Siis ihmiset, jotka ovat tehneet sisäsiistiä ja turvallista virkamiestyötä. Suurta osaa näistä virkamiehistä ei välttämättä työtehtäviensäkään takia arvaisi sotilaiksi, elleivät käyttäisi töissä sotilaspukua...
Tässä vaiheessa viestiketjua voisi olla paikallaan käsitellä hieman tätä "sisäsiistiä ja turvallista virkamiestyötä" tekevää virkamiestä, jolla ilmeisesti tarkoitetaan esikuntapalvelukseen määrättyä ammattisotilasta. Teksti ei kuitenkaan erittele sen tarkemmin esikuntapalveluksen ja eri tason johtoportaiden roolia sekä funktiota sotilasorganisaatiossa. Teksti ei käsittele myöskään sen enempää sitä, mitä tämä "sisäsiisti ja turvallinen virkamiestyö" sisältää tai mitä virkamiestyö käsitteenä ylipäätään edes tarkoittaa. Suoraan ja hieman karkeasti sanottuna tämä on täyttä
paskaa, mikä perustuu lähinnä mutuiluun ja puhtaaseen tietämättömyyteen. Lähtökohtaisesti sotilas tekee sitä, mitä käsketään ja siinä tehtävässä, mihin hänet määrätään.
Tällä logiikalla voitaisiin kaikki Puolustusvoimien sotilastehtävät kapteenista ylöspäin muuttaa siviiliviroiksi ja palkata esimerkiksi Puolustusvoimien komentajaksi jokin hallintotieteiden maisteri, jolle määrätään joku perusyksikkötasolla touhuava "oikeaa sotilaan työtä tekevä" aliupseerikoulun nippanappa läpäissyt kesäkessu sotilasneuvonantajaksi, sillä onhan tämä "oikeaa sotilaan työtä" tekevä ammattisotilas. Itseasiassa kun tätä kuviota mietitään tarkemmin, niin tulen väkisinkin siihen lopputulokseen, että tällaisen ajatusmallin taustalla ei ole mitään loogista päättelyketjua alkuunkaan - toisinsanoen siinä ei ole mitään järkeä. Oletettavasti on vain jokin epämääräinen mielikuva jostain täysin tuntemattomasta asiasta, minkä perusteella muodostetaan vielä oudompi, mutta sitäkin varmempi iskulauseenomainen uskomus, joka ei tosin kestä minkäänlaista lähempää tarkastelua.
Jokainen ammattisotilas on valtion virkamies, jonka virka-asema ja toimivalta perustuvat lakiin. Tätä voisi verrata esimerkiksi poliisiin, joka on myös valtion virkamies. Käytän vertausta poliisiin sen vuoksi, että molemmat edustavat yhteiskunnan "väkivaltakoneistoon" kuuluvia viranomaisia ja tavalliselle kansalaiselle poliisi on varmasti ammattisotilasta tutumpi näky jokapäiväisessä elämässä. Tavallinen kansalainen, joka on asevelvollinen eli varusmies tai reserviläinen näkee Puolustusvoimien toiminnasta vain marginaalisen murto-osan. Tyypillisesti asevelvollisen näkökulma yltää perusyksikön alimmalle hallinnolliselle tasolle, eli joukkue-/jaostasolle, joskin jo joukkueenjohtajankin (virkamies ja ammattisotilas) koko tehtäväkenttä jää hieman hämäräksi. Siitä ylöspäin näkemys alkaa olemaan yhtä selkeä kuin television lumisade.
Kun nämä virkamiesryhmät hoitavat oman tehtävänkuvauksensa mukaisia virkatehtäviä, on se virkamiestyötä. Kun ammattisotilas suunnittelee, valmistelee, johtaa tai suorittaa toimeenpanon, on se virkamiestyötä. Kun poliisi suorittaa järjestyksenvalvontaa, puhalluttaa, suorittaa esitutkintaa, sakottaa, käyttää voimakeinoja tai ottaa juopuneen säilöön, on kyseessä tehtävää suorittavien virkamiesten organisaatiotasosta riippumatta virkamiestyö.
Esikuntapalveluksessa olevan ammattisotilaan tehtävät ovat tyypillisesti eri asioiden/asiakokonaisuuksien suunnittelua ja johtamista sekä tähän liittyvää asioiden valmistelua, joka antaa perusteet alempien johtoportaiden toiminnalle aina kenraalista lapsiluutnanttiin. Toisinsanoen sen "sisäsiistin virkamiestyön" tehtävä on pitää sotilasorganisaatio käynnissä ja johtaa sitä siihen suuntaan, mihin yhteiskunta haluaa sen liikkeen suuntautuvan - toisinsanoen Puolustusvoimien lakisääteisten tehtävien täyttämiseen kaikissa olosuhteissa. Ilman sitä työtä ei kentälläkään tapahtuisi mitään, sillä perusteet ja toiminnan perusedellytykset jäävät puuttumaan.
Voisi sen suunnittelu- ja johtamistyön tehdä kuusenjuurellakin käskyt sekä muut pumaskat tylsällä lyijykynällä käsin kirjoittaen, mutta ergonomian ja työn tehokkuuden (= taloudellisuuden) kannalta on tarkoituksenmukaisempaa suorittaa se "siistinä sisätyönä" niin pitkälle kuin mahdollista. Uskon kohtalaisen vakaasti siihen, että myös toiminnan rahoittavien veronmaksajien enemmistö on tämän järjestelyn kannalla.
Miksi Suomen valtiota johtavissa elimissä eli hallituksessa, eduskunnassa ja eri ministeriöissä työ tehdään "siistinä sisätyönä" eikä valtiolaivaa johdeta ulkona räntäsateessa? Tietysti sen vuoksi, koska nämä eivät ole sotilasorganisaatioita, vaan jotain muuta ja niissä työskentelee vain jotain poliitikkoja ja virkamiehiä...
Tuolla rahalla olisi muuten saanut Aimpointin punapistetähtäimen 7000 jalkaväen taistelijalle tai vaihtoehtoisesti saman määrän palveluspistooleja.
Tai sitten ei. Hankintojen tekeminen kun ei ole niin yksinkertaista ja suoraviivaista kuin maitokaupassa käynti, tai irtokarkkien ostaminen silloin kun vielä viidellä pennillä sai yhden salmiakin makuisen merirosvokaramellin.