Sako
Eversti
Jep. Mutta toimeksianto taitaa olla salaisuus, joten parempaa ei ole tarjolla.Ennemmin pitäisi nähdä se toimeksianto minkä maavoimat on antanut järjestelmäkeskukselle.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Jep. Mutta toimeksianto taitaa olla salaisuus, joten parempaa ei ole tarjolla.Ennemmin pitäisi nähdä se toimeksianto minkä maavoimat on antanut järjestelmäkeskukselle.
En tiedä liekkö kukaan hirtorian aikana valittanut taistelussa että vittu kun on liikaa patruunoita...Voisiko sen keveyden käyttää patruunoiden ja lippaiden sijaan vaikka keveämpänä kyvyn parempaan liikkuvuuteen tai sitten suojavarusteisiin?
Onko se pakko käyttää nimenomaan lisäpatruunoihin?
Siksi olisikin hyvä hankkia vaikkapa 7,62x51 Negev NG7:t (nimikehän olisi varmaankin 7.62 KK Negev) tärkeämmille joukoille konekivääreiksi, PKM:t voisi sitten siirtää alempana nokkimisjärjestyksessä oleville joukoille. Siis vaikkapa niille, joiden varustukseen M23 ei kuulu; niille taas, joille kuuluu, niin Negevit.Eikös M23:n patruunaksi ole tulossa 7,62 Nato? Pekareiden pati on 7,62x53R... Jos nyt tulee vielä 5,56 Nato, niin ei käy huollon porukkaa kateeksi.
Yhdessä vaiheessa ainakin liikkui varsin vahvaa huhua siitä, että Sako olisi pyöräyttelemässä RK-muovilippaidensa uuden tilauserän valmistamista käyntiin. Tässä taustalla mm. Magpulin lippaiden toteaminen kelvottomiksi PV:n käytössä.Saahan sitä toivoa. SA-kaupoissakin on myyty peltilippaita pois ajat sitten, eli niistä oli jossakin kirjanpidossa ylijäämää. Kun rynkkyjä alkujaankaan tuskin on tilattu tehtaalta 10 lippaalla, niin nuo kv-kenttien loadoutit saattavat jäädä haaveeksi. Varallekin pitäisi vielä jäädä jotakin taistelussa katoavien ja vaurioituvien tilalle...
No, innokas ressu tilaa Brownellsista vinon pinon 10 ptr lippaita, koska 10 ptr lipas on parempi kuin ei lipasta lainkaan.
USA:n uusi 6,8x51 ei tarjoa mitään sellaista, mikä oikeuttaisi sen hankinnan meille. Se ei kuitenkaan peruspatruunallaan läpäise nelostason levyjä, eikä pidemmästä vaikutusmatkasta ole meidän olosuhteissamme rivijääkärille hyötyä (kun mekanisoitua joukkoa ei kuitenkaan kannata kevyellä jalkaväellä lähteä 150 metriä kauempaa haastamaan, jos vain saa itse valita). Patruunoiden raskaus, aseiden kuluminen ja kalleus, kova rekyyli ym. ovat niin reilusti vastaan siihen siirtymistä.Jos PV pitää kiinni vaatimuksistaan uuden RK:n suorituskyvylle, niin 762 ja 556 on poissa kisasta. Äänestin 6,8 ja pitkään pohdin jotain muuta. Jos 556 olisi selvä valinta, niin uuden väljyyden pohtiminen ei olisi ottanut näin paljon aikaa. Uusi rynkky tulee olemaan käytössä yli puolikkaan vuosisataa, joten uuden aseen pitäisi vastata 2070-luvun haasteisiin myös.
Sitä on kuulemma valitettu, että ei oo kunnon vehkeitä ja lyöty halkoa telaketjujen väliin sekä polttopulloa tornin juureen.En tiedä liekkö kukaan hirtorian aikana valittanut taistelussa että vittu kun on liikaa patruunoita...
Sitä on kuulemma valitettu, että ei oo kunnon vehkeitä ja lyöty halkoa telaketjujen väliin sekä polttopulloa tornin juureen.
Onko meillä mahdollisuutta päästä yhteisymmärrykseen mikä olisi paras luoti, ennenkuin päätetään hylsyn koosta? Itse en liputa kevyiden puolesta,150 - 250125 - 215+ gr haarukan puolesta liputan. 223 tuo tekee tiukkaa. 556sen yläpäässä on 125gr mahdollinen, 6.5 on paljon enemmän tilaa, 7.62sessa 125 gr on kevyt.
Et kerro miksi, mutta vauhtia on reippaasti enemmän ensimmäisessä kuin jälkimmäisessä. Onko meillä kykyä päästä yhteisymmärrykseen normi vauhdista joka ammukselle halutaan?7,62x51 ja 7,62x39. Ensimmäinen on etevä kaliberi, jälkimmäinen ei sitten niinkään.
Et kerro miksi, mutta vauhtia on reippaasti enemmän ensimmäisessä kuin jälkimmäisessä. Onko meillä kykyä päästä yhteisymmärrykseen normi vauhdista joka ammukselle halutaan?
V0 +900m/s on sellainen hyvä minimitaso, mielummin tonnin tuntumaan.Et kerro miksi, mutta vauhtia on reippaasti enemmän ensimmäisessä kuin jälkimmäisessä. Onko meillä kykyä päästä yhteisymmärrykseen normi vauhdista joka ammukselle halutaan?
eli joku 2000 - 3000 ft/s tai 900+ m/s niinkuin jenkit sen määrittelevät. Olen ihmetellyt miksi Natolla ei ole standardia mikä mitoittaisi sotilaskalibeereja. On vain asioita jotka on sopimusten mitoissa, mutta sitten kun katsot kehitystä ja ymmärräystä ballistiikan ympärillä, niin nopeus takaa laakeutta ja läpäisyä. Mutta välillä sitä läpäisyä on liikaakin. Itseasiassa homma on mennyt tieteelliseltä kantiltakin niin että tietyt arvot takaavat tuloksen. Ja lopputuloksen sitten takaa luoti ja miten se on rakennettu. Fysiikka on selkeä, ja siinä pitäisi olla ne lait rajoittamassa mikä on mikä, eikä sen takia että joku laki sanoo että ase x on soo koska kehitys on kehitystä, siviili on omassa mielessä näyttää sotilaallisemmalta mutta funktioltaan ei takaa sitä.Lentoradan pitää olla laakea, kuten NATO-kalibereissa. Ei voi olla sellainen lumipallonheittokaliberi kuin 7,62x39.
Eikä sovi unohtaa vakautta sivusuunnassa tai joulemäärää kohteessa.Lentorata laakea, mihin saakka? 200,300,400..
Mihin pitää osua taistelijan perustaistelutähtäimellä?
Pitääkö taistelijalla olla 240 kuulaa vs 160? Onko sillä väliä, ellei osu. Eli esim jenkkien tuleva 1-8x on tähtäin, eli kumpi määrää osuminen vain patruuna määrä,
Hyissaatana!No, eiköhän se jossain kohtaa selviä, mutta kyllähän tuossa omavalmisteena pyörän uudelleen keksimistunne tulee.
Kevennyksenä Khaibarsolan eli Khyber Passin kehitelmä, joka yhdistää AK ja AR väen toiveet samaan pakettiin:
Katso liite: 67352
Tämä. Olen itse vanhan koulukunnan opeilla 90-luvulla opetettu ampumaan tähdättyjä laukauksia ja yllätyksissä yhdenaikaisesti laaki ja vainaa. Jääkäriopeilla syöksyn jälkeen ammuttiin pari laukausta ja sitten liikkeelle.Lentorata laakea, mihin saakka? 200,300,400..
Mihin pitää osua taistelijan perustaistelutähtäimellä?
Pitääkö taistelijalla olla 240 kuulaa vs 160? Onko sillä väliä, ellei osu. Eli esim jenkkien tuleva 1-8x on tähtäin, eli kumpi määrää osuminen vain patruuna määrä,
Molemmille lienee paikkansa, mutta aika on mennyt ohi perisuomalaisesta tasapäistämis ajattelusta jossa kaikille annetaan kompromissi työkalu.Tämä. Olen itse vanhan koulukunnan opeilla 90-luvulla opetettu ampumaan tähdättyjä laukauksia ja yllätyksissä yhdenaikaisesti laaki ja vainaa. Jääkäriopeilla syöksyn jälkeen ammuttiin pari laukausta ja sitten liikkeelle.
Nykymenosta en tiedä, mutta kun katselin taannoin Afganistaniin koulutettavien suomalaisten koulutusta niin siinä oli hieman spray-and-pray meinikiä. Tuntui että paukuteltiin aikalailla enemmän. Ymmärrän kyllä että tavoitteena oli saada tuliylivoima ja pitää vastapuolen päät alhaalla, mutta se kuluttaa turkasesti ammuksia. Se on ilmeisesti opittu NATO-liittolaisilta ja erityisesti USA:a?
En ole koskaan taistelua nähnyt niin en osaa sanoa että kumpi on toimivampi taistelutaktiikka. Tiestysti a-tarvikkeen määrä ratkaisee paljon.
Molemmille lienee paikkansa, mutta aika on mennyt ohi perisuomalaisesta tasapäistämis ajattelusta jossa kaikille annetaan kompromissi työkalu.
Käsitin, että ajatus on että, niitä tarkkoja laukauksia varten on tulossa ne uudet Sakot ja muut ylläpitävät sitä tuliylivoimaa.
Onko jossain menty tällaiseen suuntaan?Tuliylivoiman kannalta KK lienee ylivoimainen ase - lippaan/vyön koko, hallittavuus sarjatulella, paksumpi piippu. Siispä kysyn sitä samaa mitä joskus aiemminkin, eli pitäisikö KK:n olla pienikaliberinen ja ryhmän muiden aseiden järeämpiä? Eli siis kevyt konekivääri (5.56 NATO) ja rynkkyjen sijaan sijaan muille "battle rifle" tai DMR (7.62 NATO).
Kuitenkaan tämä ei ole näkynyt hankinnoissa, vaan Suomessa päädyttiin hankkimaan PKM:ää KvKK:n tilalle. Onko tälle kenties jokin kustannuksiin perustuva oikeutus? Esim. venäläinen ampumatarvike on halvempaa kuin pienempikaliberinen kotimainen?
Onko jossain menty tällaiseen suuntaan?