SOTE-Soppa; hyödyt, haitat ja murinat

Onkohan tämän kesän seuratuimman kesäteatteriesityksen nimi:
Sinä lähdit pois.. pääosissa Petteri Kovanaama, Sipin Learjet..
Hus arvioi soten valinnanvapauden lykkääntyvän useilla vuosilla – ”Koskaan ei ole näin isoa uudistusta valmisteltu näin surkeasti”
Professori Jussi Huttusen mukaan koko soten valmistelu on ollut skandaali, minkä perustuslakivaliokunnan lausuntokin osoittaa. Vaikka periaatteellisia esteitä ei ilmenisikään, laki saattaa raueta aikapulan takia.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, vasemmistoliiton Annika Lapintie. (KUVA:JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA)
Teija Sutinen HS
Julkaistu: 4.6. 19:32
ASIAKKAAN valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa siirtyy vuosilla eteenpäin – ellei koko valinnanvapauslaki ehdi raueta ennen vaalikauden loppua.

Näin tyly on arvio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jonka asiantuntijat ovat lukeneet tarkasti perustuslakivaliokunnan perjantaina valmistuneen lausunnon.

Husin yhteyspäällikkö Janne Aaltonen arvioi, että jos hallitus päätyy notifioimaan valinnanvapausmallin EU-komissiolle, tämä voi kaataa koko lakiesityksen.

”Vastaus tuskin ehtii tulla näiden valtiopäivien aikana, jolloin lakiesitys raukeaa”, Aaltonen sanoo.

Notifiointi tarkoittaa sitä, että hallitus varmistaa EU:sta etukäteen, että valinnanvapauslaki täyttää EU:n kilpailuoikeudelliset säädökset. Nyt tästä on epävarmuutta muun muassa siksi, että maakuntien on tarkoitus toimia sotessa liikelaitosmuodossa, jolla on konkurssisuoja.

Maakuntien sote-keskukset ovat hallituksen mallissa suorassa kilpailussa yksityisten yhtiöiden kanssa, joten kysymys kuuluu, voiko maakunnan konkurssilta suojatun aseman tulkita valtiontueksi.

Husin johtoryhmän jäsen Aaltonen vastaa soten valmistelun seuraamisesta ja koordinoinnista Hus-konsernissa. Hän on ollut sote-asiantuntijana kuultavana useissa eduskunnan valiokunnissa.

”Perustuslakivaliokunta otti ison askeleen kriittisempään suuntaan”, Aaltonen sanoo.

MYÖS professori Jussi Huttunen sanoo olevan täysin mahdotonta, että eduskunta ehtisi käsitellä ja hyväksyä lait ennen kesälomia.

”Siellä on sekä teknisesti että poliittisesti vaikeita asioita. Kyllä se menee yli lomien, ja kysymys on, kuinka pitkälle se menee vielä lomien jälkeen.”

Huttusen mukaan perustuslakivaliokunta on erityisesti tietosuojassa nostanut esiin useita teknisesti haastavia korjauksia. Lisäksi EU-notifioinnin marssijärjestys ja menettelytapa ovat hänen mukaansa täysin auki.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005706776.html
 
Kiire on hemmitin huono yhdistelmä yhteiskunnan ehkä yhteen suurimmista muutoksista. Täytyy toivoa, että järki voittaa. Tuollainen pitäisi muutoinkin mielestäni valmistella ja käsitellä sellaisena asiana, että koko eduskunta seisoo sen takana niin sen läpivienti ei riippuisi kulloisestakin hallituksesta eli opposiotio tulisi ehdottomasti ottaa mukaan noin tärkeään hankkeeseen.
 
Laitetaanpa tähän pari uutista. Yhdistelemällä voi tehdä jonkinnäköisiä johtopäätöksiä mistä tässä pohjimmiltaan on kyse.

https://yle.fi/uutiset/3-10241126

https://www.karjalainen.fi/uutiset/...n-soten-ilkka-pirskasen-palkka-noussut-eniten

https://www.karjalainen.fi/uutiset/...lilaakarin-puheet-kapina-ei-siina-tyossa-auta

https://www.karjalainen.fi/uutiset/...-nouskaa-kapinaan-siun-soten-saastoja-vastaan

https://www.karjalainen.fi/uutiset/...un-soten-henkilokunta-vasynytta-ja-huolissaan

Kaverin isä käännytettiin selkäleikkauksesta. Oli 77 -vuotias. Varmaan arvelevat, että ehtii kuolla ennenkuin valitusprosessista tulee jokin päätös.

Tietooni tuli myös ilkeä juoru, jonka mukaan Siun Soten toimitusjohtaja olisi kehunut ostaneensa vaimolleen Mersun. Paikalla olleet työntekijät, joille juuri oli ilmoitettu YT neuvotteluista, kuulivat sen. Totta tai ei, kertonee melko paljon paikan ilmapiiristä.
 
Viimeksi muokattu:
Kiireellä on ennenkin ajettu huonoja päätöksiä kuin käärmettä pyssyyn. Kreikan tukipaketit nyt ekana tulee mieleen ja Alexander "keksin luvut päästäni" Stubbin hallintorekisteri. Liian isoja ja liian monimutkaisia asioita, puutteellisiin ja jopa virheellisin tiedoin nopeasti painostaen päätöksentekoon. Jälkikäteen tajutaan mitä tuli tehtyä kun on myöhäistä.

Ihan nyt sattumaako vaiko ihan valittu taktiikka?

Toivon, että sote kaatuu ja taustat sekä annettu informaatio perataan kunnolla, niin nähdään kuinka paljon p****a tässäkin "uudistuksessa" on yritetty kansalle ja kansanedustajille syöttää. Ja miksi?
 
Onhan tämä aika hurjaa luettavaa:

Sote-uudistuksen pilottimaakunta vaikeuksissa: jopa nenäliinoista säästetään
Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Siun soten rahat ovat lopussa. Tiedossa on palvelujen heikennyksiä sekä mahdollisesti työntekijöiden lomautuksia.
Siun sote
6.6.2018 klo 18:00päivitetty 7.6.2018 klo 09:17
13-3-10108475.jpg

Ismo Pekkarinen / AOP

Jaa artikkeli Facebookissa10218
Jaa artikkeli Twitterissä

Nenäliinoja ei saa tilata. Sairaalan poliklinikan roskikset pursuavat, koska ne tyhjennetään enää kerran viikossa. Keskellä yötä on soitettava ylilääkärille, jos aamuun tarvitaan sijainen. Yksi ihminen hoitaa kolmen työt.
Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Siun soten työntekijät kertovat säästöjen näkyvän kaikkialla arjessa. Yleisimmin kortilla on työntekijöiden jaksaminen.
– Turhautumista ja ahdistumista on paljon. Suosituimpia keskustelun aiheita on, että minne täältä lähtisi, kertoo päivystyksessä lääkintävahtimestarina työskentelevä Mika Kähkönen.
Siun sotea on pidetty valtakunnallisen soteuudistuksen pilottimaakuntana. Erittäin tiukkaa budjettia toteutetaan jo toista vuotta.
Suosituimpia keskustelun aiheita on, että minne täältä lähtisi.
Lääkintävahtimestari Mika Kähkönen​
Maanantaina Siun soten työntekijöiden mielet mustuivat entisestään, kun Siun soten johto kertoi edessä olevasta kulukuurista. Kuntayhtymän talous on osavuosikatsauksen perusteella painumassa 20 miljoonaa euroa miinukselle.
– Palveluntarve on yksinkertaisesti kasvanut. Palvelujen ostoihin on mennyt enemmän rahaa, samoin henkilöstökulut ovat tänä vuonna olleet joka kuukausi pari prosenttia suuremmat kuin mitä oli budjetoitu, kertoo Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.
Asikkaita on ollut enemmän sekä sosiaali- että terveyspalveluissa. Siun soten toimialoista vain pelastuslaitos ja ympäristöterveydenhuolto ovat pysyneet annetuissa raameissa.
Asuntoja myyntiin, lomautukset harkinnassa
Miljoonien alijäämän korjaamiseksi kuntayhtymän johto selvittää kaikki mahdolliset keinot kiristää vyötä.
Henkilöstölle lähetetyssä kirjeessä kerrotaan, että 14 miljoonaa euroa on tarkoitus saada kasaan omaisuusjärjestelyin.
– Meillä on esimerkiksi asuntovarallisuutta, jolle ei tällä hetkellä ole tarvetta. Kuntayhtymä omistaa Joensuusta 150 asuntoa ja selvitämme, onnistuuko niiden myyminen, Ilkka Pirskanen kertoo.
Iso siivu säästöistä on lankeamassa työntekijöiden kannettavaksi: tavoitteena on 6–7 miljoonan euron tulosparannus loppuvuoden aikana.
– Jos merkittäviin henkilöstösäästöihin päädytään, niin se tarkoittaa yt-neuvotteluja. Mutta ensin pitää selvittää, mitä henkilöstöpuolella ylipäätänsä on tehtävissä, Pirskanen painottaa.
Palveluja on ehkä karsittava
Jos ammattiliitoilta kysytään, tehtävissä on vain vähän. Tehyn Siun soten ammattiosaston puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti pitää kuuden miljoonan euron tulosparannusta mahdottomana.
– Työntekijät joustavat jo nyt sen, minkä voivat. Vaihdetaan vuoroja, tehdään ylitöitä. Vielä ei olla katkettu, mutta se ei kyllä ole kaukana, Laurila-Rontti toteaa.
Siun Soten JHL:n pääluottamusmies Matti Pesonen arvioi, että palveluja on pakko karsia.
– Pitää karsia palveluja, jotka eivät ole lakisääteisiä. Samoin on selvitettävä, onko koko palveluverkkoa mahdollista ylläpitää tällaisilla budjeteilla. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Työntekijät eivät jaksa loputtomiin, Pesonen painottaa.
Korostan oikein isoilla kirjaimilla, että potilasturvallisuutta ei vaaranneta.
Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen​
Kuntayhtymän väläyttämiin lomautuksiin ja osa-aikaistamisiin työntekijät suhtautuvat varauksella.
– Esimerkiksi päivystyksessä lomautukset tietävät ruuhkien lisääntymistä, koska muuta toimintaa ajetaan alas, lääkintävahtimestari Mika Kähkönen huomauttaa.
– Ja lasku tulee Siun sotelle, kun hakeudutaan muualle hoitoon, Vilja Laurila-Rontti lisää.
Hoitoonpääsy vaikeutuu, jonot pitenevät
Siun soten asiakkaat tulevat huomaamaan tiukan taloudenpidon. Sitä ei kiistä kukaan.
– Korostan oikein isoilla kirjaimilla, että potilasturvallisuutta ei vaaranneta eikä lakisääteisten palvelujen tuotantoa. Jos nämä uhkaavat jäädä hoitamatta, sitten meidän pitää tehdä tappiota, toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen painottaa.
Kentällä ongelmia on havaittu jo nyt.
Päättäjien pitää herätä. Jos palvelut aiotaan turvata, niin rahaa pitää saada lisää.
Tehyn Siun Soten ammattiosaston puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti​
– Ajoittain on ruuhkatilanteita, joissa potilasturvallisuus on vaarassa. Potilasmäärä kasvaa niin suureksi, ettei pystytä sanomaan, onko kaikilla kaikki hyvin. Vointi voi muuttua odottaessa, kun ruuhkassa jonotusajat venyvät hyvin pitkiksi, Mika Kähkönen kertoo.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tekemän FinSote-selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pohjoiskarjalaiset kokevat jo tällä hetkellä saavansa liian vähän lääkäripalveluja tarpeeseen nähden.
"Päättäjien on linjattava, ketä hoidetaan ja ketä ei"
Ammattiliitot penäävät vastuuseen Siun soten omistajakuntia, viime kädessä kuntapäättäjiä.
– Päättäjien pitää herätä. Jos palvelut aiotaan turvata, niin rahaa pitää saada lisää. Tämä on arvovalintakysymys, Tehyn Siun soten puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti painottaa.
Hän pitää Siun soten budjettia alun pitäen alimitoitettuna.
– Tästä on tosi vaikea ottaa säästöjä. Jos rahaa ei tule lisää, päättäjien on linjattava, ketä hoidetaan ja ketä ei.
Kuntayhtymän johdossa väitettä liian pienestä budjetista ei niellä.
– Viime vuoteen verrattuna budjettiraami on 0,25 prosenttia suurempi. Omistajat varmaan aavistivat, että pelkästään valtakunnalliset palkankorotukset tulevat olemaan isommat. Mutta onko se alibudjetointia? Omistajilla on ollut ajatus, että pystymme vähentämään ostopalveluja ja sijaisten käyttöä, mihin emme kuitenkaan ole kyenneet, Ilkka Pirskanen selittää.
13-3-9328226.jpg

Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen osasi odottaa sotekulujen kasvua.Heikki Haapalainen / YleEdessä lisää laihoja vuosia
Väestötilastojen valossa Pohjois-Karjalassa on syytä tottua siihen, ettei palveluja ole tarjolla entiseen malliin.
– Osasin odottaa, että tämä vuosi on vaikeampi kuin viime vuosi. Silloinkin budjetti ylittyi, mutta vain vähän, Ilkka Pirskanen sanoo.
Lähes koko maassa kunnat onnistuivat suitsimaan sote-kuluja. Tulevaisuudessa tehtävä käy kuitenkin vaikeammaksi.
– Ensi vuosi on tätäkin vaikeampi. Palvelujen tarve kasvaa, mutta kuntien kyky rahoittaa sote-palveluja ei kasva samaa tahtia. Tiesin jo tähän työhön ryhtyessä, että talouteen ja rakenteisiin pitää pystyä tekemään isoja muutoksia, Ilkka Pirskanen sanoo.
Itä-Suomessa sairastavuus on suurta, mutta samat ongelmat ovat edessä kaikkialla.
– Ei tämä meidän tilanne poikkea millään tavalla muun Suomen tilanteesta. Samojen ongelmien kanssa painitaan kaikkialla.


https://yle.fi/uutiset/3-10241126
 
Tämän päivän uutisissa: ylilääkäreitä ja muita sotesopan avainhenkilöitä siirtynyt yksityiselle puolelle. Kunnat myyvät kovaa vauhtia sotekiinteistöjä firmoille.

Suuri suunnaton laillistettu ryöstö on käynnissä ja se on kaikki täysin laillista. Käsinukkehallitus kompuroi maaliin hinnalla millä hyvänsä koska sen on käsketty tehdä niin. Lopussa hillo maittaa.

Suomi, maailman vähiten korruptoitunut maa!
 
Tämän päivän uutisissa: ylilääkäreitä ja muita sotesopan avainhenkilöitä siirtynyt yksityiselle puolelle. Kunnat myyvät kovaa vauhtia sotekiinteistöjä firmoille.

Suuri suunnaton laillistettu ryöstö on käynnissä ja se on kaikki täysin laillista. Käsinukkehallitus kompuroi maaliin hinnalla millä hyvänsä koska sen on käsketty tehdä niin. Lopussa hillo maittaa.

Suomi, maailman vähiten korruptoitunut maa!

Muutamat viimeiset vuodet on rakennettu ja laajennuttu "sote" kiinteistöjä ennen näkemätöntä vauhtia ja heikompi kuntoiset jää kaupunkien kynsiin..
 
Tämän päivän uutisissa: ylilääkäreitä ja muita sotesopan avainhenkilöitä siirtynyt yksityiselle puolelle. Kunnat myyvät kovaa vauhtia sotekiinteistöjä firmoille.

Suuri suunnaton laillistettu ryöstö on käynnissä ja se on kaikki täysin laillista. Käsinukkehallitus kompuroi maaliin hinnalla millä hyvänsä koska sen on käsketty tehdä niin. Lopussa hillo maittaa.

Suomi, maailman vähiten korruptoitunut maa!
Niitä on siirtynyt aina.
Ja monella lääkärillä on, tai on ollut yksityisvastaanotto. Lääkärit, nimenomaan ne ylilääkärit toimivat myös monissa asiantuntija tehtävissä, ihan pyyteettömasti tietysti.
Herätkää nyt ihmiset, lääkärit ovat kupanneet meitä aina ja tulevat tekemään sitä aina, koska me tarvitsemme heitä.
 
Niitä on siirtynyt aina.
Ja monella lääkärillä on, tai on ollut yksityisvastaanotto. Lääkärit, nimenomaan ne ylilääkärit toimivat myös monissa asiantuntija tehtävissä, ihan pyyteettömasti tietysti.
Herätkää nyt ihmiset, lääkärit ovat kupanneet meitä aina ja tulevat tekemään sitä aina, koska me tarvitsemme heitä.
Lähtökohta on jo yksin sellainen, että meillä on rajallinen pooli/resussi lääkäreitä niin kyse enemmänkin kysynnän ja tarjonnan laista. Koko ajan löytyy uusia sairauksia yms. Terveyspalvelut kehittyvä ja sairauksien hoito tehostuu mutta myös kallistuu. Ainoa keino oikeastaan saada kustannusten nousu kuriin olisi mennä sinne suuntaan, että entistä enemmän sekä voimakkaammin päätettäisiin ketä saa hoitoa ja ketä ei. Tämä ei oikein istu suomen hyvinvointi malliin sekä perustuslakiin joka määrittelee terveyspalvelut oikeudeksi jokaiselle. Toisinsanoen kustannukset nousevat vääjäämättä tulee sotea tai ei tule. Kysymys on ennemmin siis siitä kenen taskuun ne rahat päätyvät.
 
SOTE on alkusoittoa... tälle:

https://yle.fi/uutiset/3-10244313

Jari Ehrnroothin kolumni: Hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän
Tulevaisuuden sosiaalipolitiikka tarkoittaa jotakin muuta kuin valtion vastuuta kansalaisistaan. Vastuu hyvästä elämästä kuuluu jatkossa yksilöille itselleen, kirjoittaa Jari Ehrnrooth. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.
sosiaalipolitiikka
11.6.2018 klo 06:45
13-3-9224856.jpg

Derrick Frilund / Yle

Jaa artikkeli Facebookissa12049
Jaa artikkeli Twitterissä

Ikkunan kolumni
13-3-9235886.jpg

Ikkuna on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan palvelu, joka kokoaa yhteen mielipiteet ja näkökulmat, keskustelee ja hakee ratkaisuja. Ikkunan kolumneja kirjoittaa laaja joukko Ylen ulkopuolisia tekijöitä.
> Kaikki kolumnit löydät täältä
> Ykkösaamussa kuullut kolumnit Areenassa ja podcasteina
> Tutustu Ikkunan kolumnistikaartiin
Sote on vasta alkua, aktivointimalli ensituulahdus. Vanhoillinen hyvinvointivaltio on tullut aatteellisen, poliittisen ja taloudellisen tiensä päähän. Tulevalla vaalikaudella alkaa suomalaisen yhteiskuntapolitiikan ennennäkemätön korjaus.
Oman arvioni mukaan tulemme siirtymään hyvinvointimallista (well-being) hyvintoimintamalliin (well-doing), jossa vastuu vapaan yksilön itsenäisestä hyvästä elämästä palautetaan valtiolta sinne minne se kuuluukin: yksilölle itselleen.
Erilaisten sosiaalitukien ja palvelujen varassa elävien suomalaisten on syytä tiedostaa, että pian kaikki menee uusiksi.
Tukiriippuvuus tekee ihmisistä epävapaita valtion alamaisia ja sehän on perustuslakimme edistyshengen vastaista. Vapaista yksilöistä muodostuva liberaali kansakunta voi edistyä vain parantamalla jokaisen yksilön itsenäistä toimeentuloa, työn tuottavuutta ja kykyä antaa arvoa luova työpanoksensa koko kulttuurin kehitykseen.
Toisin sanoen, vapaamatkustuksen helpot ajat ovat pian muisto vain.
Tämä 2020-luvun sosiaalipolitiikka merkitsee valtavaa asennemuutosta.
Ensinnäkin, marxilaisen kollektivismin ja tulontasauksen aatteellinen perusta romahtaa lopullisesti.
Toiseksi, konsensuspolitiikka tulee hajoamaan, koska julkistalouden välttämättömät uudistukset pakottavat siihen.
Kolmanneksi, yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kehittäminen alkaa yhä enemmän kohdistua toisten kustannuksella elämisen, vastuuttomuuden ja vapaamatkustuksen poistamiseen.
Terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus vaan edellytys.​
Neljänneksi, 2020-luvun sosiaalipolitiikassa tullaan yleisesti ymmärtämään, että terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus vaan edellytys. Kohtuullinen hyvinvointi tarvitaan siihen että vapaa yksilö voi keskittyä luomaan jotakin arvokasta.
Karl Marxin ja Friedrich Engelsin 170 vuotta sitten ilmestynyttä Kommunistista manifestia lukiessa ei voi olla hämmästelemättä heidän pääideansa järjettömyyttä.
Sosialistisessa unelmassahan vähiten koulutettu ja alkeellisimpia ruumiillisia töitä tekevä yhteiskuntaluokka, proletariaatti, nousee historiallisen kehityksen johtavaksi voimaksi kumoamalla kapitalistisen markkinatalouden ja tuotantovälineiden yksityisomistuksen.
1900-luvulla näimme, millaista sosialismia valtaan päässeen työväestön edustajat rakensivat ja miten hyvin tuotantovälineiden yhteisomistus ja suunnitelmatalous toimivat. Hölmöläisten puuhalta vaikuttanut nurinkurinen proletaarinen yhteiskuntajärjestys ei missään johtanut ihanteelliseen kommunismiin, jossa jokaisen yksilön vapaus on jokaisen yksilön vapauden ehto, kuten aatteen parrakkaat profeetat kauniisti muotoilivat.
Kun marxilaisen sosialismin varjo vetäytyy menneisyyteen, yhteiskunnallista palvelujärjestelmää tullaan kehittämään klassisen liberalismin ja yleisen velvollisuusetiikan pohjalta.
Toistaiseksi eduskunnassa ihmetellään niitä jotka harjoittavat itsenäistä ajattelua ja puhuvat niin kuin oma järki sanoo. Ensi vuosikymmenellä yksilöllinen kansanedustajuus ja siihen perustuvat liittolaissuhteet tulevat uudeksi maan tavaksi, kun autoritääriset puolueet aletaan nähdä vapaista yksilöistä muodostuvan kansan edustamista rajoittavina instituutioina. Puolueita suosivan suhteellisen vaalitavan tilalle voisi syntyä vapaa kaksivaiheinen kansanvaali yksiöllisen ehdokkaaksi asettumisen pohjalta.
Politiikkaa koossapitäväksi ja vakautta luovaksi tekijäksi tulee entistä selkeämpi budjettikuri. 1960-luvun sosiaalipolitiikan pääarkkitehti Pekka Kuusihan oli sitä mieltä, että sosiaaliset tulonsiirrot eivät saisi ylittää 20 prosentin rajaa. Käytännössä raja on asettunut korkeammalle.
Hyvinvointipalvelujen kustannukset ovat jo kaksi kertaa aiheuttaneet valtaisan rahoituskriisin (siirryt toiseen palveluun) talouden normaalivaihteluun kuuluvien lamakausien aikana. Toistuvasti kriisiin ajautuva malli ei voi olla oikea. Sekä 1990- että 2010- luvuilla kriisi puhkesi (siirryt toiseen palveluun) ja suurleikkaukset tehtiin, kun sosiaalikulujen suhde bruttokansantuotteeseen ylitti 30 prosentin rajan.
2020-luvun sosiaalipolitiikassa päätöksentekoa ja vaalilupauksia järkevöittävät budjettirajoittimet, jotka ennaltaehkäisevät kriisit ja paniikinomaiset leikkaukset. Palvelujärjestelmän laadullinen kehitystyö esimerkiksi koulutuksessa ja sivistyksessä on vakaammalla pohjalla, kun rahoitus on puskuroitu lamakausien varalta.
Työllisyysastetta on nostettava ja itsenäisesti toimeentulevien osuutta vahvistettava. Erityisenä ongelmanryhmänä kaikki ne edes jossain määrin työkykyiset ihmiset, joiden työn tuottavuus ei riitä työllistymiseen vapailla markkinoilla, on erikoisjärjestelyjen avulla ja ilman porsaanreikiä ohjattava ansaitsemaan elantonsa ainakin osittain esimerkiksi takuutyömarkkinoiden ja kolmannen sektorin avulla.
Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään.​
Terveyspolitiikassa jokaisen on otettava vastuu omista elintavoistaan ja niiden seurauksista. Sairausvakuutuksen on rajoitettava tuottamuksellisten vahinkojen korvaamista selkeiden yksilöllisten terveydenhoitosopimusten avulla. Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään ja siten ottaa ylimääräistä niiltä jotka elävät vastuullista hyvää elämää.
Tämä on terveyspalveluihimme nyt sisältyvä suurin epäoikeudenmukaisuus eikä se voi loputtomiin jatkua, koska kustannusten kasvu ylittää kestokyvyn. Vakavasti sairaat ja vanheneva väestö tarvitsevat hoitoa joka tapauksessa.
Koulutuspolitiikassa yksilönvastuu tarkoittaa sitä, että jokaisen on kouluttauduttava niin, että hän onnistuu työllistymään.
Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.​
Tätä nykyä meillä on yhä ihmisiä, jotka maksuttomassa koulutusjärjestelmässämme hankkivat itselleen jonkun tutkinnon ja alkavat sitten syyttää järjestelmää, jos eivät saa koulutusta vastaavaa työpaikkaa. Tällainen vastuunpakoilu on kauhistuttava esimerkki siitä mihin vanhoillinen hyvinvointiajattelu on johtanut. Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.
Kun joku rohkea poliittinen päättäjä, kuten kansanedustaja Susanna Koski, esiintyy vapaamatkustusta rajoittavan oikeudenmukaisuuden äänenä, joka vaatii itsenäistä harkinta- ja toimintakykyä kaikilta vapailta yksilöiltä, vanhoilliseen sosialistiseen kollektivismiin sitoutuneet populistit rientävät syyttämään häntä fasistiksi, vaikka hänen ajattelunsa täysin johdonmukaisesti seuraa perustuslakimme ydinarvoa.
Vapauden ja valistuksen valtakunnassa vastuu hyvästä, terveestä, kunnollisesta ja tuottavasta elämästä kuuluu yksilöille – siis aivan jokaiselle meistä. Koska me itsenäiset ja vapaat ihmiset kuitenkin olemme riippuvaisia toisistamme, on reilua, että kaikki ponnistelevat ja tekevät parhaansa. Tämän ja vain tämän yleisen vastuuperiaatteen vallitessa rakentuu oikeudenmukainen yhteiskunta.
Kun sosialistiseen tulontasaukseen nojaava hyvinvointimalli korjataan yksilönvastuuseen ohjaavaksi hyvintoimintamalliksi, anarkistiset parasiittiunelmat romahtavat, jokaisen yksilön velvollisuuksien rima nousee ja koko kulttuuri pääsee kehittymään korkeammalle eettiselle tasolle.
Jari Ehrnrooth
Kirjoittaja kirjailija ja filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija. Hän on kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa. Palautetta kirjoittajalle voi lähettää suoraan osoitteeseen [email protected]
 
Enpä voi sanoa olevani harmissani.

Nyt se on varmaa: Sote-uudistus siirtyy ainakin vuodella
- On selvää, että tämä aikataulu tarkoittaa sitä, että me emme saa täältä mietintöä niin eteenpäin, mikä tarkoittaa sitä, että uudistus näyttää siirtyvän, valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen totesi medialle valiokunnan kokouksen tauolla.
Heikkisen mukaan on varmaa, että uudistukset siirtyvät, mikäli uudistusten aikataulu on kiinni siitä, että mietintö valmistuu heinä-elokuun vaihteeseen, jonka jälkeen perustuslakivaliokunta ottaisi asian tarkasteluun.
- Siinä tapauksessa se tarkoittaa, että uudistus siirtyy vuodella eli vuoteen 2021.


https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806262201035331_pi.shtml
 
Minä olen hyötynyt suunnattomasti tästä sosiaalidemokraattisesta systeemistä joten en halua muutosta. Tämä sopii minulle, en ole yrittäjähenkinen.
 
Minä olen hyötynyt suunnattomasti tästä sosiaalidemokraattisesta systeemistä joten en halua muutosta. Tämä sopii minulle, en ole yrittäjähenkinen.

Se on ihan ok olla tuota mieltä. Samaan aikaan ei kuitenkaan kannata vaatia itselleen oikeksia valinnan vapauteen, se kun ei istu sos.dem systeemiin.
 
200 miljoonaa lisää Soten lisäselvityksiin. Löytyy jotta heilahtaa, tämähän on silkkaa säästöä. Me tienataan tälläkin!

Valmistelurahoitusta tarvitaan lisää. Tämänhetkinen arvio on, että lisärahoitustarve on noin 200 miljoonan euroa, mutta tarkka summa tarkentuu budjettiriiheen mennessä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806272201039387_pi.shtml

Olisi kiva tietää paljon tämä paljon säästävä Sote on niellyt rahaa ennakkoon, summalla saisi varmaan laivueellisen F-35:a.
 
Ihmiset haluavat vapautta, mutta vastuu itsestä ja tekemisistä tuntuu vaikealta.
Ehkä holhousyhteiskunta jossa on vähän vapauksia on helppo ihmisille.
Käytännössä sitä vapautta ei voi saavuttaa. Se on vain sellainen kaipuu. Valtio lähtenyt muutoinkin sellaiselle rankaisu linjalle. Kyllä ihmiset vastuuta ottavat ja osaavat ottaa mutta Suomen tyylisessä sosiaali yhteiskunnassa se on vain aika vaikeaa. Valtio on mm. käsi ojossa joka mutkassa. Suomi on oikea sääntö suomi
 
Esimakua Sotesta. Kirjoittaja on sairastunut Als:ssiin ja on hengityskoneessa. Kirjoittanut tämän kauhutarinan silmillään. Voin vahvistaa että tällaista se on tietyillä. Pahimmat näyttävät olevan sijoitusrahaa sisältävät keskikokoiset. Yleensä suomessa sen kokoiset ja pienemmät ovat perheyrityksiä jolloin sekaannus korjataan yrittäjän selkänahalla. Ei tarvitse tahkoa voittoa kunhan tappiolta vältytään,kaikki saa palkkansa yms. Hoitoala on niin olemattoman pieni katteista per asiakas että vain suuret konsernit saa tahkottua isoa tulosta.



http://mattila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260454-ennakkomakua-so
 
Back
Top