Reppu / Rinkka sotilaskäyttöön

Solidsnake

Ylipäällikkö
Väännetään nyt vielä kerran rautalangasta: Se että kannattaako ostaa oma rinkka kertauksiin/MPK/Maa:iin riippuu aivan 100% siitä, että mitä tekee ja millaisilla välineillä. Jos kerran siirtymät ovat lyhyitä esimerkiksi vaikka autosta asemaan, niin muutama sata euroa rinkkaan ei välttämättä ole hyvä sijoitus.

4 päivää maastossa räntäsateessa ei kerro yhtään mitään siitä, että olisiko oma rinkka ollut tarpeen. Sen 4 päivää voi viettää vaikka Scanian nupissa webasto päällä, jolloin tarve rinkalle on tasan 0. Tai se voi olla +25km siirtymisiä jalan syvyydessä sen kuitatun LJK-rinkan kanssa, jolloin tarve omalle rinkalle on myös aika lähellä nollaa. Tai se voi olla niitä +25km siirtymisiä M05 "mätisäkki" selässä, jolloin tarve on jo aika paljon suurempi.

Allekirjoittanut katselee hommaa omasta kapeasta mm. (meri)tiedustelun ja muun vastaavan hörhöilyn värittämästä näkökulmastaan.

Jos elämä maistuu makealta jakokamppeissa niin mikäs siinä, mutta koko keskustelu lähti kuitenkin siitä, kun Raveni kysyi kokemuksia k.o rinkasta, ollessaan ostohousut jalassa. Ja kuten sanoin; Crusader on minusta aika lähellä optimaallista ressurinkkaa, muutamin pienin varauksin. Joista omassa käytössä ehdottomasti suurin on erilaisten kiinnityspaikkojen puute.

Kuten Lepukki tuossa avaa, on kantolaite aina kompromissi, ja minusta Crusaderin eri versiot ovat edelleen aika lähellä sitä optimia jossa hinta - modulaarisuus - mukavuus kohtaavat. Sivutaskut luovat sopivasti modulaarisuutta ja monikäyttöisyyttä, rinkka on mukava kantaa varsin painavanakin, lantioremmi on tukeva, eikä hintakaan ole paha, varsinkaan käytettynä.

@Solidsnake Joo, eipä siitä mitään haittaa ole jos on lisää EA-kamaa kiinni rinkassa, ja vaikka IFAK liivissä. Minulle koulutettujen taistelutapojen valossa tilanteet joissa rinkassa kiinni olevat EA kamat olisivat hyödyllisiä ovat aika lähellä nollaa, koska rinkka ei säilytetä majoituksessa tai pidetä mukana taistelutehtävässä. Jolloin päädytään tilanteeseen, jossa EA kamat ovat ihan muualla, kuin missä niitä eniten tarvitaan. Puhumattakaan siitä, kuinka hankala niitä EA-kamoja olisi kaivella rinkasta, jos ottaa osuman kun on rinkka selässä.
Juu, jokainen oman maun mukaan, tuumin vain että ea on näppärä ottaa rinkan läpästä päivärepun kyytiin, silloin kun seikkaillaan pikkurepun kanssa, kirjottelin vähän epäselvästi, tietysti jos päiväreppu on valmiiksi pakattu vaikka rinkan läpän alle, ei tämmöistä onkelmaa olekaan
 

Kaarne

Kapteeni
Oho, tuota että vetskarit on jossain väärin päin en tiennytkään. Olen tosiaan harkinnut tuollaisen MOLLE / juomarakko sivustaskun hankintaa, joten tuo on hyvä pitää mielessä.

Samoin tuo @Aarne1:n läppäjuttu näyttää ihan mielenkiintoiselta, pitää paneutua asiaan.

Oma käyttötapani on se, että rinkka jää kätköön ja mukaan lähtee pikkureppu, jossa juomarakko & MPL / lämppäri / tms. jaetut hilavitkuttimet, sekä omaa toimintakykyä ylläpitävää materiaalia.


Tuolla logiikalla kaikkien omien varusteiden ostaminen on ihan turhaa, koska kyllähän sitä "kruunu poikansa varustaa" ja viikonlopun vetää vaikka varusteissa mallia 62 satoi tai paistoi...
Eihän sitä kannata maksaa mistään minkä saa valtiolta ilmaiseksi, jos edes saa... 600 euroa kantolaitteeseen ei ole juuri mitään, sillähän saa näppärästi juuri LJK-rinkan, mutta eipä juuri muuta. ;)

Kuten sanoin kokemukset nyt riippuvat ihan siitä mitä ressuna tekee tai on intissä tehnyt. Jos tukeutuu ajoneuvoihin tai kurssit ovat tasoa kahvia ja kampaviinereitä, niin ei sillä rinkalla mitään tee. Jos taas menet tiedusteluharjoitukseen, jossa jaetaan "iso reppu" M05 tai M85 ilman taisteluvyötä, ja siirtymiset ovat pidempiä kuin muutama sata metriä, niin kyllä tulee omaa rinkkaa ikävä.

Ja edelleen, ketjun aihe on "Reppu / Rinkka sotilaskäyttöön", eikä suinkaan "rinkka vaellus / retkeily käyttöön". EA taskun pitäminen rinkassa sotilaskäytössä on vain ihan puhtaasti tyhmä idea. Se miten EA taskun tai muiden kamppeiden kantaminen kannattaa hoitaa siviilissä, tai millaisia onnettomuuksia retkeillessä sattuu ovat sellainen asia jotka ovat aika kaukana ketjun alkuperäisestä aiheesta.

Edit: Kiroitusvirhe.
Mite sopisivat käyttöösi isot Karrimor SF-rinkat?
Isompi Predator 80-130 jossa on Mollekujasto:


Pienempi Sabre 60-100:

Molemmissa on PLCE-vetoketjut sivuilla.
 

mienkoiv

Luutnantti
Berghaus 90+10 nyt Torissa jollain myynnissä, koko 2
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Juu, jokainen oman maun mukaan, tuumin vain että ea on näppärä ottaa rinkan läpästä päivärepun kyytiin, silloin kun seikkaillaan pikkurepun kanssa, kirjottelin vähän epäselvästi, tietysti jos päiväreppu on valmiiksi pakattu vaikka rinkan läpän alle, ei tämmöistä onkelmaa olekaan
Henk.kohtainen ifakki kannattaa pitää koko ajan läsnä. Mitään takeita ei ole että rinkalle pääsee esim kusiherätyksessä ja taas hemmetin hidas kaivaa kun osuma tulee ja monesti se ei haavoittuneella onnistu omatoimisesti, ainakaan nopeasti.
 

Oantteri

Kersantti
Mite sopisivat käyttöösi isot Karrimor SF-rinkat?
Isompi Predator 80-130 jossa on Mollekujasto:


Pienempi Sabre 60-100:

Molemmissa on PLCE-vetoketjut sivuilla.
Joo, nuo vaikuttavat oikein päteviltä. Onneksi (harmiksi?) rinkan vaihto ei vielä ole ajankohtaista, koska tuo täyttää tarpeet riittävän hyvin. Ja laatukin on sen verran kovaa, että tuskin omalla käytöllä saan tätä ihan heti tuhottua.

Toki olen tässä miettinyt että jos kävelisin suutarille, ja ompeluttaisin muutaman molle lenkin sinne rinkan yläosaan / hupun alle, niin ratkeaisi tämäkin ongelma.
 

Kaarne

Kapteeni
Brittien uuden Virtus-systeemin 90-litraista rinkkaa saa Suomestakin:

 

Iku-Turso

Alikersantti
Kannattaa hankkia jokin oikea surplustuote, ne on tehty käyttöön ja ovat ihan eri tavalla laadukkaita.

Ostin juuri kuvassa näkyvän, Royal Navyssä palveluksessa olleen kaverin vedenpitävän rinkan tuplavetoketjuilla, 20 euroa, paras rinkka mitä olen koskaan kokeillut, todella tukeva selälle ja kaikki hihnat kunnollisia, päällys todella raskasta kangasta ja kestänee useamman sukupolven käytön tositoimissa. Asekoukutkin. Eikä kastu kamppeet! Valmistaja on ilmeisesti Northern Diver.

Rinkka.jpg
 

ILoveEU

Kenraali
Itsellä kokemusta ompelujutuista, kun sukulaisella oli aikoinaan ompelufirma, ja vähän itsekin säätänyt kaikenlaista.

Kaupassa tuli heti tunne, että Berghausin rinkat oli materiaaleiltaan halvan oloisia. Savotan rinkka vaikutti jo ihan eri peliltä, kun toisessa kaupassa pääsin testaamaan. Eli ihan vieri vierwssä en päässyt vertailemaan.

Että jos sotilaskäyttöön pitäisi rinkka hankkia, niin vähintään savotan rinkka, mutta kiinnostaisi nähdä myös Varustelekan omat tekeleet.
 
Viimeksi muokattu:

Iku-Turso

Alikersantti
Niin ja tuon surpluskassin hankin juuri koska Varustelekasta hommattu Mil-Tec keikkakassi oli minusta aika kuralaatua ja kehno kantaa, melkein ennemmin raahaan kamppeet perinteisessä merimiessäkissä. "Halpa" kopio harvoin on aidon veroinen.
 

OXPAHA

Luutnantti
Tästä en voi olla enempää samaa mieltä. Olen viimeiset ajat mennyt samalla paketilla (itselläni "käytettynä" ostettu Crusader) kaikenlaisissa olosuhteissa eri puolella maata eikä sellaista moitetta löydy joka näkemykseni mukaan vaihtamalla korjaantuisi. Aika moni kollega on päätynyt samaan ratkaisuun, osalla tosin Centurion tilalla Munro joka on hieman kevyempi.

Kestävää, kevyttä, simppeliä ja aika monessa liemessä keitettyä sotilaskamaa. Suosittelen lämpimästi.
Parin vuoden takaa piti etsiä kunnes löytyi oman setin suosittelija.

Centurio oli luonnollinen valinta Vulcanille kaveriksi. Sivutaskut sopivat ristiin. Pettymys oli vain se ettei yhtä taskua saa vetoketjuilla kiinni repun etupuolelle. Hetken näytti että sopii, mutta ei. Ne sivutaskut ovat niin massiiviset että tekevät sivuilla repusta vähän kömpelön, varsinkin jos ei laita molempia. Niin vanhaksi tuotteeksi Centurio on erittäin elinkelpoinen, kuten Vulcankin. Pals-kujia on juuri sen verran että eteen saa Savotan tms taskun johon sopii majoite, sadeasu, keittokamat tai joku muu moduuli. 30 litran pääosasto varmaan kaipaisi lokerointia jonkun mielestä, minun ei. Läpässä on iso tasku johon voi tunkea organisaattorin pienille tavaroille. Läpän päälle voi virittää kumiritsalla kevyitä tavaroita, sivuilla hyvät kiinnikkeet pitkille tavaroille. Lantiovyönä pelkkä remeli, mikä ei tässä koossa ainakaan minua haittaa.

Vaatimaton suositukseni siis Vulcan ja Centurio -kombolle.

Edit: luin ketjua taaksepäin ja siellähän meikäläinen oli kuolannut Centuriota jo 2018 :) No nyt se on todellisuutta ja hyvin toimii.
 
Viimeksi muokattu:
Top