Poliisin uudet virka-aseet

noska

Ylipäällikkö
Korpisoturi kirjoitti:
Tämä tapaus vahvistaa omaa käsitystäni, jonka mukaan yö ei ole paras aika mihinkään äärimmäistä huolellisuutta vaativaan toimeen...pakko on eri asia. Joku viisas sanoi mulle joskus, että aamuyöllä ihminen on melkein promillen humalaa vastaavassa vireessä, jos se on totta, niin se kannattaa muistaa.

Ai, myös yövuorossa olevat, päivän nukkuneet poliisit, jotka treenaavat työvuoronsa mukaisesti yöllä?

Etenkin ne. Ei kai kukaan hullu nyt selvinpäin yöllä partioon lähde :angel:

Baikal se on akottuneena miehenä tottunut että yöllä kuorsataan, mutta nuoret pöikamiespoliisit vasta virkistyy sillon kun baikal on jo vaaka-asennossa. Vapaalla ollessa siihen aikaan aloitetaan jahti, jonka onnistuessa kyetään huimiin urotekoihin juuri niinä aamuyön tunteina. :uzi:

Vakavasti puhuen, ihmiset ovat vain erilaisia tottumaan eri aikoina työskentelyyn.
 

baikal

Supreme Leader
Rajasissi kirjoitti:
Ei tuolla harjoitteluajalla ole mitään tekemistä harjoittelun vaarallisuuden kanssa. Pitää harjoitella niissä olosuhteissa ja niitä olosuhteita varten jossa työskentelee. Useasti ampumavälikohtaukset tapahtuvat muuna aikana kuin kaikista valoisimpaan aikaan keskellä päivää tai muuten täydellisissä rata olosuhteissa.

Kun harjoitellaan Force on Force tyyppistä treeniä, niin jonkun on oltava johtaja/vastaava tässä asiassa ja tarkistettava ettei kenelläkään ole hallussa yhtään kovaa patruunaa eikä voimankäyttövälinettä. Kovat jätetään joihintkin muihin tiloihin joihin ei harjoittelun yhteydessä mennä.
Tämä tarkastus aloittaa harjoituksen ja kun harjoitus on päättynyt palataan normi partio tilaan eikä enää harjoitella.
Jos näin toimitaan joka kerta, niin tuollaisia vahinkoja ei pääse tapahtumaan.

No tuo menettely on kyllä ihan ok.
 

pstking

Korpraali
Millä tavalla se muuttaisi harjoitusta, jos siihen vaihdettaiaisiin täsmälleen samanlainen mutta deaktivoitu ase sen sijaan että käytetään latauksenestopuikkoa?
Siis muulla tavalla kuin mahdollisesti turvallisemmaksi, vai oletko sitä mieltä että tuo konsti ei olisi turvallisuutta lisäävä tekijä.
Ja mikä sitten on mielestäsi oikea "lääke" turvallisuuden lisäämiseen noissa harjoituksissa?

Lienee osoitettu minulle?

Avoimessa foorumissa, jota kaikki pääsevät lukemaan on ikävä laittaa kaikkea asiaa mutta...

Lähdetäänkö siitä ajatuksesta, että nyt puhutaan tosielämään tähtäävästä harjoituksesta, ei sra, ei practical, ei HARRASTUKSESTA! Ja nyt, jotta kukaan ei loukkaannu, MINÄ EN HENKILÖKOHTAISESTI aliarvioi kyseisiä lajeja! Haluan vain vastauksessani erottaa kyseiset asiat! Ja ennenkuin joku taas kysyy, niin kyllä kyseiset lajit kehittävät ja ovat hyödyksi perusharjoituksiin!

Mutta palataan aiheeseen, radalla voi ampua aina jos haluaa selkäsuorana, mahdollisimman hyvästä asennosta yms yms, onko tämä realismia? Onko voimankäyttötilanne aina yhtä "helppo"? Tuleeko se kun olet levännyt, syönyt ja ehtinyt käymään tortulla? Ei tule PISTE. Kannanko asetta oikeassa elämässä? Kyllä, joudunko tosielämässä käsittelemään "kuumaa"asetta, kyllä. Pitäisikö osa harjoituksista tehdä "kuuman"aseen kanssa? Kyllä, miksi? Jotta oikeassakin elämässä kykenen toimimaan sen kanssa!! Nyt en tarkoita että ladatulla aseella tähdätään harjoituksissa IHMISTÄ! Sitä ei tehdä koskaan! PISTE. Mutta on paljon harjoituksia, joita tehdään ladatulla aseella ja kyseisessä tilanteessa, jos et ole hereillä ja ota asioita huomioon, tulee VAKAVIA vaaratilanteita! Siitä huolimatta niitä joudutaan jossain piireissä vaan tekemään! Siinä joudut tiedostamaan sen tosiasian, että itselläsi ja "kaverilla" on ladattu ase.

mm. Utissa on talo, jossa tehdään harjoituksia kovilla, ja siinä saattaa olla mukanan enemmän kuin vain se partiokaveri!!!

Olisi mahtavaa jos kaikki voitaisiin tehdä täysin työturvallisesta, se olisi tavoite! Mutta se ei ole realismia, ainakaan kaikkien osalta.

Lisäksi se "pelkkä" väheksytty latauksenestopuikko olisi estänty patruunaa pesittymästä. SE ei ole turha! Ja harjoituksissa on tietty proseduuri, mitä itsekin noudatan aina, AINA! Joltain se saattaa tuntua turhalta, että harjoituksen alussa tarkistetaan suojaliivit ja puikotettu ase. Ja ennenkuin pari tekee "vedon" tarkistetaan ne vielä kerran...

Jos joku meinaa huutaa, että väheksyn tapahtumaa, niin ennenkuin kirjoitat lue kiitos muutama sivu taaksepäin!

"Se että jotain ei saisi tapahtua ei tunnu toimivan missään. Kuten tiedämme Suomessa ei saisi ajaa ylinopeutta eikä saisi ajaa päin punaisia eikä saisi raiskata tai pahoinpidellä ketään jne" niinpä.
 

noska

Ylipäällikkö
Kyllä se oli osoitettu mursulle eikä pstkunkulle.

Mutta vastaan itse taas kunkun kommenttiin. Kysyin että miten harjoitusta muuttaa se, että latauksenestopuikolla varustettu ase vaihdetaan pysyvästi deaktivoituun, mutta muuten täsmälleen samanlaiseen standardimallin (joita virka-aseet kai ovat) aseeseen.
Ymmärrän hyvin että on tarve välillä harjoitella "kovilla". Olen sitä itsekin tehnyt. Latauksenestopuikolla varustetulla aseella harjoittelu vaan ei ole "kovilla" harjoittelua.
Ajatukseni siis oli että samaa asetta ei muunnella "kovilla" toimivaksi ja tilapäisesti deaktivoiduksi, vaan ase vaihdetaan aina kokonaan. Tilanteessa, jossa ei ole tarkoitus harjoitella "kovilla" ei toimivia aseita ja amupmatarpeita tuoda lainkaan harjoitustilaan. Täten vähennettäisiin nyt tapahtuneen virheen kaltainen toimimattomaksi saattaminen.
Mikäli harjitellaan "kovilla" niin sitten harjoitellaan "kovilla" ja kaikki tiedostavat sen. Nyt tapahtunut virhe (sen mukaan mitä on tiedotettu) tapahtui siksi, että tarkoitus ei ollut harjoitella "kovilla" vaan toimimattomilla aseilla ja tilapäinen deaktivointi (latauksenestopuikolla) oli suorittamatta.
Siihen en siis ottanut kantaa tällä kertaa lainkaan, että pitäisikö harjoituksissa aina toimia kuten harjoiteltaessa "kovilla" vai luottaa siihen että aseet eivät toimi. Otin kantaa siihen, että mikäli harjoitellaan siten, että luotetaan aseiden toimimattomuuteen, niin mielestäni olisi turvallisempaa vaihtaa harjoitukseen pysyvästi tomimattomat aseet tilapäisten toimimattomaksi tekevien systeemien (kuten latauksenestopuikko) sijaan. Etenkin kun organisaatio kieltää aseiden modifioinnin niin ei ole perustetta sille, että operaattorin pitäis saada harjoitella juuri sillä nimenomaiselle itselleen räätälöidyllä aseella.
 

pstking

Korpraali
No ei se mitään, tulipa kirjoitettua...

Mutta toisaalta lisään vielä sen tosiasian, että on oikeasti hyvä se puikon käyttö. Joka kerta, kun puikko laitetaan aseseen, joutuu se rivikonstu käsittelemään asetta, ottaen huomioon vuosittaisten pakollistan ammuntojen määrän, "ylimääräisestä" aseenkäsittelystä ei ole mitään haittaa!

Näin aseelle suoritetaan kenttäpurku, joka on kuitenkin myös aseenkäsittelyä... Mielestäni aseenkäsittely on paljon muutakin kuin sen laukauksen ampumista.
 

Second

Eversti
pstking kirjoitti:
No ei se mitään, tulipa kirjoitettua...

Mutta toisaalta lisään vielä sen tosiasian, että on oikeasti hyvä se puikon käyttö. Joka kerta, kun puikko laitetaan aseseen, joutuu se rivikonstu käsittelemään asetta, ottaen huomioon vuosittaisten pakollistan ammuntojen määrän, "ylimääräisestä" aseenkäsittelystä ei ole mitään haittaa!

Näin aseelle suoritetaan kenttäpurku, joka on kuitenkin myös aseenkäsittelyä... Mielestäni aseenkäsittely on paljon muutakin kuin sen laukauksen ampumista.

Juu tämähän siinä on ongelma että jos kosketus aseella harjoitteluun sekä sen käsittelyyn on vähäinen niin on järkevää harjoitella oikealla aseella eikä deko-yksilökkä... Toisaalta aika pelottava ajatus se että poliisi-sedät tarvitsevat kaiken käsittelyharjoittelun omalle aseelleen mitä heille voidaan antaa koska jo perustaidot on heikohkot! Sen ymmärrän että joku noin 1-6 kertaa vuodessa radalla tai jahdissa asetta käsittelevä kaveri kuuluisi tähän riskiryhmään, mutta että henkilöt/eläimet (poliisi=sika) jotka kuitenkin kantavat aika ison osan ajastaan asetta vyöllään ja aika konkreettisesti elävät sen tussarinsa kanssa. Ei tuossa tilanteessa ase pitäisi enää kovinkaan vieras esine olla.

Toisaalta sepä noissa deko-aseissa on huono puoli että niiden kanssa ei tarvitse huolehtia turvallisuudesta, tämä voi kostautua sitten sitä kautta että joku kerta onkin oikea ladattu ase käsissä jota käsitellään vahingossa kuin dekoa... Mielestäni tämä voi olla aika oleellinenkin vaaratekijä jos aseen käsittelyä vaativia harjoituksia on paljon.

EDIT: Niin minun mielestäni tämä on niitä tapauksia joille vain ei voi mitään, ei vaikka tadot ja turvallisuustekijät olisi hiottu huippuunsa ja virheen mahdollisuus on yksi kymmenestä miljoonasta (tai jotakin). Tekevälle sattuu ja olemme ihmisiä kaikki. Jopa poliisit, vaikkakin ilkeästi tuonne eläinkuntaan viittasinkin.
 

pstking

Korpraali
Noh viitaus ( poliisi=sika) tuskin liittyy tähän ketjuun, mutta no...

Mielipiteitä on yhtä monta kuin keskusteluun osallistujaa... Minä puollan latauksenestopuikkoa, sinä deko-aseita. Ei siinä sen ihmeellisempää.
 

koponen

Kenraali
OT edelleen, on sivusta tullut seurailluksi varsinkin YJT-puolen asiakaskuntaa suhteessa tehtävällä oleviin poliisimiehiin... Ei liene epäselvää kummat kuuluvat sinne SIKA-osastolle... Eikä se taida kovin paljon erota muidenkaan asiakasryhmien osalta.

Kun ameriikan ihmeiden kuvioita seurailee, niin varakkaimmilla laitoksilla näyttää olevan ideana se, että käyttöliittymä on aseessa aina sama riippumatta harjoittelusta. Eli palvelusase radalla ja tappotalossa, samanlainen inerttinä (ehkä liipasinkaari tukittuna sormivammojen vähentämiseksi) kamppailusalilla, CO2-kaasurekyylisimulaattorilla laser-drilleissä ja video-/voimankäyttöharjoituksissa, ehkä vielä Simunition-piippu kaksipuoleisissa harjoituksissa. Alkaa tosin tulla aika tähtitieteellisesti hintaa moisille, mutta löytyy kyllä "todistajaa" autuudesta ja saavutettavasta suorituskyvystä.

Kaiken kaikkiaan suomalainen poliisi on niin vähäväkinen ja ohuesti resursoitu, että kaikki asialliset pelivälineet joihin katsotaan varaa olevan ovat enemmän kuin tervetulleita. Koskee sitten voimankäyttöä tai mitä tahansa muuta työn osaa.
 

noska

Ylipäällikkö
pstking kirjoitti:
No ei se mitään, tulipa kirjoitettua...

Mutta toisaalta lisään vielä sen tosiasian, että on oikeasti hyvä se puikon käyttö. Joka kerta, kun puikko laitetaan aseseen, joutuu se rivikonstu käsittelemään asetta, ottaen huomioon vuosittaisten pakollistan ammuntojen määrän, "ylimääräisestä" aseenkäsittelystä ei ole mitään haittaa!

Näin aseelle suoritetaan kenttäpurku, joka on kuitenkin myös aseenkäsittelyä... Mielestäni aseenkäsittely on paljon muutakin kuin sen laukauksen ampumista.

hyvä pointti. Enpä tuota tullut ajatelleeksi.
 

Museo

Eversti
Päivitystä..

Poliisi hyvästelee revolverit

YLE Kymenlaakso / Niklas Joki

Poliisi on aloittamassa vanhojen käsiaseiden uusimisen. Poliisin käytössä on vielä noin 1 000 vanhaa ja osittain huonokuntoista revolveria, joiden vaihtaminen uudempiin aseisiin on tarkoitus aloittaa talven tai kevään aikana.

Uusien aseiden kilpailutus päättyi vuodenvaihteessa. Uudet aseet poliisille, rajavartiolaitokselle ja tullille kilpailuttaa Kouvolassa Kuusankoskella sijaitseva poliisin tekniikkakeskus. Seuraavaksi käydään läpi eri tarjoajien vaihtoehtoja.

Kun uusi ase on selvillä, vaihdetaan huonokuntoisimmat revolverit välittömästi. Kaikkien revolvereiden vaihtoon menee kuitenkin taloudellisista syistä 2 - 3 vuotta, kerrotaan poliisihallituksesta. Poliisi uusii ja korjaa aseita vuosittain noin 200 - 300 000 euron edestä.

- Usein asetta ei kannata enää korjata sadoilla euroilla, vaan on järkevämpää hankkia uusi. Nyt käytössä oleva Glock-merkkinen ase maksaa saman verran kuin keskihintainen kännykkä, kertoo poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen poliisihallituksesta.

Kymenlaaksossa parikymmentä revolveria

Kymenlaakson poliisilaitoksella on vanhoja revolvereita käytössä vielä 20. 1970-luvulla käyttöön otetut revolverit ovat vanhoja ja kuluneita, mutta vaarallisia niiden ei pitäisi olla.

- Minulla ei ole tiedossa, että vahinkoja olisi sattunut. Ei ainakaan meillä ole. Niitä on käytössä tutkinnan ja valvonnan henkilöstöllä, kertoo voimankäytön pääkouluttajana Kymenlaakson poliisilaitoksella toimiva ylikonstaapeli Antti Penttilä.

- Aika on ajanut näistä ohi. Viranomaiset kautta maailman käyttää pistoolityyppisiä aseita. Jos on monta erilaista virka-asetta, se monimutkaistaa huoltoa ja koulutusta.

Nostalginen ase on kuitenkin myös pidetty, koska sitä on helppo käyttää, ja se on kestävämpi kuin uudet pistoolit. Sama revolveri saattoi olla poliisille uran ainoa ase.

- Ideologia on ollut erilainen, kun revolvereita on tehty. Ne on tehty kestämään. Pistoolit ovat nykyään sotilasaseita suurin osa tai viranomaiskäyttöön tehtyjä. Glock-pistoolit, joita poliisilla on suurin osa, ovat massatuotantoaseita. Niiden käyttöikä saattaa tosin olla pidempikin, koska niihin saa osia paremmin, Penttilä sanoo.

Aseet vähäisessä käytössä

Poliisi käyttää Suomessa asetta harvoin. Asetus määrää harjoittelemaan kahdesti vuodessa. Tasokoe pitää myös suorittaa joka vuosi.

- Kenttätehtävissä työskentelevän poliisin on vuosikymmenien aikana otettava ehkä 5 - 10 kertaa ase esille ja 2 - 3 kertaa uhkaamaan sillä.

Virkatehtävissä Kymenlaaksossa poliisi ampui viimeksi yli 10 vuotta sitten.

- Viimeinen tapaus oli vuonna 1999, kun tappoon syyllistyneen henkilön kiinniottotilanteessa jouduttiin käyttämään asetta. Tämä henkilö ampui myös poliisia kohti, Penttilä valottaa.
 

baikal

Supreme Leader
Hevostoimiston epävirallinen "tieto" muuten kertoo, että perusclocki kust. ilman veroja 350 e netonneton netto.
 

noska

Ylipäällikkö
Piti justiin kysellä, että mitäs ne porukan kännykät oikein maksaa nykyään, kun ei ainakaan mun kännykän hinnalla saa vielä kun ilmapistoolin. Ja senkin vaan jonkun kiinalaisen halpahalliversion.
 

990advs

Alokas
Hienoa, että PV on juuri saanut pikkuhiljaa operatiivisille joukoille (vartiostot, kv, utti) uudet Glock 17 pislarit, niin muut alkaa vaihtamaan niitä pois... Se siitä yhdenmukaisuudesta :) Ja toimintojen kehittämisen yhteistyöstä. Mutta suomihan olikin viranomaisyhteistyön suurmaa. Vai miten se oli.
 

RPG83

Soome Majori
Ei tältä rintamalta mitään uutta?
 

baikal

Supreme Leader
Ei muuta kuin että ammuin clockia viikko sitten ja minusta se on ihan lelu verrattuna mm. berettaan, coltiin tahi israelilaisten rauta-aseeseen. Lelu mi lelu, halpa se toki on, mutta ohhoijjaa.
 

RPG83

Soome Majori
Vastaan nyt Baikalin lisäksi; laukaisu on "omalaatuinen", ei niitä kaikkein selvimpiä. Lisäksi jotkut haukkuvat kahvakulmaa ja uudempien sukupolvien sormiuristakin olen kuullut valitusta Atlantin takaa. Jotkut sanovat myöskin yläpainoiseksi, eikä ihme kun runko on paljon kevyempi kuin yläkerta. Itse olen tätä kyllä huono sanomaan, kun en ole koskaan ko. aseella ampunut, kerran hetken käpistellyt.
 

commando

Kenraali
Glockia joko rakastaa tai vihaa. Mikään lelu se ei kuitenkaan ole. Virka- ja sotilasaseilta vaaditaan keveyttä, siksi jokaisen muovirunkoisen pistoolin painajakauma ei vastaa perinteisiin ja vanhempiin "täysrautaisiin". Se mikä ampumaominaisuuksissa hävitään se painossa voitetaan. Kahvakulma on myös mielipiteitä jakava, se mikä siinä joka tapauksessa on hyvää piti siitä tai ei on matala tähtäinlinja eli ts. ote aseesta on mahdollista saada mahdollisimman korkealta. Kahvakulmasta ja yleensä otteesta ei Glockista puhuttaessa pitäisi kiinnittää liikaa huomiota. Erilaisia käsiä löytyy paljon ja äärimmäisyyksissä Glockin suhteen ei olla. Laukaisuun tottuu tai ei totu mutta sillekin on tehtävissä tehtaan omilla (hintana muutama euro) ja aftermarket-osilla (muutamasta eurosta satoihin) paljon ja Glockin yleisyyden vuoksi lähes jokainen osa siihen on saatavilla ei-tehdasvalmisteinakin ml. runko. Sotilaskäyttöön Glock on oiva valinta ja onhan se urheiluammunnassakin mm. David Sevignyn käsissä tuonut mainetta mutta ihan puhtaasti urheiluun se ei ole paras ase. Se mikä jokaiselle glockismista kärsivälle tulee kyllä enemmin tai myöhemmin vastaan on tähtäinten vaihtaminen mutta niin se tulee 99%:ssa muissakin peruspistooleissa jos yhtään vakavampi kilpailuhenki iskee. Parasta Glockissa on toimintavarmuus, kestävyys, hinta ja helppous, varaosia saa tarvittaessa nopeasti ja halvalla vaikka aseessa ei ole mitään helposti särkyvää tai nopeasti kuluvaa. Myös lisäosia, koteloita ja kaikkea rompetta sille on maailma täynnä. Eikä tarvitse lähteä osien vaihteluun asesepän puheille, riittää että katsoo manuaalia tai youtubeen heittää hakusanat ja tadaa. Ei turhia manuaalisia varmistimia vaan aina paukkuu, kun pusertaa liipaisimesta ja usein myös suhteellisen tarkastikin.
 

pjort

Alikersantti
Seitentoistanen oli saatava... Edellinen pistoolini oli rrrrrrautaa ja siinä oli kaksitoimilaukaus ekalla laukauksella... kun sillä oli oppinut ampumaan ja ammuin sen pelin loppuun niin ei sen jälkeen muuta voinut harkitakkaan kuin Glockia... Vaan arvakkaas oliko ekat sadat laukaukset kuohintalaukauksia kun kiiiiiiskoi kunnolla liipaisemista!

Mitä tarkoittaa "oli saatava"? No; Vaasan seudulla vaikuttaa ampumakouluttaja joka käyttää CZ:taa ja Glockia. Jos hän, noin 20000 laukauksen jälkeen lähettää aseen takaisin tehtaalle tarkastettavaksi ja saa tarkastuksen jälkeen vastauksen, kaikki toleranssien sisällä niin ei muuta voi edes sen jälkeen harkita.

Okei, soon kuttaperkkaa, vähän keltaista väriä pintaan niin se menee vesipistoolista, sen laukaisu ei ole mitenkään.... hienostunut, miten voisikaan olla kun liipaisimessa on varmistin...
Mutta se soi ja kukkuu, sillä vaan pitää muistaa tehdä sitä samaa kuin kaikilla muillakin aseilla; harjoitella!
Joku kuuluisuus on lausunut(vapaasti muokaten); aseen omistaminen ei tee sinusta ampujaa sen enempää kuin flyygelin omistaminen konserttipianistia
 
Top