Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Männä viikonloppuna tuli testailtua tuota Nordicin sähkögrilliä paremmin ja ritilälle joutui

- Vartaita, joissa yhdistelmänä kirsikkatomaatti+nauta+prinssinakki+lihapulla+paprika+maissi.
- Kanansiipiä.
- Halloumijuustoa.

3.webp

Naudanlihasuikaleille tein yksinkertaisen oliiviöljy+valkosipuli+mustapippurimarinadin ennen vartaisiin laittoa, mutta muut joutuivat sellaisenaan.

1.webp

Lisäksi patonkia sekä valkosipulituorejuustoa ja perunasalaattia. Kyytipojaksi Torresin Härän verta.


4.webp

Oli hyvää.

5.webp
 
Emännän kanssa viikonlopun kauppalistaa kirjoitellessa kysäisin, että maistuisko pulled pork. Vastaus johti siihen, että Lidl-retkellä mukaan tarttui paketti Grillimaisteri kassleria (800 grammaa) ja hodarisämpyläpussi. Lihan puukotin kahdessa osassa kattilaan ja hukutin sen kolmella pullolla Karhun tummaa ykkösolutta. Uunissa tuo viihtyi 10 tuntia ja lämpöä oli maltilliset 110 astetta.

Uunituksen jälkeen possu oli helppo repiä kahdella haarukalla ja käyttää sämpylät grillissä vähän rapeutumassa. Tällä kertaa täytteinä itse pulled porkin lisäksi juustoa, sweet chili kastiketta ja ketsuppia. Ihan jees, vaikka sämpylöiden paahtamisen kanssa en ihan onnistunut.

01.webp02.webp


Siasta jäi repimisen jälkeen 1/3 tai jopa puolet käyttämättä ns. ylijäämäpaloina eli läski, pinnat, osa revitystä lihasta yms. Koska en halua heittää ruokaa roskiin, niin nuo saivat seuraavana päivänä seurakseen ruskeankastikkeen, keitettyjä perunoita ja porkkanaraastetta.


03.webp
 
Vaikka grilliruoka onkin herkullista, niin se ei ole kestävä ratkaisu arkiruuaksi. Kaalipata sen sijaan on.

Tarvitaan:
1 kilo kaalia
400 grammaa jauhelihaa
1 sipuli
3 porkkanaa
1 dl riisiä
5 dl vettä + lihaliemikuutio
3 rkl siirappia

Keittele suikaloitu kaali lihaliemessä pehmeämmäksi. Kun kaali on pehmentynyt jonkin verran, niin lisää keitetty riisi ja pilkotut porkkanat sekoittaen nuo kunnolla. Anna näiden kiehua rauhassa 15-20 min, jonka aikana paista jauheliha ja sipuli. Kun porkkanat alkavat olla pehmeitä, niin laita sekaan siirappi ja sekoita hyvin, jonka jälkeen pannulta jauheliha+sipulisekoitus perään ja lisää sekoittamista. Anna vielä kiehua 15-20 min ja tarjoile puolukkahillon kanssa.

1.webp
2.webp
3.webp
 
Heh, meillähän on varsinainen Gordon Ramsay täällä. :)

Tuon sun Arvonimen vois vaihtaa Haukka ---> Haukkapala. :D

Kotikokkailu on kivaa, kun saa omassa tahdissa tehdä ja juuri sitä mitä haluaa ja ennen kaikkea saa tehdä loppuun saakka itse. Olen yhden kesän tehnyt ruokaa rahaa vastaan lukioikäisenä ja se oli ihan hirveää paskaa.

Keittiöapulaisen* vakanssi ja about 5 € tuntipalkka aiheuttivat varmasti jonkinlaisia vaurioita gastronomisille taipumuksilleni ja vaikka tuo opettikin työelämää, sain varmuutta mm. veitsen käsittelyyn ja ns. hiljaista tietoa sekä ihan ikiomaa rahaa, niin en ikipäivänä harkitsisi ammattikokin duunia. Keittiötyö on raskasta ja epäergonomista, keittiö on kuuma kuin pätsi ja työskentelen mieluiten mieskollegoiden kanssa työssä kuin työssä.

Kotikokkailuissakin parasta on varmaan joko tekemisen vapaus tai se, että näkee syöjien pitävän tehdystä ruuasta. Olen varmaan vähän omituinen, mutta saan tietyntyyppistä tyydytystä nähdessäni, että vaivannäkö ei ole ollut turhaa ja ruoka menee alas hyvällä halulla.

*Päivittäinen rytmi
>Mene töihin joko 07 tai aiemmin.
>Juo töihin päästyä pikaisesti kahvia ja kuuntele vanhojen naisten aamuränkkää.
>naisvaltainentyöpaikkaontosiperseestä.jpg
>Aamukahvin jälkeen pilko/kuori päivän salaattiaineet sadoille ihmisille ja muita esitöitä.
>Tee muille kuuluvia hommia, koska keittiövitunapulainen ja omat työt pitää kiriä valmiiksi nopeammin kuin vakkarien.
>Joku muu ”tekee” salaatin loppuun, koska valmiit misat.
>Omien töiden ohessa siis vakkarille kuuluvia mielekkäämpiä ja ei pelkkää tappavan tylsää aivotonta rutiinihommaa, kuten esimerkiksi kuorman vastaanottoa ja purkua, pakastimen ja kuivavaraston järjestelyä sekä kirjanpitoa ja ruokanäytteiden ottoja ym.
>Mahdollisuus ylimääräisiin tupakkataukoihin lastauslaiturilla ja extrajäätelöön pakastimessa.
>Siivoa muiden jälkiä jos omat hommat kiirehditty ajoissa valmiiksi.
>Syö lounas huoltomiesten ja asentajien pöydässä.
>Tiskipisteellä satojen ruokailijoiden astiat.
>Onneksi suurtalouskeittiön läpiajettavat tiskikoneet.
>Iltapäiväkahvi ja samat vittumaiset ämmät kuin aamulla ja nyt iltapäiväränkkä.
>Tiskipisteellä satojen kahvittelijoiden astiat.
>Kotiin kello 15 tai liukumilla aiemmin.

En varmaan varusmiesaikanakaan kaivannut viikonloppuvapaita yhtä paljon kuin tuolloin.
 
Tuossa eräänä iltana tuli väsäiltyä leffaeväät kaupan valmistuotteista ennakkoluuloista huolimatta. Sämpylät ja jauhelihapihvit grillin kautta ja nakit kattilassa. Hampurilaisten mausteiksi 2x siivua cheddarjuustoa, sinappikurkkusalaattia, ketsuppia ja chilimajoneesia. Hodariin paahdettua sipulia, ketsuppia ja chilimajoneesia.

1.webp
 
Näitä sun ruokavinkkejä katsellessa tulee helvetinmoinen nälkä.

Ihan normaalia ruokaahan nuo ovat, sillä minua ei lainkaan kiinnosta se ruokablogien somistelu ja näprääminen, jossa pääruokana on puolikas nakkia, kaksi kurkkuviipaletta ja suklaakastiketta sekä timjamia koristeina. Minun keittiössäni valmistuu pääasiassa kotiruokaa, jolla on tarkoitus elää. Ulkonäkö on sivuseikka, vaikka toki ruoan soisi olevan sen näköistä, että se ei herätä kuvotusta.

Mitä tulee itse ruuanlaittoon, niin olen sitä mieltä, että huonot/tylsät veitset aiheuttavat eniten vitutusta keittiössä. Jopa enemmän kuin huonot pannut. Toisaalta hyvissä keittiöveitsissäkin on mielestäni puutteita, joita korvaamassa minulla on tavallinen Marttiinin puukahvainen Ilves puukko, joka on pyhitetty keittiövälineeksi.

01.webp

Voissa paistettuja kalapuikkoja, keitettyjä perunoita ja nakkeja. Sydänliitto suosittelee.
 
Puurojen osalta minulle jäi traumat intin kauranpuurosta, joka oli sellaista limaista sössöä, ettei voinut olla varma etteikö tukityöllistetty keittiöapulainen olisi vaikka heittänyt spermoja sekaan. Muuten olen puuron ystävä, vaikkakaan en tee kaurapuuroa kuin annospusseista ja pääasiassa kentällä. Kotona sitten parikolme kertaa viikossa aamupalaksi joko mannapuuroa, helmipuuroa, neljän viljanpuuroa, riisipuuroa (keitettynä/uunissa) tai ohrauunipuuroa. Päivästä riippuen voisilmällä tai marjamehukeitolla.

Kuvassa ohrauunipuuroa mansikkakeitolla.

0001.webp0002.webp
 
Minkäs sille voi, että ulkomaalainen tuote on joissain tapauksissa parempi sekä edullisempi. Tähän liittyen suosin Sakun ja A.Le Coqin tuotteita mallassäilykkeissä. En muista milloin olisin ostanut keskiolutta suomalaisesta ruokakaupasta. Ei ole vaikea valita juoko punaista Koff III vaiko Saku Originaalia jos ensin mainittu kustantaisi sen 24 € keissi ja jälkimmäinen kustantaa 11 €.

Sinapin osalta taas Põltsamaa kange sinep *on jotain aivan muuta kuin geneerinen suomalaispaska, joka muistuttaa etäisesti koiran ripulia. Aivan sama onko kyse Auran vai Turun sinapista. Syön toki noitakin jos ei ole parempaa tarjolla... Myös virolainen lisäaineeton leipä on jotain muutakuin pelkkiä E-koodeja oleva kotimainen. Maitotuotteiden osalta suosin kyllä Valion tuotteita ja vihannekset sekä kasvikset mahdollisuuksien mukaan myös kotimaasta.

kange%20sinep.png

Sori. Ei ollut tarkoitus oikeasti vittuilla. Jokainen ostaa sieltä, mistä parhaaksi katsoo.
 
Rub eli kuivamarinadi.
Tein ja söin äsken varmaan elämäni vaikuttavimman (itselleni) grillausteon. Eli reilu 300 grammaa kaupan pihviä, jotain Rainbowin ulkofilettä.
Ne peitetään ja hierotaan seuraavalla mausteseoksella: Fenkolin siemeniä, kokonaisia korianterin siemeniä ja kokonaisia mustapippureita, jotka jauhetaan morttelissa tms. jauheeksi ja paahdetaan kevyesti kattilassa tms. Jokaista tasamäärä, minä käytin ruokalusikkamaustemittaa eli noin 15 ml per siemensatsi.
Älä polta mausteita paahtamisessa. Tämä seos siis pihvien kylkeen molemmin puolin, ja hieman suolaa. Minu pihvini olivat jo valmiiksi suolattuja.
Epämääräinen aika grillissä, ja söin suurinta ilotulitusta koskaan. Mausteisen, tulisen sekä intialaisen ruoan ystävänä, pidin lopputuloksesta suuresti. Nautiskelin jälkimausta puoli tuntia, ja korkkasin sitten jääkylmän lonkeron.
Harmi, etten ehtinyt kuvata. Todella nopeata ja helppoa, mutta vaikuttavaa. Maku ei ole tulinen, vaan miellyttävän mausteinen, joka todella hyvin sopii grillattuun lihaan.
 
Viimeksi muokattu:
En väitä, että makkarat on terveellistä ruokaa, mutta palviliha, voi ja ruokakerma on.


http://www.anttiheikkila.com/blogi/tayskaannos-usan-ravintosuosituksissa/

Kirjoitettu 01.07.2015

TÄYSKÄÄNNÖS USA:N RAVINTOSUOSITUKSISSA




Yhdysvaltojen keskeinen lääketieteen lehti JAMA julkaisi kesäkuun lopun numerossaan artikkelinjonka otsikko oli :

The 2015 US Dietary Guidelines Lifting the Ban on Total Dietary Fat !

Eli Yhdysvaltojen viranomaiset ovat tehneet täyskäännöksen, mitä tulee ravinnon rasvoihin. Uuden virallisen ravintosuosituksen mukaan rasvat eivät aiheuta sairauksia vaan kuuluvat osana normaalia ruokavaliota.

Todella hieno asia, että totuus tulee vihdoin julki, mutta herättää myös kysymyksiä. Voiko mikään olla todellista tiedettä, jos sen perusteet muuttuvat noin radikaalisti kertaheitolla? Vastaavaa on tapahtunut maailmanhistoriassa yhden kerran, kun pannukakusta tuli pallo. Näitä kahta tapahtumaa voikin verrata keskenään monellakin tapaa. Pannukakku- ja rasvateoria syntyivät eliitin toimesta ilman yhteyttä todellisuuteen, sillä molemmat teoriat palvelivat harvojen etuja. Pannukakku tuki kirkon valtaa, ja rasvateoria palveli nykyistä jumalaa eli rahaa. Rasvateorian romahdus muistuttaa pannukakkua myös siinä, että muutos syntyi kansan kautta. Pannukakku muuttui reikäjuustoksi luonnontieteellisten havaintojen kautta. Vaikka havaintoja tekeviä vainottiin ja tapettiin, niin todisteet pallon puolesta lisääntyivät siinä määrin, että piispat joutuivat naurunalaisiksi ja osaltaan aiheutti koko kirkkokunnan hajoamisen. Vasta viime aikoina paavi on myöntänyt, että fysiikan lait pitänevät paikkansa.

Rasvateorian historia on lyhyempi, noin runsas 30 vuotta, mutta onneksi romahdus syntyi ilman suurempia sotia. Teoriaa kritisoineet ovat kuitenkin olleet vuosikausia painostuksen ja ajojahdin kohteena. Olen itsekin kokenut samaa, sillä on kiellettyä kertoa ihmisille asioista, jotka horjuttavat auktoriteettien asemaa. Tämä radikaali muutos rasvojen suhteen ei johdu jostakin taivaasta tulleesta suuresta valaistumisesta, vaan sekin on tulosta kansan uutterasta työstä. Muutamat kollegat eri puolilla maailmaa ovat selvittäneet virallisten uskomusten todellisia taustoja ja raportoineet niistä ihmisille. Sinnikäs työ totuuden puolesta on tuottanut hedelmää, ja viranomaisten on ollut pakko myöntää, että entiset suositukset ovat perustuneet virheelliseen tulkintaan, ala-arvoisiin ja puolueellisiin tutkimuksiin. Päätös muutoksesta tehtiin sen vuoksi, että viranomaisten uskottavuus säilyisi edes jollakin asteella.

Muutos herättää myös paljon muita kysymyksiä. Päällimmäisenä tulee mieleen, että mitä tapahtuu tämän nykyisen terveydenhoidon kanssa noin yleensä? Mikä on hoitojen, rokotusten, lääkkeiden ja monen muun hoitosuosituksen todellisuustaso? Kun valehtelee yhdessä asiassa, niin tekee sitä monessa muussakin, etenkin kun järjestelmän tukipilarina ovat toimineet lääke- ja ruokateollisuus? Esimerkkinä Suomen Käypähoito -suositukset tyypin 2 diabeteksen hoidon suhteen ovat täysin lääketeollisuuden piikkiin manipuloituja. Hoitosuositukset keskittyvät vain kohonneen verensokerin laskuun, eikä itse syyhyn, mikä on insuliiniresistenssi, eikä kohonnut verensokeri. Kohonnut verensokeri on seurausta insuliiniresistenssistä, eikä päinvastoin. Verensokeria voi laskea lääkkein, mikä maksaa, mutta insuliiniresistenssiin tehoaa vain vähähiilihydraattinen ruokavalio, mikä vuorostaan ei maksa mitään.

Kolesterolia alennetaan lääkkein, joiden todellista vaikuttavuutta ei ole koskaan selvitetty. Jyväskyläläinen eläkkeellä oleva tehtaanjohtaja Leino Utriainen on selvittänyt kolesterolihoitojen todellisia vaikutuksia ainoana tässä maassa. Hänen mukaansa koko sinä aikana, kun kolesterolilääkkeitä on käytetty, on sydänkohtausten määrä lisääntynyt. Se, että kuolemat ovat vähentyneet jonkin verran, ei johdu lääkkeistä vaan huimasti lisääntyneistä pallolaajennushoidoista. Utriainen on loistava esimerkki kansalaisesta, joka omalla sinnikkyydellään poraa reikiä eliitin pannukakkuun.

Nyt kesäkuussa JAMA julkaisi artikkelin jossa todettiin statiinien lisäävän akuuttia muistinmenetystä 340 %! Suomessa on maailmaennätys muistisairaita väestöpohjaan suhteutettuna. Saksassa muistisairaita on kahdeksan kertaa vähemmän. Saksahan ei ole noudattanut näitä samoja hoitosuosituksia. Sokeri on myös yksi dementian keskeisiä syitä. Dementiaa pidetään aivojen diabeteksena. Asiasta on alettu kirjoittaa täällä Suomessakin. Maailman tiedeyhteisö on huolissaan, mutta eivät ne, joiden tulisi kantaa vastuuta täällä Suomessa. Helsingin yliopiston ravintotieteen professori Mikael Fogelholm, hän se vaan tekee tutkimusta Coca-Colan piikkiin.

Sokerista vielä sen verran, että 2008 tehdyn suomalaisen tutkijaryhmän havainto sokerin vaikutuksesta sydänkuolemiin oli todella vakuuttava. Insuliiniresistenssi ja siihen liittyvä hyperinsulemia aiheuttaa epävakautta verensokerin tasapainoon. Elimistö reagoi reflektorisesti kohonneeseen verensokeriin, jonka seurauksena verensokeri voi laskea huomattavastikin. Etenkin yöaikaan nämä verensokerin laskut johtavat hengenvaarallisiin EKG:n muutoksiin, vaikka itse pulssi olisi tasainen. Tämä selittäisi yönaikaiset "selittämättömät" kuolemat. Itse asiassa valtaosa sydänperäisistä äkkikuolemilla ei ole mitään tekemistä kolesterolin tai verisuonikalkkien kanssa. Tässä tutkimuksessa potilaat olivat terveitä, mutta heidän insuliinitasonsa oli koholla, mikä koskee valtaosaa virallista ruokavaliota noudattavia aikuisia ja jopa lisääntyneessä määrin lapsiakin.

On myös oletettavaa, että sama ilmiö tapahtuu lääkityillä diabeetikoilla, jotka noudattavat runsashiilihydraattista ruokavaliota, mikä altistaa sokeritasapainon heittelyille. Tässäkin suhteessa vähähiilihydraattinen ruokavalio on äärimmäisen tärkeä etenkin diabeetikoille. Voi vain ounastella, kuinka monta turhaa kuolemaa on johtunut juuri näistä virheellisistä suosituksista. Erikoista on, ettei Suomessa ole reagoitu millään tavalla tähän erittäin tärkeään tutkimushavaintoon, joka on yksi parhaista, mitä olen lukenut diabeteksen alalta. Ehkä tutkimusryhmä on vaiennettu, sillä heidän havaintonsa astuu todella näkyvästi eliitin liikavarpaille. Mutta omaa häntääni nostaen kirjani Diabeteksen ruokavaliohoito on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Nyt jo syytinkiin siirtynyt professori Matti Uusitupa paukutteli henkseleitään YLE:n ohjelmassasanoen vähähiilihydraattisen ruokavalion olevan roskaa. Tämä tapahtui lokakuussa vuonna 2011, siis kolme vuotta tuon tärkeän tutkimuksen ilmestymisen jälkeen. Ei voi kuin surkutella tämän maan diabeetikkojen puolesta, sillä Uustupa on ollut keskeisin henkilö laadittaessa diabeteksen ravinto- ja lääkesuosituksia. Kun näiltä tyypeiltä perätään vastuuta, niin vastaus on: kansainväliset suositukset. Ei ole kovinkaan pitkää aikaa siitä, kun syyllistyneet selittivät vain noudattaneensa määräyksiä.
 
Tarvikkeet: Valmis hamppari kaupasta, salaattia, tomaatti, sipulia, paketti pekonia, ketsuppia ym. höysteitä oman mielen mukaan.

k18far.jpg


Kaikki varmaan tietää mitä lipas ja keskari pullo tekee samassa kuvassa....

Sipulit ensiksi pannulle ja samaan syssyyn sämpylät. Leipänpaahdin käy myös oikein hyvin (itse en omista). Jahka näyttää että sämpylät ovat ottaneet väriä niin pekonit ja pihvit sekaan. Sämpylät kannattaa tässä vaiheessa ottaa pois, ettei pekonin rasva imeydy niihin.

10y2hbd.jpg


Tällä setillä jaksaa yön ylitse nukkua ja voittaa eräiden pikaruokapaikkojen majoneesille maistuvat hampparit aika ylivoimaisesti.

1zq8v38.jpg
 
AAArrrghhh! Miksi mun piti tulla tänne ketjuun, kun huomenna on aamulla paastolabrat, ei saa syödä mitään nyt 12h aikaan... :(:uzi:
 
AAArrrghhh! Miksi mun piti tulla tänne ketjuun, kun huomenna on aamulla paastolabrat, ei saa syödä mitään nyt 12h aikaan... :(:uzi:
Muistatko, oi muistatko, sen kerran kun oli perhanan nälkä ja sitten sait syödäksesi niin paljon kuin halusit, mitä suolaisinta, mausteisinta ja täyttävintä ruokaa? Kun kuuma ruoka ensin paahtoi suuta, ja sitten kylmä juoma jäähdytti kielen ja kurkun, luoden elämää suuremman kontrastin? Eikö ollutkin kylläinen ja raukea olo jälkeenpäin? Mutta homma ei ole vielä ohi, sillä makeita jälkiruokia on tarjolla. Yhdessä pöydässä on jättimäinen kylmä mansikkakakku, tuoreista mansikoista tehty tietysti. Toisessa pöydässä valtava kulho vaniljajäätelöä, jonka seassa banaaniviipaleita ja suklaarouhetta. Kyytipojaksi kupillinen kuumaa vahvaa kahvia.

Miksipä siis et tekisi kuten minä ja menisi jääkaapille, ja alkaisi tekemään tuhtia voileipää, vain jotta alhaisen verensokerin riepottelemat hermostuneet kädet tumpeloisivat ja pudottaisivat valmiin leivän lattialle, voipuoli alaspäin tietysti? Perkele, nyt teen KAKSI leipää kun viha ehti tasoittamaan kädetkin. Painonpudotusta se on sekin kun vahingossa pudottaa kielletyn voileivän lattialle.
 
Back
Top