Ole ihan vapaasti eri mieltä. Sinulta vaan jäi kokonaan huomaamatta ettei kyse ollut ollenkaan mielipideasiasta, vaan juridisista faktoista. Niiden mukaan vastuu laittoman käskyn toteuttamisesta nyt vaan kuuluu sen toteuttajalle eikä käskijälle. Lähtökohta on että tuomitaan jos tiesi tai olisi pitänyt tietää että teko oli laiton. En ole ottanut mitään kantaa siihen onko se oikeudenmukaista, vaan siihen että niin juridisesti ottaen tosiasiallisesti on, ja siksi jokaisen kannattaisi se myös tietää ja sisäistää jo ennen inttiin menoa. Jollei sisäistä niin voi joutua kärsimään aika rankastikin, jopa ehdottoman vankeustuomion muodossa.Olen eri mieltä. On käytännössä mahdotonta 18-20v nuoren alkaa arvioimaan tuon tapaisen käskyn laillisuutta. Saati alkaa haastamaan esimiestä sen perusteella. Jos tuohon mentäisiin, pitäisi kaikki varusmiehet ensin kouluttaa melko laajasti laintuntijoiksi. Minkä lisäksi se halvaannuttaisi kaiken toiminnan jos aletaan väittelemään esimerkiksi jokaisen tienylityskäskyn laillisuudesta puhumattakaan monesta muusta tilanteesta jotka voidaan tulkita jonkin lain mukaan laittomaksi.
On aivan valtava ero jättää tottelematta käskyä ampua haavoittuneet tai antautuneet ja kieltäytyä tien ylityksestä. Ei Nurnbergia tai sotarikosoikeudenkäyntejä voi ottaa samaan vertailuun. Myöskään intin ja työelämän vertailu ei ole ihan aiheellista, koska toiminta on niissä sekä juridisesti että käytännön tasolla aivan erilaista.
Mitä tulee tapauksen esimerkinomaisuuteen olen myös täysin eri mieltä. Kukaan ei muista tätä tapausta vuoden kuluttua, tuskin suurin osa kansasta muistaa nykyäänkään. Jos jutussa olisi mukana jotain julkkiksia niin ehkä. Mutta kuka muistaa jonkun Pekka Nobodyn saamaa tai saamatta jäänyttä tuomiota?
Jos olisi haluttu muuttaa toimintakulttuuria niin nimen omaan olisi syytettyjen penkillä pitänyt olla niitä ohjeistusten tekijöitä ja isoja kaluunaherroja. Silloin olisi jotain oppia voinut tullakin. Mutta heidät jätettiin täysin ulos vastuusta. Tämä voi olla teknisesti perusteltua, mutta aivan yhtä hyvin toisinkin olisi voitu toimia.
Koko jutussa haisee hieman sama juttu kuin aikanaan Taipalsaaren tapauksen yhteydessä, jossa penkille joutuivat ylityksen johtaja ja hänen pomonsa. Joilla ei ollut mitään tekemistä tapahtuneen perussyiden kanssa. Kai silloinkin olisi syytetty varusmiehiä jos olisi voitu (ja kyllä siihenkin viitattiin) mutta kun olivat vainajia.
Intin rauhan ajan ja työelämän vertailu on esimiesten käskyjen toiminnan noudattamisvelvollisuuden osalta juridisesti täsmälleen verrattavissa oleva asia. Toiminnan erilaisuudella ei ole mitään vaikutusta tähän.
Mahdotonta käskyn laillisuuden arviointi ei todellakaan ole, vaikkakin hankalaa koska se vie aikaa, jota ei yleensä ole paljoakaan käytettävissä ellei kyseenalasita käskyä. Itsekin 20 vuotiaana kyseenalaistin käskyn reilut 10 kertaa, eikä yhdestäkään rangaistu minua, koska jokaiselle tapaukselle oli juridisesti pätevä peruste. Yhden kerran toimintani säästi todennäköisesti ihmishenkiä. Tuollaisiin tapauksiin kajoaminen on juuri sitä vastuunottoa mistä pitäisi kunnolla palkita, ja osoittaa toimijan olevan esimiesainesta.