Syyttäjä: Teemu Torssoselta löytyi hahmotelma ”sissiarmeijasta” – vain Torssosen tukijaa syytetään Pekka Katajan murhan yrityksestä
Tutkinnassa selvitettiin jopa salamaniskuja näytön saamiseksi. Torssonen kiistää hahmotelman sissiarmeijasta.Pekka Kataja
9.2. 13:27Päivitetty 9.2. 14:31
Pekka Kataja on toipunut hyökkäyksessä saamistaan fyysisistä vammoista. Hannu Rainamo / Lehtikuva
Tuomas Rimpiläinen
@TRimpilainen
Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen ei saa syytettä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä. Syyttäjä on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.
Samalla syyttäjä nosti syytteen murhan yrityksestä Teemu Torssosen poliittista tukijaa ja ystävää vastaan. Vuonna 1979 syntynyt mies on yhä tutkintavankeudessa.
Syyttäjän tekemästä syyttämättäjättämispäätöksestä ilmenee, että Torssosen epäiltiin yhdessä toisen henkilön kanssa valmistaneen sisällöltään ja osoitekentältään tyhjän postipaketin, jonka avulla heidän oli tarkoitus päästä sisään Pekka Katajan asuntoon.
Pekka Kataja on kertonut, että kaksi tuntematonta miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa hänen kotiovellaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Toinen miehistä hakkasi Katajaa päähän jollakin kovalla esineella. Kataja sai vakavia vammoja, jotka vaativat sairaalahoitoa.
Torssonen yhdistetiin rikokseen alun perin siksi, että hänellä arvioitiin olevan motiivi vahingoittaa Katajaa. Kataja oli yksi perussuomalaisista toimijoista, joka esti aikoinaan Torssosen asettumisen ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Kataja itse nimesi tutkinnan alussa Torssosen henkilöksi, jolla on kaunaa häntä vastaan.
Kataja ei kuitenkaan missään vaiheessa kertonut tunnistaneensa Torssosta toiseksi hänen kimpuunsa käyneeksi mieheksi.
Syyttäjän mukaan esitutkinnassa nousi kuitenkin esiin seikkoja, joiden perusteella oli syytä epäillä Torssosen vihaavan Katajaa.
Asiassa oli hetken ajan vangittuna äärioikeistovaikuttaja, joka on tukenut Torssosta. Vaikuttajaa ei enää epäillä rikoksesta.
Kotietsinnässä äärioikeistovaikuttajan luota löytyi kaksisivuinen asiakirja, joka oli otsikoitu sanalla ”pääroistot”. Asiakirjassa ensimmäisenä oli Katajan kuva ja yhteystiedot. Samassa yhteydessä oli muitakin perussuomalaisten vaikuttajia eri tavoin luokiteltuna.
Kyseinen Torssosen tukija kertoi esitutkinnassa, että Torssonen oli laatinut asiakirjan niihin aikoihin, kun selvisi, että hän ei pääse perussuomalaisten listoilta ehdolle eduskuntavaaleissa.
Sormenjälkiä paketissa
Torssonen yhdistettiin esitutkinnassa tekoon myös rikosteknisesti. Hänen sormenjälkensä löytyi Katajan asuntoon hyökkääjiltä jääneen valepostipaketin kontaktimuovin pinnalta. Syyttäjän mukaan tämä osoittaa, että Torssonen on käsitellyt pakettia.Postipaketin tyhjyys ja osoitetietojen puuttuminen osoittavat syyttäjän mukaan, että paketin tarkoituksena oli päästä sisään Katajan asuntoon. Torssosen sormenjälki puolestaan osoittaa, että tämä oli käsitellyt vähintäänkin kyseistä kontaktimuovia.
Näillä perusteilla oli syyttäjän mukaan syytä epäillä, että Torssonen olisi jollain tavoin osallinen rikoksen tekemiseen tai sen valmisteluun.
Poliisi selvitti salamaniskuja
Esitutkinnassa kävi ilmi, että Torssonen oli alustanut kesän aikana puhelimiaan ja vaihtanut liittymiään useasti. Poliisi myös epäili, että hän olisi tarkoituksella hävittänyt tietokoneensa ennen Katajaan kohdistunutta hyökkäystä.Poliisille hän ilmoitti, että hänen tietokoneensa oli vaurioitunut salaman iskusta 21. heinäkuuta 2020.
Poliisi selvitti esitutkinnassa, että salama ei iskenyt kyseisenä ajankohtana lähelle paikkaa, jossa tietokone Torssosen mukaan oli.
Tutkinnassa selvisi myös, että Torssonen oli hankkinut kaksi vuorokautta ennen väitettyä salamaa ulkoisen kovalevyn ja tallentanut sille tiedostoja. Tallennus jatkui syyttäjän mukaan väitetyn salamaniskun aikana.
Syyttäjän mukaan toiminta antaa aiheen epäillä, että Torssonen siirsi tärkeät tiedostot talteen ja hävitti sitten tietokoneensa, jotta hänen yhteydenpitoaan ei voitaisi selvittää tietokoneelta.
Torssonen on kiistänyt kaikki väitteet koko esitutkinnan ja syyteharkinnan ajan.
Väitetty suunnitelma ”sissiarmeijasta”
Syyttäjän päätöksestä ilmenee myös, että Torssosen hallusta takavarikoitiin käsinkirjoitettuja suunnitelmia, jotka syyttäjän mukaan kertovat jonkinlaisen liittouman perustamissuunnitelmista. Torssosen tekemien hahmotelmien mukaan liittouman toimintamuotoja olisivat ”rikollisjärjestö” ja ”sissiarmeija”.Syyttäjän mukaan muistiinpanoissa hahmoteltiin liittoumalle nimeä, sääntöjä ja jäsentasoja. Jäsenvaatimuksissa painotettiin fyysistä kuntoa. Syyttäjän mukaan vaikutti siltä, että suunnitelmat olisi ainakin osaksi laadittu kesällä 2018.f
Syyttäjän mukaan muistiinpanoista on pääteltävissä, että Torssonen ja mitä ilmeisimmin myös jotkut hänen tukijansa voisivat hyväksyä rikollisen toiminnan keinona tavoitteisiinsa pääsemiseksi.
Todisteina kuitteja ja silminnäkijöitä
Esitutkinnassa tultiin siihen tulokseen, että Teemu Torssonen ei ole voinut olla rikoksen tapahtuma-aikaan 17. heinäkuuta 9.45–9.57 tekopaikalla.Tutkinnassa Torssosen asunnolta löytyi käteiskuitti, jonka perusteella hän oli ostanut aurinkolasit Jyväskylän Minimanista tapahtumapäivänä kello 10.16. Matka-ajaksi Katajan asunnolta liikkeeseen poliisi arvioi 49 minuuttia.
Lisäksi eräs todistaja kertoi jutelleensa Torssosen kanssa Jyväskylässä lähellä kello yhtätoista.
Tekijöiksi epäiltyjen henkilöiden auto tallentui Jämsänkosken Nesteen valvontakameraan kello 9.57, kun se oli matkalla pohjoiseen.
Todistajan kertomuksen mukaan Torssonen oli tullut paikalle autolla ja hänellä oli yllään kalastuksenvalvojan asu. Syyttäjän päätöksen mukaan todisteet osoittavat, että on käytännössä mahdotonta, että Torssonen olisi ehtinyt tekopaikalta kyseiseen keskusteluun ajoissa.
Torssosen puhelimista tai tietokoneesta ei löytynyt mitään näyttöä mistään muustakaan osallisuudesta tekoon. Sormenjäljen päätymiselle pakettiin jäi useita erilaisia vaihtoehtoja, joten sekään ei syyttäjän mukaan todista Torssosta osalliseksi rikokseen.
Syyttäjä toteaa päätöksessään myös, että esitutkinta-aineiston perusteella Torssosella on ”vahvasti samanmielistä kannattajakuntaa”. Syyttäjän mielestä ei voida sulkea pois sitä, että jotkut Torssosen kannattajista olisivat oma-aloitteisesti hyökänneet Katajan kimppuun.
Näillä perusteilla syyttäjä päätti jättää syytteen Torssosta vastaan nostamatta.
”Ei ole maanalaista sissijärjestöä”
Ylen tavoittama Teemu Torssonen kertoo olevansa tyytyväinen syyttäjän päätökseen.– En ole kaikesta samaa mieltä, mutta olen tyytyväinen siitä, miten objektiivisesti syyttäjä on asiaa tarkastellut, Torssonen sanoo.
– Olen täysin syytön tähän rikokseen.
Syyttäjän kirjausta sissiarmeijasta ja rikollisjärjestöstä Torssonen pitää täysin perusteettomana.
– Minulla on hyvin monista eri aiheista kirjoituksia kuten itseni kehittämisestä ja humanistisesta toimintatavasta, Torssonen sanoo.
Hänen mukaansa kyseinen kirjoitus on kopioitu jostain toisesta tekstistä, ja hän on lisännyt siihen huomautuksiaan.
– Ei ole maanalaista sissijärjestöä olemassa ainakaan minun tietääkseni, enkä minä ainakaan liity sellaiseen.
Torssosen mukaan on erittäin ikävää, että esitutkinnassa ja mediassa on rikosepäilyn aikana kerrottu hänestä tietoja, jotka hänen mukaansa antavat hänestä aggressiivisen ja väkivaltaisen kuvan.
Syyttäjä: Teemu Torssoselta löytyi hahmotelma ”sissiarmeijasta” – vain Torssosen tukijaa syytetään Pekka Katajan murhan yrityksestä
Tutkinnassa selvitettiin jopa salamaniskuja. Torssonen pitää syyttäjän kirjausta sissiarmeijasta täysin perusteettomana.
yle.fi