Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tässä aivan itse keksimäni resepti. Pähkinäkala

Laitetaan vuokaan pirkka alaskan seiti annospaloja.
Jokaisen palan päälle levitetään ruokalusikallinen oliiviöjyä niin että pinta peittyy öljystä.
Öljyn päälle ripotellaan suolaa ja pippuria sekä murskattuja saksanpähkinöitä.
Päälle laitetaan vielä korppujauhoja niin paljon kuin öljy imee.
Paistetaan uunissa 200 asteessa ( sulanut kala 25min, jäinen kala 40 min )

Helppo tapa valmistaa herkullinen ateria (sotkematta käsiään ).
Pähkinä kruunaa aterian. Aiva samaan tapaan kuin mantelikalassa maku tulee mantelista.
 
Tässä aivan itse keksimäni resepti. Pähkinäkala

Laitetaan vuokaan pirkka alaskan seiti annospaloja.
Jokaisen palan päälle levitetään ruokalusikallinen oliiviöjyä niin että pinta peittyy öljystä.
Öljyn päälle ripotellaan suolaa ja pippuria sekä murskattuja saksanpähkinöitä.
Päälle laitetaan vielä korppujauhoja niin paljon kuin öljy imee.
Paistetaan uunissa 200 asteessa ( sulanut kala 25min, jäinen kala 40 min )

Helppo tapa valmistaa herkullinen ateria (sotkematta käsiään ).
Pähkinä kruunaa aterian. Aiva samaan tapaan kuin mantelikalassa maku tulee mantelista.
Hieno idea! Kala ja saksanpähkinä ovat hyvin makeita, joten jos laitat vielä sitruunan mehua tai omenaviinietikkaa tasapainottamaan hapokkuudellaan, vaikka ruokalusikallisen, voin luvata että maku paranee entisestään. Ehkä päälle vähän (!) raastettua kovaa juustoa, parmesaani, mustaleima, gruyere tjms, niin sittenhän se on jo vähän eri annos... tässähän tulee nälkä kohta!

Lisäksi perunamuusia, paras resepti:

kohdasta 09:24, suunnilleen... toimii. Noi lime-kuutiot on ihan killeri, vaatii liivatteen käyttöä, ja siinä saattaa emäntä auttaa. Mut ei se vaikeaa ole. Ja vaivan arvosta. Hestonilla on 3 Michelin tähteä, tai oli ennen epidemiaa ainakin, ja sen maistaa. Ja 25% voita, tässä tapauksessa luottaisin luomuun koska sen maku on parempi, niin kuin kananmunissa. Mutta tsekkaa päiväys aina!

 
Jos joku tykkää äkkimakeista leivonnaisista, jotka on helppo valmistaa, niin tuossa ohje:
https://www.valio.fi/reseptit/mutakakku---resepti/

Jos haluaa tehdä vaikutuksen muihin ihmisiin, niin kannattaa testata ensin uunin tehot koekakulla. Itse modasin reseptiä niin, että 15 minuutin sijasta 12 minuuttia uunissa ja jauhoja voi halutessaan laittaa vähän vähemmän. Näköjään joku kommentoija oli laittanut vain 2,5 dl (ohjeessa 3,5 dl), mutta itse en näkisi tarpeelliseksi, jos ei halua ihan mäskiä tehdä. Ennemmin niin, että ensin 3 dl (mitallinen kerrallaan) ja sitten näppituntumalla laittaa enemmän tai vähemmän vajaan puolikkaan desin. Nimittäin jauhojen koostumus ja ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran.

Mutta kokonaisuutena ottaen helppo resepti, jossa ei tarvitse vaahdottaa munia ja sokeria erikseen. Laita uuni lämpiämään kun rupeat sulattamaan voita ja suklaata, niin saat heti uuniin. Tyttärien kanssa tehtiin riittävän isossa kattilassa vesihauteessa tuo voin ja suklaan sulattaminen ja jäähdytettiin sitten seos vaihtamalla kuuma vesi kylmään. Siihen sokeri ja pyöräytä vaikka isolla lusikalla sekaisin. Sitten munat yksi kerrallaan ja vatkaa aina välillä sähkövatkaimella. Tässä vaiheessa kannattaa pikkuisen panostaa ja uhrata aikaa ja etenkin viimeisen munan jälkeen vatkata vähän pidempään, että vaahtoutuu (tapahtui yllättävän äkkiä). Sitten vain jauhot ja leivinjauhe ja riittää, että hämmentää vaikka sillä lusikalla kunnolla sekaisin.

Meikäläinen ei kummoinen jauhopeukalo ole, mutta tyttären syntymäpäiville tehtiin pari tuollaista ja hyvin kelpasi.
 
Makaronilaatikostakin saa tosi hyvää käyttämällä oikeita mausteita.

Munamaitoon, kun laittaa grillimaustetta, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, mustaapippuria ja currya niin makumaailma on jo perusmakaronilaatikosta aika erilainen.

Ja sitten valmiiseen laatikkoon voi vielä lisäillä grillimaustetta ja tietty ei unohdeta ketsuppia.
 
Makaronilaatikostakin saa tosi hyvää käyttämällä oikeita mausteita.

Munamaitoon, kun laittaa grillimaustetta...laatikkoon voi vielä lisäillä grillimaustetta ja tietty ei unohdeta ketsuppia.
Puhut itsesi pussiin, ensin mainitset oikeita mausteita mutta sitten tulee monikossa se mitä kukaan itseään kunnioittava kokki ei käytä eli belsebuubin palli hilsettä eli ruuanpilaajamausteseosta nimeltä grillimauste.
 
Tässä on hyvä itsetehty mausteseos, olen sitä tehnyt reilun satsin. Tästä ohjeesta poiketen en laitanut siihen suolaa. Haluan suolani erikseen.

 
Puhut itsesi pussiin, ensin mainitset oikeita mausteita mutta sitten tulee monikossa se mitä kukaan itseään kunnioittava kokki ei käytä eli belsebuubin palli hilsettä eli ruuanpilaajamausteseosta nimeltä grillimauste.
Onneksi myös me ei-kokit teemme ruokaa. Laitan nimittäin grillimaustetta lähes kaikkeen. Se ei petä koskaan. :giggle:
 
Makaroonilaatikko on hyvää kun sen tekee lihaliemeen ja paistaa pinnan oikein rapeeksi. Yksi ainoita ruokia joka on seuraavana päivänä parhaimmillaan kun paistaa voissa.
Lasagne kehittyy myöskin seuraavana päivänä. Samoin papu/herne/linssiruoat.

Ja jos hyvää haluat, tee perunamuusi ja paista jauhelihaa ja sipulia. Sekoita ainekset ja laita uunivuokaan. Halutessasi voit laittaa vähän korppujauhoa pintaan, mutta ei ole olennaista. Paista uunissa, kunnes on ruskea kuori päällä. Syö ensihätään annos. Seuraavana päivänä paistinpannulla voissa lämmitettynä on Huuhaa Innasen sanoin "Parasta nannaherkkuva".
 
Tänä perjantaina on laitettu tortillaa jauhelihatäytteellä, ja sen kanssa hieman Australiasta punkkua ja Kukon nelospilsneriä.

Ihan mukava vivahde keskiviikon ja torstain kinkkukiusaukselle.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Minä tein lohimössöä, leivän päälle levitettäväksi.

50/50 kylmäsavulohta ja lämmminsavulohta.
1 tuubi lohipasteija
Smetanaa
Sipulijauhetta
Mustapippuria

Lohet veitsellä (kylmäsavulohi) ja sormin (lämminsavulohi) pieneksi, sekaan kaikki muu ainekset ja sekoita hyvin.
Anna seista jonkun aikaa jääaapissa maustumassa.
Levitä leivän päälle ja syö. Ryyppää olutta päälle.
Snapsikin menisi jos olisi mutta kun ei ole.
 
Katselin Akseli Herlevin ohjelmaa Jim:ltä nuottamiehen kastetta yms yms. karhuburgerii Rukalta. Hyvää settiä. Plussana kaahausta Kankkusen kanssa. Kamelin paskallakin on lämpöä tuotettu.
 
Viimeksi muokattu:
Lohikeitto d-fileestä, paketti lastenkoskijaa ja 4 dl kermaa.
Katso liite: 51939
Lastenkoskijalla on helppo tehdä maistuvia juustokeittoja.

Vettä, liha-/kasvisliemikuutio, kermaa ja Koskenlaskijaa. Sitten haluttu määrä esim. keittojuureksia (mahdollisesti perunaa) ja sopivaa proteiinia, kuten lohta, katkarapuja, kinkkusuikaleita tai vaikka savuporoa/-hevosta ja onpa hyveä. Tosin myös yleensä myös aika suolaista. Siihen vähän hyvää ruisleipää, kuten vaikka Porokylän 100% ruis, niin jopa passaa syyvvä mukuttaa, kuten Veikko Huovinen asian kainuulaisittain ilmaisee. Tai kuten olisin aikoinaan sanonut, syyvvä mukuttoo.

2171982056.jpg
 
Meillä nuorempi (8-v) tytär ihastui ruoanlaittoon ihan tosimielessä tänä kesänä. Itse en ole koskaan handlannut perinteisen ruskean peruskastikkeen tekemistä, vaikka pari vuotta tulikin kokkikoulua käytyä. Nyt sitten oli pakko opetella, kun vaadittiin.

Neljälle hengelle aika hyvä setti on kuumalle paistinpannulle kaksi ruokalusikallista voita/Oivariinia, joiden annetaan sulaa. Siihen sulaneen rasvan päälle saman verran vehnäjauhoa. Sekoita koko ajan, niin että seokseen ei jää isoja paakkuja (näin tehdään ns. roux). Pidä pannu kuumana ja anna ruskistua, mutta älä päästä palamaan (palaneen jauhon makua on hankala poistaa). Kun jauho on mielestäsi sopivan ruskeaa (tämän opit vain kokeilemalla), lisää sekaan vettä (kokkikoulussa opetettiin, että kuumaa) vajaa puoli litraa. Itse lisään nesteen 2-3 erässä. Jos käytössä on metallipannu tai kattila, käytä vispilää, niin ei tule paakkuja. Kun kastike on sekoitettu tasaiseksi (ja paksuhkoksi), voit lisätä nestettä. Samalla voit laittaa suolaa ja pippuria, ehkä jopa soijakastiketta (tuo täyteläisyyttä ja suolaa). Myös muita makuja, esim. tomaattipyrettä tai sinappia ja/tai yrttejä. Neste voi olla myös lihalientä, mutta muista suolaisuus. Tässä vaiheessa kannattaa tehdä vähän luirua kastiketta, koska kypsentyessään kastike kiehuu kasaan (pidä pannu aika kuumana, sen verran että kastike kiehuu). Loraus kermaa ei ole pahitteeksi. Odottele 10-15 minuuttia/sen verran että kastike on sopivan paksua, eikä maistu jauholle.

Pro vetää tuon suoraan nakin-/makkaranpalojen tai jauhelihan tai possun-/naudanpalasten tai possunkyljen tai lihapullien sekaan, mutta vähän epävarmempi voi kipata proteiinit kattilaan ja tehdä kastikkeen eri astiassa ja yhdistää ainekset vasta, kun kastike on suunnilleen kasassa ja kiehua kasaan/kypsyä.

Kalalle jätetään tuo jauhojen ruskistaminen väliin ja halutessaan voi korvata tuon veden maidolla/kerman ja maidon yhdistelmällä. Sama juttu kasviksilla tai vaikka juustokastikkeella, jolloin lisätään sitä juustoa tai useampaa. Ja tietenkin niitä makuaineita voi vähän vaihdella. Tästä muuten tulee se oikea valkokastike lasagneen. Kalalla kannattaa myös lisätä se valmiiksi paistettu kala vasta ihan loppuvaiheessa, ettei mene aivan muhjuksi.

Myös kastikkeen paksuutta voi muutella käyttötarkoituksen mukaan. Wikipediassa oli suhteet 80/80 ja 60/60 litraan vettä, käytön mukaan. Saa tehtyä keittoja tai kastikkeita eri jutuille.

Joka tapauksessa kannattaa käyttää kuumaa nestettä, niin ei jää niin helposti paakkuja lopulliseen kastikkeeseen. Sipulia kannattaa laittaa ja ruskeassa kastikkeesta se paistetaan ihan oikeasti, mutta tuossa vaalessa se vain kuullotetaan, eli paistetaan kevyesti.

Ja tietenkin oikeat Pro-ammattilaiset nämä tietää, mutta itse suhtaudun tähän ketjuun lähinnä DIY-pohjalta, jossa jaetaan hyviä vinkkejä amatöörien kesken. Itse olin ihan iloinen, kun onnistuimme amatöörivehkeillä tekemään mummun kastiketta muistuttaneen lopputuotoksen, etenkin kun jäläkeläinen piti tulosta yhtä hyvänä kuin mummonsa kastiketta (joka oli se lopullinen tavoite).
 
Mikään ei ole niin hyvää kuin läskisoossi ruskistettuna juuri kuten selostit. Ja kuori päällä keitetyt perunat.
Hyvin selostit ruskean kastikkeen teko, ei se ole vaikeaa vaan vaatii vain kärsivällisyyttä (jauhot ei heti ruskistu) ja ettei anna palaa eli ei liikaa lämpöä.
Minulla on kyllä tapana laittaa se neste kylmänä mutta pieninä erinä että se imeytyy suurukseen eikä tule klimppejä. Ja koko ajan pitää hämmentää.
 
Mikään ei ole niin hyvää kuin läskisoossi ruskistettuna juuri kuten selostit. Ja kuori päällä keitetyt perunat.
Hyvin selostit ruskean kastikkeen teko, ei se ole vaikeaa vaan vaatii vain kärsivällisyyttä (jauhot ei heti ruskistu) ja ettei anna palaa eli ei liikaa lämpöä.
Minulla on kyllä tapana laittaa se neste kylmänä mutta pieninä erinä että se imeytyy suurukseen eikä tule klimppejä. Ja koko ajan pitää hämmentää.
Jaa kylmääkös se pitikin olla. Ihan kuin bechameliin ja veloutehen olisi juoppo-opistossa lämmitetty se maito. Mutta voin hyvin muistaa väärin. Kiitos vinkistä.

Joo tuo ahkera sekoittaminen on ihan olennaista ja siksi valurautapannut + vispilä on aika hyvä yhdistelmä. Tai sitten teräskattila ja vispilä.
 
Back
Top