Poliisi hyvästelee revolverit
YLE Kymenlaakso / Niklas Joki
Poliisi on aloittamassa vanhojen käsiaseiden uusimisen. Poliisin käytössä on vielä noin 1 000 vanhaa ja osittain huonokuntoista revolveria, joiden vaihtaminen uudempiin aseisiin on tarkoitus aloittaa talven tai kevään aikana.
Uusien aseiden kilpailutus päättyi vuodenvaihteessa. Uudet aseet poliisille, rajavartiolaitokselle ja tullille kilpailuttaa Kouvolassa Kuusankoskella sijaitseva poliisin tekniikkakeskus. Seuraavaksi käydään läpi eri tarjoajien vaihtoehtoja.
Kun uusi ase on selvillä, vaihdetaan huonokuntoisimmat revolverit välittömästi. Kaikkien revolvereiden vaihtoon menee kuitenkin taloudellisista syistä 2 - 3 vuotta, kerrotaan poliisihallituksesta. Poliisi uusii ja korjaa aseita vuosittain noin 200 - 300 000 euron edestä.
- Usein asetta ei kannata enää korjata sadoilla euroilla, vaan on järkevämpää hankkia uusi. Nyt käytössä oleva Glock-merkkinen ase maksaa saman verran kuin keskihintainen kännykkä, kertoo poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen poliisihallituksesta.
Kymenlaaksossa parikymmentä revolveria
Kymenlaakson poliisilaitoksella on vanhoja revolvereita käytössä vielä 20. 1970-luvulla käyttöön otetut revolverit ovat vanhoja ja kuluneita, mutta vaarallisia niiden ei pitäisi olla.
- Minulla ei ole tiedossa, että vahinkoja olisi sattunut. Ei ainakaan meillä ole. Niitä on käytössä tutkinnan ja valvonnan henkilöstöllä, kertoo voimankäytön pääkouluttajana Kymenlaakson poliisilaitoksella toimiva ylikonstaapeli Antti Penttilä.
- Aika on ajanut näistä ohi. Viranomaiset kautta maailman käyttää pistoolityyppisiä aseita. Jos on monta erilaista virka-asetta, se monimutkaistaa huoltoa ja koulutusta.
Nostalginen ase on kuitenkin myös pidetty, koska sitä on helppo käyttää, ja se on kestävämpi kuin uudet pistoolit. Sama revolveri saattoi olla poliisille uran ainoa ase.
- Ideologia on ollut erilainen, kun revolvereita on tehty. Ne on tehty kestämään. Pistoolit ovat nykyään sotilasaseita suurin osa tai viranomaiskäyttöön tehtyjä. Glock-pistoolit, joita poliisilla on suurin osa, ovat massatuotantoaseita. Niiden käyttöikä saattaa tosin olla pidempikin, koska niihin saa osia paremmin, Penttilä sanoo.
Aseet vähäisessä käytössä
Poliisi käyttää Suomessa asetta harvoin. Asetus määrää harjoittelemaan kahdesti vuodessa. Tasokoe pitää myös suorittaa joka vuosi.
- Kenttätehtävissä työskentelevän poliisin on vuosikymmenien aikana otettava ehkä 5 - 10 kertaa ase esille ja 2 - 3 kertaa uhkaamaan sillä.
Virkatehtävissä Kymenlaaksossa poliisi ampui viimeksi yli 10 vuotta sitten.
- Viimeinen tapaus oli vuonna 1999, kun tappoon syyllistyneen henkilön kiinniottotilanteessa jouduttiin käyttämään asetta. Tämä henkilö ampui myös poliisia kohti, Penttilä valottaa.