Somalia ja Itä- sekä Keski Afrikan konfliktit


Rauhanpalkinnon saajaa epäillään kansanmurhasta.
Kun tutustuu alueen historiaan niin sieltä löytyy kapinoivien luostarien polttamisia munkkeineen jne. Raakaa ja pragmaattista väkeä olleet kautta maailman sivu Etiopian kuninkaiden kuninkaat, ras tafarait...

Kun Eritrean ja Etiopian suhteita alettiin lämmittelemään, oli paikanpäällä heti sellainen tunnelma että tästä ei "hyvä heilu Tigraylle". Sure, ensin Mekellestä tultiin Asmaraan ostamaan se vähäkin elektroniikka ja länsimaiset vaatteet pois (Asmara oli Tigrayhyn verrattuna kuitenkin kytköksissä Dubaihin jne, eritrealaiset perheet saivat tilata Dubaista kaksi kertaa vuodessa tynnyrillisen sapuskaa ja vanhat mummot saivat lentää vaateostoksille jne), mutta koko ajan oli selvää että Afwerkilla on hinta mielessä.

Sitten alkoi maan sulkeminen ja länsimaisten toimijoiden maasta pois pakottaminen. Värväystoiminta tehostui, nuorisoa kuljetettiin Asmaraan maaseudulta, annettiin uusia vaatteita, tyhjillään ollutta kämppää ja kehuttiin uskollisiksi kun ovat jääneet maahan. Tekivät siis katiskan (mainitsin tuolloin että eräänlaista hoojiitä taidetaan rakentaa). Tätä siellä valmisteltiin.

Etiopia tarvitsee Ertitrean satamat. Afwerki on putsannut pöydän kaikista itseään vastaan vapaussodan aikaan pullikoineista, vain TPLF (tai TDF, Tigray Defence Force nykyään) on jäljellä. Noilla feodaaliruhtinaiden mailla ei lopeteta ennen kuin vastustaja on nyljetty, keitetty, syöty ja hänen maansa on tuhottu raamatullisesti.
 
Dozens of people have reportedly been killed or injured after Ethiopia's air force bombed a market in the northern region of Tigray.

Eyewitnesses told the BBC the Ethiopian air force struck the town of Togoga on Tuesday, 25km (15 miles) from the region's capital, Mekelle.

The Ethiopian military denied targeting civilians, saying it carried out the strikes to neutralise "terrorists".

Tigrayan rebel forces are said to have made advances in recent days.

However, this has been denied by the Ethiopian government.

The International Committee of the Red Cross (ICRC) said it helped evacuate the wounded.

Meanwhile, the UN called on Ethiopia to investigate the reported air strike.
Thousands of people have been killed and millions displaced after conflict erupted almost eight months ago.

Mitä isot edellä, pienet seuraa heti perässä. En usko että siellä oli yhtään teroa.
 
Etiopian C-130 ammuttu alas.
 
Ja millähän kapinalliset ampuvat alas kuljetuskoneen?

Lähteiden ja videoiden aitoudesta paha sanoa, löytyi pikaiseen youtubesta etsimällä. Pätkässä näkyy ilmassa savupilvi, muttei ohjuksia tai muutakaan, että vaikea sanoa millä ammuttu alas. Sabotaasiakaan en laske pois. Toisaalta, eikö noissa C-130 ole aika hyvät puolustukset olalta laukaistavia vastaan?
 
Ja millähän kapinalliset ampuvat alas kuljetuskoneen?
"Kapinallisille" jäi koko pohjoisen Etiopian raudat. Joita he kontrolloivat jo ennen tätä konfliktia. Lisäksi Etiopian armeijan iskukykyisimmät yksiköt olivat ennen tätä konfliktia tigraytä. Ne ovat nyt vuorilla ampumassa noita kuljetuskoneita alas.

Mitä tulee Togogaan niin tiistaiselle toripäivällehän siellä on ilmasta isketty. Mitään uutta taaskaan auringon alla, kannattaa tsekata Etiopian ilmavoimien edesottamuksia '91 Massawan taistelun jo ratkettua.

Etiopian tigrayt kansakuntana saavat nyt palautetta omasta hallintoajastaan. TPLF kuuluisi kyllä seinää vasten mutta paikallisen tavan mukaan nyt vedetään laidasta laitaan, kaikin keinoin.
 
Huhuja sekä tiedonmuruja: Etiopia-Eritrea koalitio on ilmeisesti saanut päihinsä TPLF:ltä oikein tosissaan viimeisen kymmenen päivän ajan ja TPLF:t ovat ilmeisesti lähestymässä Mekelleä, jos eivät jo ole siellä. Etiopian asettamat virkamiehet ovat paenneet, samoin sotilaat tekevät lähtöä, varastaen ja polttaen. Pari lähdettä kertoo Mekellen pankkien olevan kiinni ja Etiopian hallinnon siirtäneen pankeista birrit Addikseen. Jotain tällaista indikoisi YLE:n haastattelukin toki sekä yht'äkkinen infon määrän lisääntyminen (infon, ei varmistetun tiedon). Ertsiläläiset kuuleman mukaan olisivat jonkun päivän kaivaneet jo varustuksia omalle puolelle rajaa. Unicefin Mekellen toimisto ilmeisesti raidattu ja sen satelliittiyhteydet purettu. Ei kuitenkaan satavarmuutta...

Saa nähdä. Jos näin on, on rauhannobelistillä entistä sakeampi keitos edessään. Jos näin on, en ihmettelisi jos Mekelle pommitettaisiin maan tasalle tulevien päivien aikana. Jos näin on, odottelen mielenkiinnolla reaktioita Asmarasta eli roikkuuko kohta rumia koristeita Taglieron lyhtypylväissä...

edit: Klassisesti Etiopian hallitus on hyväksynyt Tigrayn väliaikaisen hallinnon pyynnön tulitauosta. Hallinnon, jonka se itse asetti omalle Terijoelleen. Toinen edit: Kyllä, Unicefin toimisto raidattiin ja sen satelliitti yhteydet katkaistiin. Yksi näkevä silmä vähemmän. Jos olisin Mekellessä, nukkuisin pari seuraavaa yötä jossain mahdollisimman vahvan teräsbetonin suojissa.
 
Viimeksi muokattu:
It is hard to believe it’s happening again, even harder to believe that so few people seem to know or care. A massive famine is unfolding in Tigray in northern Ethiopia. Five million people are in need of food aid, and perhaps 900,000 are already starving.

In other words, it’s looking horribly reminiscent of the start of the 1984 famine, in which a million people died, most of them in Tigray. Like the last cataclysm, this has nothing to do with “natural causes”. It’s caused by war and its associated crimes. This time, however, the man in charge is a Nobel peace laureate: the Ethiopian prime minister, Abiy Ahmed. A great weight of evidence suggests that his troops, and those of his Eritrean allies, are using hunger as a weapon of war.
 
^
Siellä on Tigrayhyn tietoliikenne ja sähkö poikki. Apua ei päästetä paikalle ja nälkä on jo kova, lapsilla varsinkin. Sitä se nälän käyttö kansanmurhan aseena etunenässä tarkoittaa, tulevien sukupolvien murhaamista.

Kymmenisen päivää sitten asiat ovat olleet näin
 
^
Siellä on Tigrayhyn tietoliikenne ja sähkö poikki. Apua ei päästetä paikalle ja nälkä on jo kova, lapsilla varsinkin. Sitä se nälän käyttö kansanmurhan aseena etunenässä tarkoittaa, tulevien sukupolvien murhaamista.

Kymmenisen päivää sitten asiat ovat olleet näin
Kiitoksia erinäisistä raportoinneista, ko. maanosan tapahtumiin. Mielenkiinnolla näitä olen seurannut.
 
Kiitoksia erinäisistä raportoinneista, ko. maanosan tapahtumiin. Mielenkiinnolla näitä olen seurannut.

Komppaan.

Sielu ei salli kommenttien tykkäämistä kun puhutaan kansanmurhasta ja vainoista.

Siitä kuitenkin tykkään ja sitä arvostan, että Bwana jakaa tietoaan ja ymmärrystään meille kujalla oleville.

Siitä iso kiitos.

Uskon monen muunkin jakavan tämän tunteen.
 
Heikkoa on ollut, eikä tuolle valitettavasti aivan näkyvissä olevan tulevaisuuden osalta erityistä korjausliikettä ole tapahtumassa. Toki maanosa pitää sisällään kovin eri tasolla olevia yhteiskuntia.
Komppaan.

Sielu ei salli kommenttien tykkäämistä kun puhutaan kansanmurhasta ja vainoista.

Siitä kuitenkin tykkään ja sitä arvostan, että Bwana jakaa tietoaan ja ymmärrystään meille kujalla oleville.

Siitä iso kiitos.

Uskon monen muunkin jakavan tämän tunteen.
Nimenomaan ja erityisesti kompaten, kirjoittamallasi tavalla. Vaikka tosiolevaisen omaksuminen, sulattelu sekä analysointi onkin kutakuinkin parasta mitä tiedollisen lisäarvon suhteen on saatavissa. Niin tietyllä tavalla omakohtaisten kokemuksien läsnäolo tekee joskus tarkastelun kohteena olevat asiat "lihallisemmiksi".
 
Sodassa, tai tässä tapauksessa Etiopian näkökulmasta "lain toimeenpano operaatiossa" ensimmäisenä kuolee totuus.

Nähkääs kun amharat lähtivät nostelemaan Tigraysta, he mossauttivat Tigrayhyn johtavan tien tärkeän/tärkeimmän (jokainenhan niistä tärkein on) sillan Tekezissä 29.6. Amhara Region Special Forces ilmoitti että he eivät sovinnolla luovu valtaamistaan alueista ja he eivät ole näin tehneetkään mm. Tekezi-joen etelärannalla. Tämä siis sijaitsee länsi-Tigrayssä, josta Amharat ovat vallanneet kiisteltyjä osia.

Tämä siksi että Tigrayt sanoivat kohta tulevansa kylään mm. Amharaan. Tai oikeastaan he sanoivat ajavansa vieraat ulos, eivätkä spesifioineet mihin pysähtyvät. No, tätä siltaa olisi käytetty myös Tigrayn suuntaan meneviin mahdollisiin avustuksiin.

Nyt Etiopian hallitus, joka edelleen pitää kiinni hyväntekijän roolistaan yksipuolisen tulitaukonsa kanssa, pistää sillan räjäytyksen (tulitauon aikana) TPLF:n piikkiin. Se olisikin sitten vissiin ensimmäinen kerta kun etenemään pyrkivä armeija tuhoaisi edessään olevan vesistönylitys mahdollisuuden.

Tällainen ei sinänsä yllätä yhtään koska juuri tuollaista se oli neuvotella/toimia "noiden" kanssa. Parhaimmillaan korkea-arvoisen viskaalin oma leima/allekirjoitus oli kiistettävissä "Ei ole mun tekemä" ja se oli toisen osapuolen vaan totuudeksi hyväksyttävä. Asioilla on tuolla tapana olla oma logiikkansa, joka sisäisesti voi olla koherentti mutta ei joka ei kestä minkäänlaista tarkastelua ulkoiseen todellisuuteen nähden. Eli Kantilta on opittu kuuluisasta lauseesta "An sich-für mich" vain puolet. Ovat jengiä, joka ilmoittautuu keskiviikkona klo 17 alkavaan krokettiturnaukseen, saapuvat paikalle torstaina klo 18 ja syyttävät järjestäjiä provokaatiosta kun ei pelatakaan shakkia.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top