Tietävätkö täällä porukat, mitä se paljon puhuttu "federalismi" on? En ota kantaa, mutta esittelen lyhyesti, mistä on kyse. Jos tämän jättää Homman tai Magneettimedian varaan, ei kyllä ole ihan kartalla välttämättä.
Suurimmalle osalle kansalaisista kyseinen sanapari herättää mielikuvia vallan siirtämistä Brysseliin tai eurooppalaisen supervallan synnystä, jossa pienen Suomen ääni ei pääse kuuluviin. Monien mielestä Brysselissä on taas juuri nyt sellainen hallintomalli, jota päätöksentekojärjestelmän rukkaaminen muuttaisi jopa demokraattisemmaksi.
Ajattelutavassa on kyse vallanjaosta, jonka mukaan valta on jaettu liittovaltion ja osavaltioiden kesken niin, että liittovaltion tasolla päätettäisiin vain sellaisista asioista, joista ehdottomasti on päätettävä yhdessä. Päätöksenteon tulisi tapahtua mieluiten paikallisesti, kansallisesti, alueellisesti ja vasta viime kädessä ylikansallisesti.
Käytännössä nykyinen Euroopan parlamentti muutettaisiin kaksikamariseksi parlamentiksi, jossa toista kamaria edustaisivat EU:n kansalaiset, eli nykyinen parlamentti ja toista jäsenmaat, eli nykyinen neuvosto. Komission kokoonpanon tulisi vastata Euroopan parlamenttivaalien tulosta.
Mitä hyötyä tästä sitten olisi? Federalistien mukaan, vaikka EU:ssa on jo paljon parlamentarismin piirteitä, siirtyisi se järjestelmän myötä aidosti kohti ylikansallista demokratiaa, jonka mahdollisuutta ei enää nykymaailmassa voi sivuuttaa keskustelusta. Federalistisessa mallissa jäsenmaiden ja suoraan vaaleilla valittujen edustajien voimasuhteet olisi jaettu siten, että päätöksenteossa isot maat eivät pystyisi jyräämään pieniä, vaan päätöksenteko tapahtuisi tasavertaisesti äänten suhteellisten jakautumisen myötä. Federalistisessa järjestelmässä kansalaiset olisivat päätöksenteon keskiössä, demokraattisesti valittu komissio olisi täydessä vastuussa politiikastaan parlamentille, myös päätöksentekoprosessien tulisi olla avointa ja läpinäkyvää. Federalismin ydinarvona on moninaisuus, ja siten jokaisen jäsenvaltion erityisyys olisi ehdottoman tärkeää vastoin yleistä luuloa virtaviivaistamisesta.
Eurooppalaisten puolueiden olisi asetettava omat ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi ja puheenjohtajan valinta heijastaisi äänestystulosta.
En itse ota kantaa muuten, mutta nykysysteemissä käsittääkseni joku norsunluutornin komssio vannoo uskollisuutta lähinnä toisilleen ja nimittää kuin mafia. Ja tärkeitä päätöksiä tai päättömyyksiä tekee kriisin hetkellä joku Merkel eikä kysy keneltäkään yhtään mitään.
Yksi seikka, mikä pitää minut varovaisena on se, että "federalismissa" on eri muotoja. Sauli Niinistö itse uudenvuodenpuheessaan 2014 käytti sanaa federalismin äärimuoto täysistä yhteisvastuista. Sanavalinta ei jäänyt huomaamatta. Presidentin mielestä selvästi, jos kasvu- ja vakaussopimuksia rikottiin, rikkojalla on se vastuu. Suomi on hoitanut oman tonttinsa.
Vain Heidi Hautala ja Alexander Stubb ovat avoimesti ilmoittaneet kannattavansa federalismia.
Tässäpä tämä tilanne.