Tutkinnon laajuus on 180 op ja tavoitteellinen suoritusaika kolme vuotta. Muutenkin siitä ~vuosi on käytännön hommia työelämässä. Eli teorian osuudeksi jää kaksi vuotta.
polamk.fi
Onko se sitten niin paljon, kun USA:ssa keskimääräinen koulutusaika on vajaa puoli vuotta? Ja sitä jenkkimenoahan on pitkään kammoksuttu...
As Americans debate police reform, a law enforcement report shows significant gaps in how police in the U.S. are trained compared to their international counterparts.
abcnews.go.com
Jenkkilään on turha verrata. Siellä on aivan erilainen sivistyksen taso, ympäristö ja kulttuuri kuin täällä. Siellä myös poliisina saattaa helposti menettää henkensä.
Sitten taas keskimääräiseen vertaaminen ei oikein vielä kerro mitään. Pelkästään 37 osavaltiota sallii poliisina toimimisen jo ennen peruskoulutukseen osallistumista(!). Toki se voi olla jo muuttunut paremmaksi sitten näiden tietojen?
www.trainingreform.org
Siellä on mielenkiintoisia kohtia:
Connecticut, 1321h, citizens killed by police 1,11 pc
...mutta District of Columbia 960h, citizens killed by police 10,41 pc
Havajailla ei edes vaadita koulutusta, mutta siviilikuolemat ovat hieman alle keskiarvon.
Selkeää korrelaatiota ei näistä löydy tällä tavalla.
Sitten toisaalta Kanada ei ole kovin paljon edellä jenkkejä, mutta ei sieltä nouse karmeaa menoa otsikoihin.
Väittäisin, että tekemistä on pitkälti sillä, miltä pohjilta poliisit on kulttuuriltaan ja sivistystasoltaan. Jenkeissä kelpaa yläkoululainen poliisiksi, mutta useissa maissa pitäisi olla lukiotason tausta. Tätä tukee myös Kanadan toiminta, jossa vaaditaan toisen asteen koulutusta, eikä poliisin koulutus ole kovin paljon edellä jenkkejä vrt. moni muu verrokkimaa, mutta ero jenkkeihin on mittava. Jenkeissä ei välttämättä ole myöskään erityisempää seulontaa halukkaille, toisin kuin vaikkapa Kanadassa. Näin päästään jälleen siihen, ettei erittäin kattava poliisikoulutus olekaan se kaikista oleellisin asia.