Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Noh, nytpä tulee vähän haastetta reserviläisveljille... ymmärsin nisujauhon ja kefiirin, ja jotain muitakin juttuja, mites teille aukeaa vepsänkielinen ruuanlaitto-ohjelma? Sisar @Maidan ymmärtää varmasti paremmin kuin kukaan meistä:

 
8356261ea888a20dc9299f26746b6f6a92cc2215.jpeg

Ostin virosta kotiintuomiseksi muutaman purkin (latvialaista) sikagulassia. Yhden purkin maistoin joten totesin ihan hyväksi.
50% sianlihaa. Hinta 1.4 eur, laskin että tekee kilohinnaksi n. 5.5 eur.
 
https://vitalrecord.tamhsc.edu/sper...93.1039294395.1507366889-359700315.1507366889

Kai juustot kuuluu spadeiluun? :D
Nyt voitte syödä sinihomejuustoa ja muita pitkälle kypsytettyjä juustoja hyvällä mielellä - ne sisältävät spermidinia, joka ehkäisee maksasyöpää ja hyvä sydämelle.
Tämä on erittäin hyvä uutinen minulle, koska aina tykkäsin niitä, mutta söin ja pelkäsin suonien tukkemistä. Lohdutin itseääni että viinirypäleet jotenkin voivat tasapainottaa, mutta nyt tämäkin pääsärky poissa - olen aloittanut statiinien käyttöä.
Näin se on - LDL paha kolesterolia vastaan käytty taistelu on hävitetty :(, se voitti pahus. Siitä on 4,4 (!) vaikka kokonaikolesteroli on jotain 5,6.
Elämä jatkuu :mad:
 
Kyllä köyhän kansan eväistäkin saa gurmeeta.
Ostin Virosta suolapekonia = siankylkipala joka on suolattu muttei savustettu.

Leikkasin irti valkoista rasvaa ja pannuun sulamaan.
Sen jälkeen raakoja perunakuutioita paistumaan sianrasvaan (perunakuutioista pitää huuhdella tärkkelys pois ja kuivata).
Ylijääneen lihan leikkasin kuutioiksi, samoin sipulin palasiksi.
Kun perunat alkoivat olla pehmeät kaadoin sekaan pannuun liha- ja sipulikutiot ja paistoin koko hoidon kypsäksi.
Lopuksi mustapippuria ja suolaa mausteeksi. Nam!
 
Kai juustot kuuluu spadeiluun? :D
Nyt voitte syödä sinihomejuustoa ja muita pitkälle kypsytettyjä juustoja hyvällä mielellä...

...viinirypäleet...

Pari vinkkiä:

Sini-, musta- ja viherhomejuustot ovat usein parhaimmillaan vasta ylipäiväisinä. Ja silloin ne ovat myös halvimmillaan.

Myös kovat juustot ovat usein sitä parempia mitä vanhempia. Eli ylipäiväisten kimppuun - muttei mun vakiokaupoissa. Niiden ylipäiväjuustot on mulle varattu.

Pehmeissä juustoissa, valkohomareissa jne. taas ylipäiväisyyttä kannattaa usein välttää.

Nämä vinkit jokainen suodattaa sitten omalla järjellään ja kokemuksellaan.

Rypäleet vartiksi kylmään veteen jossa on noin teelusikallinen ruokasoodaa. Lähtee osa myrkyistä pois. Ja rypäleissä myrkkyjä kyllä piisaa.

Omppuja voi myös soodaliottaa. Kuulemma myös tilkka viinietikkaa käy hyvin soodan sijaan kuorellisille hedelmille.
 
Pari vinkkiä:

Sini-, musta- ja viherhomejuustot ovat usein parhaimmillaan vasta ylipäiväisinä. Ja silloin ne ovat myös halvimmillaan.

Myös kovat juustot ovat usein sitä parempia mitä vanhempia. Eli ylipäiväisten kimppuun - muttei mun vakiokaupoissa. Niiden ylipäiväjuustot on mulle varattu.

Pehmeissä juustoissa, valkohomareissa jne. taas ylipäiväisyyttä kannattaa usein välttää.

Nämä vinkit jokainen suodattaa sitten omalla järjellään ja kokemuksellaan.

Rypäleet vartiksi kylmään veteen jossa on noin teelusikallinen ruokasoodaa. Lähtee osa myrkyistä pois. Ja rypäleissä myrkkyjä kyllä piisaa.

Omppuja voi myös soodaliottaa. Kuulemma myös tilkka viinietikkaa käy hyvin soodan sijaan kuorellisille hedelmille.
Ihan kymppin neuvo, kiitos. Viinirypäleet jo pitkään herättäneet epäilyni kun niiden päällä aina jokin kalvo, joka näyttää kummalliselta, ei sitä ihan pölyksi ja likaksi uskoisi, ihan selvästi myrkky- ja säilöntäainella ruiskutettu. Pesen ne pitkään ja annan seistaa vedessä, mutta nyt alan lisätä sodaa ja viinietikkaa :)
Juustoihin:
Pitää paikkansa - valkohomejuustot maistuvat pahalta viim.m.päivän jälkeen. Kerran sattui lojumaan yksi pala jääkapissa, vain 2 päivä vanha ja oli ihmeellinen sivumaku. Ihan kun ammoniakkia..
 
Ihan kymppin neuvo, kiitos. Viinirypäleet jo pitkään herättäneet epäilyni kun niiden päällä aina jokin kalvo, joka näyttää kummalliselta, ei sitä ihan pölyksi ja likaksi uskoisi, ihan selvästi myrkky- ja säilöntäainella ruiskutettu. Pesen ne pitkään ja annan seistaa vedessä, mutta nyt alan lisätä sodaa ja viinietikkaa :)

Älä lisää molempia. Vain toista.

Kokeile rypäleiden kanssa ensin tämmöistä:

Pistät rypsyt astiaan. Huuhdot niitä kylmällä vedellä kunnes hanasta tulee kunnolla kylmää. Silloin kaadat vedet pois, täytät astian ja pistät noin teelusikallisen verran ruokasoodaa veteen. Liikuttele rypsyjä vähän niin että sooda leviää.

Annat liota noin 15-20 min siinä kylmässä vedessä. Sitten kaadat veden pois ja huuhtaiset vähän.

Sitten maistat. Kiinnitä ihan erityisesti huomiota siihen, että tuntuuko rypäleen kuoren pinnassa samanlainen tunkkainen pajunkuorenmaku kuin aina aiemmin.

Sitten tuut tänne kertomaan havaintosi.

Rypäleet ovat kaikkein myrkytetyin syötävä kasvi. Sooda neutraloi kylmässä vedessä syystä tai toisesta ainakin osan niistä myrkyistä.

Jos ostaa lapsille rusinoita, niin ehdottomasti aina luomurusinoita. Paljon tärkeämpää kuin vaikka omenoiden kuoriminen tai peseminen tms.

Juustoihin:
Pitää paikkansa - valkohomejuustot maistuvat pahalta viim.m.päivän jälkeen. Kerran sattui lojumaan yksi pala jääkapissa, vain 2 päivä vanha ja oli ihmeellinen sivumaku. Ihan kun ammoniakkia..

Joo. Just semmoinen ammoniakkimainen haju ja maku valkohomareihin tulee. Sen sijaan esim sinihomareista iso osa alkaa vasta olla parhaimmillaan päiväyksen mennessä umpeen. Ja kovista - etenkin itkevistä - juustoista myös.
 
Sitten maistat. Kiinnitä ihan erityisesti huomiota siihen, että tuntuuko rypäleen kuoren pinnassa samanlainen tunkkainen pajunkuorenmaku kuin aina aiemmin.
OK, kerron.
Yhdessä vaiheessa en edes syönyt viinirypäleiden kuoria just tunkaisen pajunkuorenmaun takia. Kasasin ne lautaselle siementen kanssa toisten ihmeltävien katseiden alla. Sitten luin että kuorissa vasta flavonoidit ovat ja rupesin syömään. Viime aikana ostan melkein aina tummat viinirypäleet, koska pidän yhdistelmasta tomaatit/viinirypälet/calamatat/juusto, sekoitan ne salaatiksi rypsiöljyn kanssa. Juustona siihen hintalaatusuhdelta suosikki kutun maidosta tehtyy gouda, maksaa 16 e/kg K:kaupassa. Kotimaiset tomaattit ovat parhaita Lidlissa.
Suosikki kalamatat hävisi kaupasta, löysin korvike, joka on hiukan kallimpi - Althia kivellinen kalamata. Muihin en koske, olivat pettymys.

Hyvä että kerroit asiasta, just luin lisää miten myrkyt pitää eliminoida:
- Kaalista heitetaan pois yloimat lehdet ja varsinkin puumainen keskiosa (!) se on myrkkyjen pesäke.
- porkanasta vihertävä yläosa ja kärki (!) veks, samoin punajuuresta ja retiisista.
- persiljat, tillit yms - ei saa syödä varret, vaan pehmeät osat ja pitää lioittaa vedessä tunnin ennen syöntia, koska ne kerää tehokkasti myrkyt
- jos kurku on syvän tumman vihreä, se on imenyt liika nitritteja, mitä vaaleampi kurku sen parempi. Kurkun pitää olla hellän vaalea ruohon vihreä.
- perunassa kaikki myrkyt ovat kuoren alla ja sydämessä, perunan keittovesi kaadetaan pois
- paksukuoriset tomaatit ovat myrkyllisemmat. Että näin..

Viinirypäleet käsitellaan mm fungisideilla ( lat. fungus — sieni. caedo — tappaa). Jahaa..
https://health.unian.net/country/1035263-kak-izbavitsya-ot-himii-v-ovoschah-i-fruktah.html
 
Neuvo kokemuksen syvällä rintaäänellä:

Kun valmistatte jotain sellaista, joka vaatii Habanero-chilin reipasta käsittelyä (esim ensin parin chilin leikkaaminen ja sitten niiden vetäminen pikkuhiljaa valkosipulipuristimen läpi ja sen jälkeen raakaa soossaamista huhmareessa), niin älkää koskeko silmiinne tai genitaalialueen limakalvoihin ennen kuin kädet on pesty huolella ja vieläpä moneen kertaan.

Silmien suhteen kannattaa muistaa sekin, että joku pikkuroiske voi lentää silmän lähelle iholle väijymään ja tulla siitä silmään hierotuksi ellei pese myös naamaa ennen kuin hieroo niitä silmiään.

Toki jos joku ihan väkisin haluaa kokeilla niin eihän se laitonta ole.
 
8356261ea888a20dc9299f26746b6f6a92cc2215.jpeg

Ostin virosta kotiintuomiseksi muutaman purkin (latvialaista) sikagulassia. Yhden purkin maistoin joten totesin ihan hyväksi.
50% sianlihaa. Hinta 1.4 eur, laskin että tekee kilohinnaksi n. 5.5 eur.

Tuli jotenkin mieleen tämä pätkä, jossa jenkkiarmeijan soltut maistelevat virolaisen MRE-annoksen antimia. Stroganoff perunoilla tuntuu kelpaavan, mutta patee ei juuri innostusta herätä.

 
Tuli jotenkin mieleen tämä pätkä, jossa jenkkiarmeijan soltut maistelevat virolaisen MRE-annoksen antimia. Stroganoff perunoilla tuntuu kelpaavan, mutta patee ei juuri innostusta herätä.

Tushonka (canned stewed meat) kuulemma voi tehdä itse ja tölkittää sen.

Vähän kun aladobia.


Liha keitetään ilman vetta omassa liemessä läskirasvassa 2 t kannan alla. Sitten tölkitetään.
Säilyy 6 kk kylmässä.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan kymppin neuvo, kiitos. Viinirypäleet jo pitkään herättäneet epäilyni kun niiden päällä aina jokin kalvo, joka näyttää kummalliselta, ei sitä ihan pölyksi ja likaksi uskoisi, ihan selvästi myrkky- ja säilöntäainella ruiskutettu. Pesen ne pitkään ja annan seistaa vedessä, mutta nyt alan lisätä sodaa ja viinietikkaa :)
Juustoihin:
Pitää paikkansa - valkohomejuustot maistuvat pahalta viim.m.päivän jälkeen. Kerran sattui lojumaan yksi pala jääkapissa, vain 2 päivä vanha ja oli ihmeellinen sivumaku. Ihan kun ammoniakkia..
Tässäpä ainakin brien ja camembertin ystäville loistava ja suoraviivainen jouluherkku, josta saa aika näyttävän piissin jälkiruokapöytään.... tuoreet/ pakastepuolukat käyvät ihan yhtä hyvin kuin kuivatut cranberryt (joihin on lisätty sokeria).
Hasselpähkinä käy lähes yhtä hyvin kuin saksanpähkinä, mutta jälkimmäinen on ehkä vähän parempi, koska vähemmän makea.
Lisukkeeksi voissa ja pienessa määrässä hunajaa paistetut päärynäviipaleet.
Putoo todella hienosti makean valkoviinin (Tokaji yms.) kanssa, paistoksen kanteen ajattelin tällä kerralla askarrella siniristimme näin tämän vuoden joulukauteen.

 
Itse olen säilynnyt vain kurkut ja tomaatit ja tehnyt aladobia. Tomattisäilöntä resepti yllättäen parhaaksi osoittautui Hesarin. Joku venäläinen nainen kertoi.
Pitää kaivaa vanhat reseptit. Mutta ne säilötyt tomaatit..nyt täytyy kyllä kehua itseäni, päihitin äitiäni, vaikka hänet oli vaikea päihittää. Hän oli taikuri ruoanlaitossa. Ne säilötyt tomaatit eivät ollet pitkään jääkapissa :D
 
Back
Top