Hyvää keskustelua täällä, mutta harmillisesti tuntuu poukkoilevan erilaisten tarpeiden välillä turhan tiuhaan. Sekoitan hieman ja vastaan niihin kaikkiin samalla:
@Rajasissi taisi aloittaa tämän ketjun osuvasti totemalla, että ei olemassa yhtä hyvää reppua tai rinkkaa, vaan kantolaite tulisi valita aina reissun ja mahd. tehtävän mukaan. Itse liikun välillä juosten, kävellen ja pyöräillen ja toiminta saattaa olla reserviläistuohuja, kuvaamista, metsästystä, polkujuoksua tai retkeilyä. Ja kyllä, yhdistelen näitä. Saatan juosta kuvauspaikalle, metsästää vaeltaen/hiihtäen jne.
Ylläolevaan viitaten tarpeet voisin luokitella ehkä yleisimmät tekijät, jotka vaikuttavat kantolaitteen valintaan:
Kuljetettavan varustuksen paino? (alla olevat painot summittaisia ja voivat vaihdella mieltymysten ja ruumiinrakenteen mukaan)
< 5 kg: lantiovyö ei välttämätön, tukiranka ei välttämätön, rintaremmi hyödyllinen
5-12 kg: lantiovyö tarpeellinen, selkäosan jäykistys hyödyllinen, rintaremmi tarpeellinen
yli 12 kg: pehmustettu ja jäykistetty lantiovyö tarpeellinen, selkäosan tukiranka ehdoto, rintaremmi ehdoton
Tarviiko huomioida lämpökuormaa? (kuumat olosuhteet, liikkumisen nopeus esim. jos liikutaan myös juosten/pyöräillen, paljon nousuja)
- Selkäosan tuuletuksesta saattaa olla yllättävästi hyötyä (löytyy harmillisesti yleensä vain siviilimallin rinkoista ja repuista)
- Keveät ratkaisut auttavat suorituksessa (->siviilimallit)
Vaatiiko tehtävä tai muut suoritteet matkalla nopeaa varusteiden käyttöä?
Tämä tekijä ratkaisee oleellisesti sen, onko kantolaite yhden ison säilytystilan omaava vai onko siinä kiinni paljon ulkoisia taskuja ja kiinnitysmahdollisuuksia. Ylimääriset taskut tuovat ylimääräistä painoa, mutta helpottavat ja nopeuttavat toimintaa. Tämän vuoksi esim. kameralaukut on lokeroituja valmiiksi ja sisältävät monenlaisia aukaisumahdollisuuksia. Metsästysrepuissa voi puolestaan olla paikka aseelle ja esim. pusseja riistalle. Kummassakin tilanteet voivat tulla nopeasti vastaan, eikä ole aikaa kaivella reppua pidempään, vaan tavarat ja välineet on löydyttävä heti ja varmasti. Vastaavasti sotilasrepuissa on yleensä ratkaistu tämä mollekujastoilla ja taskuilla tai lisätaskuilla, koska tehtävät voivat vaihdella suuresti ja kaikenlaisia varusteita voi joutua käyttämään nopesti ja haastavissa olosuhteissa. Retkeilyyn tehdyissä rinkoissa taas on yllensä varsin vähän näitä taskuja ja nekin on usein spesifioitu tietyille tavaroille kuten: juomapuollolle, taukovaatteelle ja välipaloille ja muuten kaikki kulkee yhdessä tilassa.
@mienkoiv tuossa jo osuvasti hämmsteli, että mikäs kiire tavallisesti retkeillessä on. Eikä pitäisi ollakkaan. Silloin riittääkin, että pääosa varusteista on kompaktisti, kevyesti ja saateelta suojassa repun tai rinkan päätaskussa.
Vaatiiko tehtävät tai suoritteet ryhmäkohtaisen materiaalin kuljetusta?
Tämä tekijä voi vaikuttaa oleellisesti siihen, että vain riittävän modulaariset tai riittävän kapasiteetin ja kantokyvyn omaavat kantolaitteet ovat vaihtoehtoja ja näin rajaa muuten käyttökelpoisia vaihtoehtoja pois. Esimerkki: jos viestimies ei saa partiomatkalle reppuunsa radiota mahtumaan, on reppu hänelle käyttökelvoton, vaikka henkilökohtaiset asita sinne menisivät täydellisesti. Jos vaellukselle lähtijät eivät saa yhteistä telttaa kenenkään reppuun järkevästi kiinni, on kantolaitteet valittu huonosti.
Tämä kirjoitus oli nyt myös oman ajattelun tueksi, jäsentämään hieman omia tarpeita. Ongelmathan yleensä syntyvät siitä, että harvemmalla on halua tai tahtoa hankkia ja omistaa erilaista reppua tai rinkkaa aivan joka lähtöön. Itsekin olen päätynyt kompromisseihin, jotka joskus harmittavat, mutta loppujen lopuksi ovat olleet ainoita budjettiin sopivia järkeviä vaihtoehtoja. Siviilimallin rinkkaani en ota yleensä reserviläistouhuihin, koska ei ole riittävän modulaarinen. Toisaalta silloin olen yrittänyt puristaa tavarat Savotan Jääkärireppuun + lisätaskuihin, joka taas ei kanto-ominaisuuksiltaan ole ehkä ollut oikeasti sille painolle riittävä. Kamera ja objektiivit ovat niin ikään kulkeneet Jääkärirepussa tai jossain pienemmässä repussa, sillä en ole pystynyt oikeuttamaan vielä jonkin kamerarepun hankintaa omalla käytöllä. Käyttämieni reppujen modulaarisuus on kuitenkin mahdollistanut joitain temppuja objektiivien ja kameran vekslaamisen helpottamiseksi. Mikään repuistani ei ole opitimaalinen juoksemiseen, kun muut ominaisuudet ovat ajaneet edelle, mutta toistaiseksi on pärjätty ilman erillistä juoksureppua.
Moduulaaristen keskikokoisten reppujen aivan säännöllinen ongelma on muuten se, että kanto-ominaisuudet mitoitetaan sen mukaan miten paljon reppu painaa sen ollessa pakattu täyteen, kun ne pitäisi tehdä reilusti jämäkämmiksi koska tavaraa kiinnitetään kuitenkin ulkopuolelle - sehän on se koko idea. Esim. Jääkärirepun isoin miinus on sen hävyttömän kapea suoliremmi - lantiovyöksi ei sitä voi kutsua. Selkäjäykistyksen paransin jo itse. Tietysti voisin vaihtaa suurempaan, mutta silloin tavara mahtuisi sisäpuolelle, eikä olisi näin niin hyvin käytettävissä.