Ulkomuistista, eli sisältää virheitä. (Omat ajatukset).
Pintapelastusharjoitus. Veden lämpö +2c
Nukke veteen. Eka kaveri pelastamaan, nukke ajautui laivan alle. Ylös vedestä.
Nukke ajautui 50m päähän, keskustelivat toisen pelastajan kanssa, käykö hakemassa. Lähti hakemaan. (Ryhmäpaine, 22v ja eka harjoitus kurssin jälkeen, päätti näyttää?). Ui nukelle, näytti käsimerkeillä, että hädässä ollaan. Vajosi välillä pinnan alle, kiskoivat pelastusköydellä takaisin laivalle.
Eka kaveri oli jo riisunut varusteet, meni 4min pukea uudestaan päälle, että pääsi auttamaan. (Eli ei varmistajaa)
Kaveri laivalle, elvytys, deffasta virtaloppu. Siirto sairaalaan yms jossa menehtyi myöhemmin.
Syyt. Puvusta puuttui venttiili ja pukuun pääsi vettä. Hypotermia ja lisää painoa pukuun. Keuhkoissa vettä. Kuulema puvun vastuu on käyttäjällä. (Tähän voisin laittaa pitkän litanian MAAV näkökulmasta, että käyttäjä ei ikinä vastaa yksin harjoituksissa, vaan aina on kouluttaja, kokeneempi yms joka tarkistaa kanssa. Vai miltä kuulostaisi esim LJK varusmiehet itse vastaisi laskuvarjoista ja niiden oikeasta kiinnityksestä koneessa)
Samaten deffan loppunut akku vieritettiin Sotilaslääketieteen Laitoksen vastuulle, että niiden kuuluisi hoitaa. (Se prkle kuuluu jokaselle ohikulkijalle sen vastuu. Jos se piippaa muuta kuin vihreetä valoa, niin ilmotus eteenpäin. Oli se sit vartiostolle, Kanslia, Komendantti yms mikä onkaan alueesta vastuussa.)
Lyhyesti, Mutta uutisessa oli varmaan jotain muutakin joka unohtunut jo.
22-vuotias sotilas hukkui – Puvusta puuttui venttiili ja defibrillaattorin akku oli loppu
Tapaturmat|22-vuotias sotilas hukkui Merivoimien harjoituksessa. Tapauksen tutkinnassa paljastui useita turvallisuuspuutteita.
Tilaajille
Ohjusvene Tornio laiturissa Kirkkonummen Upinniemessä. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Roosa Welling HS
30.5. 15:09
MERIVOIMIEN harjoituksessa joulukuussa hukkuneen sotilaan tapauksessa on paljastunut useita puutteita turvallisuudessa. Asia selviää Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tuoreesta
raportista, jossa kerrotaan kuolemaan viime vuonna johtaneista työtapaturmista.
Merivoimien 22-vuotias ammattisotilas
hukkui 30. joulukuuta järjestetyssä rannikkolaivaston harjoituksessa. Kyse oli Rönnskärin runkoväylällä lähellä Porkkalanniemeä järjestetystä rutiiniharjoituksesta. Tavoitteena oli harjoitella miehistön jäsenen pelastamista merestä Tornio-ohjusveneellä.
KAKSI pintapelastajaa meni harjoituksessa vuorollaan hakemaan harjoitusnukkea merestä. Raportin mukaan harjoitus oli molemmille sotilaille ensimmäinen sitten pintapelastuskurssin.
Meriveden lämpötila oli tapahtumahetkellä noin kaksi astetta ja tuulen nopeus 12 metriä sekunnissa.
Ensimmäinen pintapelastaja epäonnistui nuken hakemisessa, ja se päätyi aluksen alle. Alusta päätettiin siirtää kauemmaksi, ja toisen pintapelastajan oli määrä hakea nukke noin 50 metrin uintimatkan päästä.
Matkasta käytiin keskustelua, mutta pelastaja sanoi pystyvänsä uimaan matkan.
SOTILAS pääsi uimalla nuken luo. Kun häntä oltiin vetämässä narulla takaisin alukselle, hän päästi irti nukesta ja näytti käsillään kahdesti hätämerkkiä. Harjoitus keskeytettiin, ja sotilasta vedettiin varovasti takaisin alukselle.
Raportin mukaan pelastaja ei pystynyt uimaan normaalisti ja hänen päänsä painui välillä veden alle. Hän heilutteli käsiään useita kertoja ilmaistakseen avun tarvettaan.
Toinen aluksen pintapelastajista oli ehtinyt riisua varusteensa ja pääsi takaisin veteen vasta neljän minuutin kuluttua ensimmäisestä hätämerkistä. Samalla aluksen kumivene saatiin veteen. Vedessä ollut sotilas oli tässä vaiheessa jo tajuton.
Hänet saatiin lopulta vaivoin nostettua kannelle. Sotilaan puku leikattiin auki, ja sen sisältä sekä hänen keuhkoistaan tuli runsaasti vettä.
Meriveden lämpötila oli tapahtumahetkellä noin kaksi astetta.
ALUKSEN kannella aloitettiin välittömästi elvytys ja soitettiin meripelastuskeskukseen.
Asiasta ei kuitenkaan ilmoitettu hätäkeskukseen ennen kuin oli tiedossa, että helikopterilla kestäisi puoli tuntia päästä paikalle. Silloin aluksen miehistö soitti hätäkeskukseen ja pyysi ambulanssia Upinniemen rantaan.
Aluksen matkatessa kohti rantaa uhria elvytettiin puhallus-paineluelvytyksellä. Uhriin kiinnitettiin myös defibrillaattorin eli sydäniskurin elektrodit. Laite ei kuitenkaan antanut sähkövirtaa, sillä akun lataustaso oli liian matala.
Merivoimien mukaan sydäniskurin akkujen lataaminen tai vaihtaminen eivät kuulu aluksen vastuulle vaan Sotilaslääketieteen keskukselle, joka huoltaa laitteet vuosittain.
Ensihoito oli alusta vastassa rannassa, ja sotilaan elvytystä jatkettiin. Hänet vietiin helikopterilla sairaalaan, jossa hän kuoli viisi päivää myöhemmin eli 4. tammikuuta.
JÄLKIKÄTEEN havaittiin, että kuolleen pintapelastajan puvusta oli puuttunut tyhjennysventtiili, joten kylmää vettä pääsi kertymään puvun sisälle. Tutkinnassa ei selvinnyt, miksi venttiili oli puuttunut.
Pintapelastajien tulisi itse tarkistaa tyhjennysventtiilin toimivuus. Otkesin raportin mukaan varusteiden tarkistamiseen ei ole ollut olemassa erityistä rutiinia tai tarkastuslistaa.
Raportin mukaan sotilaalla oli käytössään myös liian suuri puku. Se hankaloitti uimista. Kun puvun sisään joutui vettä, se valui kenkiin ja lahkeisiin.
Vasemmalla pintapelastajan puvun tyhjennysventtiili ja venttiilin aukko puvun hihassa. Oikealla pintapelastajan päällä ollut puku. KUVA: OTKES
OTKESIN johtopäätös oli, ettei pintapelastustoiminnassa ole varmistettu turvallisuutta riittävällä tavalla. Tästä kielivät esimerkiksi väärän kokoinen ja viallinen puku sekä käyttökelvoton sydäniskuri.
”Toimintatapoihin liittyviä vaaroja ei ole arvioitu eikä tunnistettu. Pintapelastusharjoituksissa korostetaan liikaa henkilökohtaista vastuuta”, raportissa todetaan.
Lisäksi raportissa todetaan, että Puolustusvoimissa vallitsee ”selviämisen ja tehtävään sitoutumisen kulttuuri”, joka saattaa heikentää turvallisuutta, mikäli tehtäviä ei esimerkiksi poikkeuksellisissa olosuhteissa ymmärretä keskeyttää ajoissa.
Onnettomuuden jälkeen Merivoimissa laadittiin uusi käsky pintapelastusharjoitusten varotoimista, jossa pyritään huomioimaan Otkesin esittämiä puutteita.
PUOLUSTUSVOIMISSA tapahtui viime vuonna myös toinen kuolemaan johtanut työtapaturma.
Kesäkuussa järjestetyssä Naton reserviupseerijärjestön kesäkongressissa 78-vuotias hollantilainen eläköitynyt reserviläinen
horjahti ja putosi Santahaminan varuskunta-alueella kolmen metrin korkeudella olleelta tasanteelta betonilattialle.
Yhteensä työtapaturmissa kuoli Otkesin raportin mukaan viime vuonna 23 ihmistä, kaikki miehiä. Kuolemia oli eniten maa- ja metsätalousalalla. Yleisin kuolemaan johtanut tapaturmatyyppi oli raskaan taakan tai esineen alle jääminen työtilanteessa.
Kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä on kuitenkin pitkällä aikavälillä vähentynyt Suomessa merkittävästi, Otkes toteaa tiedotteessaan.