Saksa tarjoaa Suomelle mahdollisuutta olla mukana Leopardien suurostossa
Saksan asevoimat on pyytänyt muita Leopard-taistelupanssarivaunuja käyttäviä maita osallistumaan sen omaan vaunukauppaan.
Saksa suunnittelee Leopard-taistelupanssarivaunujen suurostoa. Se on tarjonnut myös Suomelle ja useille muille Leopardia käyttäville maille mahdollisuutta olla hankinnassa mukana.
Jalkaväen tarkastaja, eversti
Juhana Skyttä kertoo HS:lle, että yhteisostosta on ollut puhetta.
”Tämä on ollut esillä Leobenissä, jossa lähes kaikki Leopard-käyttäjät ovat osallisina”, Skyttä sanoo.
”Saksa on tarjonnut tällaista hankintaan liittymistä siellä muille jäsenmaille. ”
Taustalla on se, että Ukrainan sodan vuoksi puolustusteollisuuden markkinat ovat kuumentuneet. Aseiden ja komponenttien hinnat ovat nousseet. Yhteishankinta laskisi hintaa.
Leoben (Leopard Benutzer) on Saksan asevoimien vetämä kansainvälinen ryhmä, joka pyrkii hallitsemaan ja ohjaamaan Leopard-vaunujen kehitystä, varaosahankintoja ja vaunujen suorituskyvyn ylläpitoa.
Leopard-vaunujen käyttäjämaiden asevoimat tekevät Leobenissä yhteistyötä vaunujen valmistajan Krauss-Maffei Wegmann -yhtiön suuntaan. Käyttäjät voivat yhdistää tilauksiaan, jolloin vaunujen tai varaosien hintaa saadaan alemmaksi.
Vastaavanlaista yhteistyötä tehdään esimerkiksi Hornet-hävittäjien käyttäjämaiden välillä.
Saksalainen
Stuttgarter Zeitung -lehti kertoi viikonloppuna, että Leopard-vaunujen valmistaja Krauss-Maffei Wegmann olisi arvioinut, että sille saattaa olla tulossa yhteensä jopa 645 vaunun tilaus Euroopasta.
Lehden julkaiseman taulukon mukaan Suomi olisi kiinnostunut Leopard 2 A7 -vaunuista ja että niistä olisi jo jätetty niin sanottu RFI-tietopyyntö (request for information).
Skyttä sanoo olevansa tietoinen saksalaislehden kirjoituksesta.
Hänen mukaansa Puolustusvoimilla ei ole kuitenkaan käynnissä hanketta Leopard 2 A 7 -vaunujen hankkimiseksi, vaikka uutisessa niin luki.
Skyttä myöntää, että Suomi on jättänyt RFI-tietopyynnön Saksaan Leopard-vaunujen eri kokonaisuuksien valmistajille. Hän sanoo, että kyseessä on ollut saatavuuteen, hankintamahdollisuuksiin, aikatauluun ja kustannuksiin liittyvä tietopyyntö.
”Meillä ei ole käynnissä aktiivista mittavaa prosessia, että olisimme ihan lähiaikoina niitä hankkimassa. Se ajankohta tulee kyllä joidenkin vuosien kuluttua eteen. Silloin meidän täytyy pohtia joko mlu- tai uushankinta-asioita. Se ei ole nyt ajankohtaista.”
Mlu (mid-life upgrade) on armeijan hankintaslangia, joka tarkoittaa kaluston elinkaaripäivitystä eli vanhan kaluston modernisointia.
Skytän mukaan Suomen tietopyynnöt liittyvät siihen, että Puolustusvoimat haluaa tietää sotamateriaalin yleisen kustannustason ja saatavuuden.
”Meille ei ole varmastikaan ihan lähivuosina tarpeita uusia tai laajentaa Leopard-lauttaa.”
Suomen pitänee viimeistään vuosikymmenen vaihteessa päättää vanhempien Leopardien modernisoinnista tai uusien ostamisesta.
Taustalla on myös Ukrainalle annettavan aseavun kokonaisarviointi.
Puolustusvoimat on selvittänyt sen vuoksi myös panssarivaunujen saatavuutta, hankintamahdollisuuksia, aikatauluja ja kustannuksia.
”Keskeistä aseavun osalta on myös se, minkä loven se aiheuttaa meidän omaan puolustuskykyymme”, Skyttä sanoo.
”Jos saatavuus- ja toimitusajat ovat liian pitkät, se edellyttää meiltä harkintaa, millaisella jänteellä ne on korvattavissa. Vastaavaa harkintaa on tehty myös Leopard-kaluston osalta. Tietopyynnöt liittyvät näihin prosesseihin.”
Saksa on luovuttanut Ukrainalle Leopard-panssareitaan mutta Suomi ei. Suomi on tosin antanut kuusi Leopard-alustaan perustuvaa miinanraivausvaunua, joista oltiin joka tapauksessa jo luopumassa.
Skyttä sanoo, ettei hän voi antaa Saksan puolesta muuta tietoa kuin sen, että maa valmistelee korvaavaa uushankintaa.
”Lukumääriin ei voida mennä. Heillä on myös poliittinen päätöksenteko kesken. Oletettavasti se olisi Saksassa menossa poliittiseen päätöksentekoon syksyn aikana.”
Skyttä epäilee kuitenkin julkisuuteen tullutta arviota 645 Leopardista:
”Kokonaismäärä vaikuttaa mielestäni kovin suurelta. Itse en pidä todennäköisenä, että tuollainen määrä ainakaan ihan nopeassa tahdissa edes toteutuisi.”
Saksan kanssa tehtävä yhteishankinta ei olisi eri maiden asevoimille ihan ongelmatonta.
Leopard-vaunun etuna on se, että sen alustan päällä olevia järjestelmiä, aseita ja suojausta on voitu modernisoida tekniikan kehityksen myötä. Vaunusta onkin olemassa lukuisia erilaisia malleja.
Ongelmia voi tulla siitä, että jotkut maat halunnevat kuitenkin pysytellä nykykalustossaan jo niihin panostetun huoltojärjestelmän takia. Kaikki eivät halunne samoja vaunuversioita kuin Saksa.