RistoJ kirjoitti:
Hande kirjoitti:
Onko yleensäkään mahdollista rakentaa tietojärjestelmää, joka porskuttaa sujuvasti esim. 20 vuotta kohtuullisella ylläpidolla? Miten noissa hommissa yleensä varmistetaan se, että pysytään edes kohtuudella kehityksen kelkassa? Onneksi en ole tietokonehommissa ja joudu pähkimään tällaisia...
On mahdollista, jos tietojärjestelmä on yksinkertainen ja datamäärät pienet eikä niihin tule isoja muutoksia matkan aikana, eikä koneet ole kovassa käytössä.. Pelkästään tietokoneiden kehitys tuo ongelmia. Esim. 20 vuotta sitten PC-koneiden prosessorit olivat Intelin 80486:a ja muistia niissä oli luokkaa 4-32 MB. Käyttikseksi oli juuri tullut Windows 3.1 versio. Ongelma on, että tietokoneet eivät kestä 20 vuotta kovassa käytössä ja nykyiset koneet eivät pystyisi pyörittämään (ainakaan luotettavasti) Windows 3.1 tai edes Windows 95 -softaa, koska niitä ei tehty nykyaikaiset laitteistot mielessä. Myöskään vanhoihin laitteistoihin ei enää saa mistään (ainakaan suurissa määrin) varaosia tai lisälaitteita. Uudet käyttikset eivät pysty kunnolla pyörittämään vanhoja softia ja toisaalta vanhat käyttikset eivät tue nykyisiä käyttöjärjestelmiä tai laitteistoja.
Tässä olen eri mieltä RistoJ:n kanssa. Mitä suurempi tietojärjestelmä, sitä todennäköisemmin sen elinkaari on 20-30 vuotta. Totta kai arkkitehtuuri muuttuu/kehittyy, hardis-alusta päivittyy, käyttöliittymät muuttuvat, mutta perusjärjestelmä on edelleen sama. Tällaisia järjestelmiä ovat mm.:
- pankkien tietojärjestelmät
- teleoperaattooreiden ja energiayritysten laskutusjärjestelmät
- tukkukauppojen toiminnanohjausjärjestelmät
- erittäin monet julkisen sektorin tietojärjestelmät, varsinkin jos perustarve ei ole muuttunut (esim. autorekisterikeskuksen tietojärjestelmät, väestörekisterikeskuksen tietojärjestelmät, verohallinnon tietojärjestelmät)
Ja huom. näissä ei puhuta enää mistään Windows xxx käyttöjärjestelmästä, alusta on yllättävän usein edelleen jokin IBM Mainframe tai muu eksoottisempi todelliseen tiedonmurskaukseen pitkällä aikajänteellä kykenevä järjestelmä.
Oma työelämäni alkoi 1980-luvun lopulla kesätöissä silloisella ABB-Strömbergillä, jossa jouduin paikkailemaan 1960-luvulla tehtyä Fortran-koodattua sähkömoottoreiden matemaattista mallinnusohjelmaa. Eli teollisuudestakin löytyy pilvin pimein järjestelmiä, joiden elinkaari on lähempänä 30 vuotta kuin 20:tä.