Pikku-uutisia Suomesta

Jossain oli maininta, että Karhut oli hälytetty vastaanottamaan. Eli tilanteeseen lähdettiin aikamoisella varovaisuudella. Epäily mahdollisista vihreistä miehistä?
Jep, kun edellisen kerran oli Antonov tulossa samalla verukkeella, oli Karhu vastassa. Tällä kertaa ei uutisen mukaan ollut, mikä oli ehdottoman huono asia. Tosin lentokentän turvatasoa oli kaiketi kohotettu muista syistä jo aiemmin, joten ehkä harkintaa oli mukana.
Lisäksi sitten tietysti se, mitä kerrotaan ja mitä ei. Meillä on tapana jättää reagointeja näkymättömiin. Se kylläkin on minusta kaksipiippuinen asia. Ennaltaehkäisyn kannalta on huono asia pitää testiin/ testin kaltaista tietoa tuottavaan tapahtumaan reagointi piilossa.
 
Sisäministeriön ylijohtaja: Suomi haluaa houkutella startup-yrittäjiä ja ulkomaisia asiantuntijoita

Startup-yrittäjän oleskelulupa olisi mahdollista myöntää nopeutetulla aikataululla muutamassa viikossa, kirjoittaa sisäministeriön ylijohtaja Jorma Vuorio Debatti-palstalla.


Lukijalta. Senja Larsen kirjoittaa Kauppalehdessä (KL 20.3.) kuinka hallituksen kaavailema lakimuutos startup-yrittäjien oleskelulupajärjestelmäksi ja ulkomaisten työntekijöiden oleskelulupajärjestelmän kehittämiseksi on puutteellinen jo syntyessään.

Hallituksen ja sisäministeriön tavoitteena on mahdollisimman toimiva järjestelmä, joka nimenomaisesti helpottaisi startup-yrittäjien ja kansainvälisten asiantuntijoiden saapumista Suomeen. Tämän edistämiseksi on nyt ehdotettu useita uudistuksia.

Kirjoituksessa asetetaan vastakkain Viron myöntämä startup-viisumi ja Suomen kaavailema startup-yrittäjän oleskelulupa. Nyt kaavailtu startup-oleskelulupa on kokonaan uusi malli Suomessa, joka ottaisi huomioon kasvuyrittäjyyteen liittyvät ominaispiirteet.

Kun oleskeluluvat yleensä myönnetään vuodeksi, startup-yrittäjän oleskelulupa myönnettäisiin suoraan kahdeksi vuodeksi. Tämän jälkeen lupa on mahdollista uusia. Oleskelulupa on valittu viisumin sijaan yksinkertaisesti siksi, että oleskelulupa on ulkomaalaislain silmissä viisumia vahvempi oleskelun perusta.

Toisin kuin Larsen kirjoittaa, lupien käsittelyaika ei tule olemaan kuukausien pituinen. Oleskelulupa olisi mahdollista myöntää nopeutetulla aikataululla muutamassa viikossa. Käytännössä startup-yrittäjä hakisi etukäteen Tekesiltä lausunnon, jossa arvioitaisiin yrityksen edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun. Lausunnon saatuaan hakija voi hakea oleskelulupaa Maahanmuuttovirastolta. Näin oleskeluluvan käsittelyaikaa pystytään merkittävästi lyhentämään.

Myös Tekesin roolia on arvosteltu. Tekes on valittu siksi, ettei toimivaa järjestelmää kannata keksiä uudestaan. Tekes käsittelee vuodessa yli 500 startup-hakemusta, joten heillä on tarvittavaa kokemusta ja kasvuyrityskentän tuntemusta.

Tekesin asiakkaina on merkittävä osa Suomessa toimivista nuorista kasvuyrityksistä. Tekes rahoittaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa yritysten kehityshankkeita sekä sparraa ja tukee yritysten kehittymistä.

Tekes on viranomaiseen verrattava toimija, jolloin käsittelyn laatu ja yhdenmukaisuus voidaan taata jokaiselle hakijalle. Samat säännöt siis pätevät kaikkiin riippumatta siitä, mistä, mihin ja kenen kanssa tiimi haluaa Suomeen tulla. Samanlainen roolijako on käytössä myös Tanskassa.

Tavoitteena siis on, että oleskelulupaprosessi olisi mahdollisimman nopea ja selkeä. Koska kyseessä olisi startup-yrittäjien kohdalla täysin uusi oleskelulupa, sen toimivuutta ja järjestelmän muutostarpeita seurattaisiin tarkasti.

Lakiluonnokseen voi tutustua sisäministeriön sivuilla ja sitä on mahdollista kommentoida huhtikuun loppuun asti.

Jorma Vuorio

maahanmuutto-osaston ylijohtaja, sisäministeriö
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/s...artup-yrittajia-ja-ulkomaisia-asiantuntijoita
 
En tiedä oliko jossain juttua mutta Kiinan presidentti Xi tulee Suomeen. Aika merkittävä juttu musta, mielipiteitä? Käytännössä USAn menettäessä vaikutusvaltaansa (tarkoituksella), kenties maailman vaikutusvaltaisin mies tällä hetkellä. Mielenkiintoista nähdä mitä puhelevat.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005138604.html
Hmm onkos Kiinalaisilla mitään hyviä asejärjestelmiä... Tosin pitää varautua Suomi-Kiina maaotteluun kun Venäjä keikahtaa :)
 
erikoinen kuvio...

Kuka vuoti salaisen tiedon? Aarnio-poliisin sisko haluaa löytää syyllisen

Aarnio-vyyhdissä tuomitun sisko vaatii tilille viranomaista, joka paljasti hänen olleen valtakunnansyyttäjästä tehdyn tutkintapyynnön takana.

Helsingin Sanomat uutisoi viime perjantaina, että vasta käynnistynyt rikostutkinta maan korkeinta syyttäjää kohtaan linkittyi vahvasti Aarnio-vyyhtiin. Uutisen mukaan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tutkinnan käynnistäjä oli Aarnio-vyyhdissä tuomitun rikosylikonstaapeli Mikael Runebergin sisko.

Paljastuksen kohteeksi joutunut sisko teki maanantaina tutkintapyynnön Poliisihallitukselle (POHA). Syvästi närkästynyt ja järkyttynyt nainen vaatii vastuuseen viranomaista, joka paljasti hänen henkilöllisyytensä HS:n toimittajalle.

"Ei perusteita"

Tutkintapyynnössään nainen toteaa, ettei hänen ja veljensä sukulaisuussuhde ole ollut selvitettävissä muutoin kuin tekemällä kyselyitä poliisin käytössä oleviin rekistereihin. Hän korostaa, ettei hän ole missään vaiheessa liittynyt eikä liity veljeensä kohdistuneeseen tutkintakokonaisuuteen, joten mitään perustetta kyselyille ei ole voinut olla.

Nainen viittaa Helsingin hovioikeuden helmikuussa antamaan päätökseen, jossa keskusrikospoliisin rikosylikomisario tuomittiin sakkoihin laittomasta rekisterikyselystä. Tuomiossa kiinnitettiin huomiota siihen, että virka KRP:ssä ei sinällään oikeuta rekisterikyselyihin, vaan jokaisen kyselyn pitää liittyä selkeään virkatehtävään.

"Vahvistin tiedon"

Nainen kertoo tiedustelleensa sähköpostilla krp:n tutkinnanjohtajalta, miksi hänen henkilöllisyytensä oli vuodettu. Rikostarkastaja Erkki Rossi vastasi todeten HS:n toimittajan soittaneen hänelle ja kysyneen, onko tutkintapyynnön tekijä (nimeltä mainittu). Rossin mukaan toimittajalla oli tuossa vaiheessa tieto, jonka hän vain vahvisti. Rossi totesi, ettei hän tiennyt, mistä toimittaja oli tietonsa saanut.

Tutkintapyynnössä pyydetään perusteellisesti selvittämään, miten tietovuotoon liittyvä mahdollinen poliisirikostutkinta voidaan antaa valtakunnansyyttäjänviraston päätettäväksi, koska pyyntö koskee sen johtajaa.


"Vaadin korvauksia"

Nainen vaatii rangaistusta hänen tietojaan oikeudettomasti kyselleelle tai kyselleille viranomaisille sekä tiedon HS:n toimittajalle vuotaneelle henkilölle.

Hän aikoo vaatia myös vahingonkorvauksia henkilötiedon julkaisemisen aiheuttamasta huomattavasta haitasta.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703282200092881_uu.shtml

HS:n juttu
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005139755.html
 
Kuten mitä luit rivien välistä? Voit avata aivan vapaasti ajatusmaailmaasi täällä...tiettyjen sääntöjen mukaan. :)

Tiedän kyllä mistä asioista julkisella forumilla voidaan puhua ja mistä ei - asia joka on silloin tällöin päässyt unohtumaan joiltain forumin jäseniltä. Siksipä en sanokaan tästä aiheesta enää muuta kuin että "Onpa erikoista!". :D
 
http://www.aamulehti.fi/kulttuuri/s...eista-vaikeneminen-ei-meita-suojele-24381289/

Sofi Oksasen essee. Niin paljon kuin esim puhdistuksesta ja Sofin Venäjä-kriittisyydestä pidänkin niin hieman tuo ruikutus häiritsee.

Kävin kouluni ennen Sofia eikä minulle ollut epäselvää missä viro on.
1159_Toinen_Maailm_201731315734.jpg


Ei ollut myöskään epäselvää mikä oli Viron kohtalo sodissa. Minulle selvisi jo kouluvuosina sekin, että Stalin tappoi jopa enemmän ihmisiä kuin Hitler. En myöskään ole törmännyt, että kukaan suomalainen tarjoaisi suomettumistermiä ratkaisuksi Ukrainaan tai yhtään mihinkään. Termiä käyttävät Suomen olosuhteita tai historiaa huonosti tuntevat.

Kolonianismin ajatuksen toki hyväksyn mutta Neuvostoliitto poikkeaa kaavasta sikäli, että se riisti ja tappoi myös omalta kansaltaan.

Sen sijaan sanoisin, että tuo neuvostoliiton ja kommunismin sumuverho ei monella tunnu hellittävän. Venäjään suhtaudutaan edelleen kuin johonkin vasemmistolaiseen aatteeseen. Kuitenkin totuus on, että Venäjä on äärioikeistolainen jopa fasistinen rikollisen valtaeliitin johtama laajentumishaluinen valtio. Puoluekartalla siis aivan sinimustassa päässä kaukana vasemmistosta tai vihreästä. Tai sosialisteista - paitsi jos vertailuksi otetaan kansallissosialistit.

Edelleen häiritsee Sofin ja yleensä virolaisten vimma osoittaa mitä muiden tulisi tai olisi tullut tehdä tai miten olla. Vaikka hän lainaa, että vaikeneminen ei meitä suojele, niin ei se silti etene vaatimalla muita ääneen ellei näytä esimerkkiä. Hyvin tämä tulee esiin siinäkin, että Viro haluaa Suomelta turvallisuuteen liittyviä lupauksia ja sitoumuksia vaikka on itse Natossa. Suomenhan niitä takuita pitäisi Virolta (ja sen sotilasorganisatiolta) saada.
 
Viimeksi muokattu:
Kaarinalaiskoulussa oppilaat joutuvat jakamaan matikankirjansa – rahat menivät sähköisiin oppikirjoihin
Kotitehtävien tekoa varten oppilaat ottavat kirjan sivusta kuvan tabletilla.

9.9.2016 klo 14:04
http://yle.fi/uutiset/3-9155728

Vanha uutinen, mutta ajankohtaista asiaa. Alaa sivusta seuranneena itselleni aiheutti tyrmistystä, kun kuulin että oppilaiden kaikkiin kirjoihin ei ole varaa.
Peruskoulun oppikirjakirja tilauksiin käytettävissä olevat varat pienevät vuosi vuodelta.
Ala-asteella on joka luokalla joku aine, mihin ei voida uutta oppikirjaa tilata, koska kunnalla ei ole niihin rahaa.

Nyt opettajalle on valtava työ valmistella opetusmateriaali tunneille ilman oppikirjoja.
Valmistelevaan työhön varattu työtuntikehys on jo nyt ylibuukattu. Puhumattakaan tulevasta ajasta ilman oppikirjoja.
Ja jos jotain on jakaa, kirjat on vanhoja, eikä niitä edes riitä kaikille.

Rahaa ei ole sähköisiin eikä tavallisiin.. saapihan sitä Pisa tulosten heikkenemistä ihmetellä..

Kysyttyäni, että eikö vanhemmilta voida kolehtia kerätä (oppikirja+tehtävävihko 50 euroa/oppilas) niin ei voida, koska perusopetus on ilmainen.:eek:

Ymmärrän hyvin, että kunnat/kaupungit joutuvat säästämään, mutta kohde on ihan laitimmainen, mistä säästää pitäisi.

@EK voisi alan miehenä kommetoida asiaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kaarinalaiskoulussa oppilaat joutuvat jakamaan matikankirjansa – rahat menivät sähköisiin oppikirjoihin
Kotitehtävien tekoa varten oppilaat ottavat kirjan sivusta kuvan tabletilla.

9.9.2016 klo 14:04
http://yle.fi/uutiset/3-9155728

Vanha uutinen, mutta ajankohtaista asiaa. Alaa sivusta seuranneena itselleni aiheutti tyrmistystä, kun kuulin että oppilaiden kaikkiin kirjoihin ei ole varaa.
Peruskoulun oppikirjakirja tilauksiin käytettävissä olevat varat pienevät vuosi vuodelta.
Ala-asteella on joka luokalla joku aine, mihin ei voida uutta oppikirjaa tilata, koska kunnalla ei ole niihin rahaa.

Nyt opettajalle on valtava työ valmistella opetusmateriaali tunneille ilman oppikirjoja.
Valmistelevaan työhön varattu työtuntikehys on jo nyt ylibuukattu. Puhumattakaan tulevasta ajasta ilman oppikirjoja.
Ja jos jotain on jakaa, kirjat on vanhoja, eikä niitä edes riitä kaikille.

Rahaa ei ole sähköisiin eikä tavallisiin.. saapihan sitä Pisa tulosten heikkenemistä ihmetellä..

Kysyttyäni, että eikö vanhemmilta voida kolehtia kerätä (oppikirja+tehtävävihko 50 euroa/oppilas) niin ei voida, koska perusopetus on ilmainen.:eek:

Ymmärrän hyvin, että kunnat/kaupungit joutuvat säästämään, mutta kohde on ihan laitimmainen, mistä säästää pitäisi.

@EK voisi alan miehenä kommetoida asiaa.

Sanottaisiinko, että lopputulos on varmasti monen tekijän summa.

Kaupunki antaa koululle vuotuisen määrärahan oppilaiden oppimateriaalien hankintaan. Voisimme kuvitella, että alaluokkien oppilaalle 180€ ja yläluokkien oppilaalle 200€ vuodessa ovat realistisia summia. Rahan käyttämisestä päättää koulu itse. Rahalla on tarkoitus hankkia oppilaalle oppikirjat, tehtäväkirjat, vihkot, kynät, kumit, viivottimet, teknisentyön ja tekstiilityön materiaalit, kotitalouden tarvikkeet, kuvaamataidon välineet jne. sekä tietysti sähköinen materiaali.

Alaluokilla astui viime vuonna voimaan opetussuunnitelma 2016 ja sama on edessä tänä syksynä 7.-luokkalaisilla, seuraavana vuonna 8.-luokkalaisilla ja sitä seuraavana 9.-luokkalaisilla. OPS toi mukanaan melko suuria muutoksia ja pakotti hankkimaan uusia oppikirjoja alaluokkalaisille. Esim. yhteiskuntaoppi tuli uutena oppiaineena kuvioihin. Myös aiemmin opetettujen oppiaineiden ainesisällöissä tuli muutoksia, joka käytännössä pakotti hankkimaan uudet oppikirjat.

Yläluokilla perinne on ollut, että tekstikirjat säilyvät vuodesta toiseen ja tehtävät tehdään vihkoihin. Mielestäni käytäntö on ollut järkevä ja toimiva. Meillä poikkeuksen ovat muodostaneet kieliopinnot, joissa oppilaille on vuosittain hankittu tehtäväkirjat. Yhden oppikirjan hinta on tekstikirjojen osalta n. 20-30€ (esim. Fyke:n kirjat ovat käytössä koko yläasteen ajan). Tehtäväkirjat ovat yleensä n. 15-20€, koska niissä ei yleensä ole värikuvia, ne ovat ohuempia ja kustantajat haluavat koulujen tilaavan niitä joka vuosi. Itse käytän tehtäväkirjaa yhteiskuntaopissa, jossa tehtäväkirjoja on hankitty yhden luokallisen verran ja oppilaat tekevät tehtävät vihkoihinsa. Ihan jees, mutta ilmankin pärjäisin.

Monet opettajat haluavat käyttää valmiita materiaaleja työnsä helpottamiseksi, mutta itse en käytä historiassa edes kustantajan kirjasarjan mukana tarjoamaa materiaalia. Teen itse muistiinpanot/tiivistelmät, tehtävät, tehtävien vastaukset, lisämateriaalin ja kokeet vastauksineen. Tämä ei ole välttämätöntä eikä ainoa oikea tapa, mutta se on minun tapani ja Pirun hyvä. Sekä halpa koululle, joka on yksi syyni toimintatapaani. Lisäksi minulla on kolme opetettavaa ainetta, joihin ei ole oppikirjaa, vaan valmistelen materiaalin kokonaan itse. Oppituntien materiaalien valmistelusta ei makseta erilliskorvausta (paitsi joissakin kunnissa fyke:n osalta kiinteä tuntimäärä), vaan se kuuluu opettajantyöhön. Siksi esim. minun opetusvelvollisuuteni on 23 tuntia viikossa ja äidinkielenopettajilla 19 tuntia viikossa (lukiossa 16 tuntia viikossa). Työhön kuuluu myös kokeiden korjaaminen, esseiden korjaaminen, kolme YT-tuntia viikossa (jatkossa 3,5), 3 VESO-päivää (jatkossa 5), ja yhteydenpito kodin ja koulun välillä sekä oppilashuolto.

Sähköisten materiaalien tilaaminen on jokaisen koulun omassa vallassa. Mikään laki maailmassa ei pakota siihen. Niitä tyrkytetään ihan jumalattomasti kouluille, ne maksavat ihan jumalattomasti ja opettajat haluavat usein niitä, vaikkeivät käyttäisikään.

Tähän aikaan vuodesta rehtori kokoaa joukkonsa ja määrää tekemään tarvike- ja oppikirjahankinnat. Jokaisella oppiaineella on 100€ sopivaksi katsomiensa hankintojen tekemiseen. Liimat, askarteluvälineet tai vaikka endoskooppi biologiaan/terveystietoon. Taito- ja taideaineissa on omat kiinteät rahansa, joita käytetään pitkin vuotta. Hankinnoissa katsotaan ensinnäkin tulevat oppilasmäärät, sitten se, mitkä kirjat on välttämätöntä tilata. Välttämättömyyksiä ovat OPS:n muuttuminen, rikkinäiset kirjat (tahallaan tuhotut pitäisi korvauttaa oppilailla) tai kirjan osoittautuminen käytännössä huonoksi. Yksi kirjasarja kestää kierrätystä n. 10 vuotta, jonka jälkeen se on pakko vaihtaa. Täten siis onkin syytä uusia kielten kirjoja yhtenä vuonna, matematiikan kirjoja toisena vuonna, biologian kirjoja kolmantena jne.

Syinä sille, miksi kirjoihin ei löydy rahaa näkisin mm. seuraavat jutut:
- Kunta antaa liian pienet määrärahat hankintoihin ja kirjoihin ei riitä rahaa.
- Rehtori ei osaa laskea vaan vaihtaa kirjoja liian usein tai tilaa liikaa muuta materiaalia (sähköiset laitteet, sähköinen oppimateriaali), jolloin kirjoihin ei riitä rahaa.
- Oppilaskohtaista rahaa käytetään johonkin muuhun tarkoitukseen, kuten aterioiden laadun parantamiseen, kiinteistönhoitoon tms.

Tuossa Kaarinan tapauksessa rehtori sanoo suoraan, että rahat ovat menneet sähköiseen oppimateriaaliin, eli oma moka. Sähköiseen oppimateriaaliin ei ole pakko kajota pitkällä tikullakaan ja melko paljon materiaalia löytyy ihan ilmaiseksikin jos näkee vähän vaivaa. Ja kyllä, olen etsinyt ja käyttänyt ja myöskin teen itse sähköistä oppimateriaalia, enkä käytä kuin ilmaisia materiaaleja.

Tuosta kolehdin keräämisestä sanoisin, että jos maksuttomasta perusopetuksesta ryhdytään kovin liisimään, niin kunnat käyttävät sitä hyvin äkkiä hyväkseen.
 
Erittäin hyvä kirjoitus @EK:lta.

Olen katsellut omien lasten koulutaivalta nyt muutaman vuoden ja keskustellut heidän varsin täyspäisten opettajiensa kanssa. Lisäksi tuttu on töissä Opetusvirastolla ja kertonut kyllä hyytäviä juttuja rahan käytöstä.
Pakko on sanoa, että ainakin Helsingissä koulu syö vain osan perusopetukseen käytettävästä rahasta, hallinto näyttää vievän paljon.
Samaa mieltä tuosta vanhempien taloudellisesta osallistumisesta. Siitä on lyhyt matka vaatia yhteiskunnalta sitten samaa rahasummaa ja laittaa lapsi yksityiskouluun josta sitten maksettaisiin loppu itse.
Tämä johtaisi luokkaeroihin jossa köyhien lapset käyvät kunnallista koulua toisten köyhien lasten kanssa ja hyvin toimeentulevien lapset omia koulujaan. Rahaa kuluisi kokonaisuudessaan enemmän ja se tuhlaus ei vähentyisi lainkaan.
 
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704042200096962_uu.shtml
Syyte: Yliluutnantti uhkasi tappaa monitoimityökalullaan sotilaspoliisipartion

Tiistai 4.4.2017 klo 18.05

Lapin käräjäoikeus käsittelee varsin poikkeuksellista sotilasrikosasiaa.
  • Sodankylän Jääkäriprikaatissa palveleva yliluutnantti juopotteli ja poistui vastoin esimiehensä käskyä valtakunnallisista ilmapuolustusharjoituksista, jossa ammuttiin myös kovilla.
  • Vähän myöhemmin sotilaspoliisin partio tavoitti pakenevan yliluutnantin. Tämä ei totellut pysähtymiskäskyä vaan syyttäjän mukaan otti esille monitoimityökalun, josta veti esiin veitsenterän ja lähestyi teräase kädessään nelimiehistä partiota.
  • Syyttäjä vaatii ammattisotilaalle vähintään vuoden pituista ehdollista vankeusrangaistusta.




(MOSTPHOTOS)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration-line: underline;">
Jääkäriprikaatin yliluutnantti uhkaili sotilaspoliisipartiota monitoimityökalulla. Kuvassa samantyyppinen työkalu. (MOSTPHOTOS)
Tapaus sattui Kokkolan Lohtajalla marraskuun 17. päivänä. Lohtajalla oli tuolloin menossa valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus, jossa oli mukana eri joukko-osastoja.

Syytteessä oleva yliluutnantti oli paikalla Jääkäriprikaatin edustajana.

Ammunnat kovapanoksilla päättyivät 17. päivä. Tämän jälkeen alkoi taisteluharjoitus.

Yliluutnantti oli tyhjien alkoholipakkausten ja oman tunnustamisensa perusteella nauttinut alkoholia. 17. päivän iltana hän päätti poistua majoitusalueeltaan. Kapteeni, joka oli hänen esimiehensä, käski miestä jäämään.

Yliluutnantti ei kuitenkaan totellut.

Myöhemmin esitutkinnassa hän on tunnustanut sekä alkoholin nauttimisen palveluksessa että esimiehensä käskyn noudattamatta jättämisen.

"Tiedän missä asut!"

Pakenevan yliluutnantin perään lähti nelimiehinen sotilaspoliisin partio, joka koostui ammattisotilaista. Partioon kuului kaksi yliluutnanttia ja kaksi ylivääpeliä.

Partio tavoitti yliluutnantin ja käski tämän pysähtyä.

Syyttäjä mukaan vastaaja ei totellut. Sen sijaan hän huusi käyttävänsä puukkoa ja uhkasi tappaa.

Sanojensa tehosteeksi yliluutnantti otti esiin monitoimityökalun, josta käänsi esiin veitsen terän. Tämä työkalu kädessään hän astui askeleen kohti lähinnä, noin viiden metrin päässä seissyttä ylivääpeliä.

Partio sai kuitenkin yliluutnantin taltutettua.

Hieman myöhemmin, kun häntä talutettiin ajoneuvolle uhkasi yliluutnantti syyttäjän mukaan häntä aiemmassa tilanteessa lähinnä seissyttä ylivääpeliä sanallisesti tappamisella.

Tappouhkaus toistui useita kertoja. Yliluutnantti lisäsi, että tietää missä kyseinen ylivääpeli asuu.

Syytä pelätä

Yliluutnantti päätyi paikallispoliisin putkaan.

Yliluutnantti sai tiistaina Lapin käräjäoikeudessa vastattavakseen syytteet paitsi palvelusrikoksesta ja niskoittelusta myös törkeästä esimiehen vastustamisesta ja laittomasta uhkauksesta toiseen sotilaaseen kohdistettuna.

Syyttäjä piti yliluutnantin menettelyä kokonaisuudessaan törkeänä. Hän oli mukana harjoituksessa, jossa ammattisotilailla oli mahdollisuus saada käsiinsä monenlaisia aseita.

Vallinneissa oloissa sotilaspoliisipartion jäsenillä oli syyttäjän mielestä perusteltu syy pelätä oman turvallisuutensa puolesta.

Syyttäjä vaatii vastaajalle vähintään vuoden pituista ehdollista vankeusrangaistusta. Uhkauksessa käytettyä monitoimiveistä syyttäjä vaatii menetettäväksi valtiolle rikoksentekovälineenä.

Iltalehti palaa oikeudenkäyntiin myöhemmin.

PETRI ELONHEIMO
[email protected]
 
Sopisi ehkä myös Hyviä uutisia Suomesta selkääntaputusketjuun. :salut:

Ei ollutkaan aprillipila – olutta saa nyt oikeasti 100-packissa, joka painaa 36 kiloa!
http://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005156071.html
85c2e3f8f41a4d66af71de7995f76d81.jpg

100-pack on aikamoinen köriläs ja 36-kiloisen pakkauksen kantamiseen voidaan tarvita useampi kaveri.

Karjala markkinoi aprillipäivän alla somessa sinivalkoisin värein koristeltua sadan oluen 100-packia. Moni luuli temppua aprillipilaksi.

Karjalan aprillipäiväksi ajoittama mainos sadan oluen ”kaveripakkauksesta” lähti viikonloppuna leviämään sosiaalisessa mediassa. Moni luuli jättiläismäistä olutpakkausta aprillipilaksi, mutta Karjalan tuotepäällikkö vahvistaa, että 100-pack tulee kauppoihin jo ensi viikolla.

– Se tulee myyntiin Tokmanneille ja Keskon cittareille. Ei tällaista pakkausta oikein pieneen markettiin saa mahtumaankaan, Karjalan tuotepäällikkö Pekko Koskikertoo.

Kosken mukaan teematuotteella on tarkoitus juhlistaa satavuotiasta Suomea.

– Tietenkin tässä on muitakin isoja juhlia tulossa kuin Suomen 100-vuotisjuhlat. Tulee vappu ja pääsiäinen. Tämä tuote on tarkoitettu kaveriporukalle jaettavaksi, Koski huomauttaa.

”Ei se mikään kevyt ole”
1,2 metriä leveä pakkaus painaa 36 kiloa. Pahvipakkauksessa ei ole kantokahvaa.

– Siinä on tietenkin 100 olutta, tölkit ja pahvi, joka on aika paksua materiaalia. Ei se mikään kevyt ole. Se pitää ottaa kainaloon ja ottaa mieluummin kaksi kantajaa.

Kyseessä on Kosken mukaan kaikkien aikojen suurin olutpakkaus. Pakkauksessa on 100 tölkkiä Karjalan keskiolutta.

– En ole koskaan noin isoa pakkausta nähnyt. Yritin katsoa Guinnessin ennätyskirjaan, mutta toistaiseksi en ole törmännyt näin isoon olutpakkaukseen.

Jättipakkauksen hinta riippuu kaupan hinnoittelusta, Koski sanoo. Tuotepäällikkö suostuu arvioimaan kuitenkin, että 100 olutta tulee maksamaan 100 euroa tai enemmän.

Tuotetta tulee myyntiin rajoitettu erä, eikä kyseessä ole pysyvä pakkausvaihtoehto olutvalikoimiin.
 
Toi 100 tökeä yhessä lavassa olis kyllä aivan loistava käytännön pila kaverille jonka posti on kävelymatkan päässä... jos lahdet koirien kanssa ulos "teille on tullut paketti" -kutsua nollaamaan, ja lyödään 36kg:n halko kainaloon.
Siinäpä huumoria haettaisiin :).
 
Miehittämättömiä ilma-aluksia kokeillaan rajavalvontaan myös merialueilla
Lennokin tyyppisiä etäohjattavia ilma-aluksia pilotoidaan tulevana kesänä.

Rajavartiolaitos alkaa kokeilla miehittämättömiä ilma-aluksia rajavalvontaan myös merialueilla. Lennokin tyyppisiä etäohjattavia ilma-aluksia pilotoidaan tulevana kesänä Suomenlahden ja Länsi-Suomen merivartiostoissa. Varsinaiset hankintapäätökset tehdään kokemusten perusteella.

http://www.ksml.fi/kotimaa/Miehittä...llaan-rajavalvontaan-myös-merialueilla/963881
 
Back
Top