Somalia ja Itä- sekä Keski Afrikan konfliktit

  1. Tigrayden tulitaukovaatimuksissa oli Etiopian perustuslain kirjoittaminen uudelleen. Viestisi siitä, että TDF/Tplf haluaisi pitää Etiopian koossa. Aika neuvottelut ovat edessä oromoiden ja amharoiden kanssa. Jos tämä menee pieleen, Tigray itsenäistyy. Josta:
  2. Ertsilä pysyy Ertsilänä jos Etiopia pysyy kasassa. Jos Tigray itsenäistyy, se menee ja liipaisee Afwerkin istumasta Adi Halon keidas-maatilaltaan. Sitten Tigrayllä on Massawan satama hallussa. Tuossa taistossa Eritrean PFDJ ja TPLF selvittäisivät välinsä ja väittäisin TPLF:n omaavan tykkien jyskeessä enemmän taitoa kuin eritrealaisen vastinparinsa, osaksi siksi että eritrealaisilla kenuilla ei ole mitään sananvaltaa Afwerkin touhuiluihin, kiitos esimerkiksi peri-sarvelaisen "mulla on sun perhe panttivankeina"-lähestymisen. Kerrataan nyt vielä että tigraythan siis oikeasti olivat Etiopian armeijan keihäänkärki, pitkään. Taitavasti Melesiltä aikanaan pelattu...

Kolmosesta on vaikea sanoa, Niilin vesi nyt on kiistelyttänyt koko maailmanhistorian verran joten mikä siinä muuttuisi? Oikeasti liikaa muuttujia että mitään perin syvällistä voisi sanoa. Viimeiseen sitten: Se se onkin kysymys.

Paljon on siitä kiinni mitä Tigrayt tekevät. Tavallaan heillä ehkä olisi oikeuskin antaa takaisin. Mutta sitten taas se, mikä tuon TPLF-vihan on Etiopiassa aiheuttanut... Kyllä siihenkin syynsä on. Pienenä vähemmistökansana varmaan ottavat lusikan kostojen suhteen kauniiseen käteen.

Kiitän vastauksesta!
 
Uusimpien tietojen mukaan Lalibelan kalliokirkkojen kaupunki ympäristöineen ja lentokenttineen on TDF:n valvonnassa. Amharoiden kalashnikov-militiat eivät pärjänneet ilmeisen osaavalle TDF:lle, vaan jäivät ainakin osin vangeiksi. Vähänlaisesti tulee kuvamateriaalia noilta rintamilta.

EDIT: Tiedoista on pääteltävissä myös, että Weldiyan ja Lalibelan kaupunkeja ei ole varsinaisesti miehitetty, mutta ovat TDF:n peukalon alla muuten.
 
Viimeksi muokattu:
Uusimpien tietojen mukaan Lalibelan kalliokirkkojen kaupunki ympäristöineen ja lentokenttineen on TDF:n valvonnassa. Amharoiden kalashnikov-militiat eivät pärjänneet ilmeisen osaavalle TDF:lle, vaan jäivät ainakin osin vangeiksi. Vähänlaisesti tulee kuvamateriaalia noilta rintamilta.

EDIT: Tiedoista on pääteltävissä myös, että Weldiyan ja Lalibelan kaupunkeja ei ole varsinaisesti miehitetty, mutta ovat TDF:n peukalon alla muuten.
Juu, hinaavat tykkejä lähimmille huipuille ja odottavat että kaupungissa otetaan järki käteen. Vähän sama kuin silloin joskus kun tarinan mukaan venäläiset patterin 1808 Pyövelinmäelle saivat. Veivät tuosta oranssista linnasta Kaupunginpuistoon Vasilille avaimet käteen.

Asmarassa teinien eli luokat 11 ja 12 opetus on edelleen keskeytetty. Rintamalle tarvitaan väkeä... Oikeastaan kaikki muukin koulutus on edelleen säpissä. Maassa pitkään olleita ulkomaalaisia, jopa eritrealaisten kanssa pitkään naimisissa olleita koitetaan pihalle tosissaan. Suhteet lähetystöihin auttavat näissä.
 
Päivitetään:

TDF taisi mennä Lalibelasta ohi. Tavoitteena on katkaista Gondar- Bahir Dar-tie ja sitä kautta ENDF:n huolto Tigrayssä. Wollon regionin ja Gondarin välillä ei myöskään ole enää ENDF:lle tietä käyttää. TDF listasi myös sotasaalistaan kolmen rintaman "Tigrayn äidit"-operaatiostaan: "19 Tanks, 1 BM-Launcher, 3 heavy artillery (130mm), 36 heavy artillery (122mm), 11 (BMP military vehicles), 11 ZU-23, 4 (107mm rocket), 3 mortar (120mm), hundreds of mortar (82mm), hundreds of Bren, DShk and military radios, 178 vehicles and thousands of light machine guns were captured." Laskeskelivat myös 30 000 ENDF:n + amhara- , somali- , sidama- , afar- ja oromotaustaisen militiahenkilön lopettaneen sotilaallisessa mielessä toimintansa. 18 000 olisi kuulemma vallan vaihtanut hiippakuntaa.

TDF:n pomo Tsadkan Gebretensae sanoi Tigrayn tulevaisuudesta päätettävän aikanaan kansanäänestyksellä.

NY Timesin mukaan suurin este Tigrayn humanitääriselle avulle on Liittovaltion asettama blokki eli lisää natsoja Rauhanpalkintomiehelle sataa. Avustustyöntekijät kertovat eritrealaisten ja etiopialaisten sotilaiden varastaneen viljaa, polttaneen peltoja ja tuhonneen maaanviljelyskalustoa. Afarissa hyökkäyksen kohteeksi joutunut ruoka-convoy sai siipeensä korkeiden U.N.-lähteiden mukaan liittovaltiolle uskollisilta afareilta, Etiopian turvalllisuusjoukkojen pyynnöstä. WHO:n mukaan (näissä niihin voi jossain määrin luottaa) 3,8 miljoonaa Tigrayssä tarvitsee terveydellisiä tukitoimia. Koleraa siellä eniten pelätään...
 
Sodassa sattuu ja tapahtuu. Toisissa sodissa tapahtuu vähän enemmän kuin toisissa eli Humeran liepeillä tigray-pakolaiset ovat ilmeisesti viikon verran onkineet käsistään sidottuja tai muuten vaan ammuttuja siviileitä Tekeze-joesta. Noilla mainhan Eritrean ja Etiopian sotilaita sekä Amhara-militiaa on syytetty mm. ihmisten ajamisesta kodeistaan kuin Rooma daakialaisia aikanaan. Kirveitäkin on ainakin lehtijuttujen mukaan käytetty ja ruumiissa on ollut nähtävissä tigraylle tyypillisiä merkkejä eli ristejä otsatatuointeina. Asmarassa näki paljonkin, etenkin vanhemmalla väellä. En usko Washington Postin asiasta vähättelevän.

https://www.washingtonpost.com/worl...44be50-f394-11eb-a636-18cac59a98dc_story.html
 

Liitteet

  • 64ab04e63abfbc7fbb5d1e0cea302e28.jpg
    64ab04e63abfbc7fbb5d1e0cea302e28.jpg
    22.3 KB · Luettu: 11
Tuolla ei taida olla mitään sijaa väliintulolle saati rauhaan pakottamiselle? Osapuolia on tarpeeksi ja intressejä ei tekovaltioilla piisaa. -pelkkä- humanitäärinen kriisi tuskin käynnistää mitään.
 
Tuolla ei taida olla mitään sijaa väliintulolle saati rauhaan pakottamiselle? Osapuolia on tarpeeksi ja intressejä ei tekovaltioilla piisaa. -pelkkä- humanitäärinen kriisi tuskin käynnistää mitään.
Ei ainakaan vielä, liikaa tosiaan liikkuvia osia ja öljylähteitä ei ole vieläkään löytynyt. Eikä sinne oikein olisi väliin menijöitäkään. Etiopia kun on kantanut aika isoa vastuuta AU:n rauhanturvaamisista. Kyllä ne nyt taitavat keskenään katsoa jonkun aikaa vielä kenen pelut pieniä ovat.
 
Toisissa sodissa tapahtuu vähän enemmän kuin toisissa eli Humeran liepeillä tigray-pakolaiset ovat ilmeisesti viikon verran onkineet käsistään sidottuja tai muuten vaan ammuttuja siviileitä Tekeze-joesta.

Ilta-Sanomatkin intoutui uutisoimaan aiheesta:

Kymmeniä ruumiita nostettu joesta Etiopian ja Sudanin rajalla – osalla kädet sidottu, osalla ampumahaavoja​

Sekä etiopialaiset että sudanilaiset kertovat vedestä löytyneistä ruumiista.

Ina Kauppinen

13:28



Silminnäkijät ovat kertoneet kymmenistä ruumiista, jotka ovat kelluneet Tekeze-joessa, joka kulkee Etiopiassa ja Sudanissa, The Guardian uutisoi. Sudanissa joki tunnetaan Setitinä.

Sudanilainen virkamies kertoi paikallisten viranomaisten löytäneen noin 50 ruumista Kassalan maakunnassa. Kuolleiden uskotaan olevan Tigrayn konfliktia paenneita. Osalla on ollut ampumahaavoja tai kädet sidottuina.


Kaksi etiopialaista pakolaista ja neljä sudanilaista silminnäkijää puolestaan kertoi Reutersille maanantaina, että ainakin 30 ruumista oli huuhtoutunut rantaan Sudanin puolella.


Tigrayn osavaltiossa, Etiopiassa on sodittu jo kuukausia. Vastakkain ovat Tigrayn kansan vapautusrintama -puoluetta edustavat kapinallisjoukot ja Etiopian keskushallinnon ja sitä tukevan Eritrean joukot.


Tekeze-joki toimii eräänlaisena luonnollisena rajana Tigrayn joukkojen hallitseman alueen sekä Eritrean ja Etiopian joukkojen hallitseman alueen välillä. Toisessa kohden joki myös kulkee Etiopian ja Sudanin rajalla.

Etiopialaisesta rajakaupungista Humerasta paennut kirurgi Tewodros Tefera kertoi Reutersille haudanneensa 10 ruumista viimeksi kuluneiden kuuden päivän aikana Sudanissa. Hän kertoi kuulleensa paikallisilta kalastajilta ja pakolaisilta, että näiden lisäksi joesta oli nostettu 28 ruumista.


– Heitä oli ammuttu rintaan, vatsaan, jalkoihin... ja heidän kätensä olivat sidotut, Tefera kertoi.


Hän kertoi, että kolme oli tunnistettu tigraylaisiksi Humerasta. Moni pakeni Tigrayn alueella sijaitsevasta Humerasta Sudaniin, kun taistelut alueella alkoivat viime syksynä.


Maanantaina Etiopian hallituksen Twitter-tilillä väitettiin, että kertomukset vedessä kelluvista ruumiista olivat valeuutisten kampanja, jota johtivat Tigrayn ”propagandistit”.


Etiopialaisten pakolaisten kertomuksia ovat kuitenkin tukeneet sudanilaisten silminnäkijöiden kertomukset.

Kaksi sudanilaista viranomaista ja kaksi asukasta Wad Alhilewwin kylästä kertoivat Reutersille poimineensa noin 20 ruumista joesta: viisi maanantaina, yhdeksän sunnuntaina ja kuusi lauantaina. Kylä sijaitsee noin 42 kilometrin päässä leiristä, jossa etiopialaiset pakolaiset olivat löytäneet ruumiita.


Taistelut ovat viime viikkoina levinneet Tigraysta Amharaan ja Afariin.


YK:n lastenjärjestö Unicef varoitti heinäkuussa, että yli satatuhatta lasta oli vaarassa kuolla aliravitsemuksen takia seuraavan vuoden aikana Tigrayssa. Etiopia ei ole päästänyt kansainvälistä apua alueelle.

– Tarvitsemme pääsyn Tigrayhin ja alueen läpi, jotta voimme tukea lapsia ja naisia välittömästi, järjestön edustaja Marixie Mercadon sanoi.
 
Etiopia on kyllä hajoamisen partaalla. TPLF ja ENDF lisäksi on menossa muita sisäisiä sotia. Somalit ja afarat ottavat toisistaan mittaa lähellä Djiboutin rajaa ja taitaa kohta mennä säppiin Etiopian ja Djiboutin välinen junaliikenne kun somalit saavat tarpeekseen saas nähdä myös miten kauan Djiboutin ja Somalian somalit jaksavat katsella tuota menoa ennenkun sieltä aletaan lähettää miehiä ja aseita avuksi.

Samaan aikaan Abiye kävi Afara osavaltiossa ihastelemassa kiinalaisten lahjoittamia drone-lennokkeja joista ei kyllä taida olla enää pelastajiksi. Eritrea kasaa joukkojaan rajalla eikä sekään taida olla enää innokas Abiyen pelastamiseksi ja Somalia viimeisten tietojen mukaan kotiuttelee sotilaitaan pois Eritreasta ettei Abiye saa päähänsä pyytää heitä apuun sotaretkeensä. Muutenkin taitaa Somalian halitusta poltella perseessä vanhemmat jotka vaativat sotilaiden kotiuttamista joten uskallus osallistua sotaan on senkin takia vähissä ja samaan aikaan pitäisi sotia Al-shabaabia vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tietäjät...

Onko mahdollista että Etiopian hajoamisen sijaan valta vaihtuu niin että Tirgit marssivat Addikseen ja syrjäyttävät nykyhallinnon?

Ei kuulosta mun(kaan) korvaan todennäköiseltä, mutta onko mahdollista?
 
Tietäjät...

Onko mahdollista että Etiopian hajoamisen sijaan valta vaihtuu niin että Tirgit marssivat Addikseen ja syrjäyttävät nykyhallinnon?

Ei kuulosta mun(kaan) korvaan todennäköiseltä, mutta onko mahdollista?

Ja seuraako sitäkään skenaariota ns. lopullinen voitto vai lähinnä loputon suo erilaisia vastarintatoimintoja?

Mitkä tahot ja valtiot hyötyvät esim. Etiopian hajoamisesta? Johtaako perusjälki sylttytehtaalle Pekingiin? Jonnekin lähemmäs vai moneen paikkaan yhteensä?
 
Ei Tigrayllä ole pysyvästi asiaa koko Etiopian johtoon enää. Ei minkäänlaista. Pari vuotta voisivat keikkua mutta edelliset näytöt ovat taanneet kansannousun/salamurhailun tapahtuvaksi jos yrittävät.

Hyötyjää mahdollisesta hajoamisesta ei paikallisesti ole, päin vastoin. Siellä on paikoitellen mm. innokasta somalia valmiina saattamaan Al Shabaabia uusille alueille niin Etiopian kuin Kenian puolella. No, joku Sudan saattaa olla tyytyväinen jos iso entiteetti naapurista häviää, tosin kyllä niitä amharoitakin piisaa.

Kiinan hyötyminen... aika lailla ovat paukkuja hekin Etiopiaan laittaneet. Jenkit tosin jo ovat väläytelleet Abiyen toilailuiden vuoksi Etiopian erityisaseman/-kauppasuhteiden purkua joten kyllähän sekin Kiinalle passaisi. Etiopian alue on väkimääränsä vuoksi aina iso tekijä Sarvessa ja Afrikan mittapuulla iso talous. Tärkeintähän tuolla kuitenkin on sen Punaisen meren etelärannan kontrolli (ja tietenkin jossain määrin sen Niilinkin). Eli summa summarum: Etiopian hajoamisesta eniten varmaan hyötyisivät Somalian/Swahilirannikon jihadistit. Tämä oli myös jenkkien näkemys vielä 2018.
 
Olen pitänyt Etiopian asevoimia Afrikan mittapuulla ihan ammattiarmeijana. Mutta silti ottavat kapinallisarmeijalta pataan kuin Star Warsissa ikään. Eli olenko nyt sisäistänyt että monikansallisen Etiopian asevoimat muodosti eri osavaltioiden armeijat? Ja että Tigrayn armeija oli kuin Suomen valmiusprikaatit? Eli nyt siellä on pienempi mutta tehokkaampi porukka vyöryttänyt paikallistason jamppalegioonat pystyyn?
 
Egypti olisi varmaan iloinen Etiopian hajoamisesta Niilin vuoksi samoin Sudan. Somalia/somalit varmaan sen takia että saisivat Ogadenkn alueet irti Etiopiasta ja ihan myös historiallisista syistä haluaisivat nähdä Etiopian hajoavan.

Eritrea varmaan haluaisi pitää Etiopian hyvin heikkona en tiedä haluavatko kuitenkaan maan hajoamista palasiksi.

Keniahan olisi kauhuissaan koska pakolaisaalto + etniset jännitteet jotka kyllä heijastuisivat sinne.

Länsimaille Etiopian hajoaminen olisi hirvitys. Pakolaisia kyllä riittäisi aina Suomeenkin asti.

Kaiken kaikkiaan Etiopian hajoaminenhan olisi katastroofi alueelle, mutta en kyllä näe mikä etiopialaisia edes yhdistäisi enää. Kieli, historia, uskonto ja kulttuuri ei yhdistä. Historia täynnä vihaa ja sotaa toisian vastaan. Jatkuvat riidat ja etniset kahakat. Parasta olisi alas ajaa koko valtio hallitusti niin kuin Neuvostoliitto aikoinaan, mutta tuskin tulee tapahtumaan.
 
Olen pitänyt Etiopian asevoimia Afrikan mittapuulla ihan ammattiarmeijana. Mutta silti ottavat kapinallisarmeijalta pataan kuin Star Warsissa ikään. Eli olenko nyt sisäistänyt että monikansallisen Etiopian asevoimat muodosti eri osavaltioiden armeijat? Ja että Tigrayn armeija oli kuin Suomen valmiusprikaatit? Eli nyt siellä on pienempi mutta tehokkaampi porukka vyöryttänyt paikallistason jamppalegioonat pystyyn?
Suurin piirtein noin. Etiopian armeijaa ei oltu luotu nyt nähtyyn sodankäyntiin (ja tigrayt sen varsin hyvin tiesivät). Abiye ja kumppanit laskivat TDF:n jäävän Mekelleen, jossa olisi sitten käyty tuhoamistaisto. TDF kuitenkin paineli vuorille, ryhmittyi ja aloitti sissisotamaiset operaatiot, jotka purivat aivan samoin kuin '91 huipentuneessa Mengistua vastaan ottelussa. TDF on tähän asti ollut hyvin jalkaväki/tykistö-vetoinen, luonnollisesti siksikin että panssareiden käyttö laajemmin vaatii ympärilleen infraa. Tottahan he siis tankkejakin ovat käyttäneet, ei siinä.
 
Afrikan mantereella taitaa olla tuo jokeen pistäminen ikiaikainen tapa pelotella. Eikös egyptiläisissä kivipiirroksissakin ole monta kertaa esitetty kuinka vihollisia pannaan jokeen.....aikanaan joki vie kalmot mereen ja krokkarit pitävät pirskeitään. Samaa oli muuten Ruandassakin, eikun jokeen vaan....ensin tassut veks viitakkosapelilla ja ukko jortaniin. Siellä päin tuo uimaopetus tarkoittaa vähän eri asiaa kuin meillä.....pitkin virranjuoksua voivat asukkaat sitten pohtia elämän rajallisuutta, kun upokkaat pompsahtelevat pintaan. Pelkoa. Kauhua ja paniikkia.
 
Afrikan mantereella taitaa olla tuo jokeen pistäminen ikiaikainen tapa pelotella. Eikös egyptiläisissä kivipiirroksissakin ole monta kertaa esitetty kuinka vihollisia pannaan jokeen.....aikanaan joki vie kalmot mereen ja krokkarit pitävät pirskeitään. Samaa oli muuten Ruandassakin, eikun jokeen vaan....ensin tassut veks viitakkosapelilla ja ukko jortaniin. Siellä päin tuo uimaopetus tarkoittaa vähän eri asiaa kuin meillä.....pitkin virranjuoksua voivat asukkaat sitten pohtia elämän rajallisuutta, kun upokkaat pompsahtelevat pintaan. Pelkoa. Kauhua ja paniikkia.
Kyllä se näin on. Ugandassa Idi käytti tätä metodia siinä määrin (siellä oli vakiintuneet kuorma-autojen kippauspaikat näille), että välillä Niilin alkumetreillä Jinjassa Owenin padon vedenotto tukkeutui kalmoista. Myös Musevenin turvatahot ovat ajoittain käyttäneet "Entebben Uimaseura"-metodia Victoriajärvellä, toki diskreetimmin kuin Idi. Näitä naamioitiin mm. uuden vuoden bileissä hukkuneiksi jne.
 
Joidenkin tietojen mukaan Weldia/Woldeya Afarissa Kobosta kolmisenkymmentä kilometriä etelään olisi taistelujen jälkeen TDF:n valvonnassa. Yhteys tätä kautta Tana-järvelle ja Gondariin on TDF:n hallinnassa.

EDIT: Taitaa Weldia olla kuitenkin Amharan puolella, vaikka mikkisoftan kartasta toisen kuvan saakin.
 
Viimeksi muokattu:
Päivän sanomat:

Kymmenisen kilometriä Woldeyasta etelään A2 tien varrella on Mersan kaupunki. Tämänkin sanotaan olevan TDF:n hallinnassa.
Aika vahva usko sivustojen pitävyyteen TDF:llä on, ovat edenneet etelään pitkälle oman tukialueensa ulkopuolelle. Keskushallinnolla ei tunnu olevan oikein mitään aloitetta. Ilmavoimien toimintakin on rajoitettua, TDF:llä on nykyaikaista ilmatorjuntakalustoa.
 
Back
Top