Britannian tiedustelu on pystynyt päättelemään, että maaliskuussa Salisburyssa käytetty novitšok-niminen hermomyrkky on valmistettu Šihanyn kaupungissa sijaitsevassa Venäjän sotilaslaboratoriossa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Laura Halminen HS Julkaistu: 7.4. 9:52
VENÄJÄLTÄ PAENNUT huippujuristi on antanut Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaisille lisätietoja Venäjän salamurhatarkoituksiin käyttämästä hermomyrkystä, kertoo
brittilehti The Guardian.
Hermomyrkkyä on käytetty aiemmin venäläisen pankkiirin ja hänen sihteerinsä murhassa vuonna 1995. Lisätiedot myrkystä ovat tärkeitä, sillä ne saattavat osoittaa, että kyseessä on sama tai vastaava kemiallinen ase kuin se, jota Britannia epäilee käytetyn maaliskuun alussa Salisburyn kaupungissa Britannian ja Venäjän entiseen kaksoisagentti
Sergei Skripaliin ja hänen tyttäreensä
Julija Skripaliin.
Boris Kuznetsov -niminen juristi pakeni Venäjältä vuonna 2007 ja jakoi tietonsa lännen viranomaisille Latviassa maaliskuussa. Osa hänen jakamistaan dokumenteista on julkaistu venäläisessä Novaja Gazeta -lehdessä aiemmin. The Guardian kertoo myös nähneensä nämä viime kuussa viranomaisille jaetut dokumentit. Brittilehden mukaan se, että tiedot on jaettu Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaisille, perustuu Kuznetsovin kertomaan.
KYSEESSÄ ON ilmeisesti tapauskansio, joka sisältää massaspektrometritulokset ja infrapunaspektroskopia-analyysin
Ivan Kivelidi -nimisen liikemiehen ja tämän sihteerin käyttämästä puhelimesta löytyneestä myrkystä. Rosbiznesbank-pankkia johtanut Kivelidi ja hänen sihteerinsä murhattiin
loppukesästä 1995.
The Guardianin mukaan novitšokista on ainakin viisi variaatiota.
Brittilehti The Times kertoi torstaina, että Britannian tiedustelu on pystynyt päättelemään, että maaliskuussa Salisburyssa käytetty novitšok-niminen hermomyrkky on valmistettu Šihanyn kaupungissa sijaitsevassa Venäjän sotilaslaboratoriossa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Brittitiedustelun jakamien tietojen mukaan on viitteitä siitä, että Šihanyn laboratorioita on käytetty tällä ajanjaksolla nimenomaan novitšokin testaamiseen, jotta selviäisi, voidaanko myrkkyä käyttää salamurhissa.
THE TIMESIN MUKAAN tiedot jaettiin Britannian tiedustelun kansainvälisille kumppaneilleen järjestämässä tilaisuudessa, eikä mikään viittaa siihen, että myrkky olisi valmistettu esimerkiksi Uzbekistanissa, jossa Venäjällä on ollut kemiallisen aseiden kehitystä 1990-luvulla. The Guardianin mukaan novitšokista on ainakin viisi variaatiota, joita on valmistettu tai valmistetaan yhä laboratorioissa eri puolilla Venäjää. Šihany sijaitsee Saratovin alueella Volgan eteläjuoksulla.
Venäjän puolustusministeriö kertoi verkkosivullaan perjantaina, että kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijat vierailivat kuluneella viikolla Venäjällä.
Boris Kuznetsovin jakama tapauskansio sisältää The Guardianin mukaan kuulustelupöytäkirjoja, joissa Šihanyn aselaboratoriossa työskennellyt kemisti
Vladimir Uglev tunnistaa Kivelidin murhassa käytetyn myrkyn hänen laboratoriossaan valmistetuksi novitšok-variantiksi. Kuznetsovin aineisto sisältää myös Šihanyssa aiemmin työskennelleen
Leonid Rinkin tunnustuksen siitä, että hän on myynyt kyseistä hermomyrkkyä rikollisille. Rink jäi touhuistaan kiinni jo ennen Ivan Kivelidin murhaa.
BORIS KUZNETSOV on asianajaja, joka on muun muassa edustanut Kurskin sukellusveneonnettomuudessa kuolleiden 118 sotilaan omaisia. Hän on toiminut myös vuonna 2006 murhatun toimittaja
Anna Politkovskajanomaisten edustajana sekä puolustusasianajajana Ivan Kivelidin murhasta epäillylle
Vladimir Kutsišvilille.
Kuznetsov pitää jakamaansa aineistoa mahdollisesti merkittävänä todistusaineistona.
Kuznetsov pakeni Venäjältä sen jälkeen, kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB nosti häntä vastaan kanteen valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Kuznetsov oli valittanut erään asiakkaansa puhelimen laittomasta salakuuntelusta oikeuteen.
The Guardianin mukaan Kuznetsov pitää jakamaansa aineistoa mahdollisesti merkittävänä todistusaineistona Sergei ja Julija Skripalin tapauksessa.
”Jos Rinkin syntetisoima aine ja Skripalien myrkyttämisessä käytetty aine ovat identtisiä, se tarkoittaa että Skripalien murhayritys on ollut Venäjän hallinnon tiedossa”, Kuznetsov sanoi lehdelle.
EITTÄMÄTTÄ UUSISTA tiedoista voi olla hyötyä, arvioi The Guardianille Leedsin yliopistossa työskentelevä toksikologi
Alastair Hay. Hay on tutkinut kemiallisten aseiden käyttöä Irakin kurdeja vastaan Halabjassa vuonna 1988. Hay antoi arvionsa kuulemansa perusteella ja totesi, että erityisesti uusista massaspektrometrimittaustiedoista voi olla suurtakin hyötyä.
Venäjän YK-lähettiläs: "Leikitte tulella ja tulette katumaan"
Massaspektrometri on eräänlainen molekyylivaaka, ja orgaanisessa rakenneanalytiikassa infrapunaspektroskopiaa käytetään yhdessä massaspektrometrian kanssa orgaanisten aineiden rakenteiden selvittämiseen. Niillä voidaan määrittää aineen koostumus erittäin tarkasti.
Novitšok-myrkyistä ei edelleenkään tiedetä kovin paljoa. Novitšok on voimakas, kaksikomponenttinen hermomyrkky, jota valmistettiin Neuvostoliitossa 1970-luvulta lähtien useina versioina aseohjelmassa, jonka koodinimi on ollut Foliant. Ainakin yksi 1980-luvulla kehitetty versio on jauhemuotoinen.
Komponentit voidaan yhdistää vasta juuri ennen käyttöä, mikä lisää käyttäjän turvallisuutta ja myrkkyjen varastointiaikaa. Ensimmäiset raportit myrkystä tulivat julki venäläisissä ja ulkomaisissa lehdissä vuonna 1992, kun kemiallisten aseiden ohjelmaan osallistunut
Vil Mirzajanov kertoi tietojaan julkisuuteen.
VIIMEKSI perjantaina Šihanyn valtiollisen orgaanisen kemian ja teknologian tutkimusinstituutin
GosNIIOKHT:nentinen johtaja
Mihail Babitš sanoi venäläiselle
Eho Moskvy -kanavalle, ettei instituutissa ole koskaan ollut kemiallisia aseita. Babitš on nykyään Venäjän presidentinhallinnon edustaja Volgan federaatiopiirissä.
Eho Moskvyn samaan artikkeliin haastattelema Venäjän armeija-asioihin erikoistunut toimittaja
Aleksander Golts täsmentää, että kemiallisten aseiden varastot eivät ole kyseisessä tutkimusinstituutissa, vaikka ainakin neuvostoaikaan kemiallisia aseita kehiteltiin juuri siellä.
TÄHÄN mennessä 28 valtiota, myös Suomi, on karkottanut yhteensä yli 150 venäläistä diplomaattia vastalauseena Skripalien myrkyttämiselle.
Venäjän hallinto on vastannut karkottamalla kunkin maan diplomaatteja saman verran kuin kyseinen maa on karkottanut venäläisiä diplomaatteja ja muutoinkin kiistänyt osuutensa raivokkaasti.