Sotahistoriallinen matkailu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Videokierros Venäjän ilmavoimien museossa Moninossa Moskovan liepeillä. Kuvattu tänä vuonna. Jonkinlaiset tekstit saa päälle englanniksi. Kerran olen tuolla käynyt. 2007 kaveriporukan reissulla. Valtavasti neukkukalustoa esillä. Harmi vaan pääosin ulkona ruostumassa. Käymisen arvoinen paikka kuitenkin.

 
Sturmbock

1609723229146.png


Aleksi Rikkinen (vas.) ja Emil Kastehelmi tauolla.

RIKKINEN on yhdessä Emil Kastehelmen, 26, kanssa tehnyt kirjaimellisesti suururakan.

He ovat kolmen viime kesän aikana (vuosina 2018–2020) kulkeneet läpi ja dokumentoineet Hitlerin Saksan viimeisen puolustuslinjan Suomessa. HS kertoi tästä maanpuolustussäätiöiden rahoittaman tutkimuksen ensimmäisestä vaiheesta kaksi vuotta sitten.

Saksalaisten rakentama Sturmbock-linja kulki vuonna 1944 Suomen Käsivarren poikki kuin juuri viilletty pitkä haava. Yhä tänäänkin se on arpeutunut muistutus Suomen synkästä sotahistoriasta.


 
Viimeksi muokattu:
Sturmbock

Katso liite: 46387


Aleksi Rikkinen (vas.) ja Emil Kastehelmi tauolla.

RIKKINEN on yhdessä Emil Kastehelmen, 26, kanssa tehnyt kirjaimellisesti suururakan.

He ovat kolmen viime kesän aikana (vuosina 2018–2020) kulkeneet läpi ja dokumentoineet Hitlerin Saksan viimeisen puolustuslinjan Suomessa. HS kertoi tästä maanpuolustussäätiöiden rahoittaman tutkimuksen ensimmäisestä vaiheesta kaksi vuotta sitten.

Saksalaisten rakentama Sturmbock-linja kulki vuonna 1944 Suomen Käsivarren poikki kuin juuri viilletty pitkä haava. Yhä tänäänkin se on arpeutunut muistutus Suomen synkästä sotahistoriasta.


Saksalaisten rakentama Sturmbock-linja kulki vuonna 1944 Suomen Käsivarren poikki kuin juuri viilletty pitkä haava. Yhä tänäänkin se on arpeutunut muistutus Suomen synkästä sotahistoriasta.


Sturmbock oli osa Saksan puolustussuunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli turvata Petsamon nikkelin saanti.


Saksalaiset pelkäsivät, että venäläiset hyökkäävät Suomen Lapin ja Käsivarren kautta Norjaan ja saartavat Pohjois-Norjassa olevat saksalaisjoukot mottiin. Sturmbock rakennettiin tätä mahdollista hyökkäystä torjumaan.


RIKKINEN ja Kastehelmi kartoittivat Sturmbockiin liittyen lähes 6 000 sotahistoriallista kohdetta. Joukossa on muun muassa kymmenen ennen tuntematonta vankileirin paikkaa.

Vankileirit ovat perua syksyltä 1944, jolloin Sturmbockia rakennettiin. Vankeja käytettiin rakennustöihin.

Rikkinen ja Kastehelmi ovat koonneet löydöistään kansainvälisestikin ainutlaatuisen paikkatieto- ja kuva-aineiston, jota he ovat avaamassa verkossa suurelle yleisölle (www.forgottenfronts.fi).


”Totesimme, että kun kerätään, niin kerätään kaikki. Lopputulos on meidän tietääksemme kattavin ja laajin paikkatieto- ja kuva-aineisto toisen maailmansodan aikaisesta saksalaisesta linnoituskokonaisuudesta”, Kastehelmi arvioi.


”Euroopassa, missä tällaisia linjoja on ollut, ihmistoiminta on pyyhkinyt niitä pois. Sturmbockissa ihmistoiminta ei ole koskettanut sitä juuri lainkaan lukuun ottamatta ihan eteläpäässä Käsivarrentien lähellä olevia asemia.”


Kaksikon tutkimus on myös osa valmisteilla olevaa kansainvälistä kuusiosaista Untold Arctic Wars -dokumenttisarjaa, jonka Yle esittää vuonna 2022. Sen koukuksi on säästetty tiedot nyt löydettyjen vankileirien tarkoista sijainneista.
KASTEHELMEN mukaan tutkittavia kohteita oli yllättäen enemmän Sturmbockin selusta-alueilla kuin varsinaisessa etulinjassa. Selustasta löytyi muun muassa huoltoalueita, komentopaikkoja ja tykistöasemia.

Saksalaiset jättivät jälkeensä runsaasti elämänsä ja toimintansa jälkiä. Maastossa on yhä tyhjiä viinipulloja, ruokatölkkejä, paristoja ja muuta romua polkupyöristä taskulamppuihin.


”Aseiden osia tai kypäriä emme löytäneet. Muutamat vuoristokengät ja patruunataskun jäänteet ovat merkittävimpiä yksittäisten sotilaiden varusteita, joita maastosta on löytynyt”, Kastehelmi kertoo.


”Sellaisia esineitä, joita jotkut haluaisivat ehkä käydä metsästämässä, ei ole niinkään löytynyt.”

Aleksi Rikkinen teki saksalaisten asemista myös 3d-mallinnuksia. Alla on esimerkki Nunas-tunturin asemista laaditusta kartasta ja 3d-mallista.



5a9a7d4a2cac4215b50078b6d36e5e44.png


Rikkinen ja Kastehelmi ovat sotahistoriasta kiinnostuneita lapsuudenystäviä. Rikkinen on maantieteen ja Kastehelmi taloussosiologian opiskelija.

Kiinnostus Sturmbockiin syntyi, kun Rikkinen innostui tutkimaan, näkyisikö linjan kulku Maanmittauslaitoksen julkaisemista tuoreista laserkeilausaineistoista.


Laserkeilauksen tuottamat varjostuskuvakartat helpottavat maanpinnan muotojen hahmottamista. Saksalaisten Sturmbock-linjaan kaivamat poterot ja juoksuhaudat erottuivatkin laserkeilausaineistossa selvästi.


Työn edetessä kaksikko sai hankittua käyttöönsä yhä monipuolisempia lähteitä.


Tuuriakin oli. Rikkinen ennätti juuri ennen koronapandemian puhkeamista maaliskuussa käydä sota-arkistossa Saksan Freiburgissa kuvaamassa Lapissa toimineen Saksan 20. vuoristoarmeijan tilannekarttoja. Ne osoittautuivat keskeiseksi lähdeaineistoksi.


Skotlannista löytyi myös ilmakuva-arkisto, jossa on Hitlerin Saksan ilmavoimien Luftwaffen ottamia ilmakuvia Sturmbock-linjasta ajalta, jolloin sen rakentaminen oli käynnissä.


”Mikään ei ole niin arvokasta kuin vanhat ilmakuvat, ja niitä löytyy ihmeellisistä paikoista”, sanoo Rikkinen.


MAANMITTAUSLAITOS antoi tutkijoiden käyttöön vuonna 1960 otetut ilmakuvat Käsivarren Lapista.

”Koska pusikoituminen etenee Lapissa hitaasti, niissä näkyi todella hyvin kohteita. Maahan kaivetut kohteet meillä oli ollut jo todella hyvin kartoitettuna, mutta maanpäällisten kohteiden löytämiseen ilmakuvat ovat olleet hyviä”, Rikkinen sanoo.


Vanhoista ilmakuvista löytyivät hyvin esimerkiksi saksalaisten vankileirit, jotka erottuivat vielä 15 vuotta sodan jälkeen suorakulmaisina raivattuina alueina. Nykyisistä ilmakuvista niitä ei näe enää lainkaan.

”Vankileirejä on pystytty viime kesänä kartoittamaan kymmenkunta Sturmbockin selusta-alueelta.”

7f5a246a7636437794c8a8026e0f0994.jpg

Vasemmalla olevasta ilmakuvasta vuodelta 1960 erottuu yhä vankileirin paikka. Uudemmassa ilmakuvassa se on jo kadonnut.KUVA: MAANMITTAUSLAITOS
MOLEMMAT miehet korostavat, ettei vankileiri-sanasta pidä tehdä liikoja päätelmiä: kyseessä eivät olleet mitkään tuhoamisleirit vaan pikemminkin vankien yöpymis- ja sijoituspaikat silloin, kun he eivät olleet pakkotyössä. Vangit olivat saksalaisille tärkeää työvoimaa.

”Pohjoiskalotin rakennustyömaat ovat olleet kauheita paikkoja. Sturmbockia on varmasti ollut rakentamassa riutunutta porukkaa, vaikka siellä ei vankeja olisi ehdoin tahdoin tapatettukaan”, Rikkinen sanoo.

”Kuolleisuus on varmasti ollut korkea.”

Vankien kuolleisuudesta kertoo ehkä sekin, että tutkimuksessa löytyi mahdollisesti ensimmäinen Sturmbock-linjan joukkohauta. Varmuutta siitä ei kuitenkaan ole ennen mahdollisia kaivauksia.


Huhuja vankien joukkoteloituksista on liikkunut aina.


Rikkisen mukaan arkistoidut saksalaisdokumentit kuitenkin kertovat, että vuoden 1944 syyskuun puolivälissä Sturmbockin työmaalla oli lähes tuhat vankia pakkotyössä. Puolustuslinjan valmistuttua heidät siirrettiin Norjaan.

SAKSALAISET joukot miehittivät Sturmbock-linjan lokakuussa 1944 ja vetäytyivät sieltä pois tammikuussa 1945.

Linjalle asettui puolustukseen vahvennettu Alppikenkädivisioona eli 7. vuoristodivisioona, jota on pidetty hyvätasoisena ja tehokkaana sotajoukkona. Se oli sotinut aiemmin Uhtuan suunnalla venäläisiä vastaan.

7. vuoristodivisioonan vahvuus oli 14 000 miestä. Sitä vastassa oli noin tuhannen miehen suomalainen osasto.


Suuria taisteluja ei Sturmbock-linjalla lopulta käyty. Tulikosketusta pidettiin kuitenkin yllä. Suomalaisilla ei ollut halua lähteä hyökkäämään hyvin varusteltua linjaa vastaan. Saksalaisethan olivat joka tapauksessa vetäytymässä.

89c45d372092485ca487518026e2203b.jpg


Saksalaisten rakennuksen jäänteitä.KUVA: EMIL KASTEHELMI
TUTKIMUKSEN kiinnostavimpiin löytöihin kuuluu Sturmbockin pohjoispuolelle rakennettu lähes tuntematon Eisbär-puolustuslinja. Linjan eteläpää on Suomessa, mutta se jatkuu Norjan puolelle.

Eisbär oli rakennettu Sturmbockin sivustasuojaksi. Sen oli rakentanut ja miehittänyt noin 5 000 sotilaan vahvuinen 139. vuoristojääkäriprikaati.

Eisbärista on olemassa hyvin vähän tietoja. Rikkinen ja Kastehelmi ovat koonneet siitä ja siellä olleesta prikaatista tiedonmuruja eri lähteistä Venäjän ja Saksan arkistoja myöten.


Eisbär-linja oli muodostunut joukkojen itse rakentamista ympäripuolustettavista tukikohdista, joiden välillä oli tarkoitus käydä liikuntasotaa. Syynä valittuun taktiikkaan lienee ollut se, ettei saksalaisilla enää riittänyt miehiä joka niemeen ja notkoon.


139. prikaati oli kuitenkin hätää kärsimässä. Rikkisen mukaan säilyneistä saksalaisdokumenteista selviää, että varusteista ja hiihtotaitoisista miehistä oli pulaa.


”Se oli varmaan aika jumalanhylkäämää touhua niille miehille joulukuussa 1944.”
RIKKINEN ja Kastehelmi eivät ole kumpikaan historioitsijoita. Niinpä he ovat pyytäneet asiantuntija-apua ulkopuolisilta. Apuaan on tarjonnut muun muassa Oulun yliopiston arkeologi Oula Seitsonen.

Konfliktiarkeologiaa tutkinut Seitsonen on käynyt kaksikon kanssa Sturmbock-linjaa tutkimassa.

”Se on valtava työ. He ovat itse opiskelemalla aika hyvin kehittäneet menetelmiänsä vastaamaan ammattilaisten käyttämiä menetelmiä ja dokumentointitapoja”, Seitsonen sanoo.


Seitsosen mukaan Sturmbock-aineisto tulee tieteelliseen käyttöön, ja tavoitteena on julkaista yhteistyössä ehkä jopa tieteellisiä artikkeleita.


Hän sanookin tunnistavansa Rikkisessä ja Kastehelmessä saman ”innostuksen ja poltteen”, mitä hän on itse kokenut arkeologian kenttätyössä.

”Kun löytää asioita, joista kukaan muu ei ollut koskaan aikaisemmin ollut kiinnostunut eikä niitä löytänyt.”



1609743852125.png
 
kysymys tietäjille: Mistä löytyy Imatralta sankarihaudat ja kuinka monessa paikassa niitä on?
Olemme löytäneet jatkosodassa kaatuneen etsimämme henkilön haudan Imatralta, mutta tarkempaa paikkaa ei ole tiedossa.
Aiomme käydä siellä lähiaikoina....
 
Tietääkö kukaan mitä tälle museolle tapahtui ? Taisi sijaita Lahden Hennalassa.
Suosittelen vierailua vielä tänä vuonna tässä mainiossa museossa. Opastus kannattaa tilata vaikka vähän maksaa, sillä on takuuvarmasti hintansa arvoinen.

Plm maksoi tilojen vuokran vielä täksi vuodeksi 2021. Sama koskee ymmärtääkseni muitakin sotilasmuseoita, jotka huonoksi onnekseen on tullut perustettua aikanaan puoli-ilmaisiin mutta nyt koko ajan kallistuviin valtion tiloihin. Ylimääräisen "armonajan" syynä ei ole hyväntahtoisuus tai perinneasioiden tärkeyden yllättävä ymmärtäminen, vaan ainoastaan Sotamuseon sijoituspaikkapäätöksen viivästyminen.
 
Suosittelen vierailua vielä tänä vuonna tässä mainiossa museossa. Opastus kannattaa tilata vaikka vähän maksaa, sillä on takuuvarmasti hintansa arvoinen.

Plm maksoi tilojen vuokran vielä täksi vuodeksi 2021. Sama koskee ymmärtääkseni muitakin sotilasmuseoita, jotka huonoksi onnekseen on tullut perustettua aikanaan puoli-ilmaisiin mutta nyt koko ajan kallistuviin valtion tiloihin. Ylimääräisen "armonajan" syynä ei ole hyväntahtoisuus tai perinneasioiden tärkeyden yllättävä ymmärtäminen, vaan ainoastaan Sotamuseon sijoituspaikkapäätöksen viivästyminen.

Taitaa olla kaikilla sama edessä. Esim. Tikkakosken museon osalta todetaan näin:


S. 66

Eräiden muiden sotilasmuseoiden tavoin Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta on tällä hetkellä solminut vuokrasopimuksen museon puolesta. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta on ilmoittanut irtisanovansa Sotamuseon yhteistyömuseoiden käytössä olevien rakennusten ja niihin liittyvien maa-alueiden vuokra- ja palvelusopimukset siten, että sopimukset päättyvät viimeistään 31.12.2021. Edellä mainittuna aikana on tarkoitus siirtyä malliin, jossa museoiden säätiöt vastaavat itse toimitiloistaan ja niihin liittyvistä sopimuksista.
 
Taitaa olla kaikilla sama edessä. Esim. Tikkakosken museon osalta todetaan näin:


S. 66

Eräiden muiden sotilasmuseoiden tavoin Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta on tällä hetkellä solminut vuokrasopimuksen museon puolesta. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta on ilmoittanut irtisanovansa Sotamuseon yhteistyömuseoiden käytössä olevien rakennusten ja niihin liittyvien maa-alueiden vuokra- ja palvelusopimukset siten, että sopimukset päättyvät viimeistään 31.12.2021. Edellä mainittuna aikana on tarkoitus siirtyä malliin, jossa museoiden säätiöt vastaavat itse toimitiloistaan ja niihin liittyvistä sopimuksista.
Tikkakosken osalta selvityksessä on esitys toiminnan jatkosta ja tilojen laajennuksesta.
 
Hollanti olisi kanssa mielenkiintoinen matkakohde. Itseäni kiinnostaisi erityisesti Operaatio Market Gardenin historia. Taistelupaikoista ainakin Arnhemista löytyisi katsottavaa ja ihmeteltävää. Esim. tämä maahanlaskujoukoille perustettu museo. Rakennus taisi aikoinaan toimia brittien 1. maahanlaskudivisioonan komentopaikkana.

 
Suunnittelen tässä kuussa pientä A-luokan lomamatkaa. Mites ne Kaakkois-Suomen museot ovat nyt auki korona-aikaan, Ratsuväkimuseo ja Rajamuseo nyt tulevat ekana mieleen. Tietääkö @tulikomento ihan ajantasaisen tilanteen? Koronan kanssa kun tuntuu olevan hyvin paikkakuntakohtaista säätöä.
 
Suunnittelen tässä kuussa pientä A-luokan lomamatkaa. Mites ne Kaakkois-Suomen museot ovat nyt auki korona-aikaan, Ratsuväkimuseo ja Rajamuseo nyt tulevat ekana mieleen. Tietääkö @tulikomento ihan ajantasaisen tilanteen? Koronan kanssa kun tuntuu olevan hyvin paikkakuntakohtaista säätöä.
Tästä voi olla apua:
 
Suunnittelen tässä kuussa pientä A-luokan lomamatkaa. Mites ne Kaakkois-Suomen museot ovat nyt auki korona-aikaan, Ratsuväkimuseo ja Rajamuseo nyt tulevat ekana mieleen. Tietääkö @tulikomento ihan ajantasaisen tilanteen? Koronan kanssa kun tuntuu olevan hyvin paikkakuntakohtaista säätöä.

Ratsuväkimuseo on tietääkseni auki. Rajamuseo on suurelta yleisöltä kiinni syksyisin ja talvisin. Auki kesäkuukausina, yleensä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tosin viime vuonna RVL ylläpiti erittäin tiukkoja koronarajoituksia ja museo avattiin yleisölle vasta elo-syyskuussa 2020. Tämän vuoden osalta tilanne on vielä täysin auki, riippuu todella paljon koronatilanteesta.
 
Ratsuväkimuseo on tietääkseni auki. Rajamuseo on suurelta yleisöltä kiinni syksyisin ja talvisin. Auki kesäkuukausina, yleensä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tosin viime vuonna RVL ylläpiti erittäin tiukkoja koronarajoituksia ja museo avattiin yleisölle vasta elo-syyskuussa 2020. Tämän vuoden osalta tilanne on vielä täysin auki, riippuu todella paljon koronatilanteesta.
Kiitos @arix , linkin ansiosta selvisi, että Ratsuväkimuseo ja Merikeskus Vellamo saattavat olla ne kohteet.
----
Käydään sitten kesemmällä Rajamuseossa. Samaan reissuun voi yhdistää luontevasti Salpalinjan tutkimista.
 
Back
Top