Ah. Natsat. :heart:
1. Miten sotamiehen osaamisalueen ja kyvykkyyden pitää kasvaa jos kaulukseen tulee kaksi kulmarautaa lisää?
2. Miten alikersantin osaamisalueen ja kyvykkyyden pitää kasvaa jos kaulukseen tulee kaksi kulmarautaa lisää?
3. Miten vänrikin osaamisalueen ja kyvykkyyden pitää kasvaa jos kaulukseen tulee ruusuke ja tanko lisää?
Voin muuten kertoa suuren salaisuuden: edes ”normaalit” reserviupseerit ja reservialiupseerit eivät saa ylennyksiä ilmaiseksi tai ilman osoitettua tehtävää ja koulutusta vuonna 2013 (jos et usko, niin katso miten ylennyslistat ovat lyhentyneet vuosien mittaan) ja yksi tai kaksi kulmarautaa tai ruusuke + - ei välttämättä tarkoita sitä, että tehtävä kovinkaan paljon muuttuisi. Kersantti ja ylikersantti ovat nuorempia aliupseereita siinä missä alikersantitkin ja tehtävät ovat samaa tasoa eli ryhmänvarajohtaja, ryhmänjohtaja ja joukkueen varajohtaja. Tai sitten sellainen tehtävä, joka joukkotuotetusta vm-aikaisessa kokoonpanossa kuuluu miehistölle eli vaikkapa konekiväärin ampuja.
Entäs vänrikeillä, luutnanteilla tai yliluutnanteilla? Komppaniatason upseeriarvoja ja tehtävät ovat joukkueenvarajohtajasta joukkueenjohtajan kautta komppanian varapäällikköön. Pääsääntöisesti siis.
Mille tasolle sotamiehen tulisi kohota pelkillä kertausharjoitusvuorokausilla ja 6 kuukauden asepalveluksella, johon ei ole kuulunut edes perusteita sotilasjohtamisesta ja sotilaskouluttamisesta saati sitä kaikkein tärkeintä johtajakoulutuksen vaihetta eli viimeistä puolta vuotta varusmiesesimiehenä oman joukon osana sitä kouluttaen ja saaden hyvin yksilöityä ja tehtävänmukaista jatkokoulutusta?
Eiväthän aliupseeritkaan kaiketi mehustele komppanianpäällikön tehtävistä tai res. upseerit komentajatason tehtävistä. Liian isot saappaat sillä koulutuksella. Toistan itseäni toisesta ketjusta: hyvin koulutettu jääkäri pystyy vaihtamaan lennosta rj:n tehtäviin, hyvin koulutettu rj pystyy vaihtamaan lennosta jj:n tehtäviin, hyvin koulutettu jj pystyy vaihtamaan lennosta komppanian päälliköntehtäviin etc. Ei siis riitä, että oma homma on hallussa, vaan tuon lisäksi tulee pystyä myös oman lähiesimiehen tehtäviin. Tarkoittaa siis sitä, että miehistöstä aliupseeriksi ja ryhmänjohtajaksi nostetulla tulisi olla ainakin jonkinlaiset valmiudet myös joukkueenjohtajan tehtäviin eli pykälää ylöspäin. Jos ei ole, niin sitten se alikersantin arvo ei ole ainakaan liian matala osaamiseen nähden.
Nythän järjestelmä mahdollistaa ryhmänvarajohtajan ja ryhmänjohtajan tehtävät miehistökoulutetulle, mutta molempiin on edellytyksenä kyvykkyys eikä pelkkä halukkuus. Ovatko nuo liian helppoja tehtäviä?
AUK:n käyneillä reservialiupseereilla on kuitenkin 182 päivää enemmän palveluksessa ja heidän tehtävänsä ovat suurimmaksi osaksi juuri rj tai rvj. Alikersantin arvoon tarvitaan 10 kh-päivää koulutusvaatimuksena jos kyseessä on jääkäri. Lienee sanomattakin selvää, että 10 päivää ei riitä edes siihen tasoon, joka varusmiesjohtajilla on. Kaiken lisäksi aikuisia työssäkäyviä ja kenties perheellisiä miehiä ei voi johtaa samalla tapaa kuin 19- vuotiaita alokkaita eli pelimerkit ovat paljon vähäisemmät kuin varusmiesjohtajalla, jonka asema on järjestelmässä tunnustettu ja jolla on selkänsä takana koko kurinpitojärjestelmä ja mahdollisuus runnuttaa motivoitumatonta miehistöä komppanian pihalla. En suosittele tuota mallia käyttöön silloin kun ollaan tekemisissä normaalien ihmisten eikä herrapelkoisten varusmiesten kanssa…
Varusmiehenä esimiestehtäviin koulutettavilla 12 kuukauden palveluksesta 10 kuukautta on tarkoitettu johtajakoulutukselle unohtamatta sitä, että johtajaksi kasvaminen ei ole mikään surkea 12 kk pläjäys tiiviisti, vaan johtajana ja sotilaana kehittyminen on vuosien, vuosikymmenten ja itse asiassa koko elinajan kestävä prosessi. Minäkin ole tavannut reserviläistoiminnassa sellaisen ihmistyypin, joka on käynyt lusimassa 11 kuukautta joskus 25-30 vuotta sitten ja liittynyt äskettäin johonkin reserviUPSEERIKLUBIIN tavoitteena luutnantin sotilasarvo, koska muuten toimistolla joutuu nurkkaan häpeämään. Harjoituksissa on ilmennyt, että tälläisten sotilas- ja johtajaominaisuudet ovat jopa heikommat kuin kastemadolla enkä ainakaan itse uskaltaisi käskeä tälläistä setää edes taistelijaparin vanhimmaksi saati vaativampaan johtajatehtävään ihan riippumatta siitä, että aikanaan onkin suorittanut reserviupseeritutkinnon. Jos minusta olisi kiinni, niin kenties konekiväärin vöiden täyttäminen olisi sopivaa hommaa näille… Tälläinen aines on kaiketi heikompaa kuin aikanaan Volksturmissa. En edes liioittele kun sanon, että suurin osa pelkän peruskoulutuskauden rivissä olleista varusmiehistä on hiton paljon parempia sotilaita. Onneksi tuo ei ole kovin yleinen ihmistyyppi, mutta todistettavasti noitakin on.