pstsika
Haukka
Lumi ja pakkanen tuovat sitten pistoolin käyttöön omat mausteensa. Hilavitkuttimilla varustetut turvakotelot kun eivät suojaa asetta lumelta juuri lainkaan, vaan parin maastoutumisen jälkeen aseen piippu on melko varmasti täynnä lunta.
Totta. Itsekin käyn Jaakobin painia läpällisen sotilaskotelon vs. avoimen turvakotelon välillä. Nopeus vastaan suojaavuus. Pistoolilla ei tee mitään, jos sitä ei saa ajoissa vedettyä, mutta toisaalta jäätynyt tai tukossa oleva oleva pistooli on myös turhake.
Tuota läpällistä koteloa haukutaan englanninkielellä ”kuoleen miehen koteloksi” ja kun katson nyt ikkunasta ulos, niin lumi tai sen puute ei aiheuta ongelmia. En myöskään usko joutuvani SA-tehtävässäni kahlaamaan vyötäröä myöten hangessa ja koska taistelut tulevat painottumaan rakennetulle alueelle eivätkä tuntureille, niin makuuasentoa on syytä välttää mahdollisuuksien mukaan.
Täysi lasti sotakamaa tekee makuuasennosta ja räjähtävän nopeista syöksyistä ja liikkeestä asteen verran vaikeampaa kuin paukkupatruunasota kevennetyssä varustuksessa antaa ymmärtää. Ja paukkupatruunasotakin vaatii hyvää fysiikkaa. Makuulta on myös hankala ampua, kun rintakehä on täynnä lippaita ja selässä kenties reppu tai pari sinkoa.
Lisäksi pistoolin onkiminen tällaisesta kotelosta (ja sillä ampuminen) onnistuu lähinnä ohuet hanskat kädessä. Rynnäkkökiväärillä voi kyllä ampua jotenkuten jopa rukkaset kädessä, kunhan liipaisinsormi on erillinen, tai sille on edes reikä. Pistoolilla ei onnistu läheskään yhtä hyvin. Toisaalta paksun talvihanskan riisuminen ampuvasta kädestä ennen pistoolin vetämistä on sekin tod. näk. nopeampaa, kuin lippaan vaihtaminen/häiriön poisto rukkaskäsin. Hanska hampaisiin ja veto... Kotelon kuitenkin pitäisi olla sen verran umpinainen, etta lumi pysyisi ulkopuolella.
Lämpimät rukkaset ovat toki tärkeät aivan kuten päällystakki ja pakkashousutkin. Siitä huolimatta noukkarit ovat vikatikki siinä vaiheessa, kun lähdetään hakemaan päänahkoja. Villasormikkaat, ”taistelijankäsineet” tai jotkin muut ei-niin-rajoittavat-käsineet ovat se mitä taistelussa käytetään, vaikka ne eivät olekaan yhtä lämpimät. Rukkasia voi pitää sitten tukikohdassa chillaillessa tai vartiossa ja ottaa ne ennakoivasti pois siinä vaiheessa, kun lähdetään sotapolulle tai muuten varaudutaan aseenkäsittelyyn. Aivan kuten muidenkin varusteiden kanssa toimitaan. Tilanteen vaatimusten mukaan siis.
Käsiä pitää pystyä käyttämään muuhunkin kuin rk:lla ampumiseen. Osana on heitteiden käyttö, viestivälineiden käyttö, erilaiset soljet ja lukitukset taisteluvarustuksessa, valaisimen ja pimeänäkölaitteen käyttökytkimet yms. Mieluummin vähän kylmä sormilla kuin se, että ei pysty suorittamaan tehtäviään. Liika mukavuudenhalu voi olla kohtalokasta jos itsepintaisesti korvaa kypärän turkislakilla ja sormikkaat rukkasilla vain sen takia, etteikö tulisi vilu. Taas kerran kompromissi eri asioiden kanssa.
Mistä tämä 7 metriä ja päälaukaukset nyt tuli? Vastapuolihan voi olla vaikka 20-30m päässä, mutta mikäli olet tilanteessa yksin (tai kukaan ei juuri silloin ehdi paikata tulialuettasi), vastapuolella on ylivoima ja kivääri jumiutuu, niin on parempi vetää pistooli, jatkaa ampumista (ja karjua samalla lipas/häiriö!:tä), kun alkaa rusikoida kivääriä ampumakuntoon varsinkaan, kun häiriön syystä ei ole tietoa. Tilannetietoisuus katoaa nopeasti, kun putkinäköinen soturi alkaa rassata asettaan... Pistoolituli riittää kyllä pitämään naapurin paikallaan siihen asti, että kaveri ehtii apuun tai häiriön poistoon tulee sopivampi tilaisuus.
Totta. Pistooli on erittäin käyttökelponen ase tuolla 20-30 metrin matkallakin. Suurimmalla osalla raja menee kaiketi tuossa commandon mainitsemassa 50 metrissä.
7 metriä on yleinen etäisyys erilaisissa globaalisti tunnetuissa ampumaharjoitteissa ja muissakin, koska sitä yleisesti pidetään minimietäisyytenä tehokkaaseen toimintaan uhkatilanteessa. Siinä ajassa on teoreettisesti mahdollisuus ehtiä reagoimaan uhkaan ilman, että homma menee painiksi. Tarkoittaa siis juurikin aseen, patukan, sumuttimen tms. välineen vetämistä ja käyttöä sekä omaa liikettä esim. väistön muodossa.
Jossain opettavat, että ”lipas” huudon sijaan käytettäisiin sanaa ”lataan”, koska taistelunkiimassa tuo on helposti ymmärrettävissä väärin ja pian kaveri nakkaa kypärään täydellä lippaalla. En myöskään osaa olla huolissani siitä, että vihollisella olisi suomenkielentaitoisia solttuja tarpeeksi lähellä minua kuuntelemassa tulitaistelunaikaista huutelua kaiken sen paukkeen keskellä, vaikka eräskin kouluttaja oli sitä mieltä, että ”lataan” sanaa ei saa käyttää, koska sitten vihollinen kuulee mitä teet.
Minusta unohdatte yhden kohtu oleellisen asian, nimittäin vihollisen, jolla on oma tahto ja varmaan jonkin verran kykyäkin.
Tuossa perustellaan pistoolia siten, että vihollinen ryntää puukko hampaissa 7 metrin päässä teistä, naama maalissa ja silmissä verenhimoinen polte. Teillä pitkä ase sakkaa ja kuin salamana pudotatte aseen, kaivatte pistoolikotelosta pistoolin ja ammutte vapisemattomin käsin naamalaukauksen alle kahdessa sekunnissa. Hienoa, mutta mitä se vihollinen teki tuon kahden sekunnin aikana? Ruuttasiko se teidät täyteen reikiä omalla, kenties toimivalla torvellaan, vai ryhtyikö se odottamaan sitä, että ryhdytte Wyatt Earpeiksi....antoiko tuo vihollinen 7 metrin päässä teille sen kaksi sekuntia? Paskat se antoi. Sarjatuliaseella se pirulainen tikkasi teidät makaronisihdiksi.
Mitä siis tulisi tehdä? Mikä on parempi vaihtoehto kuin pistooli?
Hätälaukauksen ampumiseen menee vähemmän aikaa kuin kellottamani 1,06 sekuntia, koska ase on käännetty vartalonmukaisesti piippu eteenpäin siinä kohtaa, kun se vedetään kotelosta. Tuossa kohtaa vain pedaali pohjaan ja rämpytystä. Jos laukausten väli on 0,2 s ja naapurin kirgiisi saa kaksi osumaa reiteen ja yhden munaansa niin pahin vauhti on varmasti poissa. Lisäksi oma liike suojaa, kuten commando jo kertoi. Väistö sivulle tai taakse, potkut, sormet silmiin, hallittu kaatuminen taaksepäin tms.
Lähitilanteissa ei ole pakko hakea hienoa tasajyvää kulmakarvojen ja hampaiden väliin vaan voidaan ampua myös vaistolaukauksia ennenkuin ase on saatu kahden käden otteeseen.
Tuo mainio kaksi sekuntia sitä paitsi on niin pitkä aika, että tuo päälle rynnövä karju ehtii pistimellään kuohita teidät, ennenkuin Earp-yhteensopivasta reisifaktorista on ase esillä saatika sillä on ammuttu. Pikkuisen tuntuu siltä, että erilaisilla sar-ipsc-radoilla unohdetaan se, että vastassa sodassa on maalitaulu, joka myös oikeasti ampuu eikä meinaa. Vai mitä.
Ihmisiä ei saa ampua harjoitusmielessä, joten vaihtoehdoiksi jää ampua radalla tai olla harjoittelematta. Ensimmäinen vaihtoehto on varmasti parempi, vaikka ei tietysti olekaan sama asia kuin taisteleminen.
Ei mitään pistooleja vastaan, varmasti niillä on paikkansa ja aikansa taistelussa, mutta kaikkea sotakentällä ei voi hallita, vaikka kantaisi kaikkea mahdollista mukanaan. Mahdollisuuksia varmasti parantaa harjoittelu ja varusteet, mutta yhtäkaikki tyhmä ja raskas tykistön kranaatti voi katkaista lupaavan sotilasuran ennenkuin on edes nähnyt ensimmäistäkään vastustajaa. Tai kärkimiehenä liikkuva sotamaisteri kaikilla mausteilla saa tarkka-ampujan kivääristä osuman ja se on siinä. Tai menee kyykylle ja polkee kiellettyyn henkilömiinaan. Tai sairastuu sydänpussin tulehdukseen. Tai PERK:ssa tuo 8000 ls vuodessa ampuva aktiivi saakin todeta, että hänelle on varattu sijoituksena pv:n pakettivolkkarikuskin paikka ja tehtävä on ajaa 3. jalkaväkikomppanian ruokaa ja vessapaperia.
Sotajaotusta voidaan PERKissä rukata uusiksi ja laittaa se hyväkuntoinen sotilastaidoistaan huolehtinut aktiivireserviläinen kiväärimieheksi ja volkkarin rattiin taas se reservissä 40 kiloa lihonnut gona.