvaltaisiin aloihin kohdistunut kilpailukykysopimus eli kiky, eivät ole jakautuneet oikeudenmukaisesti. Toisaalta puhe jatkuvan palkkamaltin tarpeesta voi herättää monissa kysymyksen, mitä iloa paremmista näkymistä edes on, jos ne eivät vaikuta omaan palkkapussiin.

Hallituksen paikallaan polkevat suosioluvut voivat kieliä myös siitä, etteivät kansalaiset anna hallitukselle kiitosta Suomen taloustilanteen piristymisestä. Niin sanottu kilpailukykysopimus on leikannut suomalaisen työn hintaa merkittävästi suhteessa muihin EU-valtioihin, mutta sen vaikutusta talouteen voi pitää varsin pienenä. Kansainvälisiin suhdanteisiin, joiden johdosta Suomen vienti on piristynyt, hallitus ei voi vaikuttaa.

Lisäksi moni kansalainen on Vuorelman mukaan saattanut kyynistyä hallituksen politiikaan, koska esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta sekä maakuntauudistusta on viety eteenpäin muodoissa, jotka ovat vastoin asiantuntijoiden parempaa arviota.

HS:n gallup toteutettiin kesäkuussa siitä päivästä alkaen, kun Halla-ahon johtamat perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta. Hallituskriisi ei näytä syöneen hallituksen suosiota.

”On sinänsä mielenkiintoista, ettei se näy kannatuksessa. Moni ilmeisesti ajattelee, että tämä on enemmän perussuomalaisten sisäinen kysymys, eikä sitä lueta hallituksen moitelistalle”, sanoo Karimäki.

Hallituspuolueista kokoomus on ainoa, jonka suosio on noussut viime joulukuusta.

Karimäen mukaan hallituspolitiikkaan liitetään julkisuudessa usein ”kokoomuslaisen politiikan” leima. Tämä voi hyödyttää puoluetta mutta haitata hallituskumppaneita.

”Monien silmissä syntyy mielikuva, että kokoomus tekee sitä, mitä sen odotetaankin tekevän. Puolue tuntuu kärsivän vähiten ja hyötyvän eniten siitä politiikasta, mitä hallitus tekee.”
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005279237.html?ref=rss
 
”Pienen ihmisen” asialla profiloitunut puolue jäädytti hallituksessa sosiaalietuuksia, leikkasi lääkekorvauksia sekä työttömyyskorvauksia ja myötävaikutti lomarahojen leikkaamiseen.

Perussuomalaiset taipui myös esimerkiksi hyväksymään Kreikalle uuden hätälainan ja siunaamaan omistusten piilottamisen mahdollistavan hallintarekisteröinnin ulkomailla.

Vastapainona turvapaikkapolitiikka on kiristynyt merkittävästi.,,,,blaablaa.


Pienen ihmisen asialla Puolue on häärinyt siis kiitettävästi. Voi jessus tätä touhua.

Puolueen nokkamiehet osoittautuivat täydellisiksi hillotolppamiehiksi ja -naisiksi. Paljon pahemmiksi kuin haukkumansa eliitti, vanhat puolueet jne.jne.
 

Tällä ei ole mitään merkitystä. Se, että Soinin kannatus esim. SDP:n tai Kokoomuksen äänestäjien keskuudessa on kasvanut on täysin merkityksetöntä. Eivät he äänestä Soinia ensi vaaleissa, vaikka hän olisikin ehdolla, kun ovat eri puolueen kannattajia. Pitäisi kysyä Soinia viimeksi äänestäneiltä, että mitä mieltä he hänestä nyt ovat. Veikkaisin, että kannatus tippunut aika jyrkästi...
 
Jos menisi toiselle kierrokselle Salen kanssa, niin kaikissa muissa puolueissa saataisiin paskahalvauksia Halla-ahosta. Kakkoskierroksella sitten muut asettuu yhtenä rintamana Salen taakse - Halla-ahoa vastaan.

Miettikää poliittisen viihdearvon määrää, kun vihervasemmisto valtamedian säestämänä kauhistelee tilannetta! Sieltä voisi tulla kaikenlaisia ehdotuksia vaalitulosten mitätöimiseksi jne. Jo tämän shown nähdäkseni olisi siistiä jos HA lähtisi kisaan. Vaikka maan yhtenäisyydelle olisikin parempi sitten, että Sale voittaisi lopulta
 
Miettikää poliittisen viihdearvon määrää, kun vihervasemmisto valtamedian säestämänä kauhistelee tilannetta! Sieltä voisi tulla kaikenlaisia ehdotuksia vaalitulosten mitätöimiseksi jne. Jo tämän shown nähdäkseni olisi siistiä jos HA lähtisi kisaan. Vaikka maan yhtenäisyydelle olisikin parempi sitten, että Sale voittaisi lopulta

Mediassa Putin käynnistäisi samalla sekunnilla ennen suomen vaaleissa näkemättömän informaatiovaikuttamisjärjestelmänsä jos Halla-aho ilmoittautuisi kisaan...

Lopusta samaa mieltä..
 
Huvittava tutkimus tuo että Soinin suosio noussut muiten silmissä. Eli entiset vastustajat arvostaa enemmän. Muistatteko ennen kun korkeajännitys lehdissä oli näitä ns. hyviä saksalaisia. Niitä jotka ampuivat omia sotilaitaan ja rupesivat sitten jälleenrakentamaan uutta Saksaa. Soini on kuin tällainen saksalainen...
 
Huvittava tutkimus tuo että Soinin suosio noussut muiten silmissä. Eli entiset vastustajat arvostaa enemmän. Muistatteko ennen kun korkeajännitys lehdissä oli näitä ns. hyviä saksalaisia. Niitä jotka ampuivat omia sotilaitaan ja rupesivat sitten jälleenrakentamaan uutta Saksaa. Soini on kuin tällainen saksalainen...

Passaa hyvin näihin natsivertauksiinkin :D
 
Mediassa Putin käynnistäisi samalla sekunnilla ennen suomen vaaleissa näkemättömän informaatiovaikuttamisjärjestelmänsä jos Halla-aho ilmoittautuisi kisaan...

Tästä on kyllä vaikea pistää paremmaksi...

Maalaisliiton ehdolle asettama pääministeri, oikeustieteen tohtori Urho Kaleva Kekkonen valittiin tasavallan presidentiksi valitsijamiesvaalissa 15. helmikuuta 1956.

Sosiaalidemokraattien Karl August Fagerholm hävisi vaalin kolmannen kierroksen Kekkoselle lopulta vain kahdella äänellä, 151–149.

Ennen tuota ratkaisevaa äänestystä tapahtui paljon. Presidentinvaalia on kuvailtu juonikkaimmaksi peliksi Suomen poliittisessa historiassa. Yhdeksi erittäin ratkaisevaksi tekijäksi nousi Rosnellin edustama Skdl:n valitsijamiesryhmä. Kommunistien salainen operaatio pudotti lopulta, mustana hevosena vaaliin kesken kaiken vedetyn istuvan presidentin, Juho Kusti Paasikiven ulos vaalin viimeiseltä kierrokselta.


http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001118692.html

Mutta kenen suunnittelema operaatio oli? Laatiko käsikirjoituksen skdl:n puheenjohtaja Hertta Kuusinen, joka halusi ryhmänsä pois sisäpoliittisesta paitsiosta?

hertta-kuusinen-speaking-to-communist-rally.jpg


Vai oliko Kuusinen sittenkin vain Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi KGB:n käsikassara – viestinviejä omiensa keskuuteen?

Historiankirjoitus osoittaa, että itänaapurilla oli presidentinvaalia kohtaan vahvoja intressejä. Kuiskaukset eduskuntatalon käytävillä vain voimistuivat, kun 300 valitsijamiestä valmistautui tehtäväänsä: Neuvostoliitto haluaisi Suomen presidentiksi Kekkosen.

Väykkä yritti myöhemmin ratsastaa saman hevosen pikkuserkulla...

Vuonna 1989 paljastuu ulkoministeri Väyrysen kirje, jossa hän "kertoo neuvotelleensa syksyllä 1981 KGB-kenraali Viktor Vladimirovin kanssa siitä, miten Neuvostoliitto voisi auttaa Karjalaista presidentinvaaleissa". Väyrynen on muutenkin pitänyt Vladimiroviin yhteyttä, jo vuonna 1979 hän utelikin tältä, miksi Neuvostoliiton suhtautuminen häneen ei ole "varauksettoman myönteinen"

vayrynen_etu_251JH_uu.jpg


Suomettumista ei ollut olemassakaan, se oli pelkkä saksalaisten oikeistopoliitikkojen keksintö, latasi Väyrynen täysin vakavalla ilmeellä.

Tuosta ja Halla-ahosta tulikin mieleen, että nyt olisi Vanhasen Masalla hyvät saumat hypätä hevosen selkään...tallikin olisi sama vanha ja tuttu.

vanhanenputin.jpg
 
Tuosta ja Halla-ahosta tulikin mieleen, että nyt olisi Vanhasen Masalla hyvät saumat hypätä hevosen selkään...tallikin olisi sama vanha ja tuttu.

Onhan Matti jo osoittanut jossakin määrin tendenssiä mennä juuri tuolla korskealla orilla. Joskaan ei vielä ihan Heinäluoman porukan tasolla...
 
Onhan Matti jo osoittanut jossakin määrin tendenssiä mennä juuri tuolla korskealla orilla. Joskaan ei vielä ihan Heinäluoman porukan tasolla...

Kun Paavo Lipponen ja Esko Aho ovat pois pelistä, niin Vanhanen on ehdottomasti Putinin suosikki....Heinäluomalla ja Tuomiojalla Putin pyyhkii pöytää ja muillakin demareilla, kun muumimammakin on eläkkeellä :D Halla-aho ei kelpaa edes hanttikortiksi, kun ei Suomi nyt kuitenkaan mikään USA tai Ranska ole.

Saulista Vladimir haluaisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti...

1423031-1024x603.jpg
 
Soini yritti vallata puolueen takaisin
7.7.2017 10:47 Vilhelm Junnila
Perussuomalaisten puoluekokouksesta on kulunut kuukausi. Selkeästi Jussi Halla-aholle hävinnyt kilpakumppani Sampo Terho totesi kokouksen päätteeksi, että ”nyt yhdessä eteenpäin”. Toisin kävi.

Puheenjohtajuuden jättävän Timo Soinintavoitteena ei ollut perustaa uutta eduskuntaryhmää ja uutta puoluetta. Soinin ennen puoluekokousta tekemä sotasuunnitelma oli huomattavasti härskimpi: vallata puolue ja täysin sääntöjen mukaisesti.

Keskustalle ja Kokoomukselle Halla-aho olisi normaalitilanteessa kelvannut. Maakuntauudistus ja soten valinnanvapaus ovat puolueille niin tärkeitä, ettei hallitusta kaadettaisi henkilövaihdoksen takia. Tietolähteiden mukaan Soini otti etukäteen yhteyttä pääministeri Juha Sipilään. Alustavia keskusteluja oikeusoppineiden kanssa oli lähteiden mukaan käyty jo ennen ratkaisevaa viikonloppua. Lännen Median Lauri Nurmi kuuli hallituslähteistä huhuja noin viikkoa ennen puoluekokousta. Silloin Soini kirjoitti kuuluisan ”Juudas meni ja hirtti itsensä” -kirjoituksen, jossa sanoi, ettei voisi loikata perustamastaan puolueesta. Se ei ollutkaan tavoite, vaan puolueen valtaaminen.

Soinin valtiosihteeri Samuli Virtasen mennessä Halla-ahon mukana ”hallitusneuvotteluihin”, oli lopputulos selvä. Sipilä ja Orpo ilmoittaisivat Halla-ahon vaatineen liikaa. Halla-aho sanoi kuitenkin, ettei hänellä ole vaatimuksia: nykyinen hallitusohjelma käy, kunhan sitä noudatetaan. Siitä huolimatta Sipilä tiedotti, ettei edellytyksiä yhteistyölle ole olemassa, joka kuulosti naurettavalta. Jälkikäteen alettiin puhua erilaisista arvomaailmoista.

Soini ja Raimo Vistbacka sopivat toukokuussa varasuunnitelmasta, jos Terhoa ei valittaisi. Soini lipsautti silloin kansanedustaja Jari Ronkaiselle”jättävänsä tämän uppoavan laivan”. Silti suunnitelmasta tiesi vain harva, kuten ministeri Jussi Niinistö ja viestintätoimisto Milttonin Toni Kokko. Tavoitteena oli saada laajaa arvostusta nauttinut Niinistö puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja enemmistö puoluehallitukseen. Niinistön rooli oli ratkaiseva, sillä puolueen säännöissä päätösvaltaan edellytetään, että puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat kokouksessa läsnä. Päätösvaltaan riittää 1/3 puoluehallituksen jäsenistä ja siten Niinistö olisi voinut kutsua kokouksen, kun Halla-aho on Brysselissä.

Myöhään puoluekokousta edeltävänä perjantaina valtiosihteeri Virtanen teki minulle baarissa ehdotuksen, kun kerroin äänestäväni Halla-ahoa. Virtanen halusi lyödä 20 000 euroa vetoa, etteivät perussuomalaiset jatka hallituksessa, jos Halla-aho valitaan. Samana iltana puhemies Maria Lohela, ministeri Pirkko Mattila ja kansanedustaja Kaj Turunen poistivat massoittain Facebookista Halla-aholle julkisesti tukensa ilmaisseita henkilöitä.

Halla-ahon voitto puoluekokouslauantaina ei lopulta tullut yllätyksenä edes Soinille. Niinistön hävitessä Laura Huhtasaarelle reagoivat Soinin luottohenkilöt kuitenkin hyvin voimakkaasti. Varapuheenjohtajat eivät ole keskeisessä roolissa missään puolueessa. Ongelma syntyi vasta, kun tärkeä osa suunnitelmaa eli Niinistön valinta ei onnistunutkaan.

Uudesta ryhmästä ei vielä supistu ydinryhmän ulkopuolelle, vaikka illalla myös Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo oli suunnitelmista tietoinen. Puoluehallituksen enemmistö oli edelleen mahdollinen. Se oli tärkein osa Soinin suunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli tehdä irtautuvasta ryhmästä perussuomalaisten virallinen eduskuntaryhmä ja toiseen ryhmään jäävistä lainsuojattomia. Puolue olisi jäänyt Soinin ohjattavaksi.

Valtaosa Terhoa kannattaneista kansanedustajista poistui Huhtasaaren valinnan jälkeen nopeasti Musta Kynnys -nimiseen baariin, vaikka muiden varapuheenjohtajien vaali oli vasta alkamassa. He näyttivät lyödyiltä. Vika ei ollut Halla-ahon tai Huhtasaaren arvomaailmassa – olihan heidän kanssaan tehty vuosia yhteistyötä. Puoluekokous valitsi johtoon vielä Teuvo Hakkaraisen ja Juho Eerolan. Eerola oli arvoinensa kelvannut puoluejohtajistoon vuosina 2011-2015 ja Turussa Soini oikein mainosti häntä, kuinka oli kirjaillut maahanmuuttopoliittista osiota hallitusohjelmaan. Kun Eerola vaati sen noudattamista, se ei Soinille kelvannutkaan.

Baarissa poissaolollaan loistanut Soini tarvitsi ”hyödyllisiä idiootteja”, jotka olivat valmiita toteuttamaan riskialttiin suunnitelman ja uhraamaan itsensä. Promoottorina toiminut Niinistö tarvitsi tukea, jolloin ministeri Jari Lindströmin ja erityisavustaja Juha Halttusenroolit kasvoivat. Soini toimi harmaana eminenssinä. Useat Terhon tukijat olivat tuohtuneita, kuinka Soinin perintöä kohdeltiin, vaikka Soini oli puolueen työvaliokunnassa itse estänyt kiitosjuhlan järjestämisen. Tunteikkaassa tilassa oli helppo saada tukea uuden ryhmän perustamiselle.

Soinin johtama puoluehallitus oli lisäksi valmistellut sunnuntaille sääntöuudistuksen, jonka mukaan ministerinimityksistä olisi jatkossa päättänyt puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Tähän saakka ministerinimityksistä on päättänyt puolueen puheenjohtaja. Lisäksi puoluehallituksen kokoa olisi kasvatettu ja siten käytännössä varmistettu, että Soini voisi jatkaa ulkoministerinä. Puoluekokous kuitenkin lähetti säännöt uudelleenvalmisteltavaksi. Tämä katkaisi kamelin selän, vaikkei alkuperäinen valmistelu liittynytkään Soinin suunnitelmiin. Sunnuntaina ryhmä sopi, että Niinistön erityisavustaja Petteri Leino ottaa maanantaina yhteyttä neljään muuhun luotettavaksi arvioituun kansanedustajaan. Kaikissa tapauksissa vedottiin kiireeseen ja sähköpostin käyttöä vältettiin paljastumisen vuoksi. Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki oli yhteydessä Mikael Hidéniin ja Seppo Tiitiseen. Uusi ryhmä tarvitsi kasvot ministeriaition ulkopuolelta ja mukaan saatiin Simon Elo.

Soini ei paljastanut koko suunnitelmaansa kuin lähipiirilleen, mutta lopulta tietoa karkasi Vistbackan kautta. Vaikka idea oli ollut valmis pidemmän aikaa, ei loikkaukseen oikeuttavia perusteluita ollut helppo keksiä. Hänen näkökulmasta helpointa oli syyttää muita vallankaappauksesta, jota oli itse tekemässä. Sunnuntaina oli äänestetty puoluevaltuuston jäsenistä ja kaksi Suomen Sisun jäsentä toi äänestykseen villin listan, joka hävisi murskalukemin piirien pohjaehdotukselle. Siitä huolimatta sitä käytettiin ”todisteena” pimeistä voimista ja vallankaappausyrityksestä. Hölmöimmät alkoivat uskoa selitykseen muuallakin. Tosiasiassa jokaisessa puoluekokouksessa missä olen ollut, on äänestetty valtuustopaikoista ja jokaisessa ne ovat myös pohjaehdotukselle hävinneet. Perussuomalaisten puoluekokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edellisessäkin kokouksessa puoluevaltuuston äänestykseen tuli vaihtoehtoinen lista. Se on sääntöjen mukaista. Ottakaa varas kiinni, huutaa varas -suunnitelma toimi, koska lehdistö keskittyi seuraamaan soinilaisten emävaletta, samalla kun suunnitelman toteuttamista jatkettiin.

Tiistaina klo 11 soinilaiset kokoontuivat sopimaan käytännön toteutuksesta Hotelli Vaakunan yläkerroksen kabinettiin. Elo, Tiina Elovaara ja Kike Elomaa valittiin ryhmän johtoon. Heillä oli kiire, koska Sipilä oli tekemässä turhaa reissua Naantalin Kultarantaan. Elo välitti tiedon Sipilälle tekstiviestillä ja pääministerin tapaaminen presidentti Sauli Niinistön kanssa peruttiin. Ryhmällä oli kiire saada hoidettua muodollisuudet eduskunnan kanslian kanssa ja ehtiä perussuomalaisten ryhmäkokoukseen jättämään eroanomuksensa. Nimeksi tuli uusi vaihtoehto. Kun loikkauksesta ja uudesta ryhmästä lopulta tiedotettiin, odotti Soini tietojeni mukaan, että yhdeksää kansanedustajaa lukuun ottamatta muut seuraavat ryhmää, jossa hän on mukana. Viime kädessä puoluehallituksen päättäessä virallisesta ryhmästä tulisivat loput häntä koipien välissä takaisin tai erotettaisiin. Ovi kävi kuitenkin vain toiseen suuntaan, kun Elomaa palasi perussuomalaisiin.

Samalla osaan puoluehallituksen jäsenistä otettiin yhteys. Anssi Joutsenlahti lipsautti Yleisradiolle, että puoluehallitus voisi asettua tukemaan Soinin ryhmää. Puhelimet pirisivät ja tiistai-iltana käytiin henkinen taistelu puoluehallituksen enemmistöstä. Tilanne saattoi ratketa Jani Kolehmaisen eroon puoluehallituksesta. Sen jälkeen lähes koko puolueväki puoluetoimistosta alkaen jäi tukemaan demokraattisesti valittua johtoa.

Perussuomalaisiin mahtuu nyt useampia mielipiteitä kuin ennen ja yhteishenki on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Soini haali ympärilleen saman mielisiä ja idoliaan palvovia henkilöitä. Valtaan päästessään hän luuli olevansa ikuinen ja lopulta tukehtui omaan vallanhimoonsa. Soinin poliittisesta testamentista tuli Konstantinuksen lahjakirja eli huijaus.

Kirjoitus perustuu käymiini keskusteluihin ja havaintoihin sekä puoluekokouspaikalla, eduskunnassa, että sen ulkopuolella, lehdistön julkaisuihin, useampaan luotettavaan tietolähteeseen sekä näkemääni materiaaliin.
http://vilhelmjunnila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239798-soini-yritti-vallata-puolueen-takaisin
 
Soini yritti vallata puolueen takaisin
7.7.2017 10:47 Vilhelm Junnila

Tämä konteksti sinällään antaa jonkinlaisen taustan sille, miksi Laura H valittiin Jussi N:n tilalle. Tosin tuskin ne äänestäjät tiesivät tästä suunnitelmasta mitään, mutta vaikea tuon jälkeen kritisoida sitä että Soinista ja jokaisesta hänen suosikistaan otettiin tuollainen rökälevoitto. Ilmeisesti se oli pakko ottaa, Soinin itsevaltaiset otteet ja valmiuden peliliikkeisiin tuntien.
 
Back
Top