Venäjä-paperin luovuttaneen komitean pääsihteeri tuohtui: ”Täysin käsittämättömiä nostoja” - tekijälista pysyy salaisena
Turvallisuuskomitean lopullinen raportti ei päädy julkisuuteen ”revittäväksi.”
Vesa Valtosen mielestä Venäjä-muistiosta tehtiin käsittämättömiä uutisia. Arkistokuva. (KIMMO BRANDT/COMPIC)
Turvallisuuskomitean pääsihteeri
Vesa Valtonen pitää käsittämättömänä tapaa, jolla komitean käyttämän asiantuntijaryhmän työpaperista on uutisoitu.
- Tulokulma oli aivan väärä: Venäjä-painotukset ja niin edelleen. Tätä on markkinoitu ihan väärin.
Valtonen korostaa, että paperista ei ole tehty minkään näköistä vakavuus- tai vaikuttavuusarviota.
- Minusta siihen pitää suhtautua niin, että siihen on kerätty kaikenlaisia ideoita laidasta laitaan. Kyseessä on asiantuntijoiden arvioiden kooste. Sen yhdistäminen turvallisuuskomitean raportiksi on täysin ennenaikaista.
Turvallisuuskomitean asiantuntijaryhmä on listannut
9 tapaa, joilla Venäjä voi yrittää vaikuttaa presidentinvaaleihin. Keinoja on listattu sosiaalisen ja perinteisen median vaikuttamisesta ääritapauksiin eli salamurhaan tai terrori-iskuun.
Salainen ryhmä
Turvallisuuskomitea ei kerro, keitä on mukana työpaperin tai muistion laatineessa asiantuntijaryhmässä. Asiantuntijaryhmässä on viranomaisten lisäksi ainakin tutkijoita, elinkeinoelämän edustajia ja toimittajia. Jäsenten kanssa on sovittu, ettei nimilista ole julkinen.
- Näin on. He pystyvät anonyymisti antamaan näkökulmansa paremmin. Samaa menetelmää käytetään muun muassa Delfoi-prosessissa. Se on tulevaisuudentutkimuksen menetelmä, jossa asiantuntijat anonyymisti ilmaisevat mielipiteitä ja silloin niistä mielipiteistä saadaan enemmän irti. He eivät halua, että heidän nimensä tulee arvioinnin yhteydessä esille, mikä on ymmärrettävää uutisointiinkin nähden.
Varsinaisessa
turvallisuuskomiteassa on kansliapäälliköitä, ylijohtajia ja päälliköitä muun muassa ministeriöistä, poliisista, Puolustusvoimista ja niin edelleen.
Paperitkin salaisiksi?
Turvallisuuskomitean mukaan
Helsingin Sanomat halusi tehdä jutun hybridivaikuttamisen asiantuntijaryhmän työstä ja käyttää esimerkkinä muistiota mahdollisesta vaaleihin vaikuttamisesta.
Turvallisuuskomitean sihteeristö luovutti muistion, koska sen sisällössä ei ole arvion mukaan mitään salaista.
- Näillä näkymin joudumme miettimään, miten työpapereita jatkossa säilytetään. Että joudutaanko ne kuitenkin leimaamaan, koska näitähän käytetään varsin holtittomasti, kun media saa ne käsiinsä. No, tämä jääköön tähän, mutta asiantuntijaverkosto jatkaa jatkuvasti työtään. Nämä vaalit ovat yksi case. Meillä on lukuisia muita toimintalinjoja, mitä seuraamme varautumisen saralla. Turvallisuuskomitea kokoontuu säännönmukaisesti.
Jossain vaiheessa arviot, myös Venäjä-paperi, menevät viranomaisarvioitaviksi. Asiantuntija-arvioita käsitellään osana vuosittain laadittavaa Yhteiskunnan turvallisuusraporttia,
joka esitellään tasavallan presidentille ja ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle.
- Se ei päädy julkisena revittäväksi.
Valtosen mukaan asia on saanut täysin liian isot mittasuhteet.
- Ihan käsittämättömiä nostoja tästä paperista on tehty.
Otsikkoa täsmennetty 11.10.